
Japanilainen misotahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. Makea bataattipeti toimii täydellisenä kontrastina.
Bataatti on maaliskuun satokausikasvis. Makeutensa puolesta se sopii hyvin voimakkaiden ja suolaisten makujen pariksi. Rasvaiseen ja umamiseen loheen yhdistettynä syntyy upea kombo.
Lohi marinoidaan japanilaisittain misoa sisältävällä marinadilla. Kun lohi maustuu jääkaapissa, tehdään uunivuokaan paistetusta sipulista ja ohuista bataattiviipaleista kerrostettu paistos, joka paistetaan lähes kypsäksi. Marinoitunut lohi lisätään bataattipaistoksen päälle loppukypsennyksen ajaksi.
Lohi ja pinnalle kaadettu marinadi paahtuvat uunissa ihanasti. Alla kypsynyt bataattivuoka on pehmeää ja imenyt itsensä täyteen makuja. Yhdessä astiassa kypsyvä lohi-bataattivuoka sopii arkeen ja viikonloppuun.
Misolohi-bataattivuoka
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa lohifilee neljäksi nahattomaksi annospalaksi.
- Tee marinadi. Kuori ja purista valkosipulinkynnet murskaksi ja raasta inkivääri. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita marinadi ja lohipalat vahvaan pussiin tai kannelliseen astiaan. Nosta jääkaappiin maustumaan.
- Tee bataattivuoka. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita kovalla lämmöllä 3–5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Alenna lämpö ja hauduta sipulit miedolla lämmöllä pehmeiksi ja makeiksi, vähintään 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli, jotta sekin kypsyy hieman.
- Sipulien kypsyessä laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori bataatit ja halkaise ne pituussuunnassa. Viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
- Voitele uunivuoka (noin 20 x 30 cm) voilla. Lado vuokaan kerroksittain bataattiviipaleita, haudutettua sipuliseosta sekä suolaa ja pippuria.
- Kiehauta vesi. Sekoita siihen kanafondi ja misotahna. Kaada seos bataattien päälle vuokaan. Kypsennä vuokaa uunissa 30 minuuttia.
- Ota lohipalat marinadista ja laita ne bataattivuoan pinnalle. Valuta ylimääräinen marinadi kaloille. Jatka kypsentämistä vielä 15–20 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää. Anna vetäytyä muutama minuutti. Viimeistele halutessasi kevätsipulilla.
Voisiko joku täydentää kielentuntemustani: Mitä tarkoittaa umaminen???
Umami on viides maku, suolaisen, imelän, happamen ja kirpeän lisäksi. Se on etenkin kaukoidän ruokakulttuurissa tavallinen.
Se on sellainen syvä maku joka esim. tulee hyvin esille todella pitkään paistetussa lihassa. Juuri misotahna ja kalakastike tuovat ruokaan tätä makua.
Minkä makuista misotahna on? Ostin kerran wasabitahnaa ja roskiin meni. Ei viitsis montaa turhaa ja kallista kokeilua tehdä. Kiitos!
Misotahna maistuu täyteläiselle ja suolaiselle, eli nimenomaan umamiselle. Kuten äskeisessä kommentissa todettiin, se on viides perusmaku, jota lihan lisäksi sanotaan löytyvän muun muassa juustosta. Misotahna on hyvin erilaista kuin wasabi. Wasabin maku on erittäin vahva, jopa polttava. Miso on ennemminkin lempeää, tosin kuten todettua, melko suolaista.
Miksi kalaruokaan kanafondia? Onko kirjoitusvirhe ja pitäisi olla kalafondi?
Perusmaut. Karvas ei kirpeä.
Eiköhän tää oo ihan sama tapa tehdä lohi, nyt vaan eri sörsselit kun viimeksi.
Ruoanlaittotaito mennyt siihen että kaikkea vaan sotketaan keskenään, paistetaan uunissa ja avot.
Nakkipiilokin on enemmän resepti kuin tämä.
Oli ihan hyvää, testasin tänään. Makua löytyi sopivasti. Ei siis liian tulista tai laimeaa.
Turhan paljon erilaisia aineita. Voi toki maistua.
Punaista tai valkoista misoa?
Testattu ja ei toimi. Ladoin bataatit n. 3 mm siivuina 20 x 30 cm vuokaan, jolloin kerroksia tuli 4 kpl. Tämä määrä bataatteja ei todellakaan kyosy 30 + 20 minuutissa. Aikaa tarvitaan 15-30 minsaa lisää ja se täytyy vetää ennen kaloja osin foliolla suojattuna.
Hyvät makuyhdistelmät! Suolamäärää kannattaa kyllä harkita, en itse laittanut ohjeen mukaisesti.
Misoa saa ekolosta - eikä oo vaikee resepti 👍👍
Huh, todella suolainen tuli tästä, eivätkä bataatit ehtineet kypsyä - ei jatkoon
Bataatit kypsiä jo 30 min jälkeen. Millaisia "kokkeja" täällä onkaan, järki käteen. Kylvämässä uunissako olette tehneet vai ilman nestettä?
Ok 😛 Nam.