Viikunat, kahvi, hasselpähkinä ja muscovado antavat kahvikakulle syvän maun. Kakun voi leipoa jo hyvissä ajoin ennen joulua ja antaa tekeytyä kaapissa folioon käärittynä. Tee kahvikinuskikuorrutus vasta ennen tarjoilua.
Viikunakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Poista viikunoiden kovat kannat ja paloittele hedelmät. Keitä viikunoita kattilassa kahvissa pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Voitele ja jauhota viikunoiden kiehuessa 1,5 litran kakkuvuoka. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Rouhi pähkinät veitsellä ja sekoita rouhe jauhoihin.
- Soseuta pehmeät viikunat sauvasekoittimella. Lisää kuumaan soseeseen paloiteltu voi ja sokeri. Sekoita, kunnes voi sulaa. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
- Lisää munat viikuna-voiseokseen voimakkaasti sekoittaen. Lisää myös jauho-seos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Nostele taikina kahdella lusikalla kakkuvuokaan. Tasoita kakun pinta.
- Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 50–55 minuutti. Kokeile kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsä. Kumoa ja jäähdytä kakku.
- Valmista kuorrutus kiehauttamalla sokeri, kerma ja kahvijauhe kattilassa. Anna kuorrutteen jäähtyä ja paksuuntua hieman. Valuta se kakun päälle. Koristele hasselpähkinöillä.
Mahtaakohan kakku kypsyä pelkällä valolla 55 minuutissa...? Ei osunut silmään, että miten kuuma uuni saisi olla.
Aivan samaa mietin kuin sinäkin Riikka. Kokeilen 175ºC josko onnistuisi sillä. Yksi päivä tein toisenlaisen viikunakakun jossa 170ºC ja aika 40-60 min. Tunti oli sille kakulle 175º:ssa hyvä.