Mehevä tacontäyte nyhtökurpitsa valmistuu kypsäksi paahdetusta spagettikurpitsasta, joka riivitään kahdella haarukalla ennen tarjoilua. Paahda rinnalle mausteinen papu-possutäyte tai sen vegaaninen versio. Kasaa maissitortillan päälle, haukkaa ja nauti!
Kurpitsat ovat syksyllä todellista sesonkiruokaa. Niitä on tarjolla kotimaisina niin toreilla kuin ruokakauppojen kasvisosastoilla.
Helppo tapa kypsentää kokonainen kurpitsa on paahtaa se halkaistuna uunissa. Aluksi kurpitsasta koverretaan pois siemenet, jotka voi halutessaan paahtaa erikseen. Tämän jälkeen kurpitsan leikkuupinnat sivellään öljyllä ja maustetaan. Uuni hoitaa loput.
Kypsäksi paahtuneen kurpitsan voi tarjoilla hauskasti mehevänä nyhtökurpitsana. Spagettikurpitsa sopii säikeisen rakenteensa vuoksi erinomaisesti kahdella haarukalla nyhdettäväksi. Myös kiinteämpää myskikurpitsaa voi käyttää tällä tavoin.
Nyhtökurpitsa maistuu mainiolta niin tacojen täytteenä kuin erilaisten syysruokien lisukkeena.
Vinkki! Saat nyhtökurpitsatacoista vegaanisia vaihtamalla porsaan minuuttisuikaleet härkäpapusuikaleisiin.
Nyhtökurpitsatacot
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhdo ja kuivaa kurpitsa. Puolita se pituussuunnassa terävällä veitsellä ja nosta puolikkaat leivinpaperin päälle pellille kuori alaspäin. (Jos kurpitsa on liian kova leikattavaksi, voit pehmittää sitä ennen halkaisua mikroaaltouunissa.) Poista rihmat ja siemenet lusikan avulla. Sivele kurpitsat öljyllä ja ripottele pinnalle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla. Jos kurpitsa ei ole vielä täysin pehmennyt, voit jättää sen hetkeksi uunin jälkilämmölle.
- Valmista sillä aikaa muut täytteet.
- Tee salsa hienontamalla yrtit ja jalapenot veitsellä ja sekoittamalla ainekset keskenään.
- Valmista possu-papuhöystö. Mittaa öljy ja mausteet pannulle ja kuumenna hetki. Paista lihasuikaleet kypsiksi mausteöljyssä. (Jos käytät höystöön härkäpapusuikaleita, paista ne vastaavasti rapeiksi mausteöljyssä.) Lisää joukkoon kevyesti huuhdotut ja hyvin valutetut pavut. Paista, kunnes niiden pinta rapeutuu.
- Revi kurpitsat kahdella haarukalla paloiksi käyttäen paahtunutta kuorta astiana. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.
- Kokoa tacot: kasaa lämmitetyn tortillan päälle nyhtökurpitsaa ja possu-papuseosta sekä yrttisalsaa.
Vinkki: Spagettikurpitsa hajoaa haarukalla nyhdettäessä kauniisti säikeiseksi. Voit valmistaa nyhtökurpitsaa samalla tavoin myös kiinteämmästä myskikurpitsasta.
Reseptin esittelytekstissä IS:n puolella kerrotaan: "Spagettikurpitsa sopii säikeisen rakenteensa vuoksi erinomaisesti kahdella haarukalla nyhdettäväksi. Myös kiinteämpää myskikurpitsaa voi käyttää tällä tavoin." Ei muuten voi.
Spagettikurpitsa ja myskikurpitsa kypsyvät aivan eri tavalla. Jos myskikurpitsa on 225-asteisessa uunissa 45 minuuttia, siitä tulee lähes sosetta. Ei mitään tekemistä spagettikurpitsan rakenteen kanssa. Eikä toimituksen pitäisi yrittää pilata ruokatoimittajan työtä kirjoittamalla täyttä höpöhöpöä.
Kiitos kommentista, ohje on testattu myös myskikurpitsalla ja on toiminut hyvin. Syynä lienee se, että kurpitsasta haihtuu paahtumisen aikana myös nestettä, jolloin se ei muutu mössömäiseksi vaan pysyy kypsyessäänkin melko kiinteänä. Spagettikurpitsan saa kuitenkin paremmin riivittyä kahdella haarukalla nätin säikeiseksi.