Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 136 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Ripaus suolaa saa makean banaanikakun loistamaan. Tähän kakkuun se lisätään suolapähkinöiden muodossa.

Moni suosii välipalana raikkaan keltaisia banaaneja, mutta leivontaan sopivat parhaiten kypsät, hieman pehmenneet hedelmät. Hedelmäkoriin unohtuneet pilkuttuneet banaanit kannattaa siis pelastaa kakun aineksiksi.

Banaanisose tekee kakusta mehevän ja saa sen pysymään hyvin koossa leikattaessa.

Banaanin miedon makea maku kaipaa vastapainoksi ripauksen suolaa. Sen voi hyvin lisätä taikinaan vaikka suolapähkinöiden muodossa, jolloin kakun rakenteeseen saa samalla hauskaa rousketta.

Tässä ohjeessa kakku viimeistellään ihanan tahmealla hunaja-voi-suolapähkinäkuorrutuksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 t + jäähtyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suolapähkinäkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
kypsää banaania
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
suolapähkinöitä karkeasti rouhittuna
Kuorrutus
1
dl
juoksevaa hunajaa
75
g
voita
150
g
suolapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 1,5 litran vetoinen vuoka. Kuori banaanit ja soseuta ne sauvasekoittajalla. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä banaanisose seokseen.

  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja rouhitut suolapähkinät keskenään. Kääntele seos nopeasti muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina vuokaan.

  3. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna levätä noin 15 minuuttia. Irrota kakku, mutta jätä vuoka päälle, ettei kakun kosteus haihdu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  4. Tee kuorrutus. Mittaa hunaja ja voi pieneen kattilaan. Anna kiehahtaa ja sekoittele noin minuutti, kunnes voi on sulanut ja seos hieman paksuuntunut. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon kokonaiset suolapähkinät. Anna jäähtyä, kunnes seos on paksuhkoa. Lusikoi kakulle ja anna jähmettyä.

Kommentit (7)

Vierailija

Kuinka paljon tavallista sokeria jos fariinisokeria ei ole?

Vierailija

Entä jos ei ole banaanieta niin montako taatelia laitetaan?...

Resepti on resepti ja silloin se maistuu siltä mitä reseptissä käsketään laittaa. Jos ei kaapissa ole fariinisokeria, niin sitten kauppaan ostamaan fariinisokeria. Ei tuossa ole tarvetta luetella kaikkia mahdollisia intiaanisokereita tai ruokokidesokereita tai stevioita tai muitakaan jos ne eivät reseptiin kuulu.

Vierailija

Anteeksi kovasti kysymykseni, en tiennyt asian olevan näin herkkä jollekin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Fariinisokeri tuo mukanaan enemmän kosteutta ja makua, muuten tavallinen sokeri toimii yhtä hyvin. Desi tavallista sokeria painaa vähän enemmän kuin desi fariinisokeria, mutta laittaisin silti tavallista sokeria suunnilleen saman määrän.

Ulla

Voiko tän tehdä ilman suolapähkinöitä? Pitääkö kakkuun lisätä esim. jauhoja?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ei tarvitse lisätä mitään tilalle, pähkinät voi vain jättää pois. 

Vierailija

Kiitos Emilia fariinisokerin vastauksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat mantelin makua, et voi olla ihastumatta tähän simppeliin leivonnaiseen.

Frangipane on helppo ja ihanan mehevä leivonnainen. Nimi viittaa mantelitäytteeseen, joten frangipane voi olla yhtä hyvin murotaikinaleivos, hedelmäpiirakka kuin mantelikakkukin. Esimerkiksi Ranskassa frangipanea nautitaan galette des rois -voitaikinaleivonnaisessa.

Frangipane syntyy...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 h + vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Frangipane-leivokset

Ainekset

Pohjataikina
125
g
kylmää voita
dl
erikoisvehnäjauhoja
2
rkl
ruokosokeria
1
kananmuna
(1–3
tl
kylmää vettä)
Täyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
huoneenlämpöistä kananmunaa
2
ps (à 75 g)
mantelijauhetta
½
tl
vaniljajauhetta
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Lisäksi
vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja ruokosokeri. Sekoita seos monitoimikoneessa tai nypi sormin murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos se tuntuu kuivalta, lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Voitele leivosvuoat (Ø 8 cm) tai piirakkavuoka (Ø 22 cm).
  3. Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla tai leivosvuoalla 8 palaa (Ø noin 10 cm). Painele ne vuokien pohjille ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Tee täyte. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kääntele mantelijauheet ja vaniljajauhe täytteeseen.
  5. Jaa täyte vuokiin ja ripottele mantelilastut pinnalle. Paista leivoksia uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai piirakkaa 45–50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
  6. Tarjoa leivokset huoneenlämpöisinä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Suussasulavaa suklaata ja raikasta appelsiinia. Tämä juustokakku ammentaa makumaailmansa klassikkopatukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min + kakun hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaa-mascarponekakku

Ainekset

Pohja
150
g
suklaakeksejä
25
g
voita
1
appelsiinin kuoriraaste
Täyte
200
g
tummaa (noin 45 %) suklaata
1
levy (120 g)
appelsiinisuklaata (Fazerina)
75
g
voita
3
kananmunaa
2
dl
kuohukermaa
prk (à 250 g)
mascarponea
4
liivatelehteä
2
rkl
appelsiinimehua
Päälle
appelsiinisuklaata, appelsiinia

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit esimerkiksi kaulimen avulla tai tehosekoittimessa. Sulata voi ja pese ja raasta appelsiinin kuori. Sekoita voi ja kuoriraaste keksimuruihin. Pingota leivinpaperi irtopohjaiseen (noin 20 cm) vuokaan ja painele keksiseos pohjalle. Laita kylmään täytteen teon ajaksi.

  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

  3. Paloittele suklaat ja voi lämmönkestävään kulhoon. Nosta vesihauteeseen kiehuvan kattilan päälle ja anna sulaa. Nosta kattila pois liedeltä ja anna suklaaseoksen jäähtyä noin 5 minuuttia. Erottele sillä aikaa keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset suklaaseokseen yksitellen voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele mascarponeen. Vatkaa valkuaiset erikseen vaahdoksi. Sekoita kaikki vaahdot varovasti suklaaseokseen.

  4. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatelehdet kuivaksi ja liuota appelsiinimehuun. Anna jäähtyä hieman ja kääntele suklaamassaan. Kaada massa pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia.

  5. Koristele suklaalla ja appelsiinilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Mehevän kakkutaikinan juju on mantelijauheessa ja paksussa turkkilaisessa jogurtissa. Taikina valmistuu nopeasti, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Päälle ladotaan kuorineen keitetyt mandariiniviipaleet, jolloin makuun tulee reippaasti aromikkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-mantelikakku

Ainekset

2–3
luomumandariinia
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
kanelitanko
Kakkutaikina
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
kananmunaa
100
g
sulatettua voita tai margariinia
dl
vehnäjauhoja
2
dl
mantelijauhetta
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua kardemummaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Pese mandariinit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi kuorineen.
  2. Mittaa sokeri ja vesi paistinpannulle. Lisää kanelitanko. Kiehauta. Lisää mandariiniviipaleet ja keitä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Vältä sekoittamista, jotta mandariiniviipaleet pysyisivät mahdollisimman ehjinä.
  3. Sekoita jogurtti, kananmuna ja sulatettu rasva kulhossa. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää nestemäisten ainesten joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  4. Vuoraa leivinpaperilla kakkuvuoka (halkaisija 20 cm). Kaada taikina vuokaan. Nosta mandariiniviipaleet liemestä ja aseta taikinan päälle. Jätä sokeriliemi talteen viimeistelyä varten.
  5. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja nosta tarjoiluvadille. Valuta päälle sokerilientä. (Jos sokeriliemi on jämähtänyt pannulle, kuumenna se notkeaksi.)

Kommentit (1)

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Tämän kakun aion leipoa sitten kun veriappelsiineja tulee kauppoihin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Näiden pullien kierteissä maistuu mehevä karpalo-pistaasitäyte. Pienet pullat kypsyvät nopeasti ja ovat täydelllisiä suupaloja kahvin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 pullaa
Valmistusaika
45 min + kohotus 1 t 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Käärmepullat

Ainekset

2
dl
täysmaitoa
tl
kuivahiivaa
¾
dl
ruokosokeria
2
kananmunaa
1
tl
vaniljasokeria
¾
tl
suolaa
n. 6
dl
vehnäjauhoja
Täyte
100
g
voita
1
dl
pehmeitä karpaloita (kuivattu)
1
dl
kuorettomia, suolaamattomia pistaaseja
1
dl
fariinisokeria
Voiteluun
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi, kaada kulhoon ja liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri ja anna seoksen tekeytyä 10 minuuttia.

  2. Vatkaa munat, vanilja ja suola maidon joukkoon. Lisää jauhot parissa erässä sekoittaen. Taikinan tulee olla kosteaa ja tahmeaa. Lisää tarvittaessa 1–2 rkl jauhoja.

  3. Kostuta kädet vedellä ja vaivaa taikinaa kulhossa muutama minuutti. Taikina näyttää keskeneräiseltä tässä vaiheessa. Taputtele taikinan pinta tasaiseksi. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 tunti.

  4. Kuutioi voi kulhoon. Leikkaa karpalot pieniksi paloiksi. Jauha pistaasit hienoksi muruksi. Sekoita täytteen aineet keskenään sormin nyppimällä.

  5. Kaavi taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikina sileäksi, noin 5 minuuttia. Muotoile taikina palloksi ja anna sen levätä liinalla peitettynä 15 minuuttia.

  6. Leikkaa taikina kahtia. Kauli taikinapala 22 cm x 34 cm:n levyksi. Levitä puolet täytteestä taikinalevyn alimmaiselle puolikkaalle. Taita levy pitkän sivun suuntaisesti päällekkäin. Painele varovasti taikinapuolikkaita yhteen. Leikkaa taikinalevy terävällä veitsellä 20 ohueksi nauhaksi.

  7. Käärmepulla syntyy kahdesta taikinasuikaleesta. Kierrä ensin taikinasuikaleet molemmista päistä kierteelle. Kierrä sitten yksi suikale itsensä ympäri kiepiksi. Jatka kieppiä toisella suikaleella. Nipistä suikaleet liitoskohdasta yhteen ja käännä suikaleen häntä pullan alle. Yhdestä taikinapalasta tulee 10 pullaa. Toista sama toisella taikinapalalla.

  8. Kohota pullia liinan alla 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  9. Voitele pullat munalla. Paista 8–10 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä.

Kommentit (1)

Vierailija

Järkyttävä nimi käärmepullat👎 . Ei totisesti innosta maistamaan.

Parempi olisi nimi kierrepullat.