Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 662 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Mitä valmistaa bataatista? Helppokäyttöinen kullanoranssi juures päätyy suomalaisilla usein sosekeittoon tai uuniin perunoiden tapaan. Mutta bataatista saa myös mainion muhennoksen.

Oheisessa ohjeessa bataattia käytetään intialaistyyliseen, mausteiseen ja kermaisen pehmeään curryyn. Kuutioitu bataatti kypsyy kookosliemessä noin vartissa. Loppuvaiheessa joukkoon lisätään soijarouhetta tai muuta kasviproteiinivalmistetta. Kasviproteiini tekee currysta sekä paksumpaa että ruokaisampaa.

Härkis, nyhtökaura tai muu kasvisjauhis kannattaa paistaa rapeaksi ennen lisäämistä curryn joukkoon. Soijarouheen voit puolestaan käyttää sellaisenaan. Lisukkeeksi sopii basmatiriisi tai naanleipä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (8)

Out of the box

Hyvä ja edullinen resepti. Koko setti alle 10 euroa. Sen verran muuttaisin sitä, että jauhetut, öljyliukoiset mausteet, kuten garam masala ja kurkuma tulisi suurustaa öljyssä, eli lisätään sipulien joukkoon kun ne ovat pehmenneet hieman. Lisäksi vielä hieman jauhettua mustapippuria joukkoon, niin saa kurkuman terveyshyödyt mukaan, jonka piperiini tuo. Kyllä köyhäkin voi syödä edullisesti ja maukkaasti, jos haluaa hieman nähdä vaivaa. Mutta se onkin toinen juttu. Iloista kevättä kaikesta huolimatta.

Ama de casa

Katsoin Ruokakeskon päivän hintoja. 

Kokonaan käytettävät tuotteet: bataatti (1,07), sipuli (0.17), chili (1,49), paseerattu tomaatti (0.79), kookoskerma (2,39), YHTEENSÄ 5,91.

Valkosipuli 0.79. Siitä kuluu noin 1/3 , eli korkeintaan 0.30.

Inkiväärinpätkä 1.05/kpl. Siitä jää raastetta ainakin puolet. Sen  voi pakastaa myöhempään käyttöön. 0,50

Rypsiöljy 1,69 /500g.  Ellei sinulla öljyä ole, suosittelen hankittavaksi ruoanvalmistukseen yleensäkin. Tarvitaan 2 rkl = alle 0,15

Garam Masalan ja kurkuman voit korvata currylla, joka on mainio maustesekoitus ihan tavallisiin suomalaisiinkin ruokiin. Itse käytän sitä esim kalakeittoon maltillisesti. 0,49/pussi. Ja tulee yksinkertaisemmaksikin resepti.

Korianteria ei kaikissa kaupoissa aina ole tuoreena. Jauhe kelpaa korvikkeeksi, 0,89/pussi. Koko pussillista en luultavasti käytä, maku on joidenkin mielestä erikoinen. Siis 0,50. 

Soijarouhe maksaa 3,35/500 g. Tuskin 1 dl painaa edes 1oog, mutta olkoon. Siis 0,70.  

Nämä LISÄOSAT YHTEENSÄ 2,64

Oletan että sinulla on sokeria ja suolaa. Jälkimmäisellä voit korvata liemikuution. 

KOKONAISHINTA 10,55. Tämä lienee neljän hengen ohje.  Eli 2,50/annos, jos ihan kaikki täytyy hankkia. 

LISÄSÄÄSTÖÄ tulee 2,46, jos soijarouheen sijaan ostat proteiinin  tölkissä kypsennettyjä kikherneitä tai papuja (0,89) Silloin KOKONAISHINNAKSI tulee  8,09 ja ANNOSHINNAKSI 2,02. 

Ja siunatuksi lopuksi: Se, että on monta eri ainesosaa, ei tee valmistuksesta monimutkaista. Nämä aasialaistyyliset ohjeet  siitä mukavia, että ainesten paloittelun ja sipulin+mausteiden kuullottamisen jälkeen ei muuta tarvitakaan kuin ”kaikki sekaan vain”.  

Naanleipää tai riisiä ei tarvita, mikä tahansa leipä käy. Yllättäen jopa ruispuikulat.  

Vierailija

Oli hyvää, kiitos reseptistä!

Vierailija

Tosi hyvä resepti, vaikkakin mausteet kannattaa avata paistamalla öljyssä ennen nesteiden lisäämistä. Olen tehnyt tätä kerran bataatilla ja toisella kerralla korvasin bataatin porkkanalla ja perunalla. Luulet että melkein mikä vaan kasvis käy reseptiin bataatin tilalle. Nam. 

Vierailija

Millä soijarouheen voisi korvata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, voit lisätä joukkoon jotain muuta kasviproteiinivalmistetta (esim. kasvisjauhista, nyhtökauraa, härkistä) pannulla rapeaksi paistettuna. Voit käyttää halutessasi koko paketillisen (noin 250 g), jolloin currysta tulee tuhdimpaa tai puolet siitä. Paras lopputulos tulee, jos kasviproteiinin lisää aivan lopuksi, jolloin se ei ehdi imaista nestettä ja säilyy mukavan rapeana.

PauliinaP

Ihan mahtava ruoka! Tosin mausteet kuullotan alussa ja laitan reilusti enemmän bataattia - ihan pieninä kuutioina! Ja käytän VegeSun Herne proteiinirouhetta. Tämä maistuu lämmitettynäkin ja siksipä teen kerralla isomman annoksen. Suosittelen 👍

Turun flikka

Mahtavan mausteinen ruoka. Tehnyt kymmeniä kertoja ja aina maistuu loistavalta. 10+ resepti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purkki sardelleja sulaa pannulle ja antaa pastalle herkullisen suolaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sardellipasta

Ainekset

400
g
trofie- tai strozzapretipastaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rs (47 g)
sardelleja
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
PANGRATTATO ELI LEIPÄMURU
2
dl
kuivahtanutta leipää paloina
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
(luomu)sitruuna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pangrattato. Jauha leipäpalat muruksi monitoimiko­neessa. Paista leipämurua öljyssä pannussa samalla sekoittaen 2–3 mi­nuuttia, kunnes leipä on rapeutunut ja kauniin kullanruskeaa.

  2. Hienonna persilja ja sekoita puolet persiljasta murun joukkoon. Pese sit­ruuna ja raasta sen keltainen kuori­osa leipämurun joukkoon.

  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedes­sä (1 l vettä / 1 tl suolaa).

  4. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy isossa pannussa. Pais­ta siinä valkosipulia sekä sardelleja sekoitellen keskilämmöllä noin 4 mi­nuuttia, kunnes sardellit ovat hieman hajonneet öljyn joukkoon.

  5. Nosta pasta reikäkauhalla suoraan pannulle ja sekoita hyvin. Lisää loput persiljasta. Purista sitruunamehu ja rouhi pippuri joukkoon. Ripottele an­nosten pinnalle reilusti leipämurua. Tarjoa heti.

Vinkki Sardelleja myydään herkku­kaupoissa ja hyvinvarustetuissa mar­keteissa, missä niitä on saatavilla me­tallirasian lisäksi lasipurkeissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Tämä salaatti on saanut inspiraationsa Sisiliassa kasvavista appelsiineista, fenkolista ja punasipulista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sisilialainen salaatti

Ainekset

2
appelsiinia
5
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
pieni punasipuli
1
pullea fenkoli
3–4
mintun oksaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi. Säästä mehu.

  2. Tee appelsiinimehusta ja oliiviöljystä kastike. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

  3. Leikkaa fenkoli ja punasipuli terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kastikkeeseen maustumaan noin 5 minuutiksi.

  4. Kääntele sipuli-fenkoliseos appelsiinilohkojen kanssa keskenään. Levitä salaatti tarjoiluvadille. Nypi mintun oksista lehtiä koristeeksi.

     

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4, noin 16 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lihapullat calabrialaisittain

Ainekset

400
g
possunjauhelihaa (tai sika-nautajauhelihaa)
¾
dl
ndujaa
2
säilöttyä paprikaa
¼
ruukku basilikaa
1
valkosipulinkynsi
1
kananmuna
1
dl
pankojauhoja
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita jauheliha ja nduja kulhoon.

  2. Hienonna paprika, basilika ja kuorittu valkosipulinkynsi.

  3. Riko muna jauhelihan joukkoon ja lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi. Anna vetäytyä 5 minuuttia.

  4. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin noin 16 pyörykkää. Paista isolla pannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia käännellen tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4, noin 16 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lihapullat sardinialaisittain

Ainekset

400
g
karitsanjauhelihaa
1
dl
kivettömiä oliiveja
1
rkl
kapriksia
¼
ruukku persiljaa
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
kananmuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita jauheliha kulhoon. Hienonna oliivit, kaprikset ja persilja. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa.

  2. Riko muna jauhelihan joukkoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

  3. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin noin 16 pyörykkää. Paista isolla pannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia käännellen tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (0)