Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 162 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask TEKSTI Joanna Moorhouse KUVA Panu Pälviä

Kaksi ainesta ja muutaman kuukauden odotus. Sitruunoiden fermentoiminen on simppeliä mutta tulos niin monivivahteinen, että jo pieni pala sitruunaa tekee ruuasta parempaa.

Trendiherkkuun tarvitset vain sitruunoita, merisuolaa ja lasitölkin. Käytä mieluiten luomusitruunoita. Suolaa tarvitset 3–5 prosenttia sitruunoiden painosta. Lado purkki aivan täyteen suolattuja sitruunoita ja anna käydä viikko huoneenlämmössä. Siirrä purkki viileään ja jätä maustumaan vähintään kolmeksi kuukaudeksi, mielellään puoleksi vuodeksi.

Purkillisella pärjäät pitkälle, sillä tätä ihanuutta syödään pienen pieninä paloina. Voit käyttää säilöttyjä sitruunoita salaateissa, risotossa, kalan kanssa ja juuston kruununa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l
Valmistusaika
20 min + fermentointi 3–6 kk
Vaikeustaso
Helppo

Fermentoidut sitruunat

Ainekset

1,3
kg (noin 10)
luomusitruunaa
40
g (2 rkl)
jodioimatonta hienoa merisuolaa
Lisäksi
1
litran kannellinen lasitölkki

Työvaiheet

  1. Kokeile kuinka monta sitruunaa mahtuu tiiviisti lasitölkkiin. Pese tölkki hyvin ja desinfioi kansineen kiehuvassa vedessä 5–10 minuuttia.

  2. Pese sitruunat ja leikkaa kannat pois. Leikkaa säilöttäviin sitruunoihin pystyssä syvät ristikkäiset viillot niin, että sitruunat pysyvät kuitenkin koossa. Purista lopuista sitruunoista noin 3½ dl mehua kulhoon. Voit korvata sen keitetyllä jäähdytetyllä vedellä, mutta lopputulos on silloin miedompi.

  3. Laita 1 tl suolaa tölkkiin. Hiero puhtain käsin kunkin sitruunan sisään noin 1 tl suolaa ja lado tiiviisti tölkkiin. Liuota loppu suola mehuun ja kaada sitruunoiden päälle. Sulje tölkki tiivisti.

  4. Pidä tölkki huoneenlämmössä pari päivää. Kun liemi alkaa kuplia, käyminen on alkanut. Anna sitruunoiden käydä huoneenlämmössä noin viikko. Avaa tölkki päivittäin, jotta kaasu pääsee pois tölkistä. Mahdollisen vaahdon voit poistaa halutessasi.

  5. Laita tölkki jääkaappiin vähintään 3 kuukaudeksi. Jos käyminen jatkuu kylmässä, availe tölkkiä silloin tällöin.

  6. Sitruunat säilyvät kylmässä noin vuoden. Jos ne maistuvat liian suolaisilta, huuhtele tai liota niitä hetki.

Vinkki! Jos vaihdat suolan karkeaan, lisää suolan määrä kolmeen ruokalusikalliseen.

Kommentit (3)

Vierailija

Kylläpäs oli epämääräisen epätarkka ohje. 

Vierailija

Eihän nuo ohjeessa mainitut suolamäärät pidä paikkaansa, kun lukee ohjeet. 1tl suolaa on 5ml eli 5g. Jos 1tl suolaa tulee purkkiin ja 10 sitruunaan 1tl, niin se on yhteensä 11tl eli 55g. Rkl on 15ml, eikä 20ml kuten ohjeessa kirjoitetaan. Ja montako ylimääräistä sitruunaa pitää olla, jotta saa 3,5dl mehua? Todella epämääräinen ohje

Käyttäjä30222
Seuraa 
Liittynyt19.1.2021

Ei siinä ohjeessa käsketty niitä kymmentä sitruunaa säilömään, vaan niin monta kuin purkkiin mahtuu ja loput mehuksi. Eli suolaa sen mukaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Jos penkissä on ylitarjontaa kesäkurpitsasta, tämä säilykeohje vastaa huutoon! Tähtianis antaa kesäkurpitsoihin lakritsista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 1 l
Valmistusaika
20 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Aasialaiset kesäkurpitsat

Ainekset

2–3
(600 g)
kesäkurpitsaa
7
cm:n pala
inkivääriä
1
ruukku korianteria
MAUSTELIEMI
5
dl
vettä
4
dl
sokeria
3
dl
riisiviinietikkaa
2
tl
suolaa
5
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pese ja viipaloi kesäkurpitsat. (Voit vaihtoehtoisesti leikata kesäkurpitsat puoliksi ja edelleen pitkiksi veneiksi.)

  2. Kuori ja suikaloi inkivääri. Huuhtele korianteri ja kuivaa se talouspaperin välissä. Leikkaa korianterinippu muutamaan palaan.

  3. Lado kesäkurpitsaviipaleet purkkiin kerroksittain inkiväärin ja korianterin kanssa. (Jos teit kesäkurpitsasta pitkiä lohkoja, lado ne puolestaan pystysuunnassa korkeaan lasitölkkiin ja lisää inkivääri ja korianteri väleihin.)

  4. Kuumenna kattilassa mausteliemen ainekset niin, että sokeri liukenee täysin nesteeseen.

  5. Kaada kuuma liemi purkkiin ja peitä tiiviisti kannella. Anna maustua jääkaapissa 2–3 vrk.

Vinkki Kesäkurpitsat sopivat lisukkeeksi. Ne voi myös paloitella salaatin tai kylmien nuudeleiden joukkoon.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula
Ihanan kirpeää! Vähemmällä sokerilla valmistettu karviais-punaherukkahilloke sopii käytettäväksi puolukkahillon tapaan. Se on herkullista myös aamupuuron kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. ½ l valmista hilloketta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviais-punaherukkahilloke

Ainekset

250
g
punaisia karviaisia
250
g
punaherukoita
1
dl
vettä
½
pkt (à 250 g)
minihillosokeria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Puhdista tuoreet marjat ja laita ne kattilaan. Lisää vesi. Jos käytät pakastemarjoja, ne saavat olla kohmeisia.

  2. Lisää hillosokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Alenna lämpöä ja anna seoksen kiehua hiljalleen poreillen 10–15 minuuttia, kunnes marjojen kuori on rikkoutunut. Sekoita hilloketta välillä.

  3. Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois. Kaada hilloke puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje purkit huolellisesti ja jäähdytä ne huoneenlämpöisiksi. Säilytä valmis hilloke jääkaapissa.

Vinkki Mausta hilloke halutessasi kardemummalla (½ tl).

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Itse tehty chili-valkosipulitahna on tavattoman koukuttavaa! Varaudu tekemään pian uusi satsi. Tämä herkku sopii nimittäin melkein ruokaan kuin ruokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 4 dl valmista tahnaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Chili-valkosipulitahna

Ainekset

3
dl
keskivahvoja chilejä
5
valkosipulinkynttä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
(2
tl
sichuaninpippuria)
4
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Käytä suojakäsineitä, kun käsittelet chilejä. Pese chilit huolellisesti haalealla vedellä. Poista kannat ja viipaloi chilit. (Voit poistaa siemenet halutessasi.) Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.

  2. Laita chilit, valkosipulit, etikka, sokeri ja suola monitoimikoneen kulhoon ja soseuta hienoksi.

  3. Laita chiliseos pinnoitetulle pannulle. Jos käytät sichuaninpippureita, lisää ne. Kaada pannulle puolet öljystä. Paista keskilämmöllä koko ajan sekoitellen 9–10 minuuttia, kunnes seos on muuttunut paksuksi chilitahnaksi. Seoksen lämpötilan tulisi olla 85 astetta.

  4. Jaa tahna puhdistettuihin kuumennettuihin purkkeihin. Kuumenna loput öljystä pannussa ja kaada purkkeihin chilitahnan päälle. Sulje tiiviisti kannella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin. Chili-valkosipulitahna säilyy jääkaapissa noin 3 kuukautta.

Vinkki Jos et halua tahnasta voimakkaan makuista, valitse mietoja chilejä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.