
Seljankukkamehu antaa lohelle makua sekä ihanan kesäisen tuoksun. Oman teränsä marinointiliemeen antavat gini ja sitruunamehu.
Seljankukkagraavattu lohi
Ainekset
Työvaiheet
- Laita lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Pyyhi pinta talouspaperilla. Poista ruodot tarvittaessa.
- Hiero kalan pintaan tasaisesti suolaa, sokeria ja pippuria. Laita kala muovipussiin. Kaada pussiin mehutiiviste, gini ja sitruunamehu. Sulje pussi ja nosta se reunallisessa vuoassa jääkaappiin.
- Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala maustuu tasaisesti.
- Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi ja asettele tarjoiluvadille. Tarjoa keitettyjen uuden sadon perunoiden kanssa. Koristele esimerkiksi tillillä, ruohosipulilla, retiiseillä, sitruunankuorella ja/tai syötävillä kukilla.
Vinkki: Myös hölskykurkut ja saaristolaisleipä sopivat hyvin lohen makuun.
Onko sokerin määrä oikein (1/2 tl)? Vastaavissa ruotsalaisissa reseptissä 1/2 dl, eli yhtä paljon kuin suolaa.
Muutama korjaus graavaamiseen. Mikäli graavausaika on 1-2 vuorokautta, hieno suola kypsyttää lohen pinnan ja osmoosi ei toimi. Tulos on pintasuolattu, kova ja sisältä raaka. Sokerin määrä liian alhainen. Sokerin tehtävä on juuri pehmentää rakenne. Perusohje on saman verran sokeria kuin karkeaa suolaakin. Samoin ohje fileen kääntämisestä on vanhaa tietoa. Eri testeissä on havaittu, että suola kulkee osmoosin avulla liuskeisessa kalanlihassa ilman kääntämistä.
Lohi graavautuu nesteessä, joka on makeaa (mehutiiviste) ja johon suola liukenee. Huom! Eli siksi sokerin määrä on vähäisempi kuin normi graavauksessa ja hieno suola liukenee karkeaa paremmin.
Kerran kyläillessä olen syönyt lohta, joka oli " graavattu" hienolla suolalla. Ihan kamalaa
. ”Yozo ” eri asia kuin hieno merisuola. Kurkkaapa risman suolahyllyä seuraavan kun niillä kulmilla liikut.