Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2152 reseptiä.
Linkitetty 100 keittokirjaan.
OHJE Petteri Masalin ja Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Vaihda uunilohi vaihteeksi nieriään! Tämä tuhti uunikala on yksinkertaisuudessaan herkullinen: kala peitellään ihanalla sitruunaisella smetanalla ja viimeistellään tuoreella tillillä ja ruohosipulilla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Smetananieriä

Ainekset

1
filee (800 g) nieriää
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
mustapippuria myllystä
½–1
tl
suolaa
4
prk (á 120 g)
smetanaa
½
sitruunan mehu
½
tl
sokeria
Päälle
½
sitruunan mehu
pari oksaa tilliä ja ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Voitele uunivuoan pohja öljyllä. Nosta filee nahkapuoli alaspäin vuokaan. Mausta kala mustapippurilla ja suolalla.
  3. Sekoita smetana notkeaksi. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää sokeri. Peitä kala smetanalla.
  4. Kypsennä kalaa uunissa 1 tunti eli kunnes smetana alkaa saada väriä.
  5. Purista juuri ennen tarjoilua kalan pintaan sitruunamehua ja hienonna päälle tilliä ja ruohosipulia.

Kommentit (5)

Vierailija

Älkää hyvät ihmiset pilatko hyvää nierijää tuollaisella paistoajalla ja lämmöllä.
Tuolla reseptiikalla tulee takuulla kuivakalaa.

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Minä paistan lohta tai nieriää uunissa 150 asteessa n. 15 minuuttia.

Vierailija

Miksi hieno kala kuten nieriä pitää pilata hukuttamalla se smetanaan?

Vierailija

Taatusti tulee ylikypsä, kuiva ja kamala tolla lämpö/aika kombinaatiolla. Lohikalan ihanteellinen sisälämpötila on 48 astetta, joka saavutetaan tolla lämmöllä 10 minuutissa. Kala on täysin pilalla jos syiden välissä alkaa näkyä valkoista...

Nieriän ystävä

Liikaa smetanaa ja aikaa tuossa uuninlämmössä. Ohjeen nimihän pitäisi olla smetanaa nieriällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1085 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Uunilohi, aina yhtä hyvää! Kaupan valmishummus taipuu verrattomaksi kalan kastikkeeksi superhelpolla tuunauksella. Lohen kaveriksi sopivat suussasulavat kukkakaalipotut, joiden ohjeen löydät lohireseptin alta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunalohi ja tillihummus

Ainekset

600
g
nahallista lohifileetä
1
rkl
(oliivi)öljyä
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
hienonnettua tilliä
1
sitruuna
Tillihummus
1
prk (150–200 g)
kaupan valmista hummusta
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
sitruunamehua
2
rkl
hienonnettua tilliä
noin ½
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Mausta lohifilee öljyllä, suolalla ja pippurilla. Ripottele tilli päälle. Viipaloi kaksi kolmasosaa sitruunasta ohuiksi viipaleiksi kalan päälle. Purista loput mehuksi kastiketta varten.
  2. Kypsennä noin 15 minuuttia.
  3. Tee sillä aikaa tillihummus. Kuori ja hienonna tai murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää vettä sen verran, että kastike on juoksevaa. Tarjoa sitruunalohen kanssa.

Tuplapaistetut kukkakaalipotut

Ainekset

4
uuniperunaa (esimerkiksi Rosamunda)
200
g
kukkakaalia
rkl
pehmeää voita
½
prk
ranskankermaa
½
tl
valkosipulijauhetta
½
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria
4
rkl
juustoraastetta (esimerkiksi cheddar)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 180 asteeseen, kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Kokeile veitsellä perunoiden kypsyyttä.
  2. Leikkaa perunoiden paahtuessa kukkakaali kukinnoiksi ja höyrytä tai keitä pehmeäksi.
  3. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Halkaise ja koverra sisus kulhoon. Jätä vähän reunoja, jotta perunat pysyvät pystyssä.
  4. Sekoita sisuksen joukkoon kukkakaali ja loput ainekset. Soseuta survimella.
  5. Täytä perunat kukkakaali-juustoseoksella. Laita 225-asteiseen uuniin vielä noin 15 minuutiksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2152 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sahramilla maustettu made-äyriäiskeitto on täynnä makua. Mikä parasta, kalaherkku valmistuu yhden astian taktiikalla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Made-äyriäiskeitto

Ainekset

500
g
simpukoita
1
pieni made
2
isoa sipulia
2
valkosipulinkynttä
3 + 3
rkl
oliiviöljyä
2
tomaattia
1
suippopaprika
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
sahramia
1
l
vettä
2
kala- tai kasvisliemikuutiota
6
kypsää jättikatkarapua
1
rkl
limettimehua
½–1
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Puhdista simpukat. Kopauta avoimia simpukoita kevyesti työtasoa vasten. Heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu.
  2. Leikkaa nyljetty ja perattu made ruodottomiksi paloiksi.
  3. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuumenna 3 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit ja valkosipulit miedolla lämmöllä kypsiksi. Halkaise tomaatit ja paprika, poista siemenet ja kanta. Kuutioi kasvikset ja lisää ne kattilaan. Paista kunnes tomaatit ovat pehmeitä. Lisää paprikajauhe ja sahrami.
  4. Työntele kasvis-sipuliseos kattilassa reunoille. Lisää 3 rkl öljyä keskelle. Nosta lämpö ja paista madepaloja öljyssä hetki. Lisää vesi ja liemikuutiot kattilaan ja anna liemen kiehahtaa.
  5. Lisää simpukat ja keitä kannen alla kattilaa välillä ravistellen noin 5 minuuttia. Simpukat avautuvat kypsyessään. Poimi avautumattomat simpukat kattilasta ja heitä ne pois.
  6. Lisää katkaravut kattilaan ja anna niiden lämmetä. Mausta limettimehulla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Viimeistele lehtipersiljalla. Tarjoa sofrito maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1085 reseptiä.
Linkitetty 133 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen perunoita ja pähkinää sisältävä massaman-kookoscurry on maultaan lempeän tulinen ja mausteinen. Voit halutessasi vaihtaa jättikatkaravut paistettuun tofuun tai kypsään broileriin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Massaman-curry katkaravuilla

Ainekset

1
sipuli
4
perunaa
3
porkkanaa
2
rkl
öljyä
1
tl
juustokuminaa eli jeeraa
1
tl
korianterinsiemeniä
¼
tl
jauhettua kardemummaa
¼
tl
kanelia
¼
tl
muskottipähkinää
1
prk (100 g tai 5 rkl)
punaista thaicurrytahnaa
2
tlk
kookosmaitoa
2
dl
vettä
2
rkl
soijakastiketta
4
tl
vaahterasiirappia
2
rkl
maapähkinätahnaa
300
g
kuorittuja jättikatkarapuja
rkl
sitruunamehua
Lisäksi
tuoretta korianteria
riisiä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia 2 minuuttia.
  2. Sekoita mausteet keskenään ja murskaa morttelissa hieman hienommaksi. Paista maustesekoitusta öljyssä sekoitusta noin minuutti. Varo, että se ei pala. Lisää currytahna ja jatka toinen minuutti.
  3. Lisää porkkanat ja perunat ja paista lastalla sekoitellen 2 minuuttia.
  4. Lisää kookosmaito, vesi, soijakastike, vaahterasiirappi ja maapähkinätahna. Keitä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä. Lisää katkaravut ja keitä 5 minuuttia.
  5. Lisää lopuksi sitruunanmehu. Hienonna pinnalle korianteria ja tarjoa halutessasi keitetyn riisin kanssa. 

Kommentit (8)

Vierailija

Tamarind?

Vierailija

Onko ohjeessa käännetty cumin väärin kuminaksi, vai tuleeko tähän oikeasti kuminaa eikä juustokuminaa?

Vierailija

Jeeraa, ei kuminaa.

Vierailija

Englanninkielisissä resepteissä ainakin puhutaan tämän ruoan yhteydessä "cumin seeds", joka on Suomeksi roomankumina (cuminum cyminum). Sitä kutsutaan myös nimillä jeera (Intiassa) sekä juustokumina. Tosin en tiedä miten kotoisan Kuminan (carum carvi) ja juustokuminan maku eroaa toisistaan, vai eroaako paljonkaan.

Vierailija

Todellakin kumina ja juustokumina eroaa toisistaan. Jos laitat teelusikallisen kuminaa tuohon, niin se on täysin syömäkelvotonta.

Vierailija

Miten tämä alkeellinen käännösmoka voi edelleen toistua resepteissä? Vuonna 1990 se oli vielä ymmärrettävää, mutta vuonna 2020 se on jo anteeksiantamatonta. Cumin siis tosiaan tarkoittaa jeeraa eli juustokuminaa EIKÄ kuminaa!!!

Vierailija

Tamarindi tästä todellakin puuttuu, kuten on jo huomautettu. 

Krista Kupariharju
Seuraa 
Liittynyt25.9.2017

Hei, kumina on muutettu juustokuminaksi, eli kyseessä oli kirjoitusvirhe. Tamarindi on sen sijaan ihana lisä, mutta ei ohjeessa välttämätön. Kyseinen resepti on helppo versio massaman currystä, ja sen valmistuu onnistuu lähikaupan aineksilla.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2152 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Rapea seesami-wasabileivitys tekee pienistä muikuista tolkuttoman hyviä. Tarjoa ne näppiruokana sellaisenaan inkiväärillä maustetun soijadipin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesami-wasabimuikut

Ainekset

500
g
pieniä muikkuja
1
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
kananmuna
1
tl
wasabitahnaa
4
dl
vaaleita tai tummia seesaminsiemeniä
1
tl
anista
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2 + 2
rkl
öljyä
ripaus
sormisuolaa
Kastike
1
limetin mehu
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
dl
(vähäsuolaista) soijakastiketta
1
rkl
hunajaa
1
rkl
chilikastiketta
2
tl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Perkaa kalat. Huuhtele ne nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin. Laita kalat suljettavaan muovipussiin tai kulhoon ja lisää suola. Ravistele niin, että kalat maustuvat kauttaaltaan. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi. Lisää pussiin 2 rkl vehnäjauhoja ja ravistele niin, että kalat jauhottuvat hyvin.
  2. Kuumenna uuni 225 asteeseen (grillivastuksilla) ja voitele uunipelti öljyllä.
  3. Sekoita kananmuna ja wasabitahna kulhossa haarukalla. Yhdistä isolla lautasella siemenet ja mausteet keskenään. Dippaa muikut munaseokseen, valuta muutama sekunti ja pyörittele siemenissä. Laita vieri viereen uunipellille. Pirskottele öljyä päälle. Kypsennä pieniä muikkuja uunissa 10 minuuttia, isoja 20 minuuttia. Testaa kypsyys evästä: kypsästä kalasta evä irtoaa helposti. 
  4. Tee kastike kalojen kypsyessä. Purista limetti ja raasta inkivääri. Yhdistä kaikki kastikkeen aineet.
  5. Ripottele sormisuola kypsille kaloille ja tarjoa heti.

Kommentit (0)