Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Joululeipä leivotaan nyt tähden muotoon. Maustetahna tuo siihen tutun maun.

Kaunis tähdenmuotoinen joululeipä sopii viemisiksi, syötäväksi lahjaksi tai tarjolle sellaisenaan joulun suolaisten kalojen tai juustojen seuraan.

Oheisen reseptin kananmunalla rikastettu taikina muistuttaa hieman pullataikinaa. Sokerin sijaan käytetään kuitenkin siirappia, ja sitäkin maltillisesti. Tärkeää on vaivata taikina huolellisesti, jotta siihen muodostuu kunnon sitko.

Täyte valmistuu taikinan kohotessa mämmimaltaista, mausteista ja siirapista sekoittamalla.

Tähden muotoilu on helpompaa kuin uskoisikaan. Taikina kaulitaan neljäksi pyöreäksi levyksi, jotka nostellaan täytettyinä päällekkäin. Levyyn leikataan sakarat, jotka kiepautetaan kierteelle ja nipistellään yhteen. Siirappivesisively antaa tähtileivälle uunissa kauniin kiillon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
noin 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Tähtileipä

Ainekset

Taikina
3
dl
vettä
1
kananmuna
½
dl
tummaa siirappia
1
ps
kuivahiivaa TAI 25 g tuorehiivaa
1
dl
spelttijauhoja
noin 9
dl
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
25
g
pehmeää voita
Täyte
½
dl
mämmimaltaita
¼
dl
vettä
1
rkl
siirappia
50
g
voita
1
rkl
kuminansiemeniä
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1
tl
jauhettua pomeranssia
Voiteluun
½
dl
siirappia
½
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Aloita leivän valmistaminen taikinasta. Sekoita haalea vesi, kananmuna, siirappi ja hiiva kulhossa. 

  2. Lisää jauhot ja suola ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää myös voi ja vaivaa taikina kimmoisaksi joko käsin tai yleiskoneessa. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, taikina ei saa olla löysää, sillä muutoin muotoilu ei onnistu. Anna taikinan levätä kulhossa puolisen tuntia liinalla peitettynä.

  3. Valmista tällä välin täyte sekoittamalla ensin mallas ja vesi keskenään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

  4. Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja pyöräytä palat palloiksi.

  5. Kauli kevyesti jauhotetulla pöydällä jokaisesta pallosta noin 25–30 cm:n kokoinen ympyrä.

  6. Nosta yksi taikinaympyröistä leivinpaperin päälle ja levitä ⅓ täytteestä sen päälle. Nosta toinen taikinaympyrä päälle, paina se kevyesti kiinni ja levitä taas ⅓ täytteestä päälle. Toista vielä kerran ja nosta neljäs taikinaympyrä kanneksi.

  7. Ennen leikkaamista, aseta juomalasi tai muu ympyrän mallinen muotti taikinan keskelle merkiksi. Leikkaa tämän jälkeen taikinaympyrä 16 osaan siten, että taikinan keskelle jää ympyrän mallinen leikkaamaton pala. Leikkaaminen onnistuu helpoimmin, kun ensin leikkaat ympyrän neljään osaan ja tämän jälkeen jaat jokaisen neljänneksen vielä neljään.

  8. Muotoile tähti ottamalla kiinni kahdesta vierekkäisestä taikinapalasta. Kieritä niitä ulospäin toisiinsa nähden ja nipistä päät toisiinsa kiinni. Toista, kunnes sinulla on kahdeksansakarainen tähti. Nosta tähti pellille kohoamaan.

  9. Anna tähden kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolesta tunnista tuntiin.

  10. Valmista tällä välin voiteluun tarvittava siirappi kiehauttamalla vesi ja siirappi kattilassa.

  11. Paista tähteä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Voitele se kauttaaltaan siirappivedellä. Nosta takaisin uuniin ja paista vielä 5 minuuttia. Voitele lopuksi siirappivedellä.

Kommentit (3)

Vierailija

Mitä reseptin tekijä suosittelee, jos haluaisin jättää speltin pois - laittaisinko vastaavan määrän vehnä- vai ruisjauhoja? Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Spelttijauhot voi hyvin vaihtaa tavallisiin vehnäjauhoihin. Niitä on taikinassa hirmu vähän, eli muutos ei juuri vaikuta lopputulokseen.

Vierailija

Kiitos Emilia vastauksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kasaa lounasvohvelin päälle avokadoa ja kananmunaa. Jos nälkä on isompi, voi munia paistaa tuplat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty kauravohveli

Ainekset

TAIKINA
1
dl
kaurajauhoja
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
2
dl
kauramaitoa
1
kananmuna
1
rkl
öljyä
AVOKADOTAHNA
2
kypsää avokadoa
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
kananmunaa
paistamiseen öljyä
½
tl
suolaa
2
kevätsipulia
2
dl
versoja tai ituja
(chilikastiketta kuten Srirachaa tai tabascoa)

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon kauramaito, muna ja öljy. Anna turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

  2. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisus kulhoon. Muussaa avokado rouheaksi soseeksi haarukalla. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita avokadon joukkoon yhdessä sitruunamehun ja suolan kanssa.

  3. Paista taikinasta kuumalla vohveliraudalla neljä rapeareunaista vohvelia. Paista yhtä aikaa munat pannulla tilkassa öljyä. Ripottele suolaa munille.

  4. Leikkaa kevätsipulit viipaleiksi.

  5. Lusikoi avokadotahnaa lämpimälle vohvelille ja nosta paistettu kananmuna tahnan päälle. Ripottele päälle kevätsipulia, versoja ja chilikastiketta maun mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.