Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 158 keittokirjaan.
OHJE Tuomas Kyrö ja Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kirjailija Tuomas Kyrön karjalanpaisti edustaa suomalaisen keittiön minimalismia. Klassikkoruoan tärkeimmät mausteet ovat suola ja maustepippuri. 

Karjalanpaisti on todellinen klassikkoruoka, joka perustuu kirkkaassa liemessä mureaksi haudutettuun lihaan. Mausteena on yleensä suolaa ja maustepippureita.

Kaikki karjalanpaistin ystävät allekirjoittavat nämä ominaisuudet. Mutta kuten rakastetuista ruokalajeista yleensä, myös karjalanpaistista on lukuisia erilaisia variaatioita.

Kuuluuko karjalanpaistiin lampaanliha? Entä porkkanat? Ruskistetaanko kaikki liha vai vain osa siitä? Ajatus siitä, minkälaista on oikea karjalanpaisti, riippuu todennäköisesti siitä kuinka kyseistä ruokalajia on totuttu valmistamaan oman suvun parissa.

Tässä versiossa karjalanpaisti maustetaan maustepippureiden lisäksi mustapippurilla ja laakerinlehdillä. Lihan ohella pataan tulee sipulia ja porkkanoita, jotka hautuvat liemessä pehmeiksi ja maukkaiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
4 t
Vaikeustaso
Helppo

Karjalanpaisti

Ainekset

1
kg
naudan- ja porsaanlapaa tai karjalanpaistilihaa
2
sipulia
2
porkkanaa
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
10
maustepippuria
2
laakerilehteä
vettä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Laita lihat, kasvikset ja mausteet kerroksittain pataan tai uunivuokaan. Lisää vettä niin että lihapalat juuri ja juuri peittyvät.

  4. Kypsennä karjalanpaistia uunissa 200 asteessa noin tunti, kunnes päällimmäiset lihapalat ovat ruskistuneet. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen, peitä kannella ja hauduta noin 3 tuntia, tai kunnes liha on mureaa. Syö keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (17)

Äipän tekemää

Eihän tuo ole karjalanpaistia, vaan lihapata! Perinteiseen karjalanpaistiin tulee suolaa, mustapippuria ja sipulia pohjalle, sitten naudanlihapalat, sitten possupalat ja päällimmäiseksi suolattu possunlapa. Vettä, niin että lihat peittyy, laitetaan kuumaan uuniin, että lihat vähän ruskistuu, lisätään vettä ja vähennetään lämpöä n. 180-200 asteeseen, annetaan paistua, lisätään vettä, jos on haihtunut, jätetään yöksi uuniin n. 100-120 asteeseen. Takaan, että maistuu. Liemestäkin tulee ruskeahkoa ja herkullista. Keitetyt perunat ja uunissa valmistetut juurekset maistuvat karjalanpaistin kanssa.

Res. Alik

Hirven selkärangan pätkä vähän kinttuliihoja possua ja kunnolla juureksia. Loppuvaiheessa Tillikka konjakkia...joskus oon heittänt peuran tai hirven sydämen jos on ollu saamaksissa. Tai pienen palan maksaa

karjalasta kajahtaa

lihat keitetään ensiin hellalla , että saadaan kuorittua pinnalle nouseva VERIVAAHTO, jos tämän jättää tekemättä, lihaa ei syö susikaan.

Vierailija

Tuomas Kyrön? Tällä ohjeella vuoden päästä 80v äitini on AINA tehnyt Karjalanpaisti ja hyvää on!

euronymous666

hellalla on vaikea keittää itse käytän kattilaa tai paistokasaria

Vierailija

Mikä tästä tekee Tuomas Kyrön karjalanpaisti? Samalla ohjeella teki jo mummoni (syntynyt Karjalassa 1889), joka opetti sen äidilleni ( ehti myös syntyä Karjalassa), joka puolestaan opetti saman reseptin minulle. Yhtä hyvin tätä voisi kutsua Maija-mummon karjalanpaistiksi.

Riikka-5029

Lisään viimeiseksi tunniksi pestyt, kuoritut ja lohkotut potut pataan, kypsyvät siellä hyvin lihojen joukossa.

A-Mummeli642

Olen aina  tehnyt tuolla systeemillä karjalanpaistia.  Porkkanaa ja sipulia reilusti.

NestoriN

Uskomatonta, että tämä resepti on Tuomas Kyrön karjalanpaisti. Varmaan ihan hyvä ja mukava kaveri, mutta aika paksua omia itselleen karjalanpaistin reseptin yksi variaatio, jolla useita kymmeniä vuosia varmaan kymmenissä tuhansissa suomalaissa kodeissa tuo ruoka on tehty!

Vierailija

Elekee syyttee Kyröä toimittajan tekemästä sanavalinnasta. Olisi kai ollut parempi ilmaus, että näin Kyrö tekee karjalapaistin. Mielensäpahoittajajille.

Puolijarjalainen

Klassikko ruoan nimeäminen jonkun mukaan on aina riskaabelia. Suomen ravanheittoa tulee varmasti. Ja totta se on, ettei tuossa ohjeessa ole mitään erityistä omaa. Mutta tuskin tuo on Kyrön vika. Karjalanpaistista on tuhansia ohjeita, Kaikki varmaan "oikeita". Yksi on olennaista: Karjalassa pottua ei pantu kuumaan uuniin, vaan leivinuunin jälkilämpöön. Ei ikinä 200 asteeseen.

AnniDomini

Minä teen näin: sianlihan lisäksi siihen tulee sipulia, porkkanaa, laakerinlehtiä, mustapippuria, luumua, vettä ja soijakastiketta. hyvää on, pajon syöty ja keuhuttu, myös ystävät, työkaverit ja  hyvän-päivän tutut tykkävät tästä perheen ja suvun lisäksi. Tämän jaon myötä, odotan myös jonkin kaltaista räjähtävää somehittiä tästä "karjalanpaistista".

Nau essen

Käytän veden sijasta olutta, mieluiten tummaa, joka antaa toisenlaista potkua makuun.
Sisäelimiä pataan jos saatavissa, voidaan puhua padasta eri nimillä, vaikkapa pula-ajan patana.
Lammaskin saattaa joutua raavaan ja possun sekaan.
Valkosipuli ja jopa chili sopii hyvin joukkoon antamaan lisää eetvarttia.
Oikeaa läskiä pitää olla aina riittävästi, pitää tiellä, ettei tarvitse kävellä ojassa.

Mummi Mamma

Lanttua,porkkanaa tavallista sipulia lohkoina laakerinlenteä ja hillosipulia,valkosipulia  ja suolakurkkua vähän mukaan lisäksi .Jos teette Hirvenlihasta niin valkosipulia ja katajanmarjoja myös muiden lisäksi..Tulee hyvä myös ilman sianlihaa.

Ellimaari

Kyllä on ihmeellisiä karjalanpaisteja ihmisillä. Minun lapsuuden karjalanpaistiin ei kuulunut pippurit eikä porkkanat, laakerinlehdistä ja sipuleista puhumattakaan. Nykyisin itseskin laitan sipulia. Kyrön ohjeessa on nostettava hattua sille, että lihoja ei paisteta ennen pataan laittoa, moni itseään ammattikokiksi kutsuvakin niin tekee. Lihan pintaa ei tarvitse saada kiinni, koska siihen liemeen on tarkoitus saada lihan maku, vähän rasvaisempia lihoja jätetää veden pinnan yläpulelle, aluksi uuni kovemmalla lämmöllä, sitten miedolla lämmällä useamman tunnin haudutus. Hyvää on. Ja liedellä keittämällä saa kyllä lihakeiton aikaiseksi, mutta karjalanpaistia siitä ei tule.

Näytä kaikki kommentit (17)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Pilko sienet pieneksi muruksi, paista kunnolla jauhelihan tapaan ja muhita vielä tomaattien kanssa ihanan umamiseksi kastikkeeksi. Tämä kastike sopii sille, joka haluaa päästä bolognesen makuun ilman lihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bolognesen ystävän sienikastike

Ainekset

½
dl
kuivattuja herkkutatteja
4
dl
kuumaa vettä
500
g
tuoreita tatteja, suppilovahveroita tai herkkusieniä
4
valkosipulinkynttä
2
porkkana
2
varsisellerinvartta
4
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
persiljaa pastaa neljälle hengelle

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

  2. Laita kuivatut sienet 15 minuutiksi likoamaan kuumaan veteen.

  3. Puhdista tuoreet sienet. Jauha sienet ja valkosipulinkynnet tehosekoittimessa murumaiseksi. Ota sivuun ja tee samoin sipulille, porkkanalle ja sellerille. Valuta kuivatut sienet, ota liotusliemi talteen.

  4. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla, korkeareunaisella uuninkestävällä pannulla tai kasarilla, ja paista sieni-valkosipuliseosta 4 minuuttia. Lisää joukkoon kuivatut sienet ja vihannesmuru ja paista vielä 10 minuuttia. Lisää tomaattimurskat ja sienien liotusvesi. Sekoita joukkoon etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.

  5. Leikkaa padan päälle leivinpaperista pyöreä kansi ja palan keskelle pieni reikä. Paina leivinpaperikansi kastikkeen pinnalle. Hauduta kastiketta uunissa 1½ tuntia. Sekoita valmiiseen kastikkeeseen juustoraaste ja koristele annokset hienonnetulla persiljalla. Tarjoile pastan kanssa.

Kommentit (3)

Kotikokki84

Muista suolaa riittävästi. Itsellä tuli vähän mauton....

Energiaa voi säästää

Uunissa kypsennettävissä ohjeissa neuvotaan aina laittamaan ensin uuni päälle. Valmisteluihin pilkkomisineen ja hauduttamisineen menee varmasti enemmän kuin n. 7 min, joka on nykyään useiden uunien lämpenemisaika. Kannattaa olla tarkkana, kun energian hinta kallistuu.

Vierailija

Oli Lasagne reseptissä maininta juusto ja lisätty sana mieto !! Mieto juusto ei ole juustoa, juusto on hyvä jos potkii takaisin, sitä pitää vain käyttää oikein. Laita vähemmän. Suomalainen Pallojuusto , hienolla nimellään Edam ei ole juustoa, se on levitettä tai  jotain mikä ei ole juustoa...

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Tämä moussakan tyylinen munakoisovuoka valmistetaan ilman lihaa. Rouskut sopivat jauhelihan tilalle niin loistavasti, että eroa hädin tuskin huomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Metsäsienimoussaka

Ainekset

3 (600 g)
munakoisoa
3
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
suolaa
Sienikastike
1
tlk (530/350 g)
haaparouskukuutioita (esimerkiksi Pirkka) (tai esikäsiteltyjä, kevyesti suolattuja rouskuja)
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
punaviiniä
1
tlk (400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2–4
dl
vettä
2
rkl
tuoretta oreganoa
1
tl
kanelia
½
tl
mustapippuria
suolaa tarvittaessa
Valkokastike
75
g
voita
dl
vehnäjauhoja
7
dl
täysmaitoa
1
pkt (200 g)
fetaa
1
tl
jauhettua muskottipähkinää
½
tl
mustapippuria
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda munakoisoja noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja ruskistuvat kevyesti.

  2. Valuta säilötyt sienet siivilässä. Jos sienet ovat hyvin suolaisia, huuhtele niitä juoksevalla vedellä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna puolet öljystä paistinpannulla ja paista sieniä hetki. Lisää loppu öljy, sipulit ja valkosipuli, paista 5 minuuttia. Kaada paistokseen viini ja kiehauta neste kasaan. Lisää säilyketomaatit, vesi ja mausteet. Hauduta kastiketta noin tunti. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

  4. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja paista 3–5 minuuttia vispilällä koko ajan sekoittaen. Vispaa joukkoon maito muutamassa erässä ja sekoita hyvin kattilan pohjaa myöten, ettei kastike paakkuunnu. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia.

  5. Murenna feta, ota vähän sivuun ruoan pinnalle ja laita loput kastikkeeseen. Lämmitä, kunnes juusto sulaa. Mausta pippurilla ja muskotilla.

  6. Kokoa moussaka korkeareunaiseen uunivuokaan. Laita vuoan pohjalle kerros munakoisosiivuja, sen päälle puolet sienikastikkeesta ja valkokastiketta. Lado toinen kerros munakoisoja, sienikastiketta ja valkokastiketta vuokaan, ja viimeiseksi loput munakoisot ja valkokastike. Ripottele pinnalle loppu feta.

  7. Kypsennä moussakaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka foliolla. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 134 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Sumppia sienikastikkeeseen? Kyllä vain! Tuo salainen ainesosa korostaa sienten umamisuutta ja sopii kaikenlaisista sienistä valmistettuihin kastikkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman paras sienikastike

Ainekset

400
g
tuoreita kantarelleja, suppilovahveroita tai muita esikäsiteltyjä metsäsieniä
noin 1
rkl
kahvia
50
g
voita
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
kantarellifondia
2
rkl
valkoviinietikkaa (tai valkoista balsamiviinietikkaa)
1
rkl
hunajaa
1⁄2
ruukkua tuoretta timjamia
2
dl
kuohukermaa
(1⁄4
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja kuivaa ne liinalla. Paloittele suurimmat. Paista sieniä hetken aikaa kuivalla pannulla, niin että neste haihtuu hieman. Lorauta (kuuma) kahvi pannulle ja anna sihistä kunnolla. Haihduta kaikki neste.

  2. Lisää voi pannulle ja paista sieniä voissa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

  3. Kuori ja murskaa sillä aikaa valkosipulinkynsi ja lisää joukkoon. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon fondi, etikka ja hunaja ja pyörittele pannulla. Hienonna timjamin lehdet joukkoon.

  4. Lisää lopuksi kerma ja keitä kokoon keskilämmöllä, kunnes kastike sakenee.

  5. Tarkista maku ja mausta suolalla tarvittaessa. Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 162 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kermainen ja täyteläinen stroganoff kestää reipastakin maustamista. Kokeile! Tämä versio klassisesta lihapadasta on täynnä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen smetana-lihapata

Ainekset

700
g
naudan sisäpaistia
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
50
g
voita
3⁄4
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria
2
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
kuivattua rosmariinia
2
tl
kuivattua oreganoa
3
rkl
vehnäjauhoja
4
dl
lihalientä
½
sitruunan mehu
3
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
täysjyväsinappia
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
currya
2
maustekurkkua
2
prk (250 g)
smetanaa
1
ruukku tuoretta persiljaa
Lisäksi
mauste- (tai suola-) kurkkuja ja keitettyä perunaa (sekä salaattia)

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Poista lihasta mahdolliset kalvot ja paloittele nopan kokoisiksi kuutioiksi.

  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi padassa ja kuullota sipulit hitaasti kullankeltaisiksi.

  3. Lisää lihakuutiot joukkoon ja lisää lämpöä. Ruskista lihapalat sekoitellen.

  4. Lisää mausteet ja kuivayrtit ja jatka paistamista vielä hetken. Pyörittele vehnäjauhot huolella joukkoon. Lisää lihaliemi, sitruunan mehu, tomaattipyree, sinappi, soijakastike ja curry ja sekoita.

  5. Kuutioi joukkoon maustekurkut. Anna hautua kannen alla reilut 2 tuntia, kunnes liha on mureaa. Sekoita joukkoon smetana. Tarjoa perunoiden ja suola- tai maustekurkkujen sekä salaatin kanssa.

Kommentit (0)