Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 781 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Japanilainen misotahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. Makea bataattipeti toimii täydellisenä kontrastina.

Bataatti on maaliskuun satokausikasvis. Makeutensa puolesta se sopii hyvin voimakkaiden ja suolaisten makujen pariksi. Rasvaiseen ja umamiseen loheen yhdistettynä syntyy upea kombo.

Lohi marinoidaan japanilaisittain misoa sisältävällä marinadilla. Kun lohi maustuu jääkaapissa, tehdään uunivuokaan paistetusta sipulista ja ohuista bataattiviipaleista kerrostettu paistos, joka paistetaan lähes kypsäksi. Marinoitunut lohi lisätään bataattipaistoksen päälle loppukypsennyksen ajaksi.

Lohi ja pinnalle kaadettu marinadi paahtuvat uunissa ihanasti. Alla kypsynyt bataattivuoka on pehmeää ja imenyt itsensä täyteen makuja. Yhdessä astiassa kypsyvä lohi-bataattivuoka sopii arkeen ja viikonloppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Misolohi-bataattivuoka

Ainekset

800
g
lohifileetä
Misomarinadi
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
inkivääriä raasteena
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
misotahnaa
0,5
tl
suolaa
Bataattivuoka
4
sipulia
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita tai öljyä paistamiseen
1,2
kg
bataattia
2
rkl
voita vuoan voiteluun
1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
1
rkl
kanafondia
2
tl
misotahnaa
(2 kevätsipulin vartta)

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi nahattomaksi annospalaksi.
  2. Tee marinadi. Kuori ja purista valkosipulinkynnet murskaksi ja raasta inkivääri. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita marinadi ja lohipalat vahvaan pussiin tai kannelliseen astiaan. Nosta jääkaappiin maustumaan.
  3. Tee bataattivuoka. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
  4. Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita kovalla lämmöllä 3–5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Alenna lämpö ja hauduta sipulit miedolla lämmöllä pehmeiksi ja makeiksi, vähintään 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli, jotta sekin kypsyy hieman.
  5. Sipulien kypsyessä laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori bataatit ja halkaise ne pituussuunnassa. Viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
  6. Voitele uunivuoka (noin 20 x 30 cm) voilla. Lado vuokaan kerroksittain bataattiviipaleita, haudutettua sipuliseosta sekä suolaa ja pippuria.
  7. Kiehauta vesi. Sekoita siihen kanafondi ja misotahna. Kaada seos bataattien päälle vuokaan. Kypsennä vuokaa uunissa 30 minuuttia.
  8. Ota lohipalat marinadista ja laita ne bataattivuoan pinnalle. Valuta ylimääräinen marinadi kaloille. Jatka kypsentämistä vielä 15–20 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää. Anna vetäytyä muutama minuutti. Viimeistele halutessasi kevätsipulilla.

Kommentit (15)

Vierailija

Voisiko joku täydentää kielentuntemustani: Mitä tarkoittaa umaminen???

x

Umami on viides maku, suolaisen, imelän, happamen ja kirpeän lisäksi. Se on etenkin kaukoidän ruokakulttuurissa tavallinen.
Se on sellainen syvä maku joka esim. tulee hyvin esille todella pitkään paistetussa lihassa. Juuri misotahna ja kalakastike tuovat ruokaan tätä makua.

Gourmetkeittiö

Minkä makuista misotahna on? Ostin kerran wasabitahnaa ja roskiin meni. Ei viitsis montaa turhaa ja kallista kokeilua tehdä. Kiitos!

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Misotahna maistuu täyteläiselle ja suolaiselle, eli nimenomaan umamiselle. Kuten äskeisessä kommentissa todettiin, se on viides perusmaku, jota lihan lisäksi sanotaan löytyvän muun muassa juustosta. Misotahna on hyvin erilaista kuin wasabi. Wasabin maku on erittäin vahva, jopa polttava. Miso on ennemminkin lempeää, tosin kuten todettua, melko suolaista.

Kiriotusvihre

Miksi kalaruokaan kanafondia? Onko kirjoitusvirhe ja pitäisi olla kalafondi?

Vierailija

Perusmaut. Karvas ei kirpeä.

Nase

Eiköhän tää oo ihan sama tapa tehdä lohi, nyt vaan eri sörsselit kun viimeksi.

Ruoanlaittotaito mennyt siihen että kaikkea vaan sotketaan keskenään, paistetaan uunissa ja avot.

Nakkipiilokin on enemmän resepti kuin tämä.

Vierailija

Oli ihan hyvää, testasin tänään. Makua löytyi sopivasti. Ei siis liian tulista tai laimeaa.

MT

Turhan paljon erilaisia aineita. Voi toki maistua.

rita finn

Punaista tai valkoista misoa?

Ei toimi

Testattu ja ei toimi. Ladoin bataatit n. 3 mm siivuina 20 x 30 cm vuokaan, jolloin kerroksia tuli 4 kpl. Tämä määrä bataatteja ei todellakaan kyosy 30 + 20 minuutissa. Aikaa tarvitaan 15-30 minsaa lisää ja se täytyy vetää ennen kaloja osin foliolla suojattuna.

Anuvee

Hyvät makuyhdistelmät! Suolamäärää kannattaa kyllä harkita, en itse laittanut ohjeen mukaisesti.

Kokki

Misoa saa ekolosta - eikä oo vaikee resepti 👍👍

Käyttäjä123
Seuraa 
Liittynyt17.9.2014

Huh, todella suolainen tuli tästä, eivätkä bataatit ehtineet kypsyä - ei jatkoon

Vierailija

Bataatit kypsiä jo 30 min jälkeen. Millaisia "kokkeja" täällä onkaan, järki käteen. Kylvämässä uunissako olette tehneet vai ilman nestettä?
Ok 😛 Nam.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.