Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 324 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Joulutortun uusin versio on luumumarmeladilla maustettu lissaboninleivos. Maista ja rakastu ikihyviksi!

Joulun aikaan monella on lehtitaikinalevyjä valmiina pakastimessa glögihetkien varalta. Torttujen lisäksi lehtitaikina taipuu myös muihin herkkuihin.

Oheisessa ohjeessa lehtitaikinaa käytetään vaniljavanukkaalla täytettäviin pastél de nata -leivoksiin. Jotta taikina kohoaisi tasaisesti, se kaulitaan rullattuina kiekkoina, minkä jälkeen pyörylät voi siirtää muffinivuokien pohjalle.

Lissaboninleivoksille tunnusmerkillinen vanukastäyte valmistuu kiehauttamalla kermasta ja keltuaisista. Näihin jouluisiin versioihin makua antaa myös luumumarmeladi, jota lisätään kerros vaniljatäytteen alle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Luumuiset pastél de natat

Ainekset

4
(250 g)
lehtitaikinalevyä
2
dl
luumumarmeladia
Täyte
1
sitruunan raastettu kuori
4
kananmunankeltuaista
2
dl
kuohukermaa
½
dl
maitoa
¾
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
vehnäjauhoja
Lisäksi
tomusokeria
luumumarmeladia

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Tee täyte. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Laita kaikki täytteen aineet pieneen kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes täyte sakenee paksuksi kiisseliksi. Siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä hetki.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevyt noin 2 mm:n paksuisiksi. Kääri kukin levy tiiviiksi rullaksi lyhyeltä sivulta aloittaen. Leikkaa kolmeen osaan. Kauli palat ohuiksi kiekoiksi (Ø noin 10 cm). Painele taikinat muffinipellin koloihin. Kauliminen ja rullaaminen estää taikinaa kohoamasta täytteen päälle.
  4. Jaa marmeladi taikinakuppeihin ja lusikoi täyte päälle. Kypsennä uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Koristele pastél de natat tomusokerilla.

Kommentit (8)

oikea leipuri

Kiitos reseptin tekijälle. Olet tasan ensimmäinen jonka olen nähnyt kirjoittavan oikean menetelmän käsitellä tämän leivonnaisen taikinaa: kaulinta, rullaus ja siitä leikataan kiekot jotka painellaan vuokien pohjalle. Lopputuloksena täydellinen "luumuhillo pastel de nata", siistit reunat eikä taikinaa ole mennyt yhtään hukkaan (kuten silloin jos taikinalevystä otetaan paloja pyöreällä muotilla).

Lukijanne

Tämä resepti saattoi saada innoituksen Soupz-blogista, jossa joulutortut tehtiin pastel de natojen tyyliin muffinipeltiä hyväksikäyttäen (resepti saman vuoden marraskuulta), sillä mitään muuta tämän tyylistä ei ollut ennen ja nimetty samaan tapaan. Ainoana poikkeuksena, että Soupz oikaisi mutkat suoriksi eikä tehnyt tuota ihanaa vaniljakastiketta, vaan nopeamman version tortun tavallisilla ainesosilla. Myös Iltalehti raportoi tortuista loppuvuodesta. Joka tapauksessa hyvin keksitty, tämä vain todistaa, että ruokamaailmassa ja lehdissä ideat kiertävät tekijältä toiselle. Moni kertoo tekevänsä ruokaa ihanan ruokalehden resepteillä, mutta harva isompi media kertoo inspiroituneensa pienemmistä ruokablogeista.

P.S Glorian ruoka&viini on silti ihana.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos palautteestasi! Tämä kyseinen ohje on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä ensimmäisen kerran marraskuussa 2018. Mutta tällaisia jouluisia pastél de nata -leivonnaisia on tosiaan näkynyt muuallakin mediassa erilaisin versioin. 

Ruokamaailmassa trendit vaikuttavat siihen, mikä maistuu juuri nyt. Ideat jatkavat kulkuaan, muuntuvat matkalla eikä aina tiedä, kuka keksi kokeilla trendiksi muodostunutta herkkua ensimmäisen kerran. Usein joku asia on ilmassa, kuten vaikka himo pastél de nata -leivoksiin, minkä jälkeen leivonnaiset tai ruoat kehittyvät eri tekijöiden käsissä monenlaisiksi versioiksi. Mutta jos reseptille on lähde, se on toki tärkeää kertoa.

Kiitos vielä kivasta kommentistasi, välitän sen eteenpäin toimitukseen!

rets

Voiko lehtitaikinan sijaan käyttää voitaikinaa?

Lehtitaikinan rasva on pääasiassa palmuöljyä, joka on sekä epäterveellistä että ympäristön monimuotoisuuden kannalta huono vaihtoehto, joten mieluusti välttelisin lehtitaikinan käyttöä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, voitaikina sopii tähän yhtä hyvin.

Mami69

Kuinka paljon luumumarmeladia laitetaan/leivos?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, luumumarmeladi mainitaan tuolla raaka-ainelistassa tosiaan kahdessa kohdassa. Täytteeksi tarvitaan noin 2 dl, eli noin 1 rkl/leivos. Koristeluun tarkoitettua luumumarmeladia voi annostella leivosten päälle oman maun mukaan tai jättää kokonaan pois, jos haluaa leivoksensa tuollaisina kuin kuvassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Makoisat mustikkadonitsit paistuvat uunissa ilman taikinan kohotusta ja rasvankäryä. Maussa on myös ripaus appelsiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkadonitsit

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
1
tl
soodaa
½
tl
leivinjauhe
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa
1
dl
maustamatonta jugurttia
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
1
appelsiinin kuori raastettuna
1
dl
mustikoita
KUORRUTUS
dl
tomusokeria
½
dl
maitoa
2
rkl
mustikkasosetta
1
tl
vaniljasokeria
RAIDAT
100
g
tummaa suklaata
1
tl
voita

Työvaiheet

  1. Voitele donitsipelti. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita yhteen maito, jugurtti, öljy ja muna. Yhdistä seos kuiviin aineisiin. Raasta joukkoon appelsiinin kuori. Sekoita vain kevyesti. Lusikoi taikina pursotuspussiin.

  3. Pursota taikinaa donitsivuokaan suunnilleen syvennysten puoliväliin saakka. Jaa mustikat taikinan päälle ja paina ne kevyesti taikinan sekaan.

  4. Paista donitseja uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten levähtää viisi minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle.

  5. Sekoita kuorrutteen ainekset. Valele donitsien sileä pinta kuorrutteella. Anna kovettua.

  6. Sulata suklaa ja voi mikrossa. Valuta raitoja donitseille.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Vanilja maistuu sekä kermaisessa täytteessä että mureassa taikinassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljainen punaherukkapiirakka

Ainekset

100
g
leivontamargariinia
1
dl
sokeria
1
muna
dl
gluteenitonta jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
vaniljasokeria
TÄYTE
4
dl
punaherukoita
1
prk (200 g)
kermaviiliä (ei kevyt)
1
muna
½
dl
sokeria
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kulhossa. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä marjat päälle.

  3. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri keskenään. Levitä seos marjojen päälle.

  4. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa 25–30 minuuttia.