Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 63 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tummaa, umamista metsäsienikreemiä kätkettynä itse tehtyyn pastaan. Ruskistettua voita ja parmesaania. Superherkulliset sieniraviolot tuovat veden kielelle.

Vinkki! Pastataikinaan voi laminoida tuoreita yrttejä tai kuivattuja syötäviä kukkia. Sienisesongin ulkopuolella voit käyttää esimerkiksi pakastettuja metsäsieniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
65 min + pastan vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Metsäsieniraviolot

Ainekset

150
g
voita
Metsäsienitäyte
5
dl
pannuvalmiita metsäsieniä, esimerkiksi suppilovahveroita, orakkaita ja tatteja
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
100
g
parmesaania
3–4
oksaa
timjamia
½
dl
ruskistettua voita
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
kananmuna
100
g
ricottajuustoa
Rapeat salvianlehdet
4
rkl
rypsiöljyä
12
salvianlehteä
Pastataikina
n. 4
dl (300 g)
00-jauhoja
4
luomukananmunaa (M-koko)
Lisäksi
8
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi ja kuumenna pienessä kattilassa keskilämmöllä, kunnes se sulaa ja alkaa ruskistua, 6–8 minuuttia. Jäähdytä.

  2. Puhdista sienet ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta parmesaani ja hienonna timjami.

  3. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää pannuun ruskistettu voi ja sipulit. Kuullota pehmeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada seos kulhoon.

  4. Erottele kulhoon kananmunasta keltuainen. Lisää ricotta, parmesaani ja timjami. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi ja tarkista maku. Laita pursotuspussiin ja jääkaappiin odottamaan vähintään tunniksi.

  5. Kuumenna öljy pannulla. Ripottele salvian lehdet öljyyn ja paista noin minuutin ajan, kunnes lehdet rapeutuvat. Nosta talouspaperin päälle lautaselle.

  6. Valmista pastataikina. Laita jauhot kulhoon ja riko joukkoon munat. Sekoita jauhoja munien joukkoon vähän kerrallaan. Kumoa jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä ½ tuntia huoneenlämmössä.

  7. Jaa pastataikina kahtia ja jätä toinen puolikas kelmun alle odottamaan. Kauli pastataikinaa käsin ohuemmaksi, jauhota ja rullaa sitten pastakoneen läpi isoimmasta välistä pienempään asti. Levitä pöydälle hieman jauhoja ja laita pastalevy jauhojen päälle. Kauli jäljelle jäänyt pasta samoin.

  8. Paina kevyesti muotilla tai mukilla (n. 11 cm) toiseen pastalevyyn kahdeksan painaumaa. Pursota metsäsienikreemistä korkea ympyrä kunkin renkaan sisälle jättäen noin 2,5 cm tyhjää reunoille. Paina sormella kreemiin kuoppa ja erottele keltuaiset kuoppiin varovasti. Voitele pastalevyn reunat vedellä ja nosta sitten toinen pastalevy päälle, painele kevyesti reunoja ja varo, ettei keskelle jää ilmakuoppaa. Paina sitten muotilla raviolo irti taikinalevystä ja käy reunat vielä painellen läpi. Laita raviolot jauhotetulle pöydälle tai pellille.

  9. Keitä isossa kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää suola (2 tl suolaa/1 l vettä). Kypsennä raviolot kevyesti poreilevassa vedessä 3 minuuttia. Nosta raviolot reikäkauhalla vedestä ja laita lautaselle. Lusikoi päälle lämmintä ruskistettua voita, raasta hieman parmesaania ja koristele rapeilla salvianlehdillä.

Kommentit (2)

Sienestäjä

Ohjeessa oli virheitä/epäselvyyksiä, jonka takia ruoan tekeminen oli haastavampaa ja tuli virheitä. Jos lukija tekee tällä reseptillä, suosittelen korjaamaan vaikka kynällä seuraavat kohdat:
AINEKSET:
- Metsäsienitäytteen 1 kananmunan voisi korjata jo suoraan että 1 keltuainen
- Pastataikinan jauhomäärä on erittäin alakanttiin. Siihen tulee huomattavasti enemmän jauhoja, vaivaus, sekä muotoiluvaiheessa. Aloita vain jos on ylimäärin jauhoja
- Lopussa mainittu "Lisäksi 8 kananmunaa", tarkoittaa siis ennen raviolin kasausta tulevia keltauisia täytteen keskelle. Näitä en kokenut välttämättömänä, kuten mainitsin kohdassa "työvaihe 8"
- Hanki parmesaania ylimäärin, jos haluat ripotella ohjeen mukaan vielä päälle. Reseptissä kaikki käytetään jo täytteessä

TYÖVAIHE 3: Lisää ruskistetusta voista 1/2dl sienten joukkoon (jos luet ohjetta ja kaadat kaiken, pannusta tulee voikeitto ja säätöä)
TYÖVAIHE 8: Allekirjoittanut koki helpommaksi irroittaa ensin kaikki pyöreät pastalevyt irti, sitten täyte, sitten yhdistys. Keltuaisen lisääminen tässä vaiheessa ei ole välttämätöntä, sillä se ei maistu juuri miltään, ei ehdi kypsyä, ja syödessä keltuaisneste vain leviää keitoksi lautaselle.
TYÖVAIHE 9: Parmesaani on jo käytetty aiemmin reseptissä, ei ole mitään mitä ripotella päälle, ellet ole ostanutkin ylimäärin

VINKKEJÄ:
- Pakastesieniä, jotka on valmiiksi pilkottuja ja paistettuja, voi käyttää n. 1/3 reseptin tilavuudesta, tuntui ihan hyvältä määrältä
- Orakas-herkkutatti-suppilovahvero-seos sienissä maistui hyvältä

- Täyte maistui erittäin hyvältä myös ilman sipulia, jos jonkun vatsa ei kestä
- Jos ei ole pastakonetta, onnistuu myös kaulitsemalla, mutta siihen menee todella paljon aikaa ja vaivaa, eikä homma ole lainkaan helppo.
- Reseptistä tulee 8 kpl isoja ravioleja. Kappalemäärän ei kannata antaa hämätä ja tehdä tripla-annosta, sillä 2kpl todella täytti monen ihmisen vatsan
- Varaa aikaa paljon enemmän tämän tekoon, varsinkin jos raviolit ovat uusi juttu. Tripla-annoksella, mutta yli 4 hlö kokatessa tähän meni jopa 4h

Sienestäjä

Kannattaa harkita jälkiruoaksi marenkeja, sillä yhdestä reseptistä jää yli 9 kananmunan valkuaiset, jos käyttää kananmunia reseptin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.