Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 79 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Aikuisten lettukestit! Kreppien täytteessä maistuvat nyt paistetut sienet, kermainen vuohenjuusto ja pinaatti. Viimeistele herkku lempeänmakuisella ja samettisen pehmeällä valkokastikkeella.

Mitä ruoaksi ystäville? Joskus ratkaisu löytyy muistelemalla lapsuuden lempiruokia. Niitä edustavat esimerkiksi letut, joista saa täytettyinä hauskan ja mutkattoman suolaisen tarjoilun.

Tärkeintä on paistaa letuista tarpeeksi ohuita ranskalaistyylisiä kreppejä, jolloin niiden reunat pääsevät rapeutumaan pannulla. Ohuet letut myös kääriytyvät kauniisti täytteen ympärille.

Makoisa täyte letuille syntyy pannulla paistetuista sienistä ja pinaatista, jotka pyöristetään yhteen pehmeällä vuohentuorejuustolla. Viimeisen silauksen antaa klassinen, samettisen pehmeä béchamel-kastike.

Viinisuositus: Yhdistä pirteä ja eloisa valkoviini, esimerkiksi sauvignon blanc, ja béchamel raikkaaksi kokonaisuudeksi. Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2018, 13,49 e, on kuiva ja mineraalinen viini. Sen terhakka hapokkuus ja ihana mustaherukkaisuus raikastavat ja tekevät kokonaisuudesta viehkeän. Vaihtoehto on hedelmäinen chardonnay Burgundista, Joseph Drouhin Mâcon-Villages 2018, 16,98 e  tilausvalikoima). Melko täyteläisen, trooppisiakin vivahteita tarjoavan valkoviinin makumaailma sopii kastikkeen ja erityisesti sienien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + tekeytyminen 30 min

Sieni-vuohenjuustokrepit

Ainekset

Krepit
2
rkl
voisulaa
2
kananmunaa
3
dl
kevytmaitoa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sormisuolaa
voita paistamiseen
Täyte
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
6
dl
sieniä viipaloituina (herkku- tai siitakesieniä, tatteja tai kantarelleja)
2
rkl
rypsiöljyä
150
g
tuoretta salaattipinaattia
1
prk (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä
salaattipinaattia

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot, suola ja voi joukkoon, ja laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

  2. Valmista béchamelkastike (ohje alla).

  3. Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, puhdista ja viipaloi sienet. Kuullota sipuleita öljyssä muutama minuutti. Lisää sienet ja paista kypsiksi, 5–10 minuuttia. Lisää pinaatit ja paista hetki. Lusikoi vuohenjuusto pannuun ja anna sen lämmetä. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Paista taikinassa voissa pannussa (Ø noin 21 cm) 4 isoa tai 6–8 pientä ohutta lettua Pidä ne lämpiminä folion alla.

  5. Jaa täyte lettujen keskelle. Rullaa letut tai taittele reunat osittain täytteen päälle niin, että letusta tulee neliö.

  6. Kuumenna kastike ja tarjoa krepit sen kanssa. Viimeistele siemenillä ja pinaatilla.

Vinkki Kuorruta krepit kastikkeella. Laita rullatut krepit vuokaan, kaada béchamel päälle ja ripottele juustoraastetta pinnalle. Gratinoi 225-asteisessa uunissa.

Béchamelkastike

Ainekset

30
g
voita
3
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
kevytmaitoa
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoitellen, mutta älä ruskista jauhoja.

  2. Kaada maito kattilaan koko ajan hyvin sekoittaen. Keitä 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

  3. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Kommentit (3)

En syö krepit!

Resepti vaikuttaa hyvältä mutta nimi on tyhmyyden huipentuma - krepit. Höh! Ne on lettuja! Tai räiskäleitä! Mitä ihmeen vikaa on Suomen kielessä?!?!

Vierailija

Crepe eli kreppi on eri asia kuin lettu ja jos ihan tarkkoja ollaan, kuvan tekeleet ovat lettuja. Kreppi on paljon paljon ohuempi ja paljon paljon isompi kuin lettu. Se myös paistetaan kreppilevyllä tai -pannulla jolloin paistotulos on eri näköinen ja makuinen kuin kuvan letuissa.

Vierailija

Kreppitaikinaan kuuluu käyttää ainakin osittain tattarijauhoa. Ja perineinen ruokajuoma on bretagnelainen siideri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kääräise rullien täytteeksi rapeaksi paistettua tofua, riisinuudeleita, suolapähkinöitä sekä runsaasti yrttejä. Valmiit rullat dipataan umamiseen pähkinäkastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 rullaa / 4 annosta
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu-yrttirullat

Ainekset

250
g
kiinteää tofua
1
rkl
rypsiöljyä
Maapähkinäkastike
1
dl
sileää maapähkinävoita
¾
dl
kuumaa vettä
3
rkl
soijakastiketta
½
limetin mehu
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
chiliöljyä tai sriracha-kastiketta
Lisäksi
100
g
riisinuudelia
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
5–6
retiisiä
1
ruukku minttua
1
ruukku korianteria
1
ruukku thaibasilikaa
1
rs
shison lehtiä tai retiisin versoja
1
dl
suolapähkinöitä
12
arkkia riisipaperia (Ø 16 cm)

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofu, kääri talouspaperiin, laita lautaselle ja aseta painava leikkuulauta painoksi. Jätä valumaan noin tunniksi.

  2. Laita maapähkinävoi kulhoon. Kuumenna vesi ja sekoita se maapähkinävoin joukkoon. Purista limetistä mehu ja sekoita se muiden kastikeaineiden kanssa pähkinävoiseokseen.

  3. Leikkaa tofu 12 palaan. Paista tofut pannussa öljyssä rapeiksi. Lisää pannuun 3 rkl maapähkinäkastiketta ja pyöräytä tofut kastikkeessa. Nosta sivuun odottamaan.

  4. Murra nuudelit käsin puoliksi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit hyvin ja sekoita seesamiöljy joukkoon. Suikaloi retiisit.

  5. Kaada kiehuvan kuumaa vettä laakeaan kulhoon tai vuokaan. Upota yksi riisipaperiarkki kerrallaan veteen, anna pehmetä 10–15 sekuntia ja nosta arkki kostutetun keittiöpyyhkeen päälle.

  6. Täytä rulla yrteillä, shisolla, retiisillä, tofulla ja suolapähkinöillä. Älä täytä liikaa, jottei riisipaperi hajoa.

  7. Käännä riisipaperin alareuna ja toinen sivu täytteen päälle, kääri sitten tiukaksi rullaksi. Valmista loput rullat samoin. Tarjoa rullat lopun maapähkinäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Porkkana ei suinkaan ole ainut juures, joka sopii kakkuihin. Tämä herkku saa mehevyytensä palsternakasta ja tuorejuustokuorrutteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 t + 45 min + kakun jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Palsternakkakakku

Ainekset

350
g
kuorittuja palsternakkoja
1
appelsiini kuorenraaste
2
tl
appelsiinimehua
3
kananmunaa
dl
sokeria
dl
öljyä
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
piparkakkumaustetta
2
tl
leivinjauhetta
100
g
saksanpähkinöitä
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
vaniljatuorejuustoa
100
g
pehmeää voita
dl
tomusokeria
2
tl
appelsiinimehua
Päälle
appelsiinin kuorta
saksanpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa pieni irtopohjavuoka (ø 15 cm) leivinpaperilla.
  2. Kuori ja raasta palsternakat hienoksi. Pese ja raasta appelsiinin kuori. Purista mehu.
  3. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää palsternakkaraaste, appelsiinin kuoriraaste, mehu ja öljy. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Hienonna pähkinät joukkoon. Kääntele kuivat ainekset palsternakkaseokseen.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 50 minuuttia.
  5. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Irrota vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan. Leikkaa pohja kahteen osaan.
  6. Vatkaa kuorrutuksen ainekset nopeasti sekaisin keskenään.
  7. Levitä puolet kuorrutuksesta kakkupohjan kerrosten väliin, ja levitä loput kuorrutuksesta rennosti kakun päälle. Koristele pähkinöillä ja appelsiinin kuorella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 261 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat mantelin makua, et voi olla ihastumatta tähän simppeliin leivonnaiseen.

Frangipane on helppo ja ihanan mehevä leivonnainen. Nimi viittaa mantelitäytteeseen, joten frangipane voi olla yhtä hyvin murotaikinaleivos, hedelmäpiirakka kuin mantelikakkukin. Esimerkiksi Ranskassa frangipanea nautitaan galette des rois -voitaikinaleivonnaisessa.

Frangipane syntyy...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 h + vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Frangipane-leivokset

Ainekset

Pohjataikina
125
g
kylmää voita
dl
erikoisvehnäjauhoja
2
rkl
ruokosokeria
1
kananmuna
(1–3
tl
kylmää vettä)
Täyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
huoneenlämpöistä kananmunaa
2
ps (à 75 g)
mantelijauhetta
½
tl
vaniljajauhetta
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Lisäksi
vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja ruokosokeri. Sekoita seos monitoimikoneessa tai nypi sormin murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos se tuntuu kuivalta, lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Voitele leivosvuoat (Ø 8 cm) tai piirakkavuoka (Ø 22 cm).
  3. Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla tai leivosvuoalla 8 palaa (Ø noin 10 cm). Painele ne vuokien pohjille ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Tee täyte. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kääntele mantelijauheet ja vaniljajauhe täytteeseen.
  5. Jaa täyte vuokiin ja ripottele mantelilastut pinnalle. Paista leivoksia uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai piirakkaa 45–50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
  6. Tarjoa leivokset huoneenlämpöisinä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (1)

Leivosfani

Eivätkö nämä frangipanet olekin niitä iki- ihania ja varsin tunnettuja ruotsalaisia masariineja eli mazarine- leivoksia? Ovatpa hyvinkin! 😋

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)