Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Mehevä tacontäyte nyhtökurpitsa valmistuu kypsäksi paahdetusta spagettikurpitsasta, joka riivitään kahdella haarukalla ennen tarjoilua. Paahda rinnalle mausteinen papu-possutäyte tai sen vegaaninen versio. Kasaa maissitortillan päälle, haukkaa ja nauti!

Kurpitsat ovat syksyllä todellista sesonkiruokaa. Niitä on tarjolla kotimaisina niin toreilla kuin ruokakauppojen kasvisosastoilla.

Helppo tapa kypsentää kokonainen kurpitsa on paahtaa se halkaistuna uunissa. Aluksi kurpitsasta koverretaan pois siemenet, jotka voi halutessaan paahtaa erikseen. Tämän jälkeen kurpitsan leikkuupinnat sivellään öljyllä ja maustetaan. Uuni hoitaa loput.

Kypsäksi paahtuneen kurpitsan voi tarjoilla hauskasti mehevänä nyhtökurpitsana. Spagettikurpitsa sopii säikeisen rakenteensa vuoksi erinomaisesti kahdella haarukalla nyhdettäväksi. Myös kiinteämpää myskikurpitsaa voi käyttää tällä tavoin.

Nyhtökurpitsa maistuu mainiolta niin tacojen täytteenä kuin erilaisten syysruokien lisukkeena.

Vinkki! Saat nyhtökurpitsatacoista vegaanisia vaihtamalla porsaan minuuttisuikaleet härkäpapusuikaleisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min + 45 min kurpitsan paahtaminen
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtökurpitsatacot

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
pieniä maissitortilloja
Nyhtökurpitsa
1
(1 kg)
spagettikurpitsa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
suolaa
Vihreä salsa
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
rkl
säilöttyjä jalapenoviipaleita
1
limetin mehu
1
rkl
öljyä
ripaus suolaa ja sokeria
Paahdettu possu-papuhöystö
1
prk (230 g)
kypsiä mustapapuja
1
rs (350 g)
porsaan minuuttisuikaleita (tai 250 g paistettavia härkäpapusuikaleita)
1
rkl
öljyä
½
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
chilihiutaleita
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa kurpitsa. Puolita se pituussuunnassa terävällä veitsellä ja nosta puolikkaat leivinpaperin päälle pellille kuori alaspäin. (Jos kurpitsa on liian kova leikattavaksi, voit pehmittää sitä ennen halkaisua mikroaaltouunissa.) Poista rihmat ja siemenet lusikan avulla. Sivele kurpitsat öljyllä ja ripottele pinnalle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla. Jos kurpitsa ei ole vielä täysin pehmennyt, voit jättää sen hetkeksi uunin jälkilämmölle.
  2. Valmista sillä aikaa muut täytteet.
  3. Tee salsa hienontamalla yrtit ja jalapenot veitsellä ja sekoittamalla ainekset keskenään.
  4. Valmista possu-papuhöystö. Mittaa öljy ja mausteet pannulle ja kuumenna hetki. Paista lihasuikaleet kypsiksi mausteöljyssä. (Jos käytät höystöön härkäpapusuikaleita, paista ne vastaavasti rapeiksi mausteöljyssä.) Lisää joukkoon kevyesti huuhdotut ja hyvin valutetut pavut. Paista, kunnes niiden pinta rapeutuu.
  5. Revi kurpitsat kahdella haarukalla paloiksi käyttäen paahtunutta kuorta astiana. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.
  6. Kokoa tacot: kasaa lämmitetyn tortillan päälle nyhtökurpitsaa ja possu-papuseosta sekä yrttisalsaa.

Vinkki: Spagettikurpitsa hajoaa haarukalla nyhdettäessä kauniisti säikeiseksi. Voit valmistaa nyhtökurpitsaa samalla tavoin myös kiinteämmästä myskikurpitsasta.

Kommentit (2)

Vierailija

Reseptin esittelytekstissä IS:n puolella kerrotaan: "Spagettikurpitsa sopii säikeisen rakenteensa vuoksi erinomaisesti kahdella haarukalla nyhdettäväksi. Myös kiinteämpää myskikurpitsaa voi käyttää tällä tavoin." Ei muuten voi.

Spagettikurpitsa ja myskikurpitsa kypsyvät aivan eri tavalla. Jos myskikurpitsa on 225-asteisessa uunissa 45 minuuttia, siitä tulee lähes sosetta.  Ei mitään tekemistä spagettikurpitsan rakenteen kanssa. Eikä toimituksen pitäisi yrittää pilata ruokatoimittajan työtä kirjoittamalla täyttä höpöhöpöä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista, ohje on testattu myös myskikurpitsalla ja on toiminut hyvin. Syynä lienee se, että kurpitsasta haihtuu paahtumisen aikana myös nestettä, jolloin se ei muutu mössömäiseksi vaan pysyy kypsyessäänkin melko kiinteänä. Spagettikurpitsan saa kuitenkin paremmin riivittyä kahdella haarukalla nätin säikeiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Japanilainen teriyakikastike ja helppo paistaminen on varma ja nopea tapa saada tofusta rapeaa ja ihan tajuttoman hyvää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea teriyakitofu

Ainekset

300
g
kiinteää maustamatonta tofua
rkl
teriyaki-kastiketta
1
rkl
seesaminsiemeniä
½
dl
pankojauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
tl
seesaminsiemenöljyä
LISÄKSI
2
rkl
raastettua piparjuurta

Työvaiheet

  1. Leikkaa tofu sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä viipaleet leikkuulaudalle, aseta päälle talouspaperia ja painoksi toinen leikkuulauta. Pidä painon alla 30 minuuttia.

  2. Leikkaa tofuviipaleet sentin paksuisiksi tangoiksi ja pyörittele teriyakikastikkeessa. Anna maustua 10 minuuttia. Pyörittele tofut pankojauhoissa ja seesaminsiemenissä.

  3. Kuumenna pannulla öljyt, ja paista tofutankoja keskilämmöllä välillä käännellen, kunnes tofut ovat kauniin ruskeita. Kuori ja raasta päälle piparjuurta.

Vinkki! Voit korvata tofun tempellä. Tempessä on kiinteämpi rakenne, ja sen voi valmistaa ilman painon alla pitämistäkin.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Aurajuustolla maustettu pehmeä punajuuripata sisältää jopa kilon kasviksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-aurajuustopata

Ainekset

6–8 (800 g)
punajuurta
200
g:n pala
juuriselleriä
2
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
5
dl
vettä
2
dl
ohrasuurimoita
2
tl
kuivattua salviaa
2
dl
kermaa
1
pkt (170 g)
sinihomejuustoa
n. ½
tl
suolaa
n. ¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Kuori ja pilko juuriselleri. Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi.

  2. Kuullota sipuleita hetki öljyssä pannulla.

  3. Laita suurimot ja vesi pataan tai uunivuokaan. Lisää kerroksittain punajuuret, sellerit ja sipulit. Ripottele väleihin salviaa. Hauduta pataa kannella peitettynä 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita kerma ja murennettu juusto pataan. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Hauduta ilman kantta vielä 30 minuuttia. Tarjoa herkullinen punajuuripata pähkinäisen salaatin, juuresraasteen ja tuoreen leivän kanssa.