Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Joululeipä leivotaan nyt tähden muotoon. Maustetahna tuo siihen tutun maun.

Kaunis tähdenmuotoinen joululeipä sopii viemisiksi, syötäväksi lahjaksi tai tarjolle sellaisenaan joulun suolaisten kalojen tai juustojen seuraan.

Oheisen reseptin kananmunalla rikastettu taikina muistuttaa hieman pullataikinaa. Sokerin sijaan käytetään kuitenkin siirappia, ja sitäkin maltillisesti. Tärkeää on vaivata taikina huolellisesti, jotta siihen muodostuu kunnon sitko.

Täyte valmistuu taikinan kohotessa mämmimaltaista, mausteista ja siirapista sekoittamalla.

Tähden muotoilu on helpompaa kuin uskoisikaan. Taikina kaulitaan neljäksi pyöreäksi levyksi, jotka nostellaan täytettyinä päällekkäin. Levyyn leikataan sakarat, jotka kiepautetaan kierteelle ja nipistellään yhteen. Siirappivesisively antaa tähtileivälle uunissa kauniin kiillon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
noin 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Tähtileipä

Ainekset

Taikina
3
dl
vettä
1
kananmuna
½
dl
tummaa siirappia
1
ps
kuivahiivaa TAI 25 g tuorehiivaa
1
dl
spelttijauhoja
noin 9
dl
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
25
g
pehmeää voita
Täyte
½
dl
mämmimaltaita
¼
dl
vettä
1
rkl
siirappia
50
g
voita
1
rkl
kuminansiemeniä
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1
tl
jauhettua pomeranssia
Voiteluun
½
dl
siirappia
½
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Aloita leivän valmistaminen taikinasta. Sekoita haalea vesi, kananmuna, siirappi ja hiiva kulhossa. 

  2. Lisää jauhot ja suola ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää myös voi ja vaivaa taikina kimmoisaksi joko käsin tai yleiskoneessa. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, taikina ei saa olla löysää, sillä muutoin muotoilu ei onnistu. Anna taikinan levätä kulhossa puolisen tuntia liinalla peitettynä.

  3. Valmista tällä välin täyte sekoittamalla ensin mallas ja vesi keskenään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

  4. Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja pyöräytä palat palloiksi.

  5. Kauli kevyesti jauhotetulla pöydällä jokaisesta pallosta noin 25–30 cm:n kokoinen ympyrä.

  6. Nosta yksi taikinaympyröistä leivinpaperin päälle ja levitä ⅓ täytteestä sen päälle. Nosta toinen taikinaympyrä päälle, paina se kevyesti kiinni ja levitä taas ⅓ täytteestä päälle. Toista vielä kerran ja nosta neljäs taikinaympyrä kanneksi.

  7. Ennen leikkaamista, aseta juomalasi tai muu ympyrän mallinen muotti taikinan keskelle merkiksi. Leikkaa tämän jälkeen taikinaympyrä 16 osaan siten, että taikinan keskelle jää ympyrän mallinen leikkaamaton pala. Leikkaaminen onnistuu helpoimmin, kun ensin leikkaat ympyrän neljään osaan ja tämän jälkeen jaat jokaisen neljänneksen vielä neljään.

  8. Muotoile tähti ottamalla kiinni kahdesta vierekkäisestä taikinapalasta. Kieritä niitä ulospäin toisiinsa nähden ja nipistä päät toisiinsa kiinni. Toista, kunnes sinulla on kahdeksansakarainen tähti. Nosta tähti pellille kohoamaan.

  9. Anna tähden kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolesta tunnista tuntiin.

  10. Valmista tällä välin voiteluun tarvittava siirappi kiehauttamalla vesi ja siirappi kattilassa.

  11. Paista tähteä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Voitele se kauttaaltaan siirappivedellä. Nosta takaisin uuniin ja paista vielä 5 minuuttia. Voitele lopuksi siirappivedellä.

Kommentit (3)

Vierailija

Mitä reseptin tekijä suosittelee, jos haluaisin jättää speltin pois - laittaisinko vastaavan määrän vehnä- vai ruisjauhoja? Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Spelttijauhot voi hyvin vaihtaa tavallisiin vehnäjauhoihin. Niitä on taikinassa hirmu vähän, eli muutos ei juuri vaikuta lopputulokseen.

Vierailija

Kiitos Emilia vastauksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.