
Jos rakastat key lime -piirakkaa, ihastut takuulla tähän puolukkapiirakkaan. Täytteessä maistuvat kinuskinen kondensoitu maito, limetti ja kirpeät puolukat. Piirakkapohjaan lisätään reilusti kookoshiutaleita, jotka antavat pohjalle maun lisäksi mahtavasti rapeutta.
Puolukkapiirakan saa aikaiseksi, vaikka puolukoita ei olisi kerännyt kuin mukillisen verran. Pienikin määrä marjoja antaa leivonnaiseen mukavaa syksyistä kirpeyttä.
Tässä ohjeessa puolukoiden pediksi levitetään täyte, jossa on mukana sekä kermarahkaa että kondensoitua maitoa. Yhdistelmä on makea mutta rahkan ja limettitilkan ansiosta silti raikas. Uunissa kondensoidun maidon maku muuttuu ihanan kinuskiseksi.
Pohjana on kookoshiutaleilla rikastettu murotaikina. Kookos tuo pohjaan paitsi makua, myös reippaasti rapeutta.
Piirakan kypsennysaika riippuu paljon vuoan materiaalista. Metallisessa vuoassa piiras kypsyy nopeasti, keraamisessa astiassa pohjan paistumista saa taas odotella hieman kauemmin. Piirakka kannattaa sijoitella uunin alaosaan, jolloin pohja ehtii kypsyä varmasti ennen pinnan paahtumista.
Kinuskinen puolukkapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot, kookoshiutaleet ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina kulhossaan jääkaappiin vähintään vartiksi.
- Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
- Painele taikina kevyesti voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
- Sekoita maitotiiviste, kermarahka, kananmunat ja vaniljasokeri kulhossa. Pese limetti, raasta siitä kuori ja purista mehu, ja lisää ne täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Lisää päälle puolukat.
- Paista piirakkaa uunin keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat ja täyte hyytynyt. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja tarjoile. Piirakka säilyy jääkaapissa pari päivää.
Mikä rasvaprosentti on suomalaisessa kermarahkassa? Ajattelin käyttää sitruunaa limetin sijaan. Se varmaankin onnistuu vai mitä?
Ainakin Valion kermarahkassa näyttäisi olevan noin 9 % rasvaa. Sitruuna toimii limetin tilalla oikein hyvin!
Tarkoitetaanko kondensoidulla maidolla valmiiksi karamellisoitua vai sitä tavallista kondensoitu maitoa?
Kiitos kysymyksestä, tähän tulee tavallista kondensoitua maitoa.
En pidä kookoshiutaleista, muuten ohje kuulostaa ihanalta. Voikohan ne korvata esim. samalla määrällä kaurahiutaleita vai pitäisikö laittaa vähemmän?
Vierailija täällä ihmettelee kysymystä kermarahkan rasvaprosentista, kun voitakin tulee 150g eli onko kermarahkan rasvaprosentilla jotain oleellista merkitystä?
Onko tavallinen kondensoitu maito se makea vai se ilman sokeria?
Uskoisin, että kermarahkalla täytteestä tulee täyteläisemmän makuinen kuin vähemmän rasvaa sisältävällä rahkalla. Voi tulee murotaikinapohjaan, joten se ei vaikuta täytteen makuun.
Voiko vehnäjauhot korvata gluteenittomalla?
Ostin karamellisoitua maitotiivistettä ja piirakka on jo uunissa, kun huomasin vasta eron. Nooh, saapa nähdä.
Mistä tämä nimi kinuskinen tulee, kun mitään kinuskia ei piirakkaan tule?
Voiko pakastaa.
Tein ja hyvää tuli! Kookoshiutaleet meni makumieltymysten vuoksi vaihtoon eli kaurahiutaleiksi. Täyte vaikutti ennen piirakan uuniin laittamista liian juoksevalta, joten lisäsin teelusikallisen maizenaa, perunajauhot käy yhtä hyvin. Puolukoiden määrä ei ainakaan omassa piirakkavuossani täsmännyt, joten kaksinkertaistin määrän.
Kondensoidusta maidosta: tässä tarkoitetaan tosiaan makeutettua versiota, jota on yleisimmin saatavilla.
Kinuskikysymykseen: kondensoitu maito saa karamellimaista makua paahtuessaan täytteessä uunissa, mistä syntyy se kinuskinen maku. Varmasti tulee makoisa täyte myös, jos päätyy käyttämään tilalla valmiiksi karamellisoitua, toffeemaisen paksua kondensoitua maitoa.
Gluteenittomasta versiosta: onnistuu. mutta pohjasta tulee hieman murenevampi. Kannattaa yhdistää pohjataikinaan gluteenittomat kaurajauhot ja vaalea gluteeniton jauhoseos, niiden yhdistelmästä voisi syntyä toimiva lopputulos.
Mä käytin valmiiksi karamellisoitua kondensoituamaitoa ja tuli kyllä uskomattoman hyvä.
Puolukat onneksi tasapainottaa liiallista makeutta