Helsingin Sanomat on lisännyt 238 reseptiä.
Linkitetty 560 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Mitä valmistaa bataatista? Helppokäyttöinen kullanoranssi juures päätyy suomalaisilla usein sosekeittoon tai uuniin perunoiden tapaan. Mutta bataatista saa myös mainion muhennoksen.

Oheisessa ohjeessa bataattia käytetään intialaistyyliseen, mausteiseen ja kermaisen pehmeään curryyn. Kuutioitu bataatti kypsyy kookosliemessä noin vartissa. Loppuvaiheessa joukkoon lisätään soijarouhetta tai muuta kasviproteiinivalmistetta. Kasviproteiini tekee currysta sekä paksumpaa että ruokaisampaa.

Härkis, nyhtökaura tai muu kasvisjauhis kannattaa paistaa rapeaksi ennen lisäämistä curryn joukkoon. Soijarouheen voit puolestaan käyttää sellaisenaan. Lisukkeeksi sopii basmatiriisi tai naanleipä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (7)

Out of the box

Hyvä ja edullinen resepti. Koko setti alle 10 euroa. Sen verran muuttaisin sitä, että jauhetut, öljyliukoiset mausteet, kuten garam masala ja kurkuma tulisi suurustaa öljyssä, eli lisätään sipulien joukkoon kun ne ovat pehmenneet hieman. Lisäksi vielä hieman jauhettua mustapippuria joukkoon, niin saa kurkuman terveyshyödyt mukaan, jonka piperiini tuo. Kyllä köyhäkin voi syödä edullisesti ja maukkaasti, jos haluaa hieman nähdä vaivaa. Mutta se onkin toinen juttu. Iloista kevättä kaikesta huolimatta.

Ama de casa

Katsoin Ruokakeskon päivän hintoja. 

Kokonaan käytettävät tuotteet: bataatti (1,07), sipuli (0.17), chili (1,49), paseerattu tomaatti (0.79), kookoskerma (2,39), YHTEENSÄ 5,91.

Valkosipuli 0.79. Siitä kuluu noin 1/3 , eli korkeintaan 0.30.

Inkiväärinpätkä 1.05/kpl. Siitä jää raastetta ainakin puolet. Sen  voi pakastaa myöhempään käyttöön. 0,50

Rypsiöljy 1,69 /500g.  Ellei sinulla öljyä ole, suosittelen hankittavaksi ruoanvalmistukseen yleensäkin. Tarvitaan 2 rkl = alle 0,15

Garam Masalan ja kurkuman voit korvata currylla, joka on mainio maustesekoitus ihan tavallisiin suomalaisiinkin ruokiin. Itse käytän sitä esim kalakeittoon maltillisesti. 0,49/pussi. Ja tulee yksinkertaisemmaksikin resepti.

Korianteria ei kaikissa kaupoissa aina ole tuoreena. Jauhe kelpaa korvikkeeksi, 0,89/pussi. Koko pussillista en luultavasti käytä, maku on joidenkin mielestä erikoinen. Siis 0,50. 

Soijarouhe maksaa 3,35/500 g. Tuskin 1 dl painaa edes 1oog, mutta olkoon. Siis 0,70.  

Nämä LISÄOSAT YHTEENSÄ 2,64

Oletan että sinulla on sokeria ja suolaa. Jälkimmäisellä voit korvata liemikuution. 

KOKONAISHINTA 10,55. Tämä lienee neljän hengen ohje.  Eli 2,50/annos, jos ihan kaikki täytyy hankkia. 

LISÄSÄÄSTÖÄ tulee 2,46, jos soijarouheen sijaan ostat proteiinin  tölkissä kypsennettyjä kikherneitä tai papuja (0,89) Silloin KOKONAISHINNAKSI tulee  8,09 ja ANNOSHINNAKSI 2,02. 

Ja siunatuksi lopuksi: Se, että on monta eri ainesosaa, ei tee valmistuksesta monimutkaista. Nämä aasialaistyyliset ohjeet  siitä mukavia, että ainesten paloittelun ja sipulin+mausteiden kuullottamisen jälkeen ei muuta tarvitakaan kuin ”kaikki sekaan vain”.  

Naanleipää tai riisiä ei tarvita, mikä tahansa leipä käy. Yllättäen jopa ruispuikulat.  

Vierailija

Oli hyvää, kiitos reseptistä!

Vierailija

Tosi hyvä resepti, vaikkakin mausteet kannattaa avata paistamalla öljyssä ennen nesteiden lisäämistä. Olen tehnyt tätä kerran bataatilla ja toisella kerralla korvasin bataatin porkkanalla ja perunalla. Luulet että melkein mikä vaan kasvis käy reseptiin bataatin tilalle. Nam. 

Vierailija

Millä soijarouheen voisi korvata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, voit lisätä joukkoon jotain muuta kasviproteiinivalmistetta (esim. kasvisjauhista, nyhtökauraa, härkistä) pannulla rapeaksi paistettuna. Voit käyttää halutessasi koko paketillisen (noin 250 g), jolloin currysta tulee tuhdimpaa tai puolet siitä. Paras lopputulos tulee, jos kasviproteiinin lisää aivan lopuksi, jolloin se ei ehdi imaista nestettä ja säilyy mukavan rapeana.

PauliinaP

Ihan mahtava ruoka! Tosin mausteet kuullotan alussa ja laitan reilusti enemmän bataattia - ihan pieninä kuutioina! Ja käytän VegeSun Herne proteiinirouhetta. Tämä maistuu lämmitettynäkin ja siksipä teen kerralla isomman annoksen. Suosittelen 👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Tuoreita vadelmia ja ruusuvedellä maustettua vegaanista moussea. Tämä maidoton jälkkäri on ylellinen, mutta yllättävän helppo tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min + hyytyminen 4 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vegaaninen ruusu-vadelmamalja

Ainekset

250
g
tuoreita vadelmia
2
dl
vispautuvaa soija- tai kaura- pohjaista valmistetta (esim. kauravispi)
2
dl
maustamatonta soijajogurttia tai -rahkaa
1
tl
vaniljasokeria
½
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
vaahterasiirappia
1
ps
vegegeliä eli vegaanista liivatetta (esim. Dr Oetker)
4
tl
ruusuvettä
Päälle
250
g
tuoreita vadelmia
¾
dl
vettä
¼
dl
sokeria
1
rkl
ruusuvettä
1
ps
vegegeliä

Työvaiheet

  1. Mittaa vadelmat 6 lasin pohjalle. Vaahdota kasvivispi. Sekoita jogurttiin, mausta sokereilla.

  2. Mittaa kattilaan sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita joukkoon vegegel. Hämmennä, kunnes neste kirkastuu. Jäähdytä hieman, mausta ruusuvedellä ja sekoita jogurttitäytteeseen. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia.

  3. Soseuta päällystä varten vadelmat sauvasekoittimella. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Sekoita joukkoon vegegel. Hämmennä, kunnes neste kirkastuu. Jäähdytä hieman, sekoita joukkoon ruusuvesi ja kääntele vadelmasoseen joukkoon.

  4. Lusikoi sose päällimmäiseksi laseihin. Anna hyytyä toiset 2 tuntia. Koristele halutessasi tuoreilla vadelmilla ja syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 238 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Helppojen grillissä paistettavien kaalikääryleiden sisältä löytyy raakamakkaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta / 8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kesäkaalikääryleet

Ainekset

1
varhaiskaali
1
pkt (280 g)
raakamakkaraa, esimerkiksi chorizoa tai bratvurstia
Marinadi
25
g
sulatettua voita
3
rkl
ketjap manis -soijakastiketta
2
rkl
siirappia tai hunajaa
Pinnalle
1
dl
korianteria, minttua tai lehtipersiljaa hienonnettua

Työvaiheet

  1. Poista varhaiskaalista mahdolliset huonot lehdet. Koverra kaalista kanta pois. Irrottele kaalista isoimpia lehtiä noin 8 kappaletta. Keitä lehtiä suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Nosta keittiöpyyhkeen päälle valumaan.

  2. Leikkaa raakamakkarat tarvittaessa puoliksi niin, että makkarat sopivat kaalin lehtien sisälle. Aseta jokaiselle kaalinlehdelle makkara ja taittele lehti makkaran ympärille. Kiinnitä cocktailtikulla.

  3. Sekoita marinadin ainekset keskenään.

  4. Nosta kaalikääryleet parilapannun päälle kuumaan grilliin. Voitele kääryleitä grillaamisen aikana marinadilla. Kypsennä noin 10 minuuttia. Viimeistele yrteillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Sipaise kesäkurpitsojen pintaan öljyä ja hunajaa, niin ne karamellisoituvat kauniisti. Simppelisti maustetut, grillatut kesäkurpitsat ovat herkullisia ja todellista pikaruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kesäkurpitsat ja kukkakaalimuru

Ainekset

2
kesäkurpitsaa
1
tl
suolaa
1
tl
hunajaa
2
tl
oliiviöljyä
KUKKAKAALIMURU
1
pieni kukkakaali
½
sitruuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
RUOHOSIPULIKASTIKE
½
ruukku ruohosipulia
1
dl
maustamatonta jogurttia
1
tl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
mustia oliiveja
1
dl
auringonkukansiemeniä
tuoreita yrttejä

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli ja tee sillä aikaa kukkakaalimuru. Hienonna kukkakaalin valkoiset nuppuosat veitsellä tai tehosekoittimessa pieneksi silpuksi. (Varren voit käyttää esimerkiksi kasvissosekeittoon.) Keitä kukkakaalimurua 1–2 minuuttia suolalla maustetussa vedessä (½ tl suolaa/1 l vettä). Valuta ja laita kulhoon. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista mehu joukkoon. Lisää oliiviöljy ja hunaja ja sekoita.

  2. Halkaise kesäkurpitsat ja tee veitsellä ristiviillot leikkuupintaan. Hiero suola pintaan ja valuta hunaja ja öljy päälle. Grillaa kesäkurpitsoja leikkuupinta alaspäin 3–5 minuuttia tai kunnes ne karamellisoituvat ja hieman pehmenevät.

  3. Tee kastike kesäkurpitsojen kypsyessä. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa.

  4. Lisää kukkakaalimuru, oliivit, auringonkukansiemenet ja yrttejä kesäkurpitsojen päälle. Tarjoa ruohosipulikastikkeen kanssa.

Kommentit (2)

Käyttäjä11413
Seuraa 
Liittynyt25.6.2018

Ei ole grilliä, mutta tallensin erinomaisen kastikkeen takia.
Kiitos ohjeesta.

Vierailija

Meilläkään ei ole grilliä mutta hyvää tulee uunissa paahdettunakin. Nyt kun kesäkurpitsa on parhaimmillaan sitä kannattaa todella käyttää kaikenlaiseen "raakapastasta" leivontaan. Se kun sisältää paljon kuituja ja muuta terveellistä ja vai
17 kcal/100 g.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt grillissä tirisee salaatti! Grillaa fetapala kokonaisena ja murenna se appelsiinivinegretillä maustetulle lämpimälle salaatille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu fetasalaatti

Ainekset

4
pientä salaatinkerää
1
pkt (200 g)
fetaa palana
APPELSIINIVINEGRETTI
1
ruukku lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä
1
appelsiini
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
vaahterasiirappia

Työvaiheet

  1. Laita grilli kuumenemaan ja tee sillä aikaa vinegretti. Ota lehtipersiljaa sivuun koristelua varten. Hienonna loppu lehtipersilja ja valkosipuli ja laita kulhoon. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu kulhoon. Lisää öljy, suola ja siirappi ja sekoita.

  2. Halkaise tai lohko salaatit ja sivele niille vinegrettiä. Grillaa salaatit ja fetapala nopeasti, enintään 1–2 minuuttia. Siirrä tarjoiluastiaan, murusta grillattu feta päälle ja viimeistele annos lopulla vinegretillä ja lehtipersiljalla.

Kommentit (0)