
Opi huippukokilta pari kikkaa, ja saat kaalikääryleistä entistä parempia.
Jouni Toivasen kaalikääryleet
Ainekset
Työvaiheet
- Laita kaali kattilaan ja täytä vedellä, niin tiedät minkä verran vettä tarvitaan. Ota kaali pois ja laita vesi kuumenemaan Mausta vesi suolalla. Viillä veitsellä kaalin kannan vierestä niin että lehtiruodit irtoavat kannasta. Kierrä halutessasi korkinavaaja kaalin kantaan, niin sitä on helpompi käsitellä kuumassa vedessä. Keitä kaalia alhaisella lämmöllä. Kun uloimmat lehdet pehmenevät, irrota ne varovasti esimerkiksi haarukan avulla ja nosta jäähtymään. Irrota noin 20 lehteä. Ota loppu kaali jäähtymään, säästä keitinvesi.
- Ota 4 dl kaalin keitinvettä. Keitä riisi siinä, noin 15 minuuttia.
- Riisin kiehuessa kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia voissa 5 minuuttia. Siirrä sipuli kulhoon. Lisää pannuun öljyä, kuumenna ja ruskista jauhelihaa kuumassa pannussa noin 10 minuuttia, niin että se paahtuu kauttaaltaan. Hienonna meirami ja loppu kaali. Sekoita ne, jauheliha ja kypsä riisi täytteeseen. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Aseta kaalinlehti työalustalle, leikkaa paksu lehtiruoti pois tai ohenna se veitsellä. Lusikoi lehdelle vajaa 1 dl täytettä, nosta reunat täytteen päälle ja kääri lehti rullaksi. Laita kääryleet uunivuokaan tiiviisti toisiaan vasten. Sulata voi.
- Valele kääryleet voisulalla ja siirapilla. Hauduta uunissa 2 tuntia. Valele puolen tunnin välein kääryleistä irtoavalla nesteellä. Nosta lopuksi uunin lämpötila 250 asteeseen. Kypsennä 10–15 minuuttia, jotta kääryleet ruskistuvat.
Jopas on outo ohje! Eikoskaanikinä jauhelihaa ruskisteta, puuroriisistä tehdään riisipuuro, täytteeseen ei myöskään mitään sipulia, pari kananmunaa ja kuohukermaa, suolaa ja valkopippuria ja siirappia. Nämä kaikki sekaisin niin hyvää tulee.
Kaikkia reseptejä ei kande ruveta uudistelemaan.
Todellakin kannattaa uudistaa reseptejä! Toki voi kukin tehdä sillä reseptillä mikä miellyttää. Itse pidin kyllä näistä kääryleistä.
Tosi hyviä tuli tällä yksinkertaisella ohjeella. Ainoa mikä meni itselläni hieman väärin oli että keitin kaalia liikaa niin päällislehdet vähän hajosivat ja lehtien määrä jäi siten vajaaksi. Eli täytettä jäi yli. No, tein lopusta pasteijoita🙂
@ Meerio
Jos pitäisi valita sinun mauttomat tai Jounin maukkaat (ruskistus + keitetty riisi eikä mikään puuro + sipuli), valitsisin ehdottomasti jälkimmäiset. Kannattaisi sinunkin joskus tulla kuplastasi ulos maistamaan oikeaa ruokaa.
Samanmoisella ohjeella olen tehnyt ijät ja ajat ja hyvää tulee edelleen!
Riisitäyte ei tarvi mitään kermaa ja kananmunaa...