Emilia Soppa365 on lisännyt 45 reseptiä.
Linkitetty 460 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mummolan sunnuntaipata kokosi ison joukon pöytään yhteisen padan ääreen. Niin tämäkin. Pata lainaa burgundinpadalta punaviinin ja pekonin, syksyltä suppikset ja juurekset. Sisäinen lämmitys (ja ruokkimisihme) on taattu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 4 t hauduttaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sunnuntaipata

Ainekset

1,2
kg
naudan etuselkää, ulko- tai kulmapaistia
1
pkt (170 g)
pekonia
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
vehnäjauhoja
1
prk (500 g)
tomaattimurskaa
2
dl
vettä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
punaviiniä
1-2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
3
laakerinlehteä
4
porkkanaa
2
pientä
palsternakkaa
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita
1/2-3/4
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Suikaloi pekoni.
  2. Kuori sipulit ja leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Hienonna valkosipuli. 
  3. Paahda pekoni ilman rasvaa ison valurautapadan pohjalla. Ruskista lihat pekonin rasvassa parissa erässä. Kumoa lopuksi kaikki lihat pataan.
  4. Pyöräytä joukkoon sipulit ja anna kuullottua. Ripottele päälle vehnäjauhot ja pyöräytä sekaisin.
  5. Lisää tomaattimurska, huuhdo tölkki vedellä ja lisää pataan. Kaada joukkoon punaviini. Mausta tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna sitten lämpö pienimmälle mahdolliselle, jossa pata juuri ja juuri kiehuu.
  6. Hauduta pataa kannen alla 2 tuntia. 
  7. Kuori ja paloittele sillä aikaa juurekset reiluiksi paloiksi, jotka säilyttävät padassa muotonsa parhaiten. Lisää ne pataan yrttien ja (murennettujen) sienten kanssa, kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja laske uudelleen haudutuslämpötilaan. Hauduta pataa edelleen 2 tuntia. Tarkista välillä nesteen riittävyys, lisää vettä vain tarvittaessa, aineksista irtoavan nesteen määrä vaihtelee. Liemen happamuus pitää huolen, että juurekset kypsyvät hitaasti eivätkä hajoa kypsyessään. (Jos pidät napakoista juureksista, lisää ne joukkoon vasta viimeisen haudutustunnin ajaksi.)
  8. Pyöristä maku hunajalla ja tarkista suolan ja pippurin riittävyys.
  9. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.  

 

Kommentit (7)

TH

Lisäisin vehnäjauhot vasta lopussa sekoiteetuna 1,5 dl:aan kermaan. Silloin ei olisi pohjaanpalamisen vaaraa pataa haudutettaessa.

GEtonen

Paisti ei ole pataliha, milloin ruokatoimittajat oppivat tämän? Naudasta etuselkä tai luullinen lapa ovat sitä.

Helpolla monille

Eikö olisi voinut mainita suurusteena käytetyn vehnäjauhon rinnalla maissisuurusteen , gluteenitonta vaihtoehtoa etsivä ei välttämättä löydä tätä reseptiä kun ei osaa sitä hakea, etsii vain  gluteenittomista resepteistä ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Pataan voi toki käyttää hyvin myös luullista lihaa, suurusteen voi vaihtaa gluteenittomaan tai jättää kokonaan pois. Tämä ohje jos mikä on hyvin muunneltavissa :)

Käyttäjä14458
Seuraa 
Liittynyt13.1.2019

Onnittelen niitä, joille aika ja innostus riittävät käymään läpi tämän monituntisen prosessin. Laskin tunnit jotka viettäisin yhden aterian valmistukseen ja luovutin heti esittelyssä.

Vierailija

Hyvään ruokaan, on antaa aikaa muhia, hautua pitkään. Meinaan valmistaa tätä jouluna. On varmaan hyvää!!!

hiiva
Seuraa 
Liittynyt8.2.2015

Mikä estää lykkäämästä uuniin. Siellä vaivattomasti muhii. Välillä lisää aineita sekaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 192 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elina Himanen

Lihapullat pysyvät mehevinä, kun sekoitat massan joukkoon purkillisen ranskankermaa ja kypsennät pyörykät ruskistamisen jälkeen lihaliemessä. Viimeisen silauksen ruualle antaa pinnalle raastettu gruyèrejuusto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalaiset maalaislihapyörykät

Ainekset

500
g
karitsan tai lampaan jauhelihaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
keltuainen
½
dl
paahdettua sipulirouhetta
2
rkl
kokojyvä-dijoninsinappia
½
dl
tuoretta rakuunaa hienonnettuna
3
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
tl
suolaa
Paistamiseen
voita ja rypsiöljyä
Liemi
1
sipuli
2
rkl
voita
1
rkl
ruokosokeria
3
dl
vettä
3
rkl
lihafondia
Päälle
2
dl
raastettua gruyèrejuustoa
1
dl
rakuunaa tai lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, ranskankerma, keltuainen, paahdettu sipulirouhe, sinappi, rakuuna, timjami ja suola. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Muotoile taikinasta 16 isoa lihapyörykkää leivinpaperin päälle.
  3. Ruskista lihapyörykät parissa erässä kuumalla paistinpannulla voi-rypsiöljysekoituksessa. Nosta pyörykät lautaselle.
  4. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon sokeri ja paista vielä pari minuuttia.
  5. Lisää vesi ja lihafondi. Kiehauta. Nosta liemen joukkoon ruskistetut lihapyörykät. Hauduta lihapyörykät kypsäksi keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia.
  6. Raasta päälle gruyèrejuustoa ja hienonna pinnalle vielä rakuunaa tai lehtipersiljaa. Tarjoa perunamuusin, juurespyreen tai nauhapastan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

BBQ-maustettua porsaanfileetä, paahdettuja viinirypäleitä ja lehtikaalia suoraan pannulta. Tämä kylmän kauden salaatti on lämmin ja täynnä makua.

Juomasuositus: Possun ja savuisen kastikkeen seuraan sopii savutee. Vahva lapsang souchong on kuin tehty ruuille, joissa on mausteiden tai paahtamisen tuomaa savuisuutta. Savustetuista teenlehdistä tehdyn mustan teen makumaailma ei jää kakkoseksi bbq-possulle, vaan korostaa annoksen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin bbq-salaatti

Ainekset

BBQ-filee
1
(n. 500 g)
porsaan sisäfilee
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
bbq-maustekastiketta (hickory)
Paahdetut viinirypäleet
100
g (2 dl)
tummia viinirypäleitä
1
tl
rypsiöljyä
ripaus suolaa
Kastike
1
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
(karkeaa) dijoninsinappia
2
tl
vaahterasiirappia
3
rkl
oliiviöljyä
n. ½
tl
nestemäistä savuaromia
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
150
g
lehtikaalia
2
dl
fetaa tai parmesaania murennettuna

Työvaiheet

  1. Ota filee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Hiero suola ja pippuri pintaan.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paista fileeseen öljyssä pannussa kaunis väri. Sivele bbq-kastike pintaan, työnnä paistolämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja jatka paistamista uunissa, kunnes lihan sisälämpö on 70 astetta, noin 25 minuuttia. Peitä filee foliolla ja anna tasaantua noin 10 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa rypäleet. Pyöräytä ne suolalla maustetussa öljyssä ja laita leivinpaperille pellille. Paista uunissa noin 10 minuuttia.

  4. Tee kastike. Sekoita etikka, sinappi ja siirappi keskenään. Lisää öljy vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Mausta nestemäisellä savulla, suolalla ja pippurilla.

  5. Revi lehtikaali paloiksi ja paista öljyssä pannussa noin minuutti, kunnes kaali pehmenee hieman.

  6. Murenna juusto ja viipaloi liha. Asettele salaatti tarjoiluastiaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Reilusti täytettä, mojovasti mausteita ja riittävän kuuma öljy. Hyvin tehty lihis pärjää street food -kisassa siinä missä uudemmatkin tulokkaat.

Nauti lihapiirakka vastapaistettuna sellaisenaan tai mausta se ketsupilla, sinapilla ja kurkkusalaatilla.

Täältä löydät reseptin työvaihekuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min + kohotus 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lihapiirakat

Ainekset

Taikina
3
dl
täysmaitoa
25
g
tuorehiivaa
1
rkl
voita
1
rkl
sokeria
7
dl
vehnäjauhoja
tl
suolaa
Täyte
1
dl
puuroriisiä
4
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
tähtianis
1
iso
sipuli
1
rkl
voita
2
rkl
auringonkukkaöljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
sokeria
½
tl
jauhettua maustepippuria
¼
tl
mustapippuria myllystä
ripaus
valkopippuria
tl
suolaa)
Paistamiseen
1
l
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sulata voi, lisää se ja sokeri maitoon. Sekoita jauhot erissä taikinaan. Vaivaa noin 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja vaivaa taas pari minuuttia. Lisää suola ja alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan.
  2. Huuhtele riisiä siivilässä kylmällä vedellä noin 5 minuuttia. Kuumenna 4 dl vettä, liemikuutio ja tähtianis. Keitä riisi liemessä kypsäksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä voissa pannussa 10 minuuttia. Siirrä sipulit kulhoon ja kuumenna pannu erittäin kuumaksi. Ruskista jauheliha öljyssä, kahdessa erässä, rapeaksi muruksi. Yhdistä se sipuleiden kanssa. Mausta etikalla, sinapinsiemenillä, sokerilla ja pippureilla.
  4. Valuta riisi ja sekoita se täytteeseen. Lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä palloiksi ja kauli sentin paksuisiksi soikioiksi. Jaa täyte pohjille, kostuta reunat, taita kaksinkerroin ja painele sauma tiiviiksi. Kohota 30 minuuttia.
  6. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Pistele piirakat ja kypsennä pari piirakkaa kerrallaan kauniin ruskeiksi, noin 1½ minuuttia molemmilta puolilta. Siirrä piirakat reikäkauhalla talouspaperille valumaan.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 720 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Täyteläinen soijarouhekiusaus saa makunsa pestosta. Voit tuunata ohjeen helposti myös vegaaniseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Soijarouhekiusaus

Ainekset

1
ps (1 kg)
peruna-sipulisekoitusta
100
g
lehtipinaattia pakasteena
1
solovalkosipuli
1
rkl
öljyä
2
dl
tummaa soijarouhetta
4
dl
vettä
1
prk (250 ml)
pippurilla maustettua kaurakermaa
¾
dl
punaista pestoa
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita peruna-sipuliseos ja pinaatti uunivuoassa.
  3. Kuori ja silppua valkosipuli. Kuumenna öljy pannussa. Lisää valkosipuli ja soijarouhe muutamaksi minuutiksi paistumaan. Lisää joukkoon vesi, kaurakerma, pesto, basilika ja suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia välillä sekoitellen.
  4. Kääntele kastike uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
  5. Paista kiusausta uunin alatasolla noin tunti.

Vinkki! Tee kiusauksesta vegaaninen vaihtamalla pesto vegaaniseen versioon ja juustoraaste vuustoraasteeseen.

Kommentit (0)