Saat kinkkuun ihan uuden svengin, kun suolaat kinkun itse joulumausteilla ryyditetyssä liemessä.
Joulun paras kinkku
Ainekset
Työvaiheet
- Tee ensin suolaliemi. Pese appelsiini ja vuole kuorimaveitsellä oranssi kuori isoon kattilaan. Laita loput ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna suolaliemen jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa kylmäksi.
- Laita kinkku suolaliemeen mausteineen päivineen ja anna suolautua 24 tuntia jääkaappiin.
- Laita suolattu kinkku toiseen astiaan ja anna juoksevan veden huuhdella kinkkua puoli tuntia. Laita uuni lämpenemään 80 asteeseen tasalämmöllä.
- Laita kinkku uunivuokaan rasvapuoli ylöspäin ja työnnä paistolämpömittari lihaan. Paista kinkkua 12–18 tuntia haluamaasi kypsyyteen, eli 61–68 asteeseen. 61-asteinen liha on mehukkaampaa ja kiinteämpää, kun 68-asteinen on jo kuivempaa ja murenevampaa. Kun haluamasi lämpötila on saavutettu, ota kinkku jäähtymään ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen.
- Sekoita kuorrutuksen keltuaiset, sinappi ja suola keskenään. Poista kinkusta nahka ja sivele sinappiseosta kauttaaltaan kinkun päälle. Ripottele korppujauhoja kinkun pinnalle ja koristele halutessasi kokonaisilla neilikoilla tai vaikka tähtianiksilla. Ruskista uunissa 10–15 minuuttia.
Vinkki! Jos haluat gluteenittoman kinkun, käytä kuorrutukseen mantelijauhoa.
Ajattelimme kokeilla tätä mutta 6 kg:n kinkulla - neuvoisitteko, kuinka kauan kinkun pitäisi antaa suolautua, ohjeen 24h tuskin riittää?
Moikka Kukka!
Kyselimme ohjeen laatijalta Jouni Toivaselta, joka kehotti lisäämään joko suolan tai suolausajan määrää. Kuuden kilon kinkussa jompaakumpaa pitäisi lisätä 2,4-kertaisesti. Näin ollen suolausajan pitäisi olla noin 57 tuntia.
Sisälämpötilat taitavat olla 10 astetta liian alhaiset.