
Aito, perinteinen imelletty perunalaatikko on helppo tehdä, eikä se vaadi muuta kuin perunoita, voita, maitoa ja hieman vehnäjauhoja. Näin se onnistuu takuuvarmasti.
Imelletty perunalaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Pese ja keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa.
- Laita uuni lämpiämään 65 asteeseen. Kuori kuumat perunat ja säästä perunankuoret. Survo tai soseuta perunat perunamyllyn läpi uunivuokaan. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja peitä foliolla. Laita seos 65-asteiseen uuniin vähintään 2 tunniksi. Käytä lämpömittaria. Seoksen lämpötilan tulisi olla 62–75 astetta.
- Kun laatikko on uunissa, kiehauta perunankuoret maidossa ja jätä maustumaan. Näin maku uuttuu maitoon.
- Tarkista perunalaatikon rakenne. Kun imeltyminen on tapahtunut, seos on löystynyt ja alkaa maistua makealta. Lisää voi, siivilöity maito ja suola imeltymisen jälkeen. Nyt seoksen tulisi olla löysän puuron paksuista. Jos se on hyvin tanakkaa, lisää huoneenlämpöistä maitoa.
- Nosta uunin lämpötila 150 asteeseen. Kaada seos voideltuun, vähintään 1 1/2 l vetoiseen vuokaan, koska seos kuohuu paistettaessa. Paista perunalaatikkoa 2 1/2 tuntia.
Talonpoikaisen perunalaatikon rinnalle sopii Malmgård Belge -olut , noin 4,15 e. Se on hedelmäinen, vahva ja mausteinen ale joulupöytään ja sopii hyvin myös kinkulle.
Amylaasireaktiot on aika tarkkoja ja jo muutaman asteen heitto optimilämpötila-alueen ulkopuolelle hidastaa reaktinopeuden murto-osaan optimista. 65 asteessa se tärkein reaktio eli alfareaktio jää vajaaksi. Alfareakriossa syntyy voimakkaimmat makeudet. Alfareaktiot tulisikin varmistaa 74 asteessa. Siis 1-2 tuntia 65 asteessa ja 1-2 tuntia 74 asteessa ja lisäksi vaihdellen lämpötilaa niin että kokonaisimeltymisajaksi tulee 3-6 tuntia. Viimeiset "alfa-asteet" voi hyödyntää nostamalla uunin lämpötilan 80 asteeseen - sose on tässä vaiheessa imeltynyt "loppuun" ja imeltymisen keskeytymisestä ei ole mitään haittaa.