Joulutortun uusin versio on luumumarmeladilla maustettu lissaboninleivos. Maista ja rakastu ikihyviksi!
Joulun aikaan monella on lehtitaikinalevyjä valmiina pakastimessa glögihetkien varalta. Torttujen lisäksi lehtitaikina taipuu myös muihin herkkuihin.
Oheisessa ohjeessa lehtitaikinaa käytetään vaniljavanukkaalla täytettäviin pastél de nata -leivoksiin. Jotta taikina kohoaisi tasaisesti, se kaulitaan rullattuina kiekkoina, minkä jälkeen pyörylät voi siirtää muffinivuokien pohjalle.
Lissaboninleivoksille tunnusmerkillinen vanukastäyte valmistuu kiehauttamalla kermasta ja keltuaisista. Näihin jouluisiin versioihin makua antaa myös luumumarmeladi, jota lisätään kerros vaniljatäytteen alle.
Luumuiset pastél de natat
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
- Tee täyte. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Laita kaikki täytteen aineet pieneen kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes täyte sakenee paksuksi kiisseliksi. Siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä hetki.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevyt noin 2 mm:n paksuisiksi. Kääri kukin levy tiiviiksi rullaksi lyhyeltä sivulta aloittaen. Leikkaa kolmeen osaan. Kauli palat ohuiksi kiekoiksi (Ø noin 10 cm). Painele taikinat muffinipellin koloihin. Kauliminen ja rullaaminen estää taikinaa kohoamasta täytteen päälle.
- Jaa marmeladi taikinakuppeihin ja lusikoi täyte päälle. Kypsennä uunissa noin 15 minuuttia.
- Koristele pastél de natat tomusokerilla ja luumumarmeladilla.
Kiitos reseptin tekijälle. Olet tasan ensimmäinen jonka olen nähnyt kirjoittavan oikean menetelmän käsitellä tämän leivonnaisen taikinaa: kaulinta, rullaus ja siitä leikataan kiekot jotka painellaan vuokien pohjalle. Lopputuloksena täydellinen "luumuhillo pastel de nata", siistit reunat eikä taikinaa ole mennyt yhtään hukkaan (kuten silloin jos taikinalevystä otetaan paloja pyöreällä muotilla).
Kiitos kommentista, Oikea leipuri.
Tämä resepti saattoi saada innoituksen Soupz-blogista, jossa joulutortut tehtiin pastel de natojen tyyliin muffinipeltiä hyväksikäyttäen (resepti saman vuoden marraskuulta), sillä mitään muuta tämän tyylistä ei ollut ennen ja nimetty samaan tapaan. Ainoana poikkeuksena, että Soupz oikaisi mutkat suoriksi eikä tehnyt tuota ihanaa vaniljakastiketta, vaan nopeamman version tortun tavallisilla ainesosilla. Myös Iltalehti raportoi tortuista loppuvuodesta. Joka tapauksessa hyvin keksitty, tämä vain todistaa, että ruokamaailmassa ja lehdissä ideat kiertävät tekijältä toiselle. Moni kertoo tekevänsä ruokaa ihanan ruokalehden resepteillä, mutta harva isompi media kertoo inspiroituneensa pienemmistä ruokablogeista.
P.S Glorian ruoka&viini on silti ihana.
Kiitos palautteestasi! Tämä kyseinen ohje on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä ensimmäisen kerran marraskuussa 2018. Mutta tällaisia jouluisia pastél de nata -leivonnaisia on tosiaan näkynyt muuallakin mediassa erilaisin versioin.
Ruokamaailmassa trendit vaikuttavat siihen, mikä maistuu juuri nyt. Ideat jatkavat kulkuaan, muuntuvat matkalla eikä aina tiedä, kuka keksi kokeilla trendiksi muodostunutta herkkua ensimmäisen kerran. Usein joku asia on ilmassa, kuten vaikka himo pastél de nata -leivoksiin, minkä jälkeen leivonnaiset tai ruoat kehittyvät eri tekijöiden käsissä monenlaisiksi versioiksi. Mutta jos reseptille on lähde, se on toki tärkeää kertoa.
Kiitos vielä kivasta kommentistasi, välitän sen eteenpäin toimitukseen!
Voiko lehtitaikinan sijaan käyttää voitaikinaa?
Lehtitaikinan rasva on pääasiassa palmuöljyä, joka on sekä epäterveellistä että ympäristön monimuotoisuuden kannalta huono vaihtoehto, joten mieluusti välttelisin lehtitaikinan käyttöä.
Kiitos kysymyksestäsi, voitaikina sopii tähän yhtä hyvin.
Kuinka paljon luumumarmeladia laitetaan/leivos?
Kiitos kysymyksestäsi, luumumarmeladi mainitaan tuolla raaka-ainelistassa tosiaan kahdessa kohdassa. Täytteeksi tarvitaan noin 2 dl, eli noin 1 rkl/leivos. Koristeluun tarkoitettua luumumarmeladia voi annostella leivosten päälle oman maun mukaan tai jättää kokonaan pois, jos haluaa leivoksensa tuollaisina kuin kuvassa.