
Upean värinen risotto saa syvyttä vuohenjuustosta ja rosmariinista, ja se viimeistellään tummilla rypäleillä ja pistaaseilla.
Risotto on melko helppo viikonlopun hemmotteluruoka, jonka peruskaava taipuu hyvin moneen. Näin alkusyksystä maanläheinen vuohenjuustolla rikastettu punaviinirisotto maistuu taivaalliselta.
Sipulin, mausteiden ja riisin kuullottaminen öljyssä aloittaa risoton valmistamisen. Kun riisi muuttuu läpikuultavaksi, on pannulle aika lisätä viini. Oheisessa ohjeessa käytetään punaviiniä, mutta valkoviini on useimmissa risotoissa oikea valinta.
Viinin kiehautuksen jälkeen pannulle lisätään kuumaa lientä vähän kerrallaan. Tässä vaiheessa hellan ääreltä ei kannata poistua pitkäksi aikaa. Jotta risotto saa oikeanlaisen tarpeeksi löysän mutta yhtenäisen koostumuksensa, sitä tulee hämmentää lähes koko kypsymisen ajan.
Tällöin riisin tärkkelys irtoaa tasaisesti ja suurustaa liemen. Lopuksi risottoon lisätään parmesaaniraastetta, joskus voita, sekä muut tarvittaessa erikseen kypsennetyt ainekset. Oheinen risotto viimeistellään vuohenjuustolla, viinirypäleillä sekä pistaasipähkinöillä.
Vuohenjuusto-punaviinirisotto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja raasta punajuuri. Kuumenna kasvisliemi ja lisää punajuuriraaste siihen. Pidä liemi lämpimänä.
- Kuori ja hienonna valkopulit. Hienonna rosmariini. Kuullota valkosipulia öljyssä 1 minuutti, lisää riisi ja rosmariini. Kuullota muutama minuutti, kunnes riisi muuttuu hieman kuultavaksi.
- Lisää viini ja sekoita voimakkaasti. Kun viini on kiehunut ja imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen punajuuri-kasvislientä koko ajan sekoittaen. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes koko määrä on imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa yhteensä noin 20 minuuttia. Jätä risotto hieman löysäksi.
- Raasta parmesaanijuusto ja sekoita se risottoon. Murenna vuohenjuusto, halkaise viinirypäleet ja rouhi pistaasit. Laita vuohenjuusto, rypäleet ja pistaasit risoton pinnalle.
Onko tuo 1 l kasvisliemi litra vai mikä? Litran merkki on L, vähän hämäävää.
Voisi vielä mainita, että riisiksi valitaan Carnaroli tai vähintään Arborio. Muista lajikkeista ei saa syömäkelpoista risottoa.
Litran merkki on l, pieni l-kirjain. Vastaavasti desilitra on dl jne.
Heippa,
Litrasta voidaan käyttää joko isoa tai pientä L-kirjainta. Eli ohjeessa on kyseessä on siis 1 litra kasvislientä.
Italiassa 15 vuotta asuneena en ole koskaan nähnyt valkosipulia risotossa 🤷. Punajuuri meillä keitetään kypsäksi ja soseutetaan ja lisätään risottoon 5 min ennen kuin se on kypsä 👍
1 dl kuorittuja vai kuorimattomia pähkinöitä?
Hei!
Annoksen viimeistelyyn voi käyttää 1 dl kuorimattomia pistaasipähkinöitä.