Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 63 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tummaa, umamista metsäsienikreemiä kätkettynä itse tehtyyn pastaan. Ruskistettua voita ja parmesaania. Superherkulliset sieniraviolot tuovat veden kielelle.

Vinkki! Pastataikinaan voi laminoida tuoreita yrttejä tai kuivattuja syötäviä kukkia. Sienisesongin ulkopuolella voit käyttää esimerkiksi pakastettuja metsäsieniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
65 min + pastan vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Metsäsieniraviolot

Ainekset

150
g
voita
Metsäsienitäyte
5
dl
pannuvalmiita metsäsieniä, esimerkiksi suppilovahveroita, orakkaita ja tatteja
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
100
g
parmesaania
3–4
oksaa
timjamia
½
dl
ruskistettua voita
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
kananmuna
100
g
ricottajuustoa
Rapeat salvianlehdet
4
rkl
rypsiöljyä
12
salvianlehteä
Pastataikina
n. 4
dl (300 g)
00-jauhoja
4
luomukananmunaa (M-koko)
Lisäksi
8
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi ja kuumenna pienessä kattilassa keskilämmöllä, kunnes se sulaa ja alkaa ruskistua, 6–8 minuuttia. Jäähdytä.

  2. Puhdista sienet ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta parmesaani ja hienonna timjami.

  3. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää pannuun ruskistettu voi ja sipulit. Kuullota pehmeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada seos kulhoon.

  4. Erottele kulhoon kananmunasta keltuainen. Lisää ricotta, parmesaani ja timjami. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi ja tarkista maku. Laita pursotuspussiin ja jääkaappiin odottamaan vähintään tunniksi.

  5. Kuumenna öljy pannulla. Ripottele salvian lehdet öljyyn ja paista noin minuutin ajan, kunnes lehdet rapeutuvat. Nosta talouspaperin päälle lautaselle.

  6. Valmista pastataikina. Laita jauhot kulhoon ja riko joukkoon munat. Sekoita jauhoja munien joukkoon vähän kerrallaan. Kumoa jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä ½ tuntia huoneenlämmössä.

  7. Jaa pastataikina kahtia ja jätä toinen puolikas kelmun alle odottamaan. Kauli pastataikinaa käsin ohuemmaksi, jauhota ja rullaa sitten pastakoneen läpi isoimmasta välistä pienempään asti. Levitä pöydälle hieman jauhoja ja laita pastalevy jauhojen päälle. Kauli jäljelle jäänyt pasta samoin.

  8. Paina kevyesti muotilla tai mukilla (n. 11 cm) toiseen pastalevyyn kahdeksan painaumaa. Pursota metsäsienikreemistä korkea ympyrä kunkin renkaan sisälle jättäen noin 2,5 cm tyhjää reunoille. Paina sormella kreemiin kuoppa ja erottele keltuaiset kuoppiin varovasti. Voitele pastalevyn reunat vedellä ja nosta sitten toinen pastalevy päälle, painele kevyesti reunoja ja varo, ettei keskelle jää ilmakuoppaa. Paina sitten muotilla raviolo irti taikinalevystä ja käy reunat vielä painellen läpi. Laita raviolot jauhotetulle pöydälle tai pellille.

  9. Keitä isossa kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää suola (2 tl suolaa/1 l vettä). Kypsennä raviolot kevyesti poreilevassa vedessä 3 minuuttia. Nosta raviolot reikäkauhalla vedestä ja laita lautaselle. Lusikoi päälle lämmintä ruskistettua voita, raasta hieman parmesaania ja koristele rapeilla salvianlehdillä.

Kommentit (2)

Sienestäjä

Ohjeessa oli virheitä/epäselvyyksiä, jonka takia ruoan tekeminen oli haastavampaa ja tuli virheitä. Jos lukija tekee tällä reseptillä, suosittelen korjaamaan vaikka kynällä seuraavat kohdat:
AINEKSET:
- Metsäsienitäytteen 1 kananmunan voisi korjata jo suoraan että 1 keltuainen
- Pastataikinan jauhomäärä on erittäin alakanttiin. Siihen tulee huomattavasti enemmän jauhoja, vaivaus, sekä muotoiluvaiheessa. Aloita vain jos on ylimäärin jauhoja
- Lopussa mainittu "Lisäksi 8 kananmunaa", tarkoittaa siis ennen raviolin kasausta tulevia keltauisia täytteen keskelle. Näitä en kokenut välttämättömänä, kuten mainitsin kohdassa "työvaihe 8"
- Hanki parmesaania ylimäärin, jos haluat ripotella ohjeen mukaan vielä päälle. Reseptissä kaikki käytetään jo täytteessä

TYÖVAIHE 3: Lisää ruskistetusta voista 1/2dl sienten joukkoon (jos luet ohjetta ja kaadat kaiken, pannusta tulee voikeitto ja säätöä)
TYÖVAIHE 8: Allekirjoittanut koki helpommaksi irroittaa ensin kaikki pyöreät pastalevyt irti, sitten täyte, sitten yhdistys. Keltuaisen lisääminen tässä vaiheessa ei ole välttämätöntä, sillä se ei maistu juuri miltään, ei ehdi kypsyä, ja syödessä keltuaisneste vain leviää keitoksi lautaselle.
TYÖVAIHE 9: Parmesaani on jo käytetty aiemmin reseptissä, ei ole mitään mitä ripotella päälle, ellet ole ostanutkin ylimäärin

VINKKEJÄ:
- Pakastesieniä, jotka on valmiiksi pilkottuja ja paistettuja, voi käyttää n. 1/3 reseptin tilavuudesta, tuntui ihan hyvältä määrältä
- Orakas-herkkutatti-suppilovahvero-seos sienissä maistui hyvältä

- Täyte maistui erittäin hyvältä myös ilman sipulia, jos jonkun vatsa ei kestä
- Jos ei ole pastakonetta, onnistuu myös kaulitsemalla, mutta siihen menee todella paljon aikaa ja vaivaa, eikä homma ole lainkaan helppo.
- Reseptistä tulee 8 kpl isoja ravioleja. Kappalemäärän ei kannata antaa hämätä ja tehdä tripla-annosta, sillä 2kpl todella täytti monen ihmisen vatsan
- Varaa aikaa paljon enemmän tämän tekoon, varsinkin jos raviolit ovat uusi juttu. Tripla-annoksella, mutta yli 4 hlö kokatessa tähän meni jopa 4h

Sienestäjä

Kannattaa harkita jälkiruoaksi marenkeja, sillä yhdestä reseptistä jää yli 9 kananmunan valkuaiset, jos käyttää kananmunia reseptin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.