Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 788 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Japanilainen misotahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. Makea bataattipeti toimii täydellisenä kontrastina.

Bataatti on maaliskuun satokausikasvis. Makeutensa puolesta se sopii hyvin voimakkaiden ja suolaisten makujen pariksi. Rasvaiseen ja umamiseen loheen yhdistettynä syntyy upea kombo.

Lohi marinoidaan japanilaisittain misoa sisältävällä marinadilla. Kun lohi maustuu jääkaapissa, tehdään uunivuokaan paistetusta sipulista ja ohuista bataattiviipaleista kerrostettu paistos, joka paistetaan lähes kypsäksi. Marinoitunut lohi lisätään bataattipaistoksen päälle loppukypsennyksen ajaksi.

Lohi ja pinnalle kaadettu marinadi paahtuvat uunissa ihanasti. Alla kypsynyt bataattivuoka on pehmeää ja imenyt itsensä täyteen makuja. Yhdessä astiassa kypsyvä lohi-bataattivuoka sopii arkeen ja viikonloppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Misolohi-bataattivuoka

Ainekset

800
g
lohifileetä
Misomarinadi
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
inkivääriä raasteena
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
misotahnaa
0,5
tl
suolaa
Bataattivuoka
4
sipulia
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita tai öljyä paistamiseen
1,2
kg
bataattia
2
rkl
voita vuoan voiteluun
1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
1
rkl
kanafondia
2
tl
misotahnaa
(2 kevätsipulin vartta)

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi nahattomaksi annospalaksi.
  2. Tee marinadi. Kuori ja purista valkosipulinkynnet murskaksi ja raasta inkivääri. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita marinadi ja lohipalat vahvaan pussiin tai kannelliseen astiaan. Nosta jääkaappiin maustumaan.
  3. Tee bataattivuoka. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
  4. Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita kovalla lämmöllä 3–5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Alenna lämpö ja hauduta sipulit miedolla lämmöllä pehmeiksi ja makeiksi, vähintään 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli, jotta sekin kypsyy hieman.
  5. Sipulien kypsyessä laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori bataatit ja halkaise ne pituussuunnassa. Viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
  6. Voitele uunivuoka (noin 20 x 30 cm) voilla. Lado vuokaan kerroksittain bataattiviipaleita, haudutettua sipuliseosta sekä suolaa ja pippuria.
  7. Kiehauta vesi. Sekoita siihen kanafondi ja misotahna. Kaada seos bataattien päälle vuokaan. Kypsennä vuokaa uunissa 30 minuuttia.
  8. Ota lohipalat marinadista ja laita ne bataattivuoan pinnalle. Valuta ylimääräinen marinadi kaloille. Jatka kypsentämistä vielä 15–20 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää. Anna vetäytyä muutama minuutti. Viimeistele halutessasi kevätsipulilla.

Kommentit (15)

Vierailija

Voisiko joku täydentää kielentuntemustani: Mitä tarkoittaa umaminen???

x

Umami on viides maku, suolaisen, imelän, happamen ja kirpeän lisäksi. Se on etenkin kaukoidän ruokakulttuurissa tavallinen.
Se on sellainen syvä maku joka esim. tulee hyvin esille todella pitkään paistetussa lihassa. Juuri misotahna ja kalakastike tuovat ruokaan tätä makua.

Gourmetkeittiö

Minkä makuista misotahna on? Ostin kerran wasabitahnaa ja roskiin meni. Ei viitsis montaa turhaa ja kallista kokeilua tehdä. Kiitos!

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Misotahna maistuu täyteläiselle ja suolaiselle, eli nimenomaan umamiselle. Kuten äskeisessä kommentissa todettiin, se on viides perusmaku, jota lihan lisäksi sanotaan löytyvän muun muassa juustosta. Misotahna on hyvin erilaista kuin wasabi. Wasabin maku on erittäin vahva, jopa polttava. Miso on ennemminkin lempeää, tosin kuten todettua, melko suolaista.

Kiriotusvihre

Miksi kalaruokaan kanafondia? Onko kirjoitusvirhe ja pitäisi olla kalafondi?

Vierailija

Perusmaut. Karvas ei kirpeä.

Nase

Eiköhän tää oo ihan sama tapa tehdä lohi, nyt vaan eri sörsselit kun viimeksi.

Ruoanlaittotaito mennyt siihen että kaikkea vaan sotketaan keskenään, paistetaan uunissa ja avot.

Nakkipiilokin on enemmän resepti kuin tämä.

Vierailija

Oli ihan hyvää, testasin tänään. Makua löytyi sopivasti. Ei siis liian tulista tai laimeaa.

MT

Turhan paljon erilaisia aineita. Voi toki maistua.

rita finn

Punaista tai valkoista misoa?

Ei toimi

Testattu ja ei toimi. Ladoin bataatit n. 3 mm siivuina 20 x 30 cm vuokaan, jolloin kerroksia tuli 4 kpl. Tämä määrä bataatteja ei todellakaan kyosy 30 + 20 minuutissa. Aikaa tarvitaan 15-30 minsaa lisää ja se täytyy vetää ennen kaloja osin foliolla suojattuna.

Anuvee

Hyvät makuyhdistelmät! Suolamäärää kannattaa kyllä harkita, en itse laittanut ohjeen mukaisesti.

Kokki

Misoa saa ekolosta - eikä oo vaikee resepti 👍👍

Käyttäjä123
Seuraa 
Liittynyt17.9.2014

Huh, todella suolainen tuli tästä, eivätkä bataatit ehtineet kypsyä - ei jatkoon

Vierailija

Bataatit kypsiä jo 30 min jälkeen. Millaisia "kokkeja" täällä onkaan, järki käteen. Kylvämässä uunissako olette tehneet vai ilman nestettä?
Ok 😛 Nam.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.