Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 179 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Upean värinen risotto saa syvyttä vuohenjuustosta ja rosmariinista, ja se viimeistellään tummilla rypäleillä ja pistaaseilla.

Risotto on melko helppo viikonlopun hemmotteluruoka, jonka peruskaava taipuu hyvin moneen. Näin alkusyksystä maanläheinen vuohenjuustolla rikastettu punaviinirisotto maistuu taivaalliselta.

Sipulin, mausteiden ja riisin kuullottaminen öljyssä aloittaa risoton valmistamisen. Kun riisi muuttuu läpikuultavaksi, on pannulle aika lisätä viini. Oheisessa ohjeessa käytetään punaviiniä, mutta valkoviini on useimmissa risotoissa oikea valinta.

Viinin kiehautuksen jälkeen pannulle lisätään kuumaa lientä vähän kerrallaan. Tässä vaiheessa hellan ääreltä ei kannata poistua pitkäksi aikaa. Jotta risotto saa oikeanlaisen tarpeeksi löysän mutta yhtenäisen koostumuksensa, sitä tulee hämmentää lähes koko kypsymisen ajan.

Tällöin riisin tärkkelys irtoaa tasaisesti ja suurustaa liemen. Lopuksi risottoon lisätään parmesaaniraastetta, joskus voita, sekä muut tarvittaessa erikseen kypsennetyt ainekset. Oheinen risotto viimeistellään vuohenjuustolla, viinirypäleillä sekä pistaasipähkinöillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-punaviinirisotto

Ainekset

1
pieni punajuuri (½ dl raastettuna)
1
l
kasvislientä
2–3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rosmariinia hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
2
dl
punaviiniä
1
dl (40 g)
parmesaania raastettuna
Lisäksi
1
pkt (200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
2
dl
tummia rypäleitä
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuri. Kuumenna kasvisliemi ja lisää punajuuriraaste siihen. Pidä liemi lämpimänä.
  2. Kuori ja hienonna valkopulit. Hienonna rosmariini. Kuullota valkosipulia öljyssä 1 minuutti, lisää riisi ja rosmariini. Kuullota muutama minuutti, kunnes riisi muuttuu hieman kuultavaksi.
  3. Lisää viini ja sekoita voimakkaasti. Kun viini on kiehunut ja imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen punajuuri-kasvislientä koko ajan sekoittaen. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes koko määrä on imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa yhteensä noin 20 minuuttia. Jätä risotto hieman löysäksi.
  4. Raasta parmesaanijuusto ja sekoita se risottoon. Murenna vuohenjuusto, halkaise viinirypäleet ja rouhi pistaasit. Laita vuohenjuusto, rypäleet ja pistaasit risoton pinnalle.

Kommentit (7)

Vierailija

Onko tuo 1 l kasvisliemi litra vai mikä? Litran merkki on L, vähän hämäävää.

Okeido71

Voisi vielä mainita, että riisiksi valitaan Carnaroli tai vähintään Arborio. Muista lajikkeista ei saa syömäkelpoista risottoa.

Vierailija

Litran merkki on l, pieni l-kirjain. Vastaavasti desilitra on dl jne.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa,

Litrasta voidaan käyttää joko isoa tai pientä L-kirjainta. Eli ohjeessa on kyseessä on siis 1 litra kasvislientä. 

Ciao

Italiassa 15 vuotta asuneena en ole koskaan nähnyt valkosipulia risotossa 🤷. Punajuuri meillä keitetään kypsäksi ja soseutetaan ja lisätään risottoon 5 min ennen kuin se on kypsä 👍

Pulu1964

1 dl kuorittuja vai kuorimattomia pähkinöitä?

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei!

Annoksen viimeistelyyn voi käyttää 1 dl kuorimattomia pistaasipähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.