Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 296 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Joulutortun uusin versio on luumumarmeladilla maustettu lissaboninleivos. Maista ja rakastu ikihyviksi!

Joulun aikaan monella on lehtitaikinalevyjä valmiina pakastimessa glögihetkien varalta. Torttujen lisäksi lehtitaikina taipuu myös muihin herkkuihin.

Oheisessa ohjeessa lehtitaikinaa käytetään vaniljavanukkaalla täytettäviin pastél de nata -leivoksiin. Jotta taikina kohoaisi tasaisesti, se kaulitaan rullattuina kiekkoina, minkä jälkeen pyörylät voi siirtää muffinivuokien pohjalle.

Lissaboninleivoksille tunnusmerkillinen vanukastäyte valmistuu kiehauttamalla kermasta ja keltuaisista. Näihin jouluisiin versioihin makua antaa myös luumumarmeladi, jota lisätään kerros vaniljatäytteen alle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Luumuiset pastél de natat

Ainekset

4
(250 g)
lehtitaikinalevyä
2
dl
luumumarmeladia
Täyte
1
sitruunan raastettu kuori
4
kananmunankeltuaista
2
dl
kuohukermaa
½
dl
maitoa
¾
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
vehnäjauhoja
Lisäksi
tomusokeria
luumumarmeladia

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Tee täyte. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Laita kaikki täytteen aineet pieneen kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes täyte sakenee paksuksi kiisseliksi. Siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä hetki.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevyt noin 2 mm:n paksuisiksi. Kääri kukin levy tiiviiksi rullaksi lyhyeltä sivulta aloittaen. Leikkaa kolmeen osaan. Kauli palat ohuiksi kiekoiksi (Ø noin 10 cm). Painele taikinat muffinipellin koloihin. Kauliminen ja rullaaminen estää taikinaa kohoamasta täytteen päälle.
  4. Jaa marmeladi taikinakuppeihin ja lusikoi täyte päälle. Kypsennä uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Koristele pastél de natat tomusokerilla ja luumumarmeladilla.

Kommentit (8)

oikea leipuri

Kiitos reseptin tekijälle. Olet tasan ensimmäinen jonka olen nähnyt kirjoittavan oikean menetelmän käsitellä tämän leivonnaisen taikinaa: kaulinta, rullaus ja siitä leikataan kiekot jotka painellaan vuokien pohjalle. Lopputuloksena täydellinen "luumuhillo pastel de nata", siistit reunat eikä taikinaa ole mennyt yhtään hukkaan (kuten silloin jos taikinalevystä otetaan paloja pyöreällä muotilla).

Lukijanne

Tämä resepti saattoi saada innoituksen Soupz-blogista, jossa joulutortut tehtiin pastel de natojen tyyliin muffinipeltiä hyväksikäyttäen (resepti saman vuoden marraskuulta), sillä mitään muuta tämän tyylistä ei ollut ennen ja nimetty samaan tapaan. Ainoana poikkeuksena, että Soupz oikaisi mutkat suoriksi eikä tehnyt tuota ihanaa vaniljakastiketta, vaan nopeamman version tortun tavallisilla ainesosilla. Myös Iltalehti raportoi tortuista loppuvuodesta. Joka tapauksessa hyvin keksitty, tämä vain todistaa, että ruokamaailmassa ja lehdissä ideat kiertävät tekijältä toiselle. Moni kertoo tekevänsä ruokaa ihanan ruokalehden resepteillä, mutta harva isompi media kertoo inspiroituneensa pienemmistä ruokablogeista.

P.S Glorian ruoka&viini on silti ihana.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos palautteestasi! Tämä kyseinen ohje on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä ensimmäisen kerran marraskuussa 2018. Mutta tällaisia jouluisia pastél de nata -leivonnaisia on tosiaan näkynyt muuallakin mediassa erilaisin versioin. 

Ruokamaailmassa trendit vaikuttavat siihen, mikä maistuu juuri nyt. Ideat jatkavat kulkuaan, muuntuvat matkalla eikä aina tiedä, kuka keksi kokeilla trendiksi muodostunutta herkkua ensimmäisen kerran. Usein joku asia on ilmassa, kuten vaikka himo pastél de nata -leivoksiin, minkä jälkeen leivonnaiset tai ruoat kehittyvät eri tekijöiden käsissä monenlaisiksi versioiksi. Mutta jos reseptille on lähde, se on toki tärkeää kertoa.

Kiitos vielä kivasta kommentistasi, välitän sen eteenpäin toimitukseen!

rets

Voiko lehtitaikinan sijaan käyttää voitaikinaa?

Lehtitaikinan rasva on pääasiassa palmuöljyä, joka on sekä epäterveellistä että ympäristön monimuotoisuuden kannalta huono vaihtoehto, joten mieluusti välttelisin lehtitaikinan käyttöä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, voitaikina sopii tähän yhtä hyvin.

Mami69

Kuinka paljon luumumarmeladia laitetaan/leivos?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, luumumarmeladi mainitaan tuolla raaka-ainelistassa tosiaan kahdessa kohdassa. Täytteeksi tarvitaan noin 2 dl, eli noin 1 rkl/leivos. Koristeluun tarkoitettua luumumarmeladia voi annostella leivosten päälle oman maun mukaan tai jättää kokonaan pois, jos haluaa leivoksensa tuollaisina kuin kuvassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kerroskaupalla suklaakakkua ja täyteläistä suklaakreemiä. Tästä kakusta ei yksi pala riitä mihinkään! Kun kypsennät taikinan kahdessa pienessä vuoassa, saat kakusta näyttävän korkean.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 t + jäähdytys 2–12 t
Vaikeustaso
Helppo

Paholaisen kakku

Ainekset

Pohja
50
g
tummaa suklaata
1
dl
kuohukermaa
dl
vettä
¾
dl
tummaa kaakaojauhetta
2
dl
fariinisokeria
175
g
pehmeää voita
2
dl
sokeria
2
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Suklaakreemi
200
g
tummaa suklaata
250
g
pehmeää voita
4
dl
tomusokeria
Lisäksi
boysenmarjoja tai muita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan kiertoilmalla 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (Ø 18 cm).

  2. Rouhi suklaa. Kiehauta kerma ja vesi pienessä kattilassa. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita suklaa, kaakao ja fariinisokeri kerma-vesiseokseen ja anna jäähtyä noin 5 minuuttia.

  3. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos taikinaan, lisää suklaaseos ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kakkuvuokiin ja paista uunissa noin 20–30 minuuttia.

  4. Anna pohjien jäähtyä ensin huoneenlämpöisiksi ja jäähdytä ne sitten jääkaappikylmiksi. Voit leipoa pohjat valmiiksi edellisenä päivänä tai laittaa ne muutamaksi tunniksi pakastimeen, jolloin ne pysyvät leikatessa hyvin koossa.

  5. Rouhi kreemiin tuleva suklaa, sulata se vesihauteessa tai mikrossa ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 5 minuuttia. Lisää suklaasula vaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa kumpikin kakkupohja kahdeksi kerrokseksi. Kokoa kakku levittämällä kuhunkin väliin vajaa ¼ suklaakreemistä. Päällystä kakku ohuesti kreemillä, säästä loppu kreemi (jätä se huoneenlämpöön odottamaan, jotta se pysyy levittyvänä) ja laita kakku jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

  7. Levitä loppu kuorrute kakulle. Koristele marjoilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Ohjeissa mainitaan "tummaa kaakaojauhetta",onko sitä vaaleaa,valkoista kaakaojauhettakin? Ilmeisesti tarkoitalle ettei käytetä maitokaakaojauhetta,esim. NESQICK tai O'Boy jauheita.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, joskus leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta kutsutaan resepteissä tummaksi sen erottamiseksi kaakaojuomajauheesta.

Helsingin Sanomat on lisännyt 192 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Jos pidät klassisesta tarte tatinista eli omenakeikaustortusta, ihastut tähänkin! Kinuskinen banaanikeikaus onnistuu helposti valmiista voitaikinasta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kinuskinen banaanikeikaustorttu

Ainekset

400
g
valmis voitaikinalevy
dl
fariinisokeria
100
g
voita
4
rkl
kuohukermaa
3–4
banaania
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Kauli sulatettu taikina ohuemmaksi levyksi. Pistele siihen reikiä. Nosta jääkaappiin.
  2. Mittaa fariinisokeri, voi ja kerma pieneen kattilaan. Keitä keskilämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes seos muuttuu paksummaksi.
  3. Kuori banaanit ja leikkaa ne pitkittäin kahteen osaan.
  4. Laita kinuskiseos valurautaiseen, voideltuun paistinpannuun (halkaisija noin 26 cm) tai uunivuokaan. Nosta päälle banaanit tiiviisti vierekkäin leikkauspinta alaspäin. Painele päälle kylmä taikina. Siisti reunat.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai siihen asti, kunnes taikina on kypsää.
  6. Kumoa banaanitorttu tarjoilulautaselle. Tarjoa heti jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 192 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

S’mores on amerikkalainen nuotiolla paistettava herkku, jossa kahden keksin väliin grillataan vaahtokarkki ja lisätään suklaata. Tässä piiraassa on digestivekeksipohja, välissä suklaa-kinuskitäyte ja päällä vaahtokarkkikoristus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
20 min + 4 h
Vaikeustaso
Helppo

S’mores-piiras

Ainekset

Pohja
100
g
voita
200
g
digestive-keksejä
Täyte
1
prk (397 g)
paksua kinuskikastiketta (esimerkiksi Törsleffs dulche de leche)
200
g
tummaa suklaata
100
g
maitosuklaata
3
dl
kuohukermaa
1
rkl
voita
noin 20
vaahtokarkkia

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa hienoksi. Yhdistä voin kanssa. Painele taikina pinnoitettuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 22 cm). Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.
  2. Rouhi tai raasta suklaat. Kiehauta kerma ja voi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon suklaarouhe. Anna sulaa noin minuutti. Sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä kinuskikastike kylmälle pohjalle. Säästä hieman koristeluun. Kaada suklaatäyte varovasti sen päälle. Peitä kelmulla. Nosta jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.
  4. Valuta hieman kinuskia jähmettyneelle suklaatäytteelle. Puolita vaahtokarkit. Laita ne piiraan päälle. Ruskista vaahtokarkit halutessasi kaasupolttimella.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 192 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Buffettiklassikko ja arkiherkku mokkapalat onnistuu myös ilman kovaa rasvaa. Tähän taikinaan käytetään rypsiöljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
noin 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Minttumokkapalat

Ainekset

4
kananmunaa
3
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
dl (noin 170 g)
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
prk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
2
tl
piparminttuaromia
5
dl
vehnäjauhoja
4
rkl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Kuorrutus
5
dl (noin 250 g)
tomusokeria
rkl
kaakaojauhetta
noin 4
rkl
kuumaa kahvia
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
piparminttuaromia
Pinnalle
murskattuja polkagris-karkkeja tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Kääntele joukkoon öljy, rahka ja piparminttuaromi.
  4. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille (koko 30 cm x 40 cm). Kypsennä uunin keskitasolla 18–20 minuuttia, kunnes pohjalevy tuntuu keskeltä kokeiltaessa kimmoisalta. Anna jäähtyä.
  6. Jos viimeistelet pinnan polkagris-karkeilla, murskaa ne. Laita karkit kaksinkertaiseen pakastepussiin ja nuiji ne haluamasi kokoisiksi muruiksi leikkuulaudan päällä esimerkiksi perunanuijalla.
  7. Valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää puolet kuumasta kahvista, öljy ja piparminttuaromi. Sekoita ja lisää kahvia, kunnes kuorrutus on paksua mutta helposti sekoittuvaa.
  8. Levitä kuorrutus ripein liikkein pohjalevyn päälle (kuorrutusta tulee ohjeella vain ohut kerros ja se jähmettyy nopeasti). Viimeistele polkagris-murskalla tai nonparelleilla.

Vinkki: Karkeaksi rouhitut polkagris-karkit ovat kovia sattumia mokkapalojen päällä. Ne kuitenkin pehmenevät parissa tunnissa imaistessaan kuorrutuksen kosteutta.

Kommentit (2)

Mimi21

Osa työvaiheista puuttuu ja osa vaiheista on ohjeessa tuplana?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos huomiosta, reseptiä on nyt korjattu!