Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 115 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Leivo omenapuun pudokkaista ihana kuohkea ja ilmava kakku, jossa on sattumina meheviä omena- ja toffeekuutioita.

Rapeaa, kuohkeaa ja mehevää. Makea leivonnainen on erityisen onnistunut, jos samaan palaan saa mahtumaan kaikkea tätä.

Oheisessa ohjeessa valmistetaan tavallinen, kuohkea kakkutaikina, joka perustuu paksuksi vatkattuun muna-sokerivaahtoon. Rasva lisätään helposti annosteltavan pullomargariinin muodossa. Voit kuitenkin halutessasi käyttää myös notkistettua, lähes sulaa voita, joka käyttäytyy taikinassa samalla tavoin.

Kun taikina on levitetty irtopohjavuokaan, päälle lisätään omenat. Tällä kertaa sattumina on myös fudge- eli kermatoffeekuutioita, jotka sulautuvat kirpeiden omppujen kanssa yhteen. Jotta omenat kypsyisivät meheviksi, ne painellaan kevyesti taikinaan.

Reilun puolen tunnin päästä uunista tuleva tuoksu kertoo, että valmista on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
30 min + 45 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Omena-toffeekakku

Ainekset

3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
juoksevaa margariinia
Täyte
4–6
(400 g)
hapokasta omenaa
6
(noin 75 g)
fudge- eli kermatoffeepalaa
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon yhdessä rasvan kanssa.
  2. Vuoraa irtopohjavuoka (ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan.
  3. Pese ja kuutioi omenat. Kuoriminen ei ole välttämätöntä. Pilko fudget kuutioiksi. Yhdistä täytteen ainekset. Ripottele omenaseos taikinan päälle ja painele kevyesti lusikalla taikinaan.
  4. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alaosassa 35–45 minuuttia, kunnes keskiosa on kypsä. (Voit painaa kakkua kevyesti lusikalla keskeltä: kun kakku vaikuttaa kimmoisalta, se on valmis.) Paistoaikaan vaikuttaa omenoiden kosteus. Jos reunat alkavat tummua kypsennyksen aikana liian aikaisin, peitä kakku leivinpaperilla.
  5. Irrota kakku vuoasta hetken jäähtyneenä. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Vinkki! Fudgepaloja löytyy irtokarkkimyynnistä. Voit käyttää pullomargariinin sijaan myös mikroaaltouunissa notkistettua voita tai margariinia.

Kommentit (4)

Vierailija

Pellilliseen tuplat vai?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, saattaisi olla varmempaa lisätä ainesmääriä puolikkaalla annoksella, koska tuplaamalla voi jo tulla liiankin paksu kerros (toki jos on syvä pelti, niin muhkeus saattaa olla eduksikin). Paistoaikaa kannattaa tarkkailla, se ei välttämättä poikkea paljon kakun kypsennysajasta, koska taikina levittyy laakeammalle alueelle. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui! :)

Vierailija

Tein tuplana ja tuli muhkea uunipellillinen, joka katosi parempiin suihin heti! Omenaa laitoin niin reilusti, että se peitti koko taikinapinnan. Todella hyvä ohje 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.