Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 111 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Lasse Lecklin

Joulun mehevin pulla on gluteeniton, vegaaninen ja tehty jaettavaksi. Tässä pullakranssissa on piparimausteinen mantelitäyte.

Gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran ennen paistamista. Näin se säilyttää muotonsa ja rakenteensa parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min kohotus ja 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton mantelipullakranssi

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
mantelimaitoa
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
Leipomiseen
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
Täyte
150
g
mantelimassaa
1
dl
fariinisokeria
½
dl
mantelirouhetta
1
tl
piparkakkumaustetta
1
tl
kanelia
Pinnalle
2
rkl
maidotonta margariinia sulatettuna
1
rkl
siirappia
½
dl
mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen mantelimaitoon. Vatkaa joukkoon sokeri, psyllium, kardemumma ja suola. Odota 5 minuuttia, kunnes psyllium on hieman turvonnut.
  2. Lisää jauhot. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla tasaiseksi taikinaksi. Notkista rasva mikrossa, mutta älä sulata. Lisää rasva taikinaan. Jatka vaivaamista muutama minuutti.
  3. Älä kohota taikinaa, vaan jatka leipomista saman tien. Ripottele leivinpaperiarkille gluteenittomia jauhoja. Kumoa taikina paperille ja taputtele siitä jauhoja apuna käyttäen arkin kokoinen levy.
  4. Raasta tai murenna mantelimassa taikinalevylle. Ripottele päälle fariinisokeri, mantelirouhe ja mausteet.
  5. Kääri taikina tiiviiksi rullaksi. Kiepauta rulla leivinpaperin päällä pieneksi ympyräksi. Nipistä päät yhteen.
  6. Yhdistä rasvasula ja siirappi. Sivele pulla seoksella saman tien. Leikkaa sitten saksilla kranssin pintaan syviä viiltoja. Taivuta leikattuja paloja varovasti eri suuntiin. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.
  7. Vetäise pulla leivinpaperin avulla pellille. Kohota peittämättä 30–45 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (7)

Juhani Nissilä

Eiköhän nuo kaikki ome tarkoitettu jaettavaksi. Ei ole vielä sattunu eteen, että joku olisi koko kranssista alakannu maistella !

minä55

Käyttää jauhoina Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoa, ei tartu sormiin, on aivan kuin normaalia pullataikinaa ja muutenkin Virtsasalmen jauhot ovat aivan eri luokkaa kuin Sunnuntai tai Semper, jotka muistuttavat paremminkin perunajauhoa...

Anoppi

Onko kelvollista tarjottavaa pakastuksen jälkeen? Aina ei ihan uunilämmintä ehi..

Keliaakikko59

Anoppi, olen vastaavaa tehnyt Semperin jauhoista ja on ollut minusta parempaa pakastamisen jälkeen. Vaaleasta Jytestä voisi myös kokeilla, ei sisällä perunaa. Mut makuasia tietenkin.

Vierailija

Margariinit, levitteet ja siemenöljyt ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit, levitteet ja siemenöljyt aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

pullaton

Ei sovi kaikille, esimerkiksi minulle ei käy koska olen allerginen manteleille ja muille erilaisille pähkinöille.

Myöskään sokeri ai käy minulle, puhumattakaan siirapista taikka hunajasta.

En voi korvata mantelimaitoa tavallisella maidolla, koska sekään ei sovi minulle ja kaikissa muissa "maidoissa" on jossain muodossa sokeria joka ei sovi minulle.

Enkä voi käyttää myöskään piparkakkumaustetta, sillä siinäkin on minulle allergisoivia aineksi.

Elikkä ei päässyt vieläkään leipomaan.

Jos vaihtaa kaikki tarvikkeet, niin kyse ei ole enää samasta pullasta.

Vierailija

Juu ei käy viljattomalle ja manteli/pähkinäallergiselle🤔

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purin eli japanilainen karamellivanukas muistuttaa hieman ranskalaista crème caramel -jälkiruokaa. Tässä versiossa paahdettu sokeri korvataan dulce de lechellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min + yön yli tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen karamellivanukas

Ainekset

3
isoa kananmunaa (L-koko)
3
dl
täysmaitoa
1
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
½
tl
aitoa vaniljaa jauheena
½
tlk (à 360 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulche de lecheä
LISÄKSI
öljyä vuokiin
4–8
tuoretta mansikkaa

Työvaiheet

  1. Sivele pienet uuninkestävät annoskulhot tai lasiastiat (vetoisuus noin 2½ dl) kevyesti öljyllä. Varaa valmiiksi korkeareunainen metallinen tai lasinen uunivuoka, johon astiat mahtuvat.

  2. Riko kulhoon kaksi munaa ja erottele kolmannesta keltuainen munien joukkoon. Vatkaa munat kierrevatkaimella, kunnes ne juuri ja juuri vaahtoavat.

  3. Kaada pinnoitettuun kattilaan maito ja kerma. Lisää sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on täysin liuennut.

  4. Valuta maito-kermaseos munien joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada seos vielä siivilän läpi kannuun. Lisää vaniljajauhe ja anna levätä 5 minuuttia.

  5. Sekoita dulce de lechen rakenne sileäksi ja jaa se annoskulhoihin.

  6. Jos vanukasseoksen pinnalla on vielä paljon ilmakuplia, poista ne varovasti lusikalla. Pyöräytä seos vielä kerran lusikalla pohjaa myöten ja kaada kulhoihin.

  7. Kuumenna vedenkeittimessä vettä ja kaada vesi uunivuokaan niin, että veden pinta yltää annoskulhojen puoleen väliin. Peitä vuoka foliolla.

  8. Kypsennä vanukkaita 150-asteisen uunin keskitasolla 40–45 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet reunoilta. Vanukkaat saavat jäädä keskeltä hyllyvän löysäksi, sillä ne jähmettyvät jäähtyessään.

  9. Nosta uunivuoka ritilöineen pois uunista. Poista folio ja ota annosvuoat jäähtymään ritilän päälle, kunnes ne ovat noin kädenlämpöisiä.

  10. Peitä kulhot foliolla ja laita jääkaappiin. Vanukkaat saavat tekeytyä vielä yön yli. Koristele viipaloiduilla mansikoilla.

Vinkki Mikäli haluat käyttää kaiken dulce de lechen, lisää vanukkaiden kypsennysaikaa 5–10 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Parsa ja retiisit tekevät siikacrudosta sopivan alkuruoan pääsiäispöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen siikacrudo

Ainekset

400
g
siikafileetä
1
(luomu)sitruuna
1
tl
sormisuolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
1–2
retiisiä
2
vihreää parsaa
1
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl
kapriksia
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata. Laita myös tarjoiluastia hetkeksi pakastimeen.

  2. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  3. Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja nosta tarjoiluvadille.

  4. Pirskottele kalalle sitruunamehua. Ripottele päälle sitruunankuorta, suolaa ja pippuria. Anna maustua noin 5 minuuttia.

  5. Viipaloi retiisit. Höylää parsasta kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Nosta ne kalan päälle. Lisää kaprikset ja hienonna päälle lehtipersilja. Viimeistele valuttamalla pinnalle hieman oliiviöljyä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 20 min + jääkaapissa 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncellokakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
(luomu)sitruunan kuori raastettuna
KOSTUTUS
1
rkl
limoncelloa
1
rkl
sokeria
2
rkl
vettä
TÄYTE
3
liivatelehteä
2
rs (à 250 g)
mascarponejuustoa
400
g
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6%)
1
dl
sokeria
1
dl
sitruunamehua
½
dl
limoncelloa
LISÄKSI
1
rkl
voita + vehnäjauhoja (kandeerattuja sitruunaviipaleita)

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 20–22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Kääntele jauhoseos ja sitruunankuori muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pese vuoka ja laita pohja takaisin vuokaan.

  2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.

  3. Vatkaa mascarpone, jogurtti ja sokeri tasaiseksi. Purista sitruunamehu. Kuumenna limoncello ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Siirrä syrjään liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota lehdet limoncello-sitruunamehuseokseen. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Sekoita liivate-limoncello-sitruunaliemi ohuena nauhana täyt- teen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

  4. Irrota kakku vadille. (Koristele kandeeratuilla sitruunaviipaleilla.)

Kandeeratut sitruunaviipaleet valmistuvat näin: Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Ota kattila liedeltä. Pese ja leikkaa 2 luomusitruunaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kattilaan noin 5 minuutiksi. Nosta viipaleet reikäkauhalla leivinpaperille. Anna kuivua 1 vrk.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Britapohjat voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää yön yli huoneenlämmössä. Myös täytteen voi tehdä valmiiksi ja säilyttää rasiassa jääkaapissa. Jos vieraat saapuvat eri aikaan, on kätevää täyttää ja nostaa yksi kakkuneliö kerrallaan pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vanilja-vadelmabrita

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
4
keltuaista
1
vaniljatanko
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
dl
maitoa
MARENKI
4
valkuaista
2
dl
sokeria
TÄYTE
3
dl
vadelmia sulatettuna (kotimaisia)
2
prk (à 200 g)
vaniljarahkaa
3
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
1
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattua vadelmajauhetta
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet taikinaan. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

  2. Laita leivinpaperi pellille ja sivele se kevyesti öljyllä. Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti viimeisen sokerilisäyksen jälkeen. Kauho marenki tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota pieniksi ruusukkeiksi taikinan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä.

  4. Sekoita vadelmat rahkan joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen.

  5. Leikkaa jäähtynyt britapohja neljäksi, saman suuruiseksi neliöksi. Lusikoi täyte kahdelle neliöistä ja nosta toiset brita-pohjat päälle. Siivilöi vadelmajauhetta ja asettele vadelmia pinnalle. Tarjoa kakku noin tunnin sisällä täyttämisestä.