Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 209 keittokirjaan.
Outi Väisänen

Tiesitkö, että salaatin voi valmistaa kulhossa nuijimalla? Tämä thaikeittiön ehkä paras salaatti tulvii makua, sillä chilit ja valkosipuli nuijitaan muiden ainesten joukkoon, vaikka perunanuijalla.

Thaimaalaisen ystäväni Wassanan äiti valmistaa maailman parasta som tam -salaattia. Maku on samaan aikaan tulinen (chilistä), kirpeä (limetistä), makea (sokerista), suolainen (kalakastikkeesta) ja maukas (valkosipulista). Vihdoin sain Wassanan äidin salaattiohjeen.

Som tamin juju on se, että kaikki ainekset nuijitaan sekaisin. Oikein hakataan, niin että kaikki makuaineet irtoavat. Tähän tarkoitukseen on olemassa som tam -morttelikin, mutta itse käytän kulhoa ja perunanuijaa ja hakkaan niin, että tiskit hyppivät pöydällä.

Jos haluaa satsata, salaattiin voi ostaa vihreän papaijan, joka on salaatin alkuperäinen raaka-aine. Sitä saa esimerkiksi Helsingin Hakaniemen Vii-Voanista (kokeile ainakin kerran!). Iso papaija maksaa kuitenkin lähemmäs kympin kappale, joten ei Wassanan äitikään aina sitä osta. Vihreä papaija on raakaa, rouskuvaa papaijaa, jonka suutuntuma on vähän kuin varhaiskaalin, joten joskus olen korvannut papaijan kaalilla. Wassana kertoi, että myös raastettua lanttua voi käyttää, mutta lempeä kurkku toimii ehkä parhaiten (poista siemenet lusikalla). Porkkana ja tomaatit tuovat salaattiin väriä.

Som tam -mortteli saattaa olla turhake, mutta yhtä välinettä suosittelen, ainakin jos tykästyt tähän salaattiin: julienne-rauta. Se on kuin kuorimaveitsi, joka vuolee kasvikset ohuiksi, täydellisiksi tikuiksi (noin 6 euroa keittiötarvikeliikkeissä). Mutta mandoliinilla tai tavallisella kartioraastimellakin pärjää hyvin. 

Salaatti käy pikku nälkään sellaisenaan tai lisukkeeksi vaikka grillatulle lihalle tai mausteiselle kalalle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aito som tam -papaijasalaatti

Ainekset

2
kourallista (300 g)
raastettua vihreää papaijaa
1
raastettu porkkana
10
puolitettua kirsikkatomaattia
Kastike
2-3
halkaistua punaista chiliä
1
iso valkosipulinkynsi
1/2
dl
maapähkinöitä
1
rkl
sokeria
1 1/2
rkl
kalakastiketta
1
lohkottu limetti

Työvaiheet

  • Murskaa chilit ja valkosipuli kulhossa nuijalla. Murskaa loput kastikkeen ainekset joukkoon.
  • Hakkaa kasvikset huolellisesti nuijalla joukkoon.

Kommentit (3)

Alina
Seuraa 
Liittynyt12.1.2015

Lempparisalattini!
Löytyykö vihreää papaijaa vain etnisitä kaupoista vai saako sitä myös suurista perus ruokakaupoista?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Alina!

Noita vihreitä papaijoita on todella huonosti saatavilla Suomesta, mutta jos kauppasi on kauppiasvetoinen, kannattanee pyytää nätisti, niin ehkä he voivat järjestää muutaman kappaleen :)

Hilluhellu
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Olen joskus korvannut papaijan makealla nauriilla, ja uskokaa tai älkää - toimii varsin hyvin.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1286 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Ihana kevätsalaatti yhdistää paahdetut parsat, krutongit ja uunifetan. Tarjoa herkku uunilämpimänä suoraan pelliltä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu parsa-feta-leipäsalaatti

Ainekset

2
nippua (à 400 g)
parsaa
2
avokadoa
2
pkt (à 200 g)
fetaa
1
vaalea maalais- tai ranskanleipä
1
sitruunaa
2
dl
oliiviöljyä
½
ruukku tuoretta timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Poista parsoista kuivat kannat. Halkaise avokadot, kuori ja viipaloi puolikkaat. Valuta fetat. Laita vihannekset ja fetat isoon uunivuokaan. Murenna leipä isoiksi paloiksi ja lisää ne vuokaan.

  2. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa kulhoon. Lisää öljy, hienonnettu timjami, suola ja pippuri. Sekoita mausteöljy vuoassa vihanneksiin ja leipäpaloihin. Halkaise sitruuna ja laita sekin uunivuokaan.

  3. Kypsennä ensin 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Paahda lopuksi grillivastuksen alla noin 5 minuuttia. Peitä leipäpalat foliolla, jos ne paahtuvat liikaa.

  4. Purista sitruunanpuolikkaista mehu ainesten joukkoon ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tomaattien ja vesimelonien makeus nousee grillatessa pintaan. Tämä ihanan kesäinen, pitaleipäkolmioilla höystetty salaatti sopii lisukkeeksi kaikille kesän grilliherkuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu vesimeloni-tomaattisalaatti

Ainekset

½–1
(1 kg)
minivesimelonia
2
(500 g)
pihvitomaattia
1
rs (300 g)
grillitomaatteja
2
kesäsipulia varsineen
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Grillattu pita
4
(yhteensä 320 g)
pitaleipää
2
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista kastike vatkaamalla ainekset keskenään.
  2. Huuhdo vesimeloni. Leikkaa se kuorineen lohkoiksi ja ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Huuhdo pihvitomaatit ja leikkaa ne sentin paksuisiksi viipaleiksi. Puolita isoimmat viipaleet. Viipaloi sipulit ja hienonna varret (säästä varret salaatin viimeistelyyn). Sivele kasvikset öljyllä.
  3. Käsittele pitat grillivalmiiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita ne öljyn joukkoon ja sivele leivät reilusti öljyllä.
  4. Kuumenna grilli tai muurikkapannu. Grillaa tai paahda ensin pitat rapeiksi molemmin puolin. Nosta leikkuulaudalle ja leikkaa ne suupalan kokoisiksi kolmioiksi.
  5. Grillaa tai paahda sitten melonit, tomaatit ja sipulit nopeasti molemmin puolin. Grillitomaatit voit käyttää grillissä varsien avulla sellaisenaan. Mausta kasvikset grillatessa suolalla ja pippurilla.
  6. Levitä leivät sekä meloni-, tomaatti- ja sipuliviipaleet kerroksittain vadille. Lisää päälle sipulinvarret. Valele salaatti kastikkeella. Tarjoa lämpimänä grilliruokien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kananmunasta, sipulista ja purkki-kikherneistä syntyy tavattoman herkullista pikaruokaa, kun niistä valmistaa tahinin ja chilin maustaman egyptiläisen salaatin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Egyptiläinen munasalaatti

Ainekset

4
pientä sydänsalaattia tai mini romainea
4
tomaattia
1
punasipuli
2
valkosipulinkynttä
2
prk (à 300 g)
käyttövalmiita kikherneitä
½–1
tl
suolaa
4
kananmunaa
½
ruukku lehtipersiljaa
1
tl
chilirouhetta
Tahinikastike
½
dl
sitruunamehua
1
rkl
tahinia
1
rkl
öljyä
1
rkl
vettä
¼
tl
suolaa
Lisäksi
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Purista sitruunan mehu kulhoon ja sekoita muut aineet joukkoon.

  2. Leikkaa salaatit pitkittäin neljäksi lohkoksi ja siirrä tarjoiluastiaan. Lohko myös tomaatit ja nosta palat salaatin joukkoon.

  3. Kuori ja leikkaa punasipuli kuudeksi lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. Paista sipuleita ja kikherneitä öljyssä pannussa noin 5 minuuttia. Mausta suolalla. Paista samaan aikaan toisessa pannussa tilkassa öljyä 4 kananmunaa, noin 2 minuuttia yhdeltä puolelta.

  4. Laita kikherne-sipuliseos ja paistetut munat tarjoiluastiaan salaatin päälle. Lusikoi kastike salaatille. Viimeistele salaatti lehtipersiljan lehdillä ja chilirouheella.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Kevyesti kypsennetty parsakaali sakeuttaa gazpachon herkullisen pehmeäksi. Raikas, kylmä keitto sopii hyvin aterian alkuun. Voit tehdä keiton hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja viilentää sen jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
15 min + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
pientä (noin 600 g)
parsakaalia
½
dl
vettä
1
pieni (300 g)
kurkku
1
(200 g)
vihreä paprika
2
valkosipulinkynttä
1–2
vihreää chiliä
2
rkl
kasvisfondia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4–5
dl
kylmää vettä
Lisäksi
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Huuhdo parsakaalit ja leikkaa kannoista kuiva kohta pois. Paloittele parsakaali kulhoon ja lisää joukkoon vesi. Kypsennä kaalia mikrossa täydellä teholla kuvun alla 7–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes kaali on hieman pehmennyt. Voit halutessasi myös höyryttää kaalia 7–8 minuuttia kiehuvan vesikattilan päälle nostetussa siivilässä kannen alla. Jäähdytä.
  2. Huuhdo ja paloittele kasvikset (poista paprikasta ja chilistä siemenet). Kumoa kaikki kasvikset monitoimikoneen kulhoon. Lisää loraus vettä ja hienonna ainekset leikkuuterällä sileäksi keitoksi. Lisää vettä tarpeen mukaan. Tarkista maku.
  3. Viilennä jääkaapissa. Tarjoa jääkylmänä alkukeittona jääpalojen kanssa.

Kommentit (0)