Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 229 keittokirjaan.
OHJE Ilkka Uusivuori ja Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Savulohi yhdistyy vastustamattomalla tavalla tuoreeseen tomaattiin, pekoniin sekä ruohosipuli- ja tillisilppuun. Uunissa maut hautuvat suussa sulavaksi kokonaisuudeksi.

Ruokaa varten tarvitaan kokonainen savukala. Kannattaa valita rasvainen kala, kuten lohi tai nieriä. Kokonaisesta savukalasta irrotetaan nahka ja se perataan isoiksi ruodottomiksi paloiksi. Puolet kalapaloista laitetaan uunivuoan pohjalle.

Tuhtia kalaa tasoittamaan siivutetaan tuoretta tomaattia, jonka kevyt happamuus leikkaa kalan rasvaisuutta. Tomaattien päälle ripotellaan mausteiksi sitruunapippuria sekä valkosipulijauhetta ja reilusti tuoretta tilliä ja ruohosipulia.

Loput pinnalle laitettavat kalapalat peitetään vielä pekonisiivuilla. Ne ehkäisevät kalaa kuivumasta ja rapeutuvat paiston aikana ihanaksi kuoreksi paistokselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tattarin Karin lohivuoka

Ainekset

kokonainen (1 kg) savukirjolohi
4
tomaattia
tl
sitruunapippuria
2
tl
valkosipulijauhetta
1
ruukku tilliä
1
ruukku ruohosipulia
100
g
pekonia
dl
kermaa
LISÄKSI
1–2
rkl
voita uunivuokaan

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka voilla. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

  2. Poista kalan nahka ja irrota lohi ruodottomiksi paloiksi. Laita noin puolet kalasta vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa tomaatit viipaleiksi kalan päälle. Mausta tomaattiviipaleet sitruunapippurilla ja valkosipulijauheella.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne vuokaan tomaattien päälle. Lisää loppu kala ja peitä vuoan pinta vieri viereen ladotuilla pekonisiivuilla. Kaada kerma vuokaan ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia.

  4. Tarjoa kuumana esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (14)

Vierailija

Tuohon kun lisää sekaan vielä perunaviipaleet niin käsillä on moderni silakkalaatikko.

Vierailija

Kahdesti kypsennettyä kirjolohta?!... Ensin savustettu ja sitten vielä uunissa kermassa muhitettu? Maistuu varmasti savulta (savuaromi myös pekonista), mutta lohi raaka-aineena menee täysin pilalle. Yhtä hyvin tuossa voisi käytää kaupan tonnikalahiutaleita purkista.

Vierailija

Kyseisen valmistusprosessin jälkeen ei kalan hienosta mausta ole tietoakaan. Edelleen kaksinkertainen kypsennys lohelle tuhoaa kalan rakenteen ja kalan sisältämät ravinteet. Lohikalat ovat jo itse rasvakaloja. Miksi pekonia vielä joukkoon? Kala, kuten liha, riista pitää maistua itseltään, ei mausteseokselta. Jokaisella on oikeus tehdä ja syödä mitä mieleen johtuu.

Vierailija

Voita, kermaa, silavaa ja lohen omega 3 -rasvahappoja.

Vierailija

Varmaan on hyvää ja rasva valuu leukoja pitkin, mutta menee överiksi. Pekonin ja kerman ymmärtäisin kaikille rasvattomille kaloille, mutta kasvatetulle rasvaiselle kirjolohelle? Rypsiöljyä vuoan pohjalle, kirre päälle nahkoineen, sitruunapippuri oikeaksi sitruunaksi ja pippuriksi, ja kaikki muuten ohjeen mukaan paitsi ei pekonia ja kermaa.  On edelleen varmaan erinomaisen maukasta ja terveellistä.

Eijatkoon

No ei ainakaan terveellisyydestä voi puhua. Muutenkaan en yhdistä kalan hyvää makua pekonin vahvaan savun ja rasvan makuun. Toki pekoni itsessään ilman kalaa joskus menee.

peruskokki

Ainakin kannattaa ruodot ja pää käyttää keittoon eikä heittää pois.Itse  tarjoaisin savulohen ilman pekonia.

peruskokki

Taikka no juu,jos on jäänyt vähän savukalaa ja paketti pekonia ,muuan tomaatti,pihalla  kasvaa tilliä ja ruohosipulia niin toimiihan tuo resepti. Kun vähän miettii......

Vierailija

En ole eläessäni lukenut näin luotaantyöntävää reseptiä. Liekö otsikointi ollut vahvaa trollausta toimituksen puolelta...?

Vierailija

Onko kuvan kontrastissa jotain vikaa vai onko tuo pekoni oikeasti noin karrelle palanut?

Vierailija

Kokonainen savustettu lohi? Eipä ole ainakaan mikään edullinen arkiruoka. Ja miksi ihmeessä kypsää lohta täytyy pitää uunissa vielä 40 minuuttia? Pekonin takiako? Jättäisin sen siinä tapauksessa pois. Itse asiassa kyllä söisin mieluiten savustetun lohen ihan sellaisenaan keitettyjen perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. 

Vierailija

Edellisiin kommentteihin lisänä nuo mausteet, valkosipulijauhe ja sitruunapippuri. Miksei sitten tosiaan oikea valkosipuli, sitruuna ja pippuri? Ja koska vuoassa ei ole mukana perunaviipaleita tms, niin aika pitkä on kypsennysaika. Edes kokeilematta tuota, niin ehkäpä ei mene jatkoon. 

Vierailija

Todella surkea esitys.

Kypsää savukirjolohta ”kypsennetään” 40 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Ei ihme, että pekonitkin on poltettu siinä ajassa täysin karrelle.

Vierailija

225 astetta ja paistetaan noin 40 minuuttia?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.