Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Mehevä tacontäyte nyhtökurpitsa valmistuu kypsäksi paahdetusta spagettikurpitsasta, joka riivitään kahdella haarukalla ennen tarjoilua. Paahda rinnalle mausteinen papu-possutäyte tai sen vegaaninen versio. Kasaa maissitortillan päälle, haukkaa ja nauti!

Kurpitsat ovat syksyllä todellista sesonkiruokaa. Niitä on tarjolla kotimaisina niin toreilla kuin ruokakauppojen kasvisosastoilla.

Helppo tapa kypsentää kokonainen kurpitsa on paahtaa se halkaistuna uunissa. Aluksi kurpitsasta koverretaan pois siemenet, jotka voi halutessaan paahtaa erikseen. Tämän jälkeen kurpitsan leikkuupinnat sivellään öljyllä ja maustetaan. Uuni hoitaa loput.

Kypsäksi paahtuneen kurpitsan voi tarjoilla hauskasti mehevänä nyhtökurpitsana. Spagettikurpitsa sopii säikeisen rakenteensa vuoksi erinomaisesti kahdella haarukalla nyhdettäväksi. Myös kiinteämpää myskikurpitsaa voi käyttää tällä tavoin.

Nyhtökurpitsa maistuu mainiolta niin tacojen täytteenä kuin erilaisten syysruokien lisukkeena.

Vinkki! Saat nyhtökurpitsatacoista vegaanisia vaihtamalla porsaan minuuttisuikaleet härkäpapusuikaleisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min + 45 min kurpitsan paahtaminen
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtökurpitsatacot

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
pieniä maissitortilloja
Nyhtökurpitsa
1
(1 kg)
spagettikurpitsa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
suolaa
Vihreä salsa
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
rkl
säilöttyjä jalapenoviipaleita
1
limetin mehu
1
rkl
öljyä
ripaus suolaa ja sokeria
Paahdettu possu-papuhöystö
1
prk (230 g)
kypsiä mustapapuja
1
rs (350 g)
porsaan minuuttisuikaleita (tai 250 g paistettavia härkäpapusuikaleita)
1
rkl
öljyä
½
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
chilihiutaleita
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa kurpitsa. Puolita se pituussuunnassa terävällä veitsellä ja nosta puolikkaat leivinpaperin päälle pellille kuori alaspäin. (Jos kurpitsa on liian kova leikattavaksi, voit pehmittää sitä ennen halkaisua mikroaaltouunissa.) Poista rihmat ja siemenet lusikan avulla. Sivele kurpitsat öljyllä ja ripottele pinnalle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla. Jos kurpitsa ei ole vielä täysin pehmennyt, voit jättää sen hetkeksi uunin jälkilämmölle.
  2. Valmista sillä aikaa muut täytteet.
  3. Tee salsa hienontamalla yrtit ja jalapenot veitsellä ja sekoittamalla ainekset keskenään.
  4. Valmista possu-papuhöystö. Mittaa öljy ja mausteet pannulle ja kuumenna hetki. Paista lihasuikaleet kypsiksi mausteöljyssä. (Jos käytät höystöön härkäpapusuikaleita, paista ne vastaavasti rapeiksi mausteöljyssä.) Lisää joukkoon kevyesti huuhdotut ja hyvin valutetut pavut. Paista, kunnes niiden pinta rapeutuu.
  5. Revi kurpitsat kahdella haarukalla paloiksi käyttäen paahtunutta kuorta astiana. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.
  6. Kokoa tacot: kasaa lämmitetyn tortillan päälle nyhtökurpitsaa ja possu-papuseosta sekä yrttisalsaa.

Vinkki: Spagettikurpitsa hajoaa haarukalla nyhdettäessä kauniisti säikeiseksi. Voit valmistaa nyhtökurpitsaa samalla tavoin myös kiinteämmästä myskikurpitsasta.

Kommentit (2)

Vierailija

Reseptin esittelytekstissä IS:n puolella kerrotaan: "Spagettikurpitsa sopii säikeisen rakenteensa vuoksi erinomaisesti kahdella haarukalla nyhdettäväksi. Myös kiinteämpää myskikurpitsaa voi käyttää tällä tavoin." Ei muuten voi.

Spagettikurpitsa ja myskikurpitsa kypsyvät aivan eri tavalla. Jos myskikurpitsa on 225-asteisessa uunissa 45 minuuttia, siitä tulee lähes sosetta.  Ei mitään tekemistä spagettikurpitsan rakenteen kanssa. Eikä toimituksen pitäisi yrittää pilata ruokatoimittajan työtä kirjoittamalla täyttä höpöhöpöä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista, ohje on testattu myös myskikurpitsalla ja on toiminut hyvin. Syynä lienee se, että kurpitsasta haihtuu paahtumisen aikana myös nestettä, jolloin se ei muutu mössömäiseksi vaan pysyy kypsyessäänkin melko kiinteänä. Spagettikurpitsan saa kuitenkin paremmin riivittyä kahdella haarukalla nätin säikeiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.