Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2126 reseptiä.
Linkitetty 185 keittokirjaan.
Outi Väisänen

Tiesitkö, että salaatin voi valmistaa kulhossa nuijimalla? Tämä thaikeittiön ehkä paras salaatti tulvii makua, sillä chilit ja valkosipuli nuijitaan muiden ainesten joukkoon, vaikka perunanuijalla.

Thaimaalaisen ystäväni Wassanan äiti valmistaa maailman parasta som tam -salaattia. Maku on samaan aikaan tulinen (chilistä), kirpeä (limetistä), makea (sokerista), suolainen (kalakastikkeesta) ja maukas (valkosipulista). Vihdoin sain Wassanan äidin salaattiohjeen.

Som tamin juju on se, että kaikki ainekset nuijitaan sekaisin. Oikein hakataan, niin että kaikki makuaineet irtoavat. Tähän tarkoitukseen on olemassa som tam -morttelikin, mutta itse käytän kulhoa ja perunanuijaa ja hakkaan niin, että tiskit hyppivät pöydällä.

Jos haluaa satsata, salaattiin voi ostaa vihreän papaijan, joka on salaatin alkuperäinen raaka-aine. Sitä saa esimerkiksi Helsingin Hakaniemen Vii-Voanista (kokeile ainakin kerran!). Iso papaija maksaa kuitenkin lähemmäs kympin kappale, joten ei Wassanan äitikään aina sitä osta. Vihreä papaija on raakaa, rouskuvaa papaijaa, jonka suutuntuma on vähän kuin varhaiskaalin, joten joskus olen korvannut papaijan kaalilla. Wassana kertoi, että myös raastettua lanttua voi käyttää, mutta lempeä kurkku toimii ehkä parhaiten (poista siemenet lusikalla). Porkkana ja tomaatit tuovat salaattiin väriä.

Som tam -mortteli saattaa olla turhake, mutta yhtä välinettä suosittelen, ainakin jos tykästyt tähän salaattiin: julienne-rauta. Se on kuin kuorimaveitsi, joka vuolee kasvikset ohuiksi, täydellisiksi tikuiksi (noin 6 euroa keittiötarvikeliikkeissä). Mutta mandoliinilla tai tavallisella kartioraastimellakin pärjää hyvin. 

Salaatti käy pikku nälkään sellaisenaan tai lisukkeeksi vaikka grillatulle lihalle tai mausteiselle kalalle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aito som tam -papaijasalaatti

Ainekset

2
kourallista (300 g)
raastettua vihreää papaijaa
1
raastettu porkkana
10
puolitettua kirsikkatomaattia
Kastike
2-3
halkaistua punaista chiliä
1
iso valkosipulinkynsi
1/2
dl
maapähkinöitä
1
rkl
sokeria
1 1/2
rkl
kalakastiketta
1
lohkottu limetti

Työvaiheet

  • Murskaa chilit ja valkosipuli kulhossa nuijalla. Murskaa loput kastikkeen ainekset joukkoon.
  • Hakkaa kasvikset huolellisesti nuijalla joukkoon.

Kommentit (3)

Alina
Seuraa 
Liittynyt12.1.2015

Lempparisalattini!
Löytyykö vihreää papaijaa vain etnisitä kaupoista vai saako sitä myös suurista perus ruokakaupoista?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Alina!

Noita vihreitä papaijoita on todella huonosti saatavilla Suomesta, mutta jos kauppasi on kauppiasvetoinen, kannattanee pyytää nätisti, niin ehkä he voivat järjestää muutaman kappaleen :)

Käyttäjä50
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Olen joskus korvannut papaijan makealla nauriilla, ja uskokaa tai älkää - toimii varsin hyvin.

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Katalonialainen romesco-kastike saa makunsa paahdetuista paprikoista, tomaateista ja manteleista. Samat ihanuudet maistuvat ja tuoksuvat tässä keitossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + paprikoiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Romesco-keitto

Ainekset

2
punaista paprikaa
dl
manteleita
4
valkosipulinkynttä
1
tlk
kuorittuja tomaatteja
4
tl
punaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
2
tl
harissaa
¾
tl
jauhettua savupaprikaa
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
8
dl
kasvislientä
1
tlk
kikherneitä
Päälle
parmesaania, pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Puolita paprikat ja poista siemenkodat. Laita kuori ylöspäin leivinpaperin päälle pellille, lisää mantelit ja valkosipulinkynnet kuorineen paprikoiden viereen. Paahda noin 10 minuuttia, kunnes mantelit ja valkosipulit saavat vähän väriä. Ota pois uunista.
  2. Lisää lämpöä 250 asteeseen ja jatka paprikoiden paahtamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes kuoret ovat mustuneita. Laita muovipussiin ja anna jäähtyä sen verran, että saat kuorittua ne käsin. Kuori myös valkosipulinkynnet.
  3. Mittaa paprikat, valkosipuli, mantelit, kuoritut tomaatit, etikka, hunaja, harissa ja mausteet tekosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.
  4. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja sekoita kasvissose joukkoon. Valuta ja murskaa kikherneitä hieman haarukalla. Lisää kikherneet ja keitä silloin tällöin sekoitellen 10 minuuttia.
  5. Tarjoa parmesaanin ja pinjansiementen kanssa.

Kommentit (0)

Meidän Perhe on lisännyt 37 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Prisca Leclerc KUVA Anna Huovinen

Avokado tekee juustottomasta pestosta täyteläisen makuisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Avokadopesto

Ainekset

1
dl
pinjansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
½
ruukkua
persiljaa
1
pieni valkosipulinkynsi
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
2
avokadoa
1
limetti
Lisäksi
250
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Hienonna basilika ja persilja sekä valkosipulinkynsi.
  2. Mittaa oliiviöljy korkeaan kapeaan kulhoon, lisää valkosipuli, yrtit, mausteet, sekä puoli desilitraa paahdettuja pinjansiemeniä.
  3. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi pestoksi.
  4. Lusikoi avokado lautaselle ja murskaa se haarukalla. Purista päälle puolikkaan limetin mehu. Sekoita avokado peston joukkoon. Tarjoa pesto pastan kanssa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 64 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Mehevä kasvislasagne pitää sisällään linssejä, munakoisoa ja miniluumutomaatteja. Herkullinen fetalla maustettu jogurtti korvaa klassisen valkokastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-linssilasagne

Ainekset

Tomaatti-linssikastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
tl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
1
prk (230 g)
vihreitä linssejä
1
prk
tomaattimurskaa
2
dl
kasvislientä
1
rkl
basilikaa hienonnettuna
ripaus
suolaa ja pippuria
Lisäksi
2
dl
kreikkalaista jogurttia (esim. Arla 6 %)
100
g
fetajuustoa (8 %)
6
kpl
lasagnelevyjä
1
iso munakoiso
12
miniluumutomaattia
Voiteluun
öljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja paista silppua hetki öljyssä pannulla. Lisää tomaattipyree pannulle ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Valuta linssit ja lisää ne yhdessä loppujen kastikeaineiden kanssa pannulle. Kuumenna kastike.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita jogurtti ja murusteltu feta.
  3. Voitele lasagnevuoka. Lusikoi pohjalle noin kolmannes tomaattilinssikastikkeesta. Lado päälle kolme lasagnelevyä. Lusikoi levyjen päälle jogurtti-fetaseos. Viipaloi munakoiso ja lado viipaleet vuokaan. Lusikoi päälle puolet lopusta kastikkeesta. Lado toiset kolme lasagnelevyä päälle ja viimeiseksi loppu kastike.
  4. Puolita tomaatit ja laita puolikkaat lasagnen pinnalle. Kypsennä noin 45 minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Voiko olla turkkilaista jogurttia, mikä ero?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, kumpikin jugurtti käy tähän yhtä hyvin.

Jussi Aumo on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.

Mausteinen ja maukas, Zeinas kitchenin ohjeesta vähän muokattu kikhernepata, jolle maapähkinävoikastike antaa pikantin lisämaun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kikherneitä maapähkinäkastikkeessa

Ainekset

1
keltasipuli
1-2
vihreää chiliä (riippuen koosta ja kuinka vahvaa haluaa)
2
valkosipulinkynttä
1
dl
maapähkinävoi (creamy)
2
rkl
tomaattipyree
400
g
keitettyjä kikherneitä
150-200
g
tuoretta käyttövalmista pinaattia
400
g
tomaattimurskaa
2
tl
chilijauhetta
suolaa ja pippuri
1
dl
vettä
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

1. Pilko sipuli, chili ja valkosipulit. Paista niitä kuumennetussa öljyssä 3-4 minuuttia.
2. Lisää tomaattipyree ja chilijauhe ja paista vielä hetki.
3. Käännä joukkoon maapähkinävoi ja sekoita niin, että se notkistuu ja muodostaa paksun kastikkeen.
4. Lisää tomaattimurska, vesi, suola ja pippuri ja sekoita hyvin.
5. Anna kastikkeen porista kannen alla 25-30 minuuttia. Ohenna tarvittaessa tilkalla vettä.
6. Sekoita kikherneet ja pinaatit kastikkeeseen ja anna kypsyä vielä 15-20 minuuttia.

Tarjoile esim. kookosriisin kanssa.
https://www.soppa365.fi/reseptit/kasvis-lisukkeet/kookosriisi

Kommentit (1)

Vierailija

Tosi hyvää, jopa parempaa kuin Zeinan alkuperäisellä ohjeella. Maapähkinkastike on todella herkullista. Tähän sopisi hyvin myös keitetyt perunat riisin sijasta.