Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Jouluisessa täytekakussa piparkakkutaikinan maku ja suutuntuma yhdistyvät raikkaaseen appelsiiniin ja tuoreeseen luumuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakku-appelsiinikakku

Ainekset

Kakkupohja
6
kananmunaa
3
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
dl
maitoa
Piparkakkukreemi
400
g
voita
8
dl
tomusokeria
½
dl
vispikermaa
3
rkl
piparkakkumaustetta
Täytteeksi
1
prk (noin 300 g)
appelsiini-inkväärihilloa (esimerkiksi St. Dalfour)
3
tummaa luumua pieniksi pilkottuna
Kostutukseen
½
dl
appelsiinimehua
Koristeluun
rosmariininoksia, kanelitankoja, tähtianiksia, luumuja, piparkakkuja

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus pohjasta. Nopeimmat kakkupohjat saat valmistamalla kaksi kääretorttupohjaa pellillä. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, jämäkäksi vaahdoksi.
  2. Siivilöi vaahtoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita yhteen varovasti nostellen. Lisää myös maito ja sekoita varovasti joukkoon.
  3. Levitä taikina kahdelle pellille leivinpapereiden päälle ja paista niitä 225-asteisessa kiertoilma­uunissa noin 5–7 minuuttia. Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, voit paistaa ne tavallisessa uunissa (lämpötila 240 astetta) yksi kerrallaan. Laita toinen pohja paistumaan heti, kun olet ottanut ensimmäisen pohjan uunista.
  4. Kumoa pohjat sokeroiduille leivinpapereille ja anna jäähtyä.
  5. Valmista täytettä ja kuorrutusta varten piparkakkukreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri erittäin vaaleaksi vaahdoksi. Tämä vie noin 10 minuuttia sähkövatkaimella vatkaten. Lisää kerma ja piparkakkumauste. Laita puolet piparkakkukreemistä pursotinpussiin.
  6.  Laita toiseen pursotinpussiin appelsiinihillo.
     
  7.  Irrota leivinpaperit varovasti kakkupohjista.
     
  8.  Leikkaa pohjista neljä 20 cm:n ympyrää esimerkiksi kakkuvuokaa apuna käyttäen. Keskimmäiset pohjat voit tehdä kahdesta tai useammasta palasta.
     
  9.  Laita ensimmäinen kakkupohja leivinpaperilla vuoratun kakkuvuoan pohjalle ja kostuta se kevyesti. Pursota piparkakku­kreemiä ja hilloa vuoron perään pohjalle ympyröinä tai raitoina. Levitä päälle 1/3 luumuista.
     
  10.  Nosta toinen kakkupohja päälle ja toista täyttäminen. Tee samoin vielä kerran ja nosta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi. Kostuta sekin. Paina pintaa ke­vyesti ja nosta kakku kelmulla peitettynä jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi.
     
  11.  Irrota kakku kakkurenkaasta.
     
  12.  Kuorruta kakku lopulla piparkakkukreemillä levittämällä sitä ensiksi ohut kerros kakun päälle ja reunoille. Tämä estää murujen siirtymisen varsinaiseen kuorrutekerrokseen. Nosta vartiksi jääkaappiin kovettumaan. Levitä sen jälkeen tasainen kerros piparkakkukreemiä päälle.
  13.  Koristele kakku rosmariininoksilla, piparkakuilla, kokonaisilla mausteilla ja luumuilla.
     

Kommentit (1)

Kokkikerholainen

Miksi tehdään neliskulmainen pohja, joka leikataan pyöreäksi? Voisiko ihan vanhanaikaisesti paistaa kakkuvuoassa tai vaihtoehtoisesti tehdä neliskanttisen kakun. Eikö nykyaikana pitäisi ruokahävikkiä välttää? Mihin nuo turhat, poisleikatut osat joutuvat?

Muutoin kakku vaikuttaa vallan mainiolta. Maukasta joulua kaikille

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.