Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 726 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Vaatimattomalta näyttävä sitruunapaistos on varsinainen yllättäjä, sillä paistettaessa pinnalle muodostuu kakkumainen taikina ja pohjalle keittyy veden kielelle herauttava sitruunatahna.

Sitruunapaistoksen ideana on kohokasmainen taikina, joka paistuu uunissa kuohkeaksi ja lusikoitavan pehmeäksi herkuksi. Samalla vuoan pohjalle muodostuu kerros sitruunatahnaa.

Sitruunapaistos kannattaa valmistaa korkeareunaiseen neliskanttiseen tai pyöreään, halkaisijaltaan noin 24-senttiseen uunivuokaan. Korkeiden reunojen ansiosta vuoan voi nostaa vesihauteeseen, jossa paistos kypsyy tasaisesti. Kun vuoka ei ole kovin laakea, paistoksen erilaiset kerrokset pääsevät myös paremmin muodostumaan.

Uunituoreen, kullankeltaisen paistoksen koristeeksi riittää ripaus tomusokeria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapaistos

Ainekset

50
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
keskikokoista (luomu)sitruunaa
3
kananmunaa (M-koko)
¾
dl
vehnäjauhoja
½
tl
vaniljasokeria
dl
täysmaitoa
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (koko noin 20 cm x 26 cm tai korkealaitainen pyöreä vuoka, joka on halkaisijaltaan noin 24 cm). Laita vesi kiehumaan vedenkeittimeen tai kattilaan, tarvitset kuumaa vettä vesihaudetta varten.

  2. Pese ja raasta yhden sitruunan keltainen kuoriosa. Purista sitruunoista mehu. Mehua tulisi olla yhteensä 1 dl.

  3. Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella keskenään pehmeä voi, sokeri ja kuoriraaste, kunnes seos on tasaista ja väri on vaalentunut, noin 5 minuuttia.

  4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset voiseokseen yksitellen hyvin vatkaten.

  5. Lisää jauhot, maito ja sitruunamehu. Sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan.

  6. Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon. Taikina on löysää, lähes nestemäistä.

  7. Kaada taikina uunivuokaan. Laita vuoka uunipannulle (eli syvälle, korkealaitaiselle uunipellille) ja nosta se uuniin. Lisää uunipannulle kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin vuokaa.

  8. Paista sitruunapaistosta 175-asteisessa uunissa vesihauteessa 25–30 minuuttia. Tarkoitus on, että paistos olisi pohjasta kosteaa ja tahnamaista, joten tarkkaile kypsymistä.

  9. Nosta uunipannu varovasti pois uunista ja siirrä vuoka jäähtymään. Ripottele hieman jäähtyneen paistoksen pinnalle tomusokeria. Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä.

Kommentit (12)

Acca

Entäs, jos ei ole vedenkeitintä? Voiko veden keittää kattilassa tai mikrossa?

Vierailija

Mikä on uunipannu??

Voi elämä

" 3keskikokoista (luomu)sitruunaa, 3kananmunaa (M-koko Lisää jauhot, maito ja sitruunamehu"

Kolme sitruunaa 3 munaan on aika paljon. Olen tehnyt paljon sitruuna tahnaa ja laita 2munaan 1sirt.mehun.

"Entäs, jos ei ole vedenkeitintä? Voiko veden keittää kattilassa tai mikrossa?" ??

Vierailija

Voiko ruokosokerin asemesta käyttää esim. kidesokeria ja jos näin, miten se vaikuttaa makuun?

Vierailija

Missä asteessa paistetaan?

Vierailija

175 astetta lukee heti alussa.

Vierailija

Koostumus muistutti lanttulaatikkoa, maku itä ok jos tykkää sitruunasta.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista.

Uunipannu tarkoittaa syvää uunipeltiä. Lisään tiedon ohjeeseen. 

Ruokokidesokerin tilalla voi hyvin käyttää tavallista sokeria. Ruokosokerin antaa makuun ehkä hieman enemmän paahteisuutta, mutta tavallinen sokeri toimii yhtä lailla.

Paistoksen kuuluu olla maultaan kunnolla sitruunainen. Tästä syystä sitruunaa on taikinassa reilusti. Luomusitruunat ovat usein kooltaan pienempiä kuin tavanomaisesti tuotetut, siksi niitä tarvitaan noin 3 kappaletta desiin mehua.

Sitrusfani

Hei,
voiko täysmaidon sijaan käyttää kasvimaitoa, esim kaurabaristaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, todennäköisesti juuri riittävän rasvainen kauramaito sopii tähän yhtä hyvin ja kestää sitruunan happamuuden juoksettumatta.

Kirsikka_5
Seuraa 
Liittynyt3.2.2016

Hei, tein paistoksen,mutta en saanut siihen noita kerroksia.

Nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon ? Sehän jää kokkareiksi silloin, minä sekoitin niin että taikinasta tuli tasaista. Teinkö tässä väärin ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Se sekoittaminen on varmaan vaikuttanut tähän, jos valkuaisvaahto on päässyt laskemaan. Pienet kokkareet eivät haittaa, ne vain kohottavat massaa. Toivottavasti oli silti hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.