
Karamellisoitua sipulia, pehmeä täyte ja rapea pohja. Helppo ja edullinen sipuligalette paistetaan rennosti pellillä.
Sipuli jää usein ruoissa ja suolaisissa leivonnaisissa maustajan rooliin. Oheisessa piirakkaohjeessa sipulit saavat kuitenkin pääosan.
Sipulit leikataan paksuiksi viipaleiksi ja esikypsennetään uunipellillä, jolloin ne karamellisoituvat. Kilo sipulia paahtuu uunissa näppärästi ilman vaivannäköä.
Sipulien valmistuessa ehtii valmistaa piirakalle pohjan ja täytteen. Helppo pohjataikina syntyy nyppimällä ainekset yhteen. Se kaulitaan rennosti levyksi leivinpaperin päälle ja peitellään ranskankermalla.
Hieman jäähtyneet sipulit voi nostella täytteen päälle kauniiksi kasoiksi. Uuni hoitaa loput!
Tämän piirakan aineksia voi muunnella sen mukaan, mitä keittiöstä valmistushetkellä löytyy:
- Sipulitäytteeseen voi yhdistellä erilaisia sipuleita. Mikä tahansa viinietikka sopii täytteeseen.
- Voit käyttää pohjaan mitä tahansa juustoraastetta. Jos kaapissasi on täysjyvävehnä- tai ruisjauhoja, voit korvata kolmanneksen vehnäjauhoista niillä.
- Täytteen ranskankerman tilalle sopii esimerkiksi turkkilainen jogurtti.
Karamellisoitu sipuligalette
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista sipulitäyte. Kuori sipulit ja leikkaa ne poikittain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi myös valkosipulinkynnet.
- Levitä pellille leivinpaperi ja sivele se ruokalusikallisella öljyä. Ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria tasaiseksi kerrokseksi ja nostele sipulikiekot sen päälle. Sivele sipulit lopulla öljyllä ja ripottele päälle loppu sokeri. Pirskota päälle etikkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Anna sipuleiden paahtua 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
- Valmista sillä aikaa pohja. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja juustoraaste kulhossa. Lisää rasva ja nypi muruiksi. Kaada joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi.
- Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 30 sentin kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nostele levyn reunat ylös.
- Sekoita ranskankerma, muna ja mausteet keskenään. Levitä seos taikinan päälle.
- Nostele päälle jäähtyneet sipulit lomittain ja päällekkäin.
- Alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja paista piirakkaa toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.
Vinkki! Pohjan voi valmistaa myös monitoimikoneessa leikkuuterällä murustamalla ensin rasvan ja kuivat aineet, lisäämällä sitten vesitilkan ja pyöräyttämällä tasaiseksi.
Aivan supermaukas galette! Tarjoilin vuohenjuuston, balsamicon ja saksanpähkinöiden ja uusi-seelantilaisen valkoviinin kanssa - nam!