Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2098 reseptiä.
Linkitetty 413 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Japanilainen misotahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. Makea bataattipeti toimii täydellisenä kontrastina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Misolohi-bataattivuoka

Ainekset

800
g
lohifileetä
Misomarinadi
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
inkivääriä raasteena
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
misotahnaa
0,5
tl
suolaa
Bataattivuoka
4
sipulia
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita tai öljyä paistamiseen
1,2
kg
bataattia
2
rkl
voita vuoan voiteluun
1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
1
rkl
kanafondia
2
tl
misotahnaa
(2 kevätsipulin vartta)

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi nahattomaksi annospalaksi.
  2. Tee marinadi. Kuori ja purista valkosipulinkynnet murskaksi ja raasta inkivääri. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita marinadi ja lohipalat vahvaan pussiin tai kannelliseen astiaan. Nosta jääkaappiin maustumaan.
  3. Tee bataattivuoka. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
  4. Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita kovalla lämmöllä 3–5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Alenna lämpö ja hauduta sipulit miedolla lämmöllä pehmeiksi ja makeiksi, vähintään 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli, jotta sekin kypsyy hieman.
  5. Sipulien kypsyessä laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori bataatit ja halkaise ne pituussuunnassa. Viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
  6. Voitele uunivuoka (noin 20 x 30 cm) voilla. Lado vuokaan kerroksittain bataattiviipaleita, haudutettua sipuliseosta sekä suolaa ja pippuria.
  7. Kiehauta vesi. Sekoita siihen kanafondi ja misotahna. Kaada seos bataattien päälle vuokaan. Kypsennä vuokaa uunissa 30 minuuttia.
  8. Ota lohipalat marinadista ja laita ne bataattivuoan pinnalle. Valuta ylimääräinen marinadi kaloille. Jatka kypsentämistä vielä 15–20 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää. Anna vetäytyä muutama minuutti. Viimeistele halutessasi kevätsipulilla.

Kommentit (14)

Vierailija

Voisiko joku täydentää kielentuntemustani: Mitä tarkoittaa umaminen???

x

Umami on viides maku, suolaisen, imelän, happamen ja kirpeän lisäksi. Se on etenkin kaukoidän ruokakulttuurissa tavallinen.
Se on sellainen syvä maku joka esim. tulee hyvin esille todella pitkään paistetussa lihassa. Juuri misotahna ja kalakastike tuovat ruokaan tätä makua.

Gourmetkeittiö

Minkä makuista misotahna on? Ostin kerran wasabitahnaa ja roskiin meni. Ei viitsis montaa turhaa ja kallista kokeilua tehdä. Kiitos!

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Misotahna maistuu täyteläiselle ja suolaiselle, eli nimenomaan umamiselle. Kuten äskeisessä kommentissa todettiin, se on viides perusmaku, jota lihan lisäksi sanotaan löytyvän muun muassa juustosta. Misotahna on hyvin erilaista kuin wasabi. Wasabin maku on erittäin vahva, jopa polttava. Miso on ennemminkin lempeää, tosin kuten todettua, melko suolaista.

Kiriotusvihre

Miksi kalaruokaan kanafondia? Onko kirjoitusvirhe ja pitäisi olla kalafondi?

Vierailija

Perusmaut. Karvas ei kirpeä.

Nase

Eiköhän tää oo ihan sama tapa tehdä lohi, nyt vaan eri sörsselit kun viimeksi.

Ruoanlaittotaito mennyt siihen että kaikkea vaan sotketaan keskenään, paistetaan uunissa ja avot.

Nakkipiilokin on enemmän resepti kuin tämä.

Vierailija

Oli ihan hyvää, testasin tänään. Makua löytyi sopivasti. Ei siis liian tulista tai laimeaa.

MT

Turhan paljon erilaisia aineita. Voi toki maistua.

rita finn

Punaista tai valkoista misoa?

Ei toimi

Testattu ja ei toimi. Ladoin bataatit n. 3 mm siivuina 20 x 30 cm vuokaan, jolloin kerroksia tuli 4 kpl. Tämä määrä bataatteja ei todellakaan kyosy 30 + 20 minuutissa. Aikaa tarvitaan 15-30 minsaa lisää ja se täytyy vetää ennen kaloja osin foliolla suojattuna.

Anuvee

Hyvät makuyhdistelmät! Suolamäärää kannattaa kyllä harkita, en itse laittanut ohjeen mukaisesti.

Kokki

Misoa saa ekolosta - eikä oo vaikee resepti 👍👍

Käyttäjä123
Seuraa 
Liittynyt17.9.2014

Huh, todella suolainen tuli tästä, eivätkä bataatit ehtineet kypsyä - ei jatkoon

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Oton leipomukset on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 1 keittokirjaan.

Täyteyt kesäkurpitsat ovat aivan uskomattoman maukkaita! Täytteeseen voi laittaa oikeastaan mitä vaan ja sitä voi muokata sen mukaan, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Halutessaan jauhelihan voi korvata härkiksellä. Kesäkurpitsat ovat niin hyviä, että nämä sopivat vaikkapa viikonlopun...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min.
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt kesäkurpitsat

Ainekset

1 iso tai 2 pienempää
kesäkurpitsaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
250
g
naiudan jauhelihaa
1
punasipuli
2
valkosipulin kynttä
1
prk
punaisia säilykelinssejä
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
juustokuminaa
1
prk
creme fraichea
100
g
juustoraastetta
1
nippu
tuoretta basilikaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä tai karhunvatukoita

Työvaiheet

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen.
Huuhtele kesäkurpitsa. Kesäkurpitsa halkaistaan pituussuunnassa.
Pehmeä sisusta koverretaan lusikan avulla pois.
Paloittele kesäkurpitsat haluamasi kokoisiksi paloiksi. (Kahteen tai neljään osaan.)
Pirskottele niiden päälle oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa.
Esipaista uunissa 15 minuuttia.

Aloita täytteen valmistus ruskistamalla jauheliha.
Hienonna sipuli, valkosipulin kynnet ja paloittele kesäkurpitsan sisusta arpakuution kokoisiksi paloiksi.
Lisää jauhelihan joukkoon hienonnetut sipulit ja paloiteltu kesäkurpitsa.
Paista pari minuuttia. Lisää seokseen valutetut linssit.
Mausta suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja juustokuminalla.
Lisää creme fraiche ja tarkista maku.

Täytä esipaistetut kesäkurpitsat jauhelihaseoksella.
Ripottele päälle juustoraastetta.
Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.

Viimeistele kesäkurpitsat basilikalla, granaattiomenan siemenillä ja karhunvatukoilla.
Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2098 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Roseeksi paistetut riistamaksapihvit ovat todellista herkkua karamellisoidun sipulin kanssa. Kuumassa öljyssä poksautetut kaprikset ja friteeratut salvianlehdet viimeistelevät annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Riistamaksapihvit

Ainekset

600
g
hirven-peuran- tai naudanmaksaa
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Karamellisoitu sipuli
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
2
tl
sokeria
1
tl
vaaleaa balsamicoa
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
prk (55 g)
pieniä kapriksia
1
ruukku
salviaa
1
dl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin perunamuusi (ks. ohje alla).
  2. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä voissa pannussa muutama minuutti. Lisää sokeri ja balsamico, anna hautua noin 5 minuuttia ja jatka sitten paistamista sekoitellen miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Valuta ja kuivaa kaprikset huolellisesti. Irrota salvianlehdet. Kuumenna 1 dl öljyä pienessä kattilassa. Laske kaprikset ja salvianlehdet kuumaan öljyyn noin 20 sekunniksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperille ja ripottele ½ tl sormisuola päälle.
  4. Viipaloi maksat noin sentin paksuisiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista viipaleet molemmilta puolilta kauniin värisiksi, 1–2 minuuttia/puoli, jolloin ne jäävät sisältä roseeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti muusin, sipulin, salvian ja kapristen kanssa.

Vinkki! Voit valmistaa saman annoksen yhtä hyvin naudanmaksasta.

Ranskankerma-perunamuusi

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
ruohosipulia tai oreganoa
3
rkl
parmesaania raastettuna
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
rkl
voita
1
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja valkosipulit. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Ota hieman keitinvettä talteen, kun valutat perunat.
  2. Hienonna yrtit ja raasta parmesaani.
  3. Murskaa perunat sähkövatkaimella. Lisää ranskankerma, voi, sitruunamehu, yrtit ja parmesaani. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2098 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tee pullataikina vaihteeksi piimään ja anna sen kohota rauhassa jääkaapissa. Tuloksena on superpehmeä ja raikas bostonkakku. Mehevässä täytteessä maistuvat puolukat ja rosmariini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t + kohotukset 12 t + 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolukka-piimäboston

Ainekset

2 1/5
dl
rasvatonta piimää
vajaa ½
palaa (20 g)
hiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
1
kananmuna
n. 8
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Lisäksi
jauhoja leivontaan
1
kananmuna voiteluun
Täyte
2
dl
puolukoita
1
dl
fariinisokeria
1
rkl
perunajauhoja
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna
Kuorrutus
2
rkl
piimää
2
dl
tomusokeria
Koristelu
1
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Laita kylmä piimä isoon kulhoon. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes se on liuennut. Lisää sokeri, kardemumma ja kananmuna. Alusta vehnäjauhot ja pehmeä voi taikinaan ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja laita jääkaappiin noin 12 tunniksi.
  2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø noin 25 cm) pohjalle ja voitele vuoan reunat.
  3. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on kimmoisaa, noin 10 minuuttia. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 35 x 45 cm:n kokoiseksi levyksi.
  4. Sekoita puolukat, fariinisokeri ja perunajauho keskenään. Sekoita toisessa kulhossa voi ja vaniljasokeri. Hienonna rosmariini joukkoon. Levitä voiseos tasaisesti taikinalevylle ja lusikoi puolukkatäyte voin päälle. Kääri levy pitkiltä sivulta rullaksi ja nipistele sormin kiinni. Leikkaa rulla 10 palaan ja laita palat vuokaan. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pulla kananmunalla ja kypsennä uunin alatasossa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen irrottamista vuoasta.
  6. Sekoita kuorrutteen piimä ja tomusokeri tasaiseksi. Lusikoi kuorrute jäähtyneen bostonin päälle. Ripottele puolukoita pinnalle.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 659 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Kuorrutetut piparit maistuvat nyt leivosten muodossa. Jos rakastat taikinaa enemmän kuin paistettuja pipareita, nämä bebet ovat sinua varten! Värin ja maun salaisuus on ripaus joka sokeripussista.

Voit paistaa bebeleivospohjat kertakäyttövuoissa tai metallisissa leivosvuoissa. Alumiiniset kertakäyttövuoat ovat käteviä, koska niitä ei tarvitse voidella. Ne voi myös pestä ja käyttää uudelleen.

Tee bebet kuorrutusta vaille valmiiksi jääkaappiin jo päivää tai kahta ennen tarjoamista....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
1 t + 10 min paistaminen + 4 t jähmettyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Piparkakkubebet

Ainekset

Pohjat
100
g
voita
¾
dl
fariinisokeria
dl
vehnäjauhoja
1
tl
kanelia
½
tl
inkivääriä
¼
tl
neilikkaa
1
muna (M-koko)
Paistamiseen
16
kertakäyttövuokaa (alumiinia tai tukevaa kartonkia)
Täyte
1
dl
kuohukermaa
2
keltuaista
2
rkl
sokeria
1
rkl
maissitärkkelystä
100
g
voita huoneenlämpöisenä
2
tl
vaniljasokeria
Kuorrutus
2
dl
tomusokeria
½
tl
kanelia
¼
tl
inkivääriä
2
rkl
tummaa siirappia
1–2
tl
kylmää vettä
Koristelu
½
dl
tomusokeria
1
tl
kylmää vettä
(kultageeliä, esim. Oetker)

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä voi, sokeri, jauhot ja mausteet monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Voit valmistaa taikinan myös ilman monitoimikonetta vaahdottamalla pehmeän voin ja sokerin. Lisää sitten muna ja yhdistetyt kuivat aineet.
  3. Painele palat taikinaa jauhotetuin sormin 16 vuoan pohjalle ja reunoille. Kertakäyttövuokia ei tarvitse voidella.
  4. Nosta vuoat tarjottimella jääkaappiin vähintään tunniksi. Jos teit taikinan vaahdottamalla, anna taikinan jähmettyä vuoissa kolme tuntia, niin se pysyy paistettaessa vuokien reunoilla.
  5. Paista pohjia 200-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarkkaile, etteivät ohuet reunat pääse palamaan.
  6. Mittaa kerma, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä anna kiehua, vaan nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.
  7. Vaahdota pehmeä voi ja vaniljasokeri kevyesti sähkövatkaimella. Lisää jäähtynyt kiisseli. Vatkaa tasaiseksi.
  8. Irrota jäähtyneet pohjat vuoista. Täytä ne kermatäytteellä ja tasoita pinta. Anna leivosten jähmettyä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.
  9. Mittaa tomusokeri kulhoon. Sekoita joukkoon mausteet ja siirappi. Lisää kylmää vettä tippa kerrallaan, kunnes kuorrutus on notkeaa mutta vielä paksua. Levitä kuorrute leivosten pinnalle.
  10. Tee toinen toinen kuorrutus sekoittamalla tomusokerin joukkoon tilkka vettä. Siirrä kuorrute pieneen pakastepussiin ja leikkaa pussin kulma auki.
  11. Valuta kuorrutusta kolme kapeaa viirua kunkin leivoksen päälle. Vedä cocktailtikulla viirujen päältä vastakkaisiin suuntiin, kunnes kuorrutus marmoroituu. Voit tehdä valkoisella kuorrutuksella myös tähti- tai kuusikuvioita bebejen pinnalle. Viimeistele halutessasi kultageelillä (ks. kuva).

Kommentit (0)