Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 179 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Upean värinen risotto saa syvyttä vuohenjuustosta ja rosmariinista, ja se viimeistellään tummilla rypäleillä ja pistaaseilla.

Risotto on melko helppo viikonlopun hemmotteluruoka, jonka peruskaava taipuu hyvin moneen. Näin alkusyksystä maanläheinen vuohenjuustolla rikastettu punaviinirisotto maistuu taivaalliselta.

Sipulin, mausteiden ja riisin kuullottaminen öljyssä aloittaa risoton valmistamisen. Kun riisi muuttuu läpikuultavaksi, on pannulle aika lisätä viini. Oheisessa ohjeessa käytetään punaviiniä, mutta valkoviini on useimmissa risotoissa oikea valinta.

Viinin kiehautuksen jälkeen pannulle lisätään kuumaa lientä vähän kerrallaan. Tässä vaiheessa hellan ääreltä ei kannata poistua pitkäksi aikaa. Jotta risotto saa oikeanlaisen tarpeeksi löysän mutta yhtenäisen koostumuksensa, sitä tulee hämmentää lähes koko kypsymisen ajan.

Tällöin riisin tärkkelys irtoaa tasaisesti ja suurustaa liemen. Lopuksi risottoon lisätään parmesaaniraastetta, joskus voita, sekä muut tarvittaessa erikseen kypsennetyt ainekset. Oheinen risotto viimeistellään vuohenjuustolla, viinirypäleillä sekä pistaasipähkinöillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-punaviinirisotto

Ainekset

1
pieni punajuuri (½ dl raastettuna)
1
l
kasvislientä
2–3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rosmariinia hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
2
dl
punaviiniä
1
dl (40 g)
parmesaania raastettuna
Lisäksi
1
pkt (200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
2
dl
tummia rypäleitä
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuri. Kuumenna kasvisliemi ja lisää punajuuriraaste siihen. Pidä liemi lämpimänä.
  2. Kuori ja hienonna valkopulit. Hienonna rosmariini. Kuullota valkosipulia öljyssä 1 minuutti, lisää riisi ja rosmariini. Kuullota muutama minuutti, kunnes riisi muuttuu hieman kuultavaksi.
  3. Lisää viini ja sekoita voimakkaasti. Kun viini on kiehunut ja imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen punajuuri-kasvislientä koko ajan sekoittaen. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes koko määrä on imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa yhteensä noin 20 minuuttia. Jätä risotto hieman löysäksi.
  4. Raasta parmesaanijuusto ja sekoita se risottoon. Murenna vuohenjuusto, halkaise viinirypäleet ja rouhi pistaasit. Laita vuohenjuusto, rypäleet ja pistaasit risoton pinnalle.

Kommentit (7)

Vierailija

Onko tuo 1 l kasvisliemi litra vai mikä? Litran merkki on L, vähän hämäävää.

Okeido71

Voisi vielä mainita, että riisiksi valitaan Carnaroli tai vähintään Arborio. Muista lajikkeista ei saa syömäkelpoista risottoa.

Vierailija

Litran merkki on l, pieni l-kirjain. Vastaavasti desilitra on dl jne.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa,

Litrasta voidaan käyttää joko isoa tai pientä L-kirjainta. Eli ohjeessa on kyseessä on siis 1 litra kasvislientä. 

Ciao

Italiassa 15 vuotta asuneena en ole koskaan nähnyt valkosipulia risotossa 🤷. Punajuuri meillä keitetään kypsäksi ja soseutetaan ja lisätään risottoon 5 min ennen kuin se on kypsä 👍

Pulu1964

1 dl kuorittuja vai kuorimattomia pähkinöitä?

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei!

Annoksen viimeistelyyn voi käyttää 1 dl kuorimattomia pistaasipähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.