Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2193 reseptiä.
Linkitetty 190 keittokirjaan.
Outi Väisänen

Tiesitkö, että salaatin voi valmistaa kulhossa nuijimalla? Tämä thaikeittiön ehkä paras salaatti tulvii makua, sillä chilit ja valkosipuli nuijitaan muiden ainesten joukkoon, vaikka perunanuijalla.

Thaimaalaisen ystäväni Wassanan äiti valmistaa maailman parasta som tam -salaattia. Maku on samaan aikaan tulinen (chilistä), kirpeä (limetistä), makea (sokerista), suolainen (kalakastikkeesta) ja maukas (valkosipulista). Vihdoin sain Wassanan äidin salaattiohjeen.

Som tamin juju on se, että kaikki ainekset nuijitaan sekaisin. Oikein hakataan, niin että kaikki makuaineet irtoavat. Tähän tarkoitukseen on olemassa som tam -morttelikin, mutta itse käytän kulhoa ja perunanuijaa ja hakkaan niin, että tiskit hyppivät pöydällä.

Jos haluaa satsata, salaattiin voi ostaa vihreän papaijan, joka on salaatin alkuperäinen raaka-aine. Sitä saa esimerkiksi Helsingin Hakaniemen Vii-Voanista (kokeile ainakin kerran!). Iso papaija maksaa kuitenkin lähemmäs kympin kappale, joten ei Wassanan äitikään aina sitä osta. Vihreä papaija on raakaa, rouskuvaa papaijaa, jonka suutuntuma on vähän kuin varhaiskaalin, joten joskus olen korvannut papaijan kaalilla. Wassana kertoi, että myös raastettua lanttua voi käyttää, mutta lempeä kurkku toimii ehkä parhaiten (poista siemenet lusikalla). Porkkana ja tomaatit tuovat salaattiin väriä.

Som tam -mortteli saattaa olla turhake, mutta yhtä välinettä suosittelen, ainakin jos tykästyt tähän salaattiin: julienne-rauta. Se on kuin kuorimaveitsi, joka vuolee kasvikset ohuiksi, täydellisiksi tikuiksi (noin 6 euroa keittiötarvikeliikkeissä). Mutta mandoliinilla tai tavallisella kartioraastimellakin pärjää hyvin. 

Salaatti käy pikku nälkään sellaisenaan tai lisukkeeksi vaikka grillatulle lihalle tai mausteiselle kalalle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aito som tam -papaijasalaatti

Ainekset

2
kourallista (300 g)
raastettua vihreää papaijaa
1
raastettu porkkana
10
puolitettua kirsikkatomaattia
Kastike
2-3
halkaistua punaista chiliä
1
iso valkosipulinkynsi
1/2
dl
maapähkinöitä
1
rkl
sokeria
1 1/2
rkl
kalakastiketta
1
lohkottu limetti

Työvaiheet

  • Murskaa chilit ja valkosipuli kulhossa nuijalla. Murskaa loput kastikkeen ainekset joukkoon.
  • Hakkaa kasvikset huolellisesti nuijalla joukkoon.

Kommentit (3)

Alina
Seuraa 
Liittynyt12.1.2015

Lempparisalattini!
Löytyykö vihreää papaijaa vain etnisitä kaupoista vai saako sitä myös suurista perus ruokakaupoista?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Alina!

Noita vihreitä papaijoita on todella huonosti saatavilla Suomesta, mutta jos kauppasi on kauppiasvetoinen, kannattanee pyytää nätisti, niin ehkä he voivat järjestää muutaman kappaleen :)

Käyttäjä50
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Olen joskus korvannut papaijan makealla nauriilla, ja uskokaa tai älkää - toimii varsin hyvin.

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 82 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Pidä banaaneja aina pakkasessa, jotta pääset surauttamaan nopeasti tämän herkkupehmiksen välipalaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min + pakastus 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-banaanipehmis

Ainekset

1
prk
maidotonta mustikkarahkaa (Alpro)
200
g
pakastemustikoita
2
banaania pilkottuna ja pakastettuna
1
dl
soijamaitoa
LISÄKSI
esim. marjajauhetta, kuivattuja marjoja, granolaa, tuoreita marjoja, manteleita tai pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Laita tehosekoittimeen rahka, mustikat, jäiset banaanit ja soijamaito. Anna käydä tasaiseksi. Lusikoi pehmis saman tien tarjoilukulhoihin tai laita hetkeksi pakastimeen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2193 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Tästä salaatista löytyy voikukkaa kahdella tavalla! Voikukan luonteikkaat lehdet silputaan salaattiin ja kirpeät kukat paistetaan tempurataikinan suojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + voikukkatempurat 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Voikukkasalaatti

Ainekset

200
g
varhaiskaalia
½
tl
suolaa
10
voikukanlehteä
2
kiiviä
1
ruukku
vesikrassia
1
ruukku
rucolaa
½
ruukkua
tilliä
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
4
rkl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
kokojyväsinappia
2
rkl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
20
voikukkatempuraa (ks. ohje alempaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Lisää suola ja puristele kaali käsin pehmeämmäksi.
  2. Huuhtele voikukanlehdet, poista keskiruoti ja hienonna lehdet. Kuori ja viipaloi kiivit. Irrota yrttien lehdet. Lisää salaatin aineet kaalin joukkoon.
  3. Yhdistä kulhossa kastikkeen aineet ja sekoita ne salaattiin. Jaa salaatti lautasille ja lisää voikukkatempurat juuri ennen tarjoilua.

Voikukkatempura

Ainekset

20
voikukan kukintoa
1
kananmuna
2
dl
maitoa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
maissijauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
¼
tl
cayennepippuria
Lisäksi
dl
ruokaöljyä

Työvaiheet

  1. Ravistele kukat puhtaaksi, älä huuhtele.
  2. Vatkaa kananmunan rakenne kulhossa. Sekoita maito, jauhot, leivinjauhe ja mausteet joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole mittaria, kokeile öljyn lämpötilaa pienellä taikinanokareella. Jos öljy alkaa heti poreilla taikinanokareen ympärillä, öljy on tarpeeksi kuumaa.
  4. Dippaa kukinnot taikinassa ja valuta ylimääräinen taikina pois. Paista noin viisi kukintoa kerrallaan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi. Valuta talouspaperilla ja tarjoa heti esimerkiksi salaatissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2193 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tacoissa piilee kaksi mehevää makuyllätystä: teriyakiselleri ja jalapeno-kaalisalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtöselleritacot

Ainekset

½
juuriselleri (1 l raastettuna)
4
rkl
öljyä
1
dl
teriyakikastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
savupaprikajauhetta
(1–2
rkl
vettä)
1
tl
suolaa
1
tl
tabascoa
LISÄKSI
8
pientä rieskaa
1
avokado
1
ruukku
lehtisalaattia
1
ruukku
korianteria
1
prk (150 g)
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin jalapeno-punakaalisalaatti (ohje alla).

  2. Kuori selleri ja raasta se isolla terällä. Paista raastetta öljyssä isossa pannussa, kunnes se kuivuu, ruskistuu ja karamellisoituu, noin 10 minuuttia. Lisää teriyaki, tomaattipyree ja paprikajauhe ja jatka paistamista 10–15 minuuttia. Jos paistos tuntuu kuivalta tai tarttuu pannuun, lisää vähän vettä. Mausta suolalla ja tabascolla.

  3. Halkaise avokadot, poista kivi ja kuori, viipaloi hedelmä. Lämmitä rieskat ja täytä ne nyhtösellerillä, kaalisalaatilla, avokadolla, salaatinlehdillä ja korianterilla. Viimeistele ranskankermalla.

Jalapeno-punakaalisalaatti

Ainekset

¼
punakaali
1
punasipuli
2
rkl
jalapenoa hienonnettuna (säilyke)
2
limetin mehu
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali ja sipuli. Hienonna jalapenot.

  2. Purista limetit kulhoon. Lisää sokeri, suola ja kaali. Puristele hetki, jotta kaali pehmenee ja maut sekoittuvat.

  3. Sekoita sipuli ja jalapenot salaattiin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1109 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Intialainen peruna-hernesalaatti

Ainekset

1
kg
kiinteitä perunoita
½
dl
+ noin ¼ dl oliiviöljyä
2
tl
kurkumaa
1
tl
jeeraa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
1
punasipuli
200
g
pakasteherneitä
½
sitruunan mehu
½
ruukkua
minttua
½
ruukkua
lehtipersijaa
1
rkl
(mustia) seesaminsiemeniä
1
rkl
auringonkukansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Harjaa perunat puhtaiksi ja puolita ne. Keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsäksi, noin 8 minuuttia. Valuta ja levitä leivinpaperin päälle uunipelille. Murskaa hieman haarukalla.

  2. Sekoita ½ dl öljyä ja mausteet keskenään ja kääntele perunoihin. Paahda noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat rapeita.

  3. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita punasipuli, herneet ja sitruunan mehu keskenään. Hienonna yrtit joukkoon. Lorauta joukkoon vielä noin ¼ dl öljyä.

  4. Paahda siemenet kuivalla kuumalla pannulla. Kääntele kaikki ainekset keskenään.

Kommentit (0)