Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 88 keittokirjaan.
OHJE Tiina Pekuri ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Ravintola Magun aurinkokuivatuilla tomaateilla höystettyä pastaa kutsutaan ravintolassa vegaaniseksi carbonaraksi, sillä siinä on klassikkopastasta tuttu täyteläinen koostumus ja vieno savun maku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
20 min + marinointi 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Magun savutomaattipasta carbonaran tapaan

Ainekset

1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
½
dl
soijakastiketta
½
dl
vettä
(1
rkl
nestemäistä savuaromia)
500
g
linguinepastaa
1
sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
1
tl
vehnäjauhoja
1
tlk (250 ml)
kaurakermaa
½
dl
ravintohiivahiutaleita
½
tl
mustapippuria myllystä
½
ruukku
basilikaa tai oreganoa

Työvaiheet

  1. Valuta aurinkokuivatut tomaatit öljystä ja hienonna ne. Sekoita soijakastike ja vesi keskenään kulhossa. Lisää halutessasi nestemäistä savua, se tuo makuun syvyyttä. Lisää tomaatit marinadiin ja anna maustua huoneenlämmössä 1 tunti.

  2. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/1 l vettä) pakkauksen ohjeen mukaan.

  3. Pastan kiehuessa kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista sipuli öljyssä pannussa keskilämmöllä, noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja paista pari minuuttia. Lisää vehnäjauhot huolellisesti sekoittaen ja valuta kaurakerma koko ajan sekoittaen joukkoon.

  4. Ota 2 rkl tomaattien soijamarinadia ja lisää se kastikkeeseen. Valuta tomaatit siivilässä ja lisää ne sekä ravintohiivahiutaleet kastikkeeseen. Kuumenna hetki.

  5. Valuta kypsä pasta ja sekoita se kastikkeeseen. Viimeistele mustapippurilla ja suikaloidulla yrtillä.

Vinkki Tee pastan pariksi vegaanista ”parmesaania”. Paahda 200 g cashewpähkinöitä 200-asteisessa uunissa 7 minuuttia. Jauha pähkinät ja 1 dl ravintohiivahiutaleita monitoimikoneessa ja mausta suolalla.

Kommentit (6)

Vierailija

Tämä on aurinkokuivattu tomaatti-pasta, ei carbonara. Tällä ei ole mitään yhteistä carbonaran kanssa.

Asiantuntija

Samaa mieltä. Carbonara on Carbonara, eikä tällä ole sen kanssa mitään tekemistä. Ihan kelpo pastahan tuo toki voi olla, mutta tässä kritiikissä ei olekaan kyse ruuan mausta vaan klassisen ruokalajin nimen väärinkäytöstä.

En ymmärrä mikä suomalaisia vaivaa: Jatkuvasti törmään tähän samaan ilmiöön, että jokin ikoninen klassikkoresepti muunnellaan tuntemattomaksi, ja kuitenkin sitä omaa tekelettä väkisin kutsutaan sen täysin muunnellun klassikon nimellä. Minusta tämä ilmiö kertoo siitä, että toimittajilla, bloggareilla, ruokataloilla ja nähtävästi jopa joillain ravintoloitsijoilla ei ole mitään ymmärrystä eikä kunnioitusta sitä kohtaan, että minkälaisella vakavuudella esimerkiksi Carbonaran reseptiin ja valmistamiseen Italiassa suhtaudutaan. Haluaisin nähdä italialaisten ilmeitä kun heille kerrottaisiin, että suomessa tällaista viritystä kutsutaan Carbonaraksi.

Hävettää teidän puolestanne.

Vierailija

Alunperin nimi on miilunpolttajan spaghetti koska se tehtiin hiilien päällä. Jos mennään alkuun niin käytettiin varmasti siankylkeä mutta se johtui siitä työntekijät tarvitsivat proteiinia ruoaksi. Kyllähän tämä vegeksi taittuu jos osataan.
Sinällään kuitenkin resepti on aika teennäinen savunmakuisen aromin, soijan ja ravintohiivahiutaleen vuoksi,pekonihan tuo makuun myös syvyyttä. Resepti ei kiinnosta.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteistanne! Oheinen ohje on julkaistu alun perin Glorian ruoka & viini -lehden Syö ravintolassa, kokkaa kotona -palstalla, jossa lukijat saavat toivoa reseptiä ravintolassa maistamaansa ja herkulliseksi havaitsemaansa annokseen. Tätä kyseistä ruokaa tarjotaan ravintolassa vegaanisen carbonaran nimellä, minkä vuoksi samaista nimeä on käytetty tunnistettavuuden vuoksi myös lehdessä ja täällä Sopassa. Muutan nimen nyt sellaiseksi, että pekoniin ja kananmuniin perustuvan carbonaran vegeversiosta kiinnostuneet löytävät yhä ohjeen.

Emma Sofia

Hyvä ohje. Ei kannata välittää ruikuttajien pilkunviilauksista. Itse lisäsin proteiiniksi esim. Oumphin paloja paistettuna ja pilkottuna tai vaikka seitan suikaleita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.