Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 193 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sitruunaisen keväinen kakku säilyy kostean mehevänä muutamankin päivän. Rakenteen salaisuus on turkkilaisessa jogurtissa sekä polentaryyneissä.

Erityisesti Italiassa käytetty polenta on varsin monipuolinen raaka-aine. Se valmistetaan perinteisesti maissijauhoista ja sitä voidaan hyödyntää niin suolaisissa ruuissa kuin leivonnassakin. Suomalaisten suuhun se saattaa muistuttaa koostumukseltaan hieman mannaryynejä.

Sitruunakakun valmistus aloitetaan vatkaamalla kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Herkullista hapokkuutta ja täyteläisyyttä kakkuun tuo turkkilainen jogurtti, joka sekoitetaan voisulan kanssa.

Jotta kakusta saadaan mahdollisimman sitruunainen, käytetään sitruunasta sen keltainen kuori ja mehu. Muista pestä sitruunat huolellisesti ennen kuoren raastamista!

Polentaryynit lisätään taikinaan muiden kuivien aineiden kanssa. Älä hämäänny, jos taikina tuntuu vielä tässä vaiheessa löysältä. Kypsyessään polenta turpoaa reilusti, jolloin kakusta tulee sopivan kiinteä. Se saa kuitenkin jäädä koostumukseltaan hieman kosteaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
noin 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen jogurtti-polentakakku

Ainekset

3
kananmunaa
2
dl
sokeria
150
g
voita
dl
turkkilaista jogurttia
3
sitruunan kuori hienona raasteena
dl
sitruunamehua (2–3 sitruunasta)
dl
polentaryynejä
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus vatkaamalla kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
  2. Sulata voi kattilassa. Anna jäähtyä hetki.
  3. Lisää voin joukkoon turkkilainen jogurtti, hyvin pestyjen sitruunoiden kuori hienona raasteena ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  5. Lisää jogurttiseos kananmunavaahtoon hellävaraisesti nuolijan avulla sekoittaen.
  6. Lisää lopuksi kuivat aineet, vähän kerrallaan nuolijalla samalla sekoittaen.

  7. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, halkaisijaltaan 20–22 cm:n kakkuvuokaan. Taikina voi tässä vaiheessa tuntua löysähköltä, mutta polenta turpoaa kypsyessään reilusti.

  8. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Kakku saa jäädä rakenteeltaan hieman kosteaksi.

  9. Anna kakun jäähtyä hyvin ennen vuoasta irrottamista.

Kommentit (2)

Verjuice

Pitääkö tähän olla pikapolentaa vai käykö kauemmin keitettävä Bramate-polenta kun sitä on pari kg kaapissa?

Lemon!

Testasin tämän herkun!todella hyvää!pääsiäisenä tehtävä ehdottomasti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.