Emilia Soppa365 on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 243 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mummolan sunnuntaipata kokosi ison joukon pöytään yhteisen padan ääreen. Niin tämäkin. Pata lainaa burgundinpadalta punaviinin ja pekonin, syksyltä suppikset ja juurekset. Sisäinen lämmitys (ja ruokkimisihme) on taattu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 4 t hauduttaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sunnuntaipata

Ainekset

1,2
kg
naudan etuselkää, ulko- tai kulmapaistia
1
pkt (170 g)
pekonia
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
vehnäjauhoja
1
prk (500 g)
tomaattimurskaa
2
dl
vettä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
punaviiniä
1-2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
3
laakerinlehteä
4
porkkanaa
2
pientä
palsternakkaa
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita
1/2-3/4
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Suikaloi pekoni.
  2. Kuori sipulit ja leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Hienonna valkosipuli. 
  3. Paahda pekoni ilman rasvaa ison valurautapadan pohjalla. Ruskista lihat pekonin rasvassa parissa erässä. Kumoa lopuksi kaikki lihat pataan.
  4. Pyöräytä joukkoon sipulit ja anna kuullottua. Ripottele päälle vehnäjauhot ja pyöräytä sekaisin.
  5. Lisää tomaattimurska, huuhdo tölkki vedellä ja lisää pataan. Kaada joukkoon punaviini. Mausta tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna sitten lämpö pienimmälle mahdolliselle, jossa pata juuri ja juuri kiehuu.
  6. Hauduta pataa kannen alla 2 tuntia. 
  7. Kuori ja paloittele sillä aikaa juurekset reiluiksi paloiksi, jotka säilyttävät padassa muotonsa parhaiten. Lisää ne pataan yrttien ja (murennettujen) sienten kanssa, kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja laske uudelleen haudutuslämpötilaan. Hauduta pataa edelleen 2 tuntia. Tarkista välillä nesteen riittävyys, lisää vettä vain tarvittaessa, aineksista irtoavan nesteen määrä vaihtelee. Liemen happamuus pitää huolen, että juurekset kypsyvät hitaasti eivätkä hajoa kypsyessään. (Jos pidät napakoista juureksista, lisää ne joukkoon vasta viimeisen haudutustunnin ajaksi.)
  8. Pyöristä maku hunajalla ja tarkista suolan ja pippurin riittävyys.
  9. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.  

 

Kommentit (4)

TH

Lisäisin vehnäjauhot vasta lopussa sekoiteetuna 1,5 dl:aan kermaan. Silloin ei olisi pohjaanpalamisen vaaraa pataa haudutettaessa.

GEtonen

Paisti ei ole pataliha, milloin ruokatoimittajat oppivat tämän? Naudasta etuselkä tai luullinen lapa ovat sitä.

Helpolla monille

Eikö olisi voinut mainita suurusteena käytetyn vehnäjauhon rinnalla maissisuurusteen , gluteenitonta vaihtoehtoa etsivä ei välttämättä löydä tätä reseptiä kun ei osaa sitä hakea, etsii vain  gluteenittomista resepteistä ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Pataan voi toki käyttää hyvin myös luullista lihaa, suurusteen voi vaihtaa gluteenittomaan tai jättää kokonaan pois. Tämä ohje jos mikä on hyvin muunneltavissa :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1024 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Vapise, valkosipulipatonki! Ilmakuivatulla kinkulla täytetyt valkosipuli-voisarvet ovat niin hyviä, että ne viedään suoraan pelliltä. Onneksi toinen satsi valmistuu nopeasti ja helposti, sillä croissantit tehdään valmistaikinasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipuli-voisarvet

Ainekset

50
g
voita
4
valkosipulinkynttä
1
tlk
valmista croissant-taikinaa (esimerkiksi Danerolles)
6
viipaletta
ilmakuivattua kinkkua
½
ruukkua
basilikaa (tai 12 salvian lehteä)
Päälle
1
kananmuna
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pehmennä voi huoneenlämmössä. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet joukkoon.
  2. Avaa taikinatölkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä voisarvilevyjen päälle valkosipulivoita. Nosta päälle kinkkuviipaleet ja basilikan lehtiä.
  3. Kääri rullalle ja voitele kananmunalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  4. Paista noin 13 minuuttia (pakkauksen ohjeen mukaan). Nauti lämpimänä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1024 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Syvän makuinen punaviinipohjainen pata valmistuu portobelloista. Lohtupata parhaimmillaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegen lihapata

Ainekset

300
g
portobellosieniä
2
rkl
vehnäjauhoja
4
rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
kasvisliemikuutio
3
oksaa rosmariinia
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria
¼
tl
suolaa
1
tl
balsamiviinietikkaa
2
dl
vettä
1
dl
punaviiniä

Työvaiheet

  1. Puhdista ja viipaloi sienet ohuiksi. Pyöritä jauhoissa.
  2. Lämmitä 4 rkl öljyä kasarissa tai padassa ja ruskista sieniä erissä muutaman minuutin ajan. Malta paistaa sienet tarpeeksi pienissä erissä, jotta ne imevät kunnolla makua. Lisää 2 rkl öljyä ja kuori ja lohkoa sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Jatka paistamista muutaman minuutin ajan.
  3. Kääntele tomaattipyree joukkoon ja lisää loputkin ainekset. Kiehauta ja käännä lämpö miedolle. Hauduta kannen alla noin 45 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2067 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Muurikkapaella saa, ja sen pitääkin, kärähtää kevyesti kiinni pannuun! Maistuva liemi, laadukas riisi ja itse tehty mausteseos tekevät paellasta uskomattoman herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + sofrito 30 min + liemi 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paella

Ainekset

3
broilerin koipireittä
100
g
chorizoa
1
punainen paprika
5
dl
paella- tai risottoriisiä
100
g
(pakaste)herneitä
n. 1
dl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
12
jättikatkarapua
Liemi
1
kg
sinisimpukoita
¼
tl
sahramia
4
dl
kuivaa valkoviiniä
l
vettä
3
kanaliemikuutiota
3–4
timjaminoksaa
3–4
rosmariininoksaa
Sofrito
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
1
tähtianis
1
laakerinlehti
6
luumutomaattia
Lisäksi
2
sitruunaa
¼
dl
oliiviöljyä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee sofrito. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä mausteiden kanssa öljyssä kattilassa 5 minuuttia välillä sekoittaen. Halkaise tomaatit, poista kannat ja siemenet. Lisää tomaatit kattilaan ja hauduta 20 minuuttia välillä sekoittaen. Poista tähtianis ja laakerinlehti.
  2. Keitä liemi. Harjaa simpukat kylmässä vedessä. Kopauta niitä kevyesti ja heitä avonaiset tai rikkoutuneet pois. Lämmitä sahramia kattilassa, lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi, liemikuutiot ja yrtit, kiehauta. Keitä simpukoita liemessä 1 minuutti. Ota ne reikäkauhalla pois ja säästä avautuneet paellan viimeistelyyn. Heitä pois ne, jotka eivät avaudu. Pidä liemi kuumana.
  3. Laita koipireidet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Viillä terävällä veitsellä koipireiden päältä luu esiin ja leikkaa luu varovasti irti.
  4. Ota kaikki paellan aineet esille. Leikkaa chorizo ja paprika 1 cm:n kuutioiksi. Mittaa riisi ja herneet valmiiksi.
  5. Kuumenna muurikka ja lisää 1 rkl öljyä. Paista broileria muutama minuutti ja siirrä pois pannusta. Lisää 1 rkl öljyä ja paista chorizot ja paprikat, mausta savupaprikalla ja siirrä sivuun. Paista vielä ravut nopeasti 1 rkl:ssa oliiviöljyä ja siirrä sivuun.
  6. Mittaa pannuun ½ dl öljyä ja kuullota siinä riisiä muutama minuutti. Lisää sofrito, broilerit ja noin puolet liemestä. Sekoittele ja anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää paprikat, chorizot ja loppu liemi. Hauduta 6–8 minuuttia. Maistele riisin kypsyyttä ja suolaisuutta. Lisää suolaa tarvittaessa.
  7. Sekoita herneet, ravut ja simpukat kevyesti kypsään riisiin. Kun liemi on imeytynyt, anna paellan paistua sekoittelematta 1 minuutti, se saa tarttua hieman kiinni pannuun.
  8. Lohko sitruunat. Purista pari lohkoa paellaan ja laita loput sen päälle. Viimeistele öljyllä, persiljalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2067 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Levitä lohelle feta-kasvispeti ja nosta uuniin paahtumaan! Kreikkalaiset maut sopivat ihanasti yhteen uunilohen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen uunilohi

Ainekset

600
g
lohifileetä
1
tl
suolaa
Kasvispeti
8
perunaa
4
tomaattia
1
kesäkurpitsa
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (200 g)
fetaa
2
dl
oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
ruukku vesikrassia

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 20 minuuttia. Lohko sillä aikaa tomaatit, leikkaa kesäkurpitsa suupaloiksi, pese ja viipaloi sitruuna. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Murenna feta. Paloittele kypsät perunat neljään osaan.
  2. Sekoita kasvispedin aineet sitruunoita lukuun ottamatta uunivuoassa. Levitä sitruunaviipaleet päälle.
  3. Leikkaa lohen nahkapuolelle 3 cm:n välein viillot lihan puoleenväliin asti. Ripottele pinnalle 1 tl suolaa ja laita kala sitruunaviipaleiden päälle vuokaan. (Jos kypsennät ruuan seuraavana päivänä, peitä se kelmulla ja laita jääkaappiin.)
  4. Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes lohi on lohkeavan kypsää. Tarjoa tuoreen raikkaan vesikrassin kanssa.

Kommentit (0)