Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 637 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Mitä valmistaa bataatista? Helppokäyttöinen kullanoranssi juures päätyy suomalaisilla usein sosekeittoon tai uuniin perunoiden tapaan. Mutta bataatista saa myös mainion muhennoksen.

Oheisessa ohjeessa bataattia käytetään intialaistyyliseen, mausteiseen ja kermaisen pehmeään curryyn. Kuutioitu bataatti kypsyy kookosliemessä noin vartissa. Loppuvaiheessa joukkoon lisätään soijarouhetta tai muuta kasviproteiinivalmistetta. Kasviproteiini tekee currysta sekä paksumpaa että ruokaisampaa.

Härkis, nyhtökaura tai muu kasvisjauhis kannattaa paistaa rapeaksi ennen lisäämistä curryn joukkoon. Soijarouheen voit puolestaan käyttää sellaisenaan. Lisukkeeksi sopii basmatiriisi tai naanleipä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (7)

Out of the box

Hyvä ja edullinen resepti. Koko setti alle 10 euroa. Sen verran muuttaisin sitä, että jauhetut, öljyliukoiset mausteet, kuten garam masala ja kurkuma tulisi suurustaa öljyssä, eli lisätään sipulien joukkoon kun ne ovat pehmenneet hieman. Lisäksi vielä hieman jauhettua mustapippuria joukkoon, niin saa kurkuman terveyshyödyt mukaan, jonka piperiini tuo. Kyllä köyhäkin voi syödä edullisesti ja maukkaasti, jos haluaa hieman nähdä vaivaa. Mutta se onkin toinen juttu. Iloista kevättä kaikesta huolimatta.

Ama de casa

Katsoin Ruokakeskon päivän hintoja. 

Kokonaan käytettävät tuotteet: bataatti (1,07), sipuli (0.17), chili (1,49), paseerattu tomaatti (0.79), kookoskerma (2,39), YHTEENSÄ 5,91.

Valkosipuli 0.79. Siitä kuluu noin 1/3 , eli korkeintaan 0.30.

Inkiväärinpätkä 1.05/kpl. Siitä jää raastetta ainakin puolet. Sen  voi pakastaa myöhempään käyttöön. 0,50

Rypsiöljy 1,69 /500g.  Ellei sinulla öljyä ole, suosittelen hankittavaksi ruoanvalmistukseen yleensäkin. Tarvitaan 2 rkl = alle 0,15

Garam Masalan ja kurkuman voit korvata currylla, joka on mainio maustesekoitus ihan tavallisiin suomalaisiinkin ruokiin. Itse käytän sitä esim kalakeittoon maltillisesti. 0,49/pussi. Ja tulee yksinkertaisemmaksikin resepti.

Korianteria ei kaikissa kaupoissa aina ole tuoreena. Jauhe kelpaa korvikkeeksi, 0,89/pussi. Koko pussillista en luultavasti käytä, maku on joidenkin mielestä erikoinen. Siis 0,50. 

Soijarouhe maksaa 3,35/500 g. Tuskin 1 dl painaa edes 1oog, mutta olkoon. Siis 0,70.  

Nämä LISÄOSAT YHTEENSÄ 2,64

Oletan että sinulla on sokeria ja suolaa. Jälkimmäisellä voit korvata liemikuution. 

KOKONAISHINTA 10,55. Tämä lienee neljän hengen ohje.  Eli 2,50/annos, jos ihan kaikki täytyy hankkia. 

LISÄSÄÄSTÖÄ tulee 2,46, jos soijarouheen sijaan ostat proteiinin  tölkissä kypsennettyjä kikherneitä tai papuja (0,89) Silloin KOKONAISHINNAKSI tulee  8,09 ja ANNOSHINNAKSI 2,02. 

Ja siunatuksi lopuksi: Se, että on monta eri ainesosaa, ei tee valmistuksesta monimutkaista. Nämä aasialaistyyliset ohjeet  siitä mukavia, että ainesten paloittelun ja sipulin+mausteiden kuullottamisen jälkeen ei muuta tarvitakaan kuin ”kaikki sekaan vain”.  

Naanleipää tai riisiä ei tarvita, mikä tahansa leipä käy. Yllättäen jopa ruispuikulat.  

Vierailija

Oli hyvää, kiitos reseptistä!

Vierailija

Tosi hyvä resepti, vaikkakin mausteet kannattaa avata paistamalla öljyssä ennen nesteiden lisäämistä. Olen tehnyt tätä kerran bataatilla ja toisella kerralla korvasin bataatin porkkanalla ja perunalla. Luulet että melkein mikä vaan kasvis käy reseptiin bataatin tilalle. Nam. 

Vierailija

Millä soijarouheen voisi korvata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, voit lisätä joukkoon jotain muuta kasviproteiinivalmistetta (esim. kasvisjauhista, nyhtökauraa, härkistä) pannulla rapeaksi paistettuna. Voit käyttää halutessasi koko paketillisen (noin 250 g), jolloin currysta tulee tuhdimpaa tai puolet siitä. Paras lopputulos tulee, jos kasviproteiinin lisää aivan lopuksi, jolloin se ei ehdi imaista nestettä ja säilyy mukavan rapeana.

PauliinaP

Ihan mahtava ruoka! Tosin mausteet kuullotan alussa ja laitan reilusti enemmän bataattia - ihan pieninä kuutioina! Ja käytän VegeSun Herne proteiinirouhetta. Tämä maistuu lämmitettynäkin ja siksipä teen kerralla isomman annoksen. Suosittelen 👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Säilykkeestä tehtävät kalapullat maistuvat pikapaistettujen parsakaalinnuppujen ja sitruunamajon kanssa. Valkuaisista vatkattu vaahto pitää pullien rakenteen ilmavana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaiset kalapullat

Ainekset

n. 450
g
järvikalasäilykettä (esim. 3 prk Pielisen Kalan Luonnonkalaa öljyssä)
1
dl
kuohukermaa
1
dl
korppujauhoja
1
dl
perunamuusijauhetta
1
luomusitruunan raastettu kuori
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
kananmunan valkuaista
SITRUUNAMAJONEESI
2
keltuaista
2
tl
dijonsinappia
¼
tl
suolaa
½
tl
sokeria
dl
rypsiöljyä
2
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
700–800
g
parsakaalia
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Valuta kalasäilykkeestä enin öljy pois. Laita kala, kerma, korppujauhot ja perunamuusijauhe tehosekoittimeen ja pyöräytä muutaman kerran, kunnes seos on lähes tasaista. (Jätä joukkoon pieniä sattumia.)

  2. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna timjami. Sekoita ne lusikalla kalaseokseen.

  3. Erottele valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Kääntele vaahto kalaseokseen. Anna seoksen tekeytyä noin 5 minuuttia ennen pyörittelyä.

  4. Valmista majoneesi. Huomioi, että majoneesi onnistuu parhaiten, kun ainekset ovat keskenään samanlämpöisiä, eli joko jääkaappikylmiä tai huoneenlämpöisiä. Laita keltuaiset, sinappi, suola ja sokeri kapeaan, korkeaan astiaan. Käynnistä sauvasekoitin astian pohjaa vasten ja lisää öljy ohuena nauhana. Purista sitruunamehu joukkoon.

  5. Leikkaa parsakaalit pieniksi nupuiksi.

  6. Pyörittele kalapyörykkätaikina kostutetuin käsin pulliksi leivinpaperin päälle. Kuumenna reilu nokare voita laakealla paistinpannulla. Paista kalapullia keskilämmöllä noin 7–8 minuuttia, muutaman kerran pullia paiston aikana kääntäen. Siirrä pullat pannulta vadille. Lisää voita pannuun ja pikapaista parsakaalinuppuja pari minuuttia.

Vinkki Riittävä suola kalapulliin tulee säilykkeestä ja muusijauheesta. Taikinaa on kuitenkin hyvä maistaa ennen paistamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Vongole viittaa isomattosimpukkaan, josta pasta Italiassa tehdään. Sydänsimpukka on aivan yhtä käypä ja melko yleinen Suomen isojen markettien kalatiskeissä.

Pikkusimpukoiden maustama pasta on aivan pohjoisia vuoristoalueita lukuun ottamatta suosittua arkiruokaa koko Italiassa, jossa pitkät rantaviivat takaavat raaka-aineiden tuoreuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pasta alla vongole

Ainekset

1
kg
sydänsimpukoita
400
g
pastaa, esim. spagettia tai bucatinia
3
valkosipulinkynttä
1–2
tl
kuivattua chilirouhetta
3
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
½–1
dl
pastan keitinvettä
LISÄKSI
parmesaanijuustoa raasteena

Työvaiheet

  1. Pese simpukat huolellisesti kylmällä vedellä ja heitä rikkoutuneet pois.

  2. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Säästä noin 1 dl keitinvettä.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista valkosipulia ja chilirouhetta oliiviöljyssä isolla kannellisella pannulla pari minuuttia. Lisää simpukat pannulle, laita levy kuumimmalle ja anna simpukoiden kypsyä kannen alla pari minuuttia.

  4. Kun simpukat ovat auenneet, lisää pannulle valkoviini ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kypsä pasta ja loraus pastan keitinvettä joukkoon. Anna pastan tekeytyä simpukoiden kanssa pannulla pari minuuttia.

Vinkki Pastan keittoajasta kannattaa nipistää pois yksi minuutti, jotta se jää reippaan napakaksi. Loppukypsennys tapahtuu pannulla, jolloin pasta imee ihanasti simpukan makuja itseensä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Lindströminpihveissä olennaista on hienoksi hakattujen etikkapunajuurien ja lempeän makuisiksi kuullotettujen sipulien runsaus. Lisukkeeksi sopii tujakka piparjuurikastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Lindströminpihvit

Ainekset

400
g
naudan tai hirven jauhelihaa
1
dl
kuohukermaa
½
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
1
iso sipuli
1
rkl
öljyä
dl
hienonnettuja etikkapunajuuria
1
rkl
kapriksia
1
rkl
sinappia
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Paistamiseen
voita ja öljyä
Piparjuurismetana
1
prk (120 g)
smetanaa
1–2
rkl
piparjuuritahnaa tai piparjuuriraastetta
1
rkl
sinappia
1
tl
viinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön vartiksi ennen valmistusta.

  2. Sekoita piparjuurismetanan ainekset kulhossa ja nosta jääkaappiin maustumaan pihvien teon ajaksi.

  3. Sekoita kulhossa kuohukerma ja korppujauhot. Anna turvota 5 minuuttia. Sekoita joukkoon jauheliha ja kananmuna.

  4. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia tilkassa öljyä paistinpannulla. Hienonna etikkapunajuuret pieniksi. Hienonna kaprikset. Sekoita jauhelihamassaan kaikki pihvin ainekset. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jauhelihamassan saa kätevimmin vaivattua tasaiseksi kertakäyttöhansikkaalla suojatulla kädellä. Muotoile mureketaikinasta leivinpaperille 10–12 kämmenen kokoista pihviä.

  5. Kuumenna paistipannulla ruokalusikallinen voita ja öljyä. Nosta pannulle noin 4 pihviä kerrallaan pannun koosta riippuen. Kypsennä keskilämmöllä noin 4 minuuttia molemmin puolin. Tarjoile pihvien kanssa piparjuurismetanaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuri on hyvä makupari monen juuston kanssa. Hyviä liittoja syntyy klassisesti vuohenjuuston, fetan ja sinihomejuuston kanssa. Tässä reseptissä risotto viimeistellään gorgonzolalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuririsottoa ja gorgonzolaa

Ainekset

2
(200 g) punajuurta
1
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
6–8
dl
kasvislientä
2
rkl
voita
2
rkl
öljyä
2
dl
risottoriisiä
2
dl
valkoviiniä
2
dl
raastettua parmesaania
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
rkl
sitruunamehua
3
rkl
hienonnettua salviaa
100
g
gorgonzolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi.
  2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.
  3. Kuumenna paistokasarissa voi ja öljy. Lisää pannulle sipulit ja riisit. Kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes riisit ovat osittain läpikuultavia.
  4. Lisää punajuuriraaste ja valkoviini. Kun valkoviini on imeytynyt riisipaistokseen, lisää pari kauhallista kuumaa kasvislientä. Kypsennä keskilämmöllä. Jatka kasvisliemen lisäämistä pari kauhallista kerrallaan, kunnes riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvan pureskeltavaa. Tarvittavan kasvisliemen määrä riippuu kypsennyslämpötilasta. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia risottoriisilajikkeesta riippuen.
  5. Sekoita risottoon parmesaaniraaste, ranskankerma, sitruunamehu ja hienonnettu salvia. Lisää lopuksi gorgonzola. Tarjoile heti.

Kommentit (0)