Näyttävä charcuterie eli leikkelelauta on helppo koostaa lähes kokonaan kaupan antimista. Muutama tähtitarjottava, kuten herkullisen suklainen kirsikkahillo tai valkosuklaakinuskilla hunnutettu valkohomejuusto, tuovat käsityöleiman.
Juustotarjotin on tuttu tarjottava glögi-iltaan. Yhtä helposti syntyy myös näyttävä leikkelelauta, jonka voi koostaa lähes kokonaan kaupasta valmiina löytyvistä aineksista.
Ideana on taitella vadille tai kauniille leikkuulaudalle erilaisia leikkeleitä, kuten salamiviipaleita ja ohutta ilmakuivattua kinkkua. Leikkeleiden lomaan sopivat tuoreet paloitellut sekä kuivatut hedelmät, oliivit ja pähkinät. Makeat marmeladitkin toimivat yllättävän hyvin suolaisessa seurassa.
Halutessaan leikkelelaudan voi höystää yhdellä tai kahdella itse tehdyllä herkulla. Tästä reseptistä löytyvät ideat valkosuklaakinuskilla päällystettyyn valkohomejuustoon sekä kirsikkahilloon, joka valmistuu helposti kaupan pakastekirsikoista.
Pikkujoulujen leikkelelauta
Ainekset
Työvaiheet
- Asettele leikkeleet, pestyt ja paloitellut hedelmät, keksit, juustokiekot ja muut ainekset näyttävästi vadille.
- Tee valkosuklaakinuski. Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa ja anna kiehua hiljalleen sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes kastike on keittynyt kinuskiksi. Siirrä pois levyltä.
- Paloittele valkosuklaa kinuskin joukkoon, ja sulata sekoitellen. Anna jäähtyä hetki, ja kaada kädenlämpöinen valkosuklaakinuski juustokiekkojen päälle.
- Koristele juustot suolapähkinöillä.
Glögillä maustettu kirsikka-suklaahillo
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata kirsikat ja soseuta ne sauvasekoittimella. Sekoita sose, sitruunamehu ja hillosokeri kattilassa. Anna kiehua 10 minuuttia, sekoita välillä. Ota kattila liedeltä ja poista vaahtokuori. Raasta tai hienonna suklaa hyvin hienoksi ja sulata hillon joukkoon. Lorauta lopuksi glögiä sekaan. Purkita puhtaisiin purkkeihin. Säilytä viileässä.
- Tarjoa hillo leikkelelaudan osana.
Eipä ole oikein tätä päivää tällainen charcuterie.
En ole vegaani enkä täysin kasvissyöjäkään, mutta minulta nuo leikkeleet kyllä jäisivät syömättä.
Minkä ihmeen takia ihana valkohomejuusto pitää kuorruttaa kinuskilla? Sekin olisi jäänyt syömättä.
Kummallista konstailua.