Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 362 keittokirjaan.
OHJE Selina Vienola ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuivatuista linsseistä valmistuu yksinkertainen ja herkullinen hyvän mielen keitto, joka pitää kylläisenä pitkään. Tämä perusohje sopii hyvin muunneltavaksi oman maun mukaan!

Kuivatuista linsseistä valmistettu keitto on helppoa, terveellistä ja edullista arkiruokaa. Mikä parasta, halkaistut punaiset linssit kypsyvät ja sakeuttavat liemen nopeasti.

Oheinen resepti on oikea perusohje linssikeittoon. Mausteita on hyvin vähän, tai oikeastaan ei lainkaan, ellei valkosipulia lasketa mausteeksi. Lopputuloksena on siis miedonmakuinen keitto, joka maistuu myös mausteisiin tottumattomille. Joukkoon voi halutessaan lisätä sipulien kuullotusvaiheessa esimerkiksi chiliä tai cayennenpippuria ja savupaprikajauhetta, jotka sopivat hyvin keiton makuun.

Tarvittava suola tulee kasvisliemestä. Kannattaa maistaa lopuksi, onko suola- tai maustelisäys tarpeen.

Koska keiton on tarkoitus olla täyttävä, sipulien kuullotukseen käytetään tällä kertaa runsaasti öljyä. Sen määrää voit kuitenkin halutessasi vähentää, jolloin saat keitosta kevyemmän version. Vähimmillään kuullottamiseen kannattaa varata 2–3 rkl öljyä.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Hyvän mielen linssikeitto

Ainekset

1
pkt (400–500 g)
punaisia kuivattuja, halkaistuja linssejä
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
2
dl
ekstra-neitsytoliiviöljyä
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1–1½
l
vettä
2
kasviliemikuutiota

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit siivilässä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta porkkana.

  2. Lisää kattilaan 2 dl öljyä ja kuullota sipulit.

  3. Lisää paseerattu tomaatti ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kasvisliemikuutiot.

  4. Lisää linssit ja porkkanaraaste.

  5. Keitä välillä sekoitellen noin 30 minuuttia, lisää vettä tarvittaessa. Keitto saa olla koostumukseltaan paksua.

Kommentit (8)

Vierailija

Onko öljyä tosiaan 2 dl?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, öljyä tosiaan on alkuperäisessä ohjeessa tarkoituksella huomattavasti tavanomaista reilummin. Siksi ohjeen alussa on vinkki vähentämisestä, jos öljyä ei halua käyttää aivan näin paljon.

RiHa

Onkohan tätä kukaan lukijoista tehnyt ? On nimittäin mausteet aika minimissään, ja onko todella 8:lle hlö tämä annos. Epäilyttää niin paljon etten tätä edes yritä tehdä tätä. Mutta mielenkiinnolla odotan josko joku tästä hyvänmielen sopan pyöräyttää...

Sopan on hyvää ruokaa

Hassua että tällaisiin ruokiin tarvitaan ohjeita ja mittoja. En ole edes vanha (40-v), mutta minulle lapsuudessa opetettiin että soppaan voi laittaa mitä vaan ja kuinka paljon haluaa.

Ihmettelijä

Hassua, että joku vuonna 2021 jaksaa vielä lähetellä täysin turhia, masentavia kommenttejaan koskien vaikkapa keittojen reseptejä.

Vierailija

Tein sopan ohjeen mukaan, ja mielestäni se on oikein maukasta! Ihan hyvä mieli on :)

Vierailija

Tällä pohjalla tehnyt monta kertaa ja hyvää on. Porkkanat pilkon pieniksi paloiksi niin saa lisää suutuntumaa. Tähän voi hävittää vaikka ja mitä jääkaapin pohjalta. Chilipaprika tulee myös lisättyä tulisuutta tuomaan.

Vierailija

Todella hyvä keitto, todellinen hyvän mielen keitto! Suosikkikeittoni ja kuuluu vakioruokiini! Maku tekeytyy vielä seuraavana päivänä. Mielestäni runsas öljy on tärkeä maun suhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Käyttövalmiit purkkipavut on kerrassaan loistava keksintö. Ne tuovat sosekeittoon rutkasti hyvää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsakaali-valkopapukeitto

Ainekset

1
(400 g)
parsakaali
1
prk (280 g)
valkoisia papuja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
rkl
yrttimausteseosta
SIEMEN-PERSILJAPESTO
1
dl
hienonnettua persiljaa
½
dl
auringonkukansiemeniä
3
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
1
rkl
sitruunanmehua
2
tl
raastettua luomusitruunan kuorta
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin siemenpesto murskaamalla kaikki ainekset isossa huhmaressa rouheiseksi kastikkeeksi. Voit myös surauttaa seoksen sauvasekoittimella, mutta älä soseuta pestoa täysin sileäksi.

  2. Huuhtele parsakaali ja leikkaa paloiksi. Valuta ja huuhtele pavut säilöntäliemestä.

  3. Kiehauta vesi. Lisää kasvisliemikuutiot, yrttimausteseos, parsakaalit ja pavut. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes parsakaali on pehmeää.

  4. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Tarjoile keiton kanssa siemen-persiljapestoa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.