Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2025 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Miten huippukokin vispipuuro voi olla niin hyvää? Koska se tehdään timjamin kanssa mehustetuista puolukoista ja mehevöitetään voilla ja kermalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + mehustus ja jäähdytys 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen valioluokan vispipuuro

Ainekset

7
dl
puolukkalientä
1/4
tl
suolaa
1 1/4
dl
mannasuurimoita
1
dl
kuohukermaa
30
g
voita
Puolukkaliemi
1
kg (noin 1 1/2 l)
puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)
3
dl
sokeria
1/2
ruukkua
timjamia

Työvaiheet

  1. Tee ensin puolukkaliemi. Ota esille iso kattila ja metallikulho, joka sopii kattilan päälle. Laita kattilaan sen verran vettä, että se ei osu kulhon pohjaan, ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Laita puolukat, sokeri ja timjami kulhoon ja viritä kelmu tiiviisti kulhon päälle. Nosta kulho kattilan päälle ja mehusta puolukoita keskilämmöllä noin tunti.
  2. Siivilöi puolukkaliemi tiheän siivilän läpi kulhoon ja painele kaikki mehu talteen.
  3. Mittaa laakeaan kattilaan 7 dl puolukkalientä ja suola. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Lisää mannasuurimot ohuena nauhana mehuun koko ajan sekoittaen. Vähennä lieden lämpöä ja keitä puuroa välillä sekoittaen 8 minuuttia.
  4. Lisää kerma ja voi valmiiseen puuroon. Jäähdytä puuro tiiviin kelmun alla ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaappikylmäksi. Kelmu estää puuron kuorettumisen.
  5. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa täydellä teholla kuohkeaksi vaahdoksi. Tarjoa maidon ja puolukoiden kera.

Kommentit (6)

Muutamat vispipuurot keitellyt

Anteeks nyt vaan, mutta vispipuuroon ei tungeta ikinä mitään voita saatika kermaa. Kyllä ne Marjan/hedelmän maut on riittävät. Ja se mitä voilla ja kermalla haetaan on ns."täyteläinen maku" joka saavutetaan myös lisäämällä ihan vain suolaa, joka poistaa "vesimäisen " maun. Luulisi kokkien nyt tietävän näin yksinkertaisen asian.

Vierailija

Marjojen hyvät kuidut jäävät saamatta!!?

Mummeliini

Vispipuuroa pitää maistua vispipuurolle, eikä siihen tungeta voinnokkaa missään vaiheessa.

Lapin poika

Voi pyhät hyssykät. Suomessa näitä ns. huippukokkeja tuntuu riittävän joka lähtöön. Toivasen ohjeella syntyy vispipuuron (lappapuuron) irvikuva.

Vierailija

Tarvitaanko puolukoita 1,5 kiloa tuottamaan 0,7 dl puuronestettä mihin lisätään 1,4 dl mannaa ja päälle viellä 3 dl sokeria. Onkohan kokki käynnyt koskaan marjametsässä?

Inspiskokkailija

Onpas typerää kommentoida reseptiä negatiivisesti tai suorastaan se teilata, ellei ole ensin ohjetta kokeillut. . Eivät huippukokit ole tyhmiä vaan innovatiivisiä, ja tavallista vispipuuroahan lähes jokainen suomalainen osaa keittää. Tällainen ” takuu” ei nyt ole varsinaisesti minkään arvoista, innovatiivisyys sen sijaan on.

Aionpa kokeilla - ertyisesti tuo timjami vispipuurossa on kiinnostavaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 627 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Turkkilainen menemen maistuu maalaisleivän kera, ja pannullisesta riittää monelle. Kananmunat paistuvat ruokaisaksi aamupalaksi paprikan, tomaatin ja sipulin kanssa.

Vinkki! Jos haluat munat kypsemmiksi, laita lopussa kansi pannun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Menemen-pannu

Ainekset

4
valkosipulinkynttä
1
sipuli
2
vihreää paprikaa
4
kevätsipulin vartta
2
tomaattia
1
ruukku minttua
3
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
juustokuminaa
1/2
tl
mustapippuria
4
munaa
1
rkl
chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli. Leikkaa paprikat ohuiksi siivuiksi. Hienonna kevätsipulin varret ja kuutioi tomaatit. Hienonna minttu.
  2. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Paista sipuleita ja paprikaa 2–3 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää tomaatit. Paista 3–5 minuutti a niin, että tomaateista irronnut neste osittain haihtuu. Lisää kevätsipulin varret, puolet mintusta ja mausteet .
  3. Tee pannulle kasvisten sekaan nelj ä kuoppaa. Riko niihin kananmunat. Laske lieden lämpö minimiin ja anna munien kypsyä, kunnes valkuaiset hyytyvät. Keltuaiset saavat jäädä valuviksi. Ripottele pinnalle loput mintut ja chilikastiketta.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 627 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Vegaaninen puuro on runsaan omenainen, kirpeän puolukkainen ja pullollaan terveellistä kauraa. Herkku puuro kypsyy aamutoimien ohessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunikaurapuuro

Ainekset

1
rkl
öljyä
4
(n. 350g)
omenaa
1
dl
kuorellisia manteleita
5
dl
kauramaitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
puolukoita
2
rkl
vaahterasiirappia
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele korkeareunainen noin 15 x 20 cm:n uunivuoka öljyllä.
  2. Huuhtele tai kuori omenat ja leikkaa ne paloiksi. Hienonna mantelit.
  3. Sekoita vuoassa omenat, mantelit, kauramaito, hiutaleet, puolukat, siirappi ja mausteet. Paista 35–40 minuuttia.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 627 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Flunssan karkottajassa ja päivän piristäjässä jylläävät inkivääri, porkkana, appelsiini ja tyrni. Aamuinen tuoremehudrinkki avaa silmät ja jopa tukkoisen nenän!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Päivänpiristysjuoma

Ainekset

2
appelsiini
1
verigreippi
30
g
inkivääri
1/2
dl
tyrniä (esim. Pirkka)
4
rkl
hunajaa
1
plo (500ml)
porkkanamehua (esim. Blotta)
1/2
litraa
jäitä

Työvaiheet

  1. Kuori appelsiinit, greippi ja inkivääri. Pilko sitrukset ja laita ne tehosekoittimen tai sauvasakoittimen kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri.
  2. Lisää joukkoon tuore tai pakastettu tyrni ja hunaja. Soseuta. Kaada sose laseihin. Lisää joukkoon porkkanamehua ja jäitä

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2025 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Mehevän mustikkapiirakan salaisuus? Taikinaan vatkattu mantelimassa! Jauhoja tarvitaan vain vähän, koska piirakka on parhaimmillaan herkullisen kosteana. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
50 MIN
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-mantelipiirakka

Ainekset

150
g
huoneenlämpöistä mantelimassaa
1 1/2
dl
sokeria
3
kananmunaa
1
luomusitruuna (kuori)
1
dl
kermaa
100
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
2
dl
mustikoita
Inkiväärijogurtti
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
3
dl
turkkilaista jogurttia
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Tee ensin inkiväärijogurtti. Kuori ja raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Sekoita inkivääriraaste, jogurtti ja vaniljasokeri keskenään. Laita inkiväärijogurtti jääkaappiin odottamaan.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa mantelimassa ja sokeri yhteen sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja lisää se taikinaan.
  3. Lämmitä kermaa ja voita kattilassa, kunnes voi sulaa. Siivilöi jauhot joukkoon. Kääntele seos varovasti taikinan joukkoon. Kaada taikina piirakkavuokaan (noin 20 cm x 30 cm) vuorotellen mustikoiden kanssa. Kypsennä uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Piirakka saa jäädä kosteaksi.
  4. Koristele piirakka mustikoilla. Tarjoa inkiväärijogurtin kanssa.

Kommentit (0)