Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 482 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Rennot muutaman aineksen sämpylät syntyvät taikinaa vaivaamatta ja ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
10 min + kohottaminen ja paistaminen 13 t
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli sämpylät

Ainekset

1
tl
kuivahiivaa
2
tl
hienoa merisuolaa
dl
vehnäjauhoja
dl
vettä huoneenlämpöisenä
LISÄKSI
vehnäjauhoja leivontaan

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia.
  2. Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kaada taikina päälle. Jaa taikina 12 palaan ja työstä sämpylöiksi kääntämällä palan reunoja kohti keskustaa muutaman kerran. Sämpylöistä ei tarvitse tulla pyöreitä. Nosta sämpylät jauhopuoli ylöspäin kahdelle uunipellille. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15–17 minuuttia.

Kommentit (11)

Aloitteleva leipoja

Kiitos helposta ohjeesta! Vehnäjauhojen sijaan voi varmaan käyttää sämpyläjauhoja tai jotain muuta sekotusta? Ei varmaan vaikuta taikinan tekeytymiseen tms.?

Migotsi

Aina mielenkiintoisia nämä "VAIN YKSI RAAKA-AINE" reseptit, jos haluat mussuttaa vehnäjauhoa vedellä. niin se onnistuu kupissakin...

Vierailija

Miten gluteenittomat yön yli, kiitän ohjeesta.

Vierailija

Migotsi, nämähän ovat hyviä. Voi laittaa sekaan vähän oliiviöljyä. Tai vaikka auringonkukan siemeniä.

Vierailija

On ihan ok käyttää illalla aikaa siihen että saa aamulla tuoreita sämpylöitä, 45 min on vaan liian pitkä aika aamusella odottaa, kertokaa ihmeessä resepti minkä myötä voi sämpylät laittaa aamulla suoraan uuniin ja syödä 15 minuutin päästä tuoreita sämpylöitä?

TittaO

Miksihän niin monet ovat rakastuneet näihin vehnäpulliin, joita sitten sämpylöiksi kutsutaan 🤔
Itse en käytä valkoista vehnää juuri missään leipä/sämpylätaikinoissa. Aina hiivaleipäjauhoja esim rukiilla ryyditettynä. Samoin joukkoon tulee yleensä jotain hiutaleita tms ja siemeniä. Hiukan öljyä taikinaan, samoin siirappia/hunajaa hiivan ruuaksi.
Leivällä pitäisi olla myös jotain ravintoarvoakin, eikä aina tarvi mennä siitä mistä aita on matalin.
Eikä oma pullataikinanikaan synny pelkästä valkoisesta jauhosta.
Ainoa myönnytys valkoiselle jauholle on Manitoba cream, jota käytän välillä juuren tekemiseen, koska sen sitkon kestävyys on kotimaisia jauhoja parempi.
Tarkoitukseni ei ole arvostella reseptin laatijaa, vaan tätä yleistä "pullamössö" leipäkulttuuria.
Samalla vaivalla sinne taikinaan sekoittaa hiukan terveellisempiäkin jauhoja, siinä ei mene sen kauemmin aikaa.
Taikinan voi sitten jättää yön yli kehittymään ja ottaa siitä sen jälkeen paistettavaksi esim kauhalla, tai kouralla (kertishanskat käteen) sopivan osan pellille. Eikä tehdä tönkköä taikinaa!

Vierailija

Aina pitää joka reseptin kanssa olla näitä ihme pätijöitä 🙄 Voi hyvää päivää, jos se vehnäjauho ahdistaa noin paljon, niin älä lue näitä reseptejä!

Vierailija

Öö, hiivaleipäjauhot ovat vehnää.

VeryBerry

Resepti on aivan liian monimutkainen puolen tunnin lisänostatuksineen ja muotoiluineen, ja siinä on pari desiä liikaa jauhoja. Ei tuosta löysää taikinaa tule. Minä teen aina niin, että panen neljään desiin 7-8 desiä vehnäjauhoja,  reilun desin porkkanaraastetta, 1 tl:n kuivahiivaa ja 1,5 tl suolaa. Neste sekoitetaan kuivien aineiden joukkoon, kulho peitetään kelmulla tai suljetaan muovipussiin ja annetaan nousta JÄÄKAAPISSA 12 tuntia. Sen jälkeen taikinasta muotoillaan (nostattamatta uudelleen) pöydällä pötkö, joka leikataan 8 osaan. "Kiekot" nostetaan sellaisinaan pellille ja pannaan KYLMÄÄN uuniin. Uuninlämmöksi 250 astetta. Paistetaan n. 25 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita. Lämpenevässä uunissa kylmät sämpylät pullistuvat ensin, sitten alkavat kypsyä.

Vierailija

Annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12 h? Olisko kuitenkin jääkaapissa?

Vierailija

Juu tein taikinan ohjeen mukaan tarkasti mitaten, ei tullut löysää taikinaa vaikka lisäsin vettä 1.5dl. Oli ohjeessa varmaan joku pielessä?548

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.