Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 187 keittokirjaan.
OHJE Tuomas Kyrö ja Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kirjailija Tuomas Kyrön karjalanpaisti edustaa suomalaisen keittiön minimalismia. Klassikkoruoan tärkeimmät mausteet ovat suola ja maustepippuri. 

Karjalanpaisti on todellinen klassikkoruoka, joka perustuu kirkkaassa liemessä mureaksi haudutettuun lihaan. Mausteena on yleensä suolaa ja maustepippureita.

Kaikki karjalanpaistin ystävät allekirjoittavat nämä ominaisuudet. Mutta kuten rakastetuista ruokalajeista yleensä, myös karjalanpaistista on lukuisia erilaisia variaatioita.

Kuuluuko karjalanpaistiin lampaanliha? Entä porkkanat? Ruskistetaanko kaikki liha vai vain osa siitä? Ajatus siitä, minkälaista on oikea karjalanpaisti, riippuu todennäköisesti siitä kuinka kyseistä ruokalajia on totuttu valmistamaan oman suvun parissa.

Tässä versiossa karjalanpaisti maustetaan maustepippureiden lisäksi mustapippurilla ja laakerinlehdillä. Lihan ohella pataan tulee sipulia ja porkkanoita, jotka hautuvat liemessä pehmeiksi ja maukkaiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
4 t
Vaikeustaso
Helppo

Karjalanpaisti

Ainekset

1
kg
naudan- ja porsaanlapaa tai karjalanpaistilihaa
2
sipulia
2
porkkanaa
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
10
maustepippuria
2
laakerilehteä
vettä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Laita lihat, kasvikset ja mausteet kerroksittain pataan tai uunivuokaan. Lisää vettä niin että lihapalat juuri ja juuri peittyvät.

  4. Kypsennä karjalanpaistia uunissa 200 asteessa noin tunti, kunnes päällimmäiset lihapalat ovat ruskistuneet. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen, peitä kannella ja hauduta noin 3 tuntia, tai kunnes liha on mureaa. Syö keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (17)

Äipän tekemää

Eihän tuo ole karjalanpaistia, vaan lihapata! Perinteiseen karjalanpaistiin tulee suolaa, mustapippuria ja sipulia pohjalle, sitten naudanlihapalat, sitten possupalat ja päällimmäiseksi suolattu possunlapa. Vettä, niin että lihat peittyy, laitetaan kuumaan uuniin, että lihat vähän ruskistuu, lisätään vettä ja vähennetään lämpöä n. 180-200 asteeseen, annetaan paistua, lisätään vettä, jos on haihtunut, jätetään yöksi uuniin n. 100-120 asteeseen. Takaan, että maistuu. Liemestäkin tulee ruskeahkoa ja herkullista. Keitetyt perunat ja uunissa valmistetut juurekset maistuvat karjalanpaistin kanssa.

Res. Alik

Hirven selkärangan pätkä vähän kinttuliihoja possua ja kunnolla juureksia. Loppuvaiheessa Tillikka konjakkia...joskus oon heittänt peuran tai hirven sydämen jos on ollu saamaksissa. Tai pienen palan maksaa

karjalasta kajahtaa

lihat keitetään ensiin hellalla , että saadaan kuorittua pinnalle nouseva VERIVAAHTO, jos tämän jättää tekemättä, lihaa ei syö susikaan.

Vierailija

Tuomas Kyrön? Tällä ohjeella vuoden päästä 80v äitini on AINA tehnyt Karjalanpaisti ja hyvää on!

euronymous666

hellalla on vaikea keittää itse käytän kattilaa tai paistokasaria

Vierailija

Mikä tästä tekee Tuomas Kyrön karjalanpaisti? Samalla ohjeella teki jo mummoni (syntynyt Karjalassa 1889), joka opetti sen äidilleni ( ehti myös syntyä Karjalassa), joka puolestaan opetti saman reseptin minulle. Yhtä hyvin tätä voisi kutsua Maija-mummon karjalanpaistiksi.

Riikka-5029

Lisään viimeiseksi tunniksi pestyt, kuoritut ja lohkotut potut pataan, kypsyvät siellä hyvin lihojen joukossa.

A-Mummeli642

Olen aina  tehnyt tuolla systeemillä karjalanpaistia.  Porkkanaa ja sipulia reilusti.

NestoriN

Uskomatonta, että tämä resepti on Tuomas Kyrön karjalanpaisti. Varmaan ihan hyvä ja mukava kaveri, mutta aika paksua omia itselleen karjalanpaistin reseptin yksi variaatio, jolla useita kymmeniä vuosia varmaan kymmenissä tuhansissa suomalaissa kodeissa tuo ruoka on tehty!

Vierailija

Elekee syyttee Kyröä toimittajan tekemästä sanavalinnasta. Olisi kai ollut parempi ilmaus, että näin Kyrö tekee karjalapaistin. Mielensäpahoittajajille.

Puolijarjalainen

Klassikko ruoan nimeäminen jonkun mukaan on aina riskaabelia. Suomen ravanheittoa tulee varmasti. Ja totta se on, ettei tuossa ohjeessa ole mitään erityistä omaa. Mutta tuskin tuo on Kyrön vika. Karjalanpaistista on tuhansia ohjeita, Kaikki varmaan "oikeita". Yksi on olennaista: Karjalassa pottua ei pantu kuumaan uuniin, vaan leivinuunin jälkilämpöön. Ei ikinä 200 asteeseen.

AnniDomini

Minä teen näin: sianlihan lisäksi siihen tulee sipulia, porkkanaa, laakerinlehtiä, mustapippuria, luumua, vettä ja soijakastiketta. hyvää on, pajon syöty ja keuhuttu, myös ystävät, työkaverit ja  hyvän-päivän tutut tykkävät tästä perheen ja suvun lisäksi. Tämän jaon myötä, odotan myös jonkin kaltaista räjähtävää somehittiä tästä "karjalanpaistista".

Nau essen

Käytän veden sijasta olutta, mieluiten tummaa, joka antaa toisenlaista potkua makuun.
Sisäelimiä pataan jos saatavissa, voidaan puhua padasta eri nimillä, vaikkapa pula-ajan patana.
Lammaskin saattaa joutua raavaan ja possun sekaan.
Valkosipuli ja jopa chili sopii hyvin joukkoon antamaan lisää eetvarttia.
Oikeaa läskiä pitää olla aina riittävästi, pitää tiellä, ettei tarvitse kävellä ojassa.

Mummi Mamma

Lanttua,porkkanaa tavallista sipulia lohkoina laakerinlenteä ja hillosipulia,valkosipulia  ja suolakurkkua vähän mukaan lisäksi .Jos teette Hirvenlihasta niin valkosipulia ja katajanmarjoja myös muiden lisäksi..Tulee hyvä myös ilman sianlihaa.

Ellimaari

Kyllä on ihmeellisiä karjalanpaisteja ihmisillä. Minun lapsuuden karjalanpaistiin ei kuulunut pippurit eikä porkkanat, laakerinlehdistä ja sipuleista puhumattakaan. Nykyisin itseskin laitan sipulia. Kyrön ohjeessa on nostettava hattua sille, että lihoja ei paisteta ennen pataan laittoa, moni itseään ammattikokiksi kutsuvakin niin tekee. Lihan pintaa ei tarvitse saada kiinni, koska siihen liemeen on tarkoitus saada lihan maku, vähän rasvaisempia lihoja jätetää veden pinnan yläpulelle, aluksi uuni kovemmalla lämmöllä, sitten miedolla lämmällä useamman tunnin haudutus. Hyvää on. Ja liedellä keittämällä saa kyllä lihakeiton aikaiseksi, mutta karjalanpaistia siitä ei tule.

Näytä kaikki kommentit (17)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purin eli japanilainen karamellivanukas muistuttaa hieman ranskalaista crème caramel -jälkiruokaa. Tässä versiossa paahdettu sokeri korvataan dulce de lechellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min + yön yli tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen karamellivanukas

Ainekset

3
isoa kananmunaa (L-koko)
3
dl
täysmaitoa
1
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
½
tl
aitoa vaniljaa jauheena
½
tlk (à 360 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulche de lecheä
LISÄKSI
öljyä vuokiin
4–8
tuoretta mansikkaa

Työvaiheet

  1. Sivele pienet uuninkestävät annoskulhot tai lasiastiat (vetoisuus noin 2½ dl) kevyesti öljyllä. Varaa valmiiksi korkeareunainen metallinen tai lasinen uunivuoka, johon astiat mahtuvat.

  2. Riko kulhoon kaksi munaa ja erottele kolmannesta keltuainen munien joukkoon. Vatkaa munat kierrevatkaimella, kunnes ne juuri ja juuri vaahtoavat.

  3. Kaada pinnoitettuun kattilaan maito ja kerma. Lisää sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on täysin liuennut.

  4. Valuta maito-kermaseos munien joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada seos vielä siivilän läpi kannuun. Lisää vaniljajauhe ja anna levätä 5 minuuttia.

  5. Sekoita dulce de lechen rakenne sileäksi ja jaa se annoskulhoihin.

  6. Jos vanukasseoksen pinnalla on vielä paljon ilmakuplia, poista ne varovasti lusikalla. Pyöräytä seos vielä kerran lusikalla pohjaa myöten ja kaada kulhoihin.

  7. Kuumenna vedenkeittimessä vettä ja kaada vesi uunivuokaan niin, että veden pinta yltää annoskulhojen puoleen väliin. Peitä vuoka foliolla.

  8. Kypsennä vanukkaita 150-asteisen uunin keskitasolla 40–45 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet reunoilta. Vanukkaat saavat jäädä keskeltä hyllyvän löysäksi, sillä ne jähmettyvät jäähtyessään.

  9. Nosta uunivuoka ritilöineen pois uunista. Poista folio ja ota annosvuoat jäähtymään ritilän päälle, kunnes ne ovat noin kädenlämpöisiä.

  10. Peitä kulhot foliolla ja laita jääkaappiin. Vanukkaat saavat tekeytyä vielä yön yli. Koristele viipaloiduilla mansikoilla.

Vinkki Mikäli haluat käyttää kaiken dulce de lechen, lisää vanukkaiden kypsennysaikaa 5–10 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Parsa ja retiisit tekevät siikacrudosta sopivan alkuruoan pääsiäispöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen siikacrudo

Ainekset

400
g
siikafileetä
1
(luomu)sitruuna
1
tl
sormisuolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
1–2
retiisiä
2
vihreää parsaa
1
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl
kapriksia
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata. Laita myös tarjoiluastia hetkeksi pakastimeen.

  2. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  3. Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja nosta tarjoiluvadille.

  4. Pirskottele kalalle sitruunamehua. Ripottele päälle sitruunankuorta, suolaa ja pippuria. Anna maustua noin 5 minuuttia.

  5. Viipaloi retiisit. Höylää parsasta kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Nosta ne kalan päälle. Lisää kaprikset ja hienonna päälle lehtipersilja. Viimeistele valuttamalla pinnalle hieman oliiviöljyä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 20 min + jääkaapissa 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncellokakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
(luomu)sitruunan kuori raastettuna
KOSTUTUS
1
rkl
limoncelloa
1
rkl
sokeria
2
rkl
vettä
TÄYTE
3
liivatelehteä
2
rs (à 250 g)
mascarponejuustoa
400
g
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6%)
1
dl
sokeria
1
dl
sitruunamehua
½
dl
limoncelloa
LISÄKSI
1
rkl
voita + vehnäjauhoja (kandeerattuja sitruunaviipaleita)

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 20–22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Kääntele jauhoseos ja sitruunankuori muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pese vuoka ja laita pohja takaisin vuokaan.

  2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.

  3. Vatkaa mascarpone, jogurtti ja sokeri tasaiseksi. Purista sitruunamehu. Kuumenna limoncello ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Siirrä syrjään liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota lehdet limoncello-sitruunamehuseokseen. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Sekoita liivate-limoncello-sitruunaliemi ohuena nauhana täyt- teen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

  4. Irrota kakku vadille. (Koristele kandeeratuilla sitruunaviipaleilla.)

Kandeeratut sitruunaviipaleet valmistuvat näin: Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Ota kattila liedeltä. Pese ja leikkaa 2 luomusitruunaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kattilaan noin 5 minuutiksi. Nosta viipaleet reikäkauhalla leivinpaperille. Anna kuivua 1 vrk.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Britapohjat voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää yön yli huoneenlämmössä. Myös täytteen voi tehdä valmiiksi ja säilyttää rasiassa jääkaapissa. Jos vieraat saapuvat eri aikaan, on kätevää täyttää ja nostaa yksi kakkuneliö kerrallaan pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vanilja-vadelmabrita

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
4
keltuaista
1
vaniljatanko
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
dl
maitoa
MARENKI
4
valkuaista
2
dl
sokeria
TÄYTE
3
dl
vadelmia sulatettuna (kotimaisia)
2
prk (à 200 g)
vaniljarahkaa
3
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
1
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattua vadelmajauhetta
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet taikinaan. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

  2. Laita leivinpaperi pellille ja sivele se kevyesti öljyllä. Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti viimeisen sokerilisäyksen jälkeen. Kauho marenki tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota pieniksi ruusukkeiksi taikinan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä.

  4. Sekoita vadelmat rahkan joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen.

  5. Leikkaa jäähtynyt britapohja neljäksi, saman suuruiseksi neliöksi. Lusikoi täyte kahdelle neliöistä ja nosta toiset brita-pohjat päälle. Siivilöi vadelmajauhetta ja asettele vadelmia pinnalle. Tarjoa kakku noin tunnin sisällä täyttämisestä.