Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 305 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kypsennä kala, perunat ja kasvikset yhdessä astiassa. Ranskalaistyylisen uunilohen maun viimeistelee valkosipulilla ja sardelleilla maustettu yrttikastike. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen uunilohi

Ainekset

800
g
uusia perunoita tai kesäperunoita (pieniä)
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
600
g
lohifileetä fileen paksummasta päästä
200
g
vihreitä papuja
250
g
kirsikkatomaatteja
2
dl
oliiveja
2
limettiä tai 1 sitruuna
Sardelli-yrttikastike
2
valkosipulinkynttä
2
sardellifileetä
1
ruukku
basilikaa
1
ruukku
minttua tai lehtipersiljaa
1
rkl
limetti- tai sitruunamehua
1/3
tl
suolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
n. ¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Harjaa tai kuori perunat ja paloittele ne tarvittaessa. Yhdistä öljy ja mausteet kulhossa. Ota puolet seoksesta erikseen. Laita perunat kulhoon ja sekoita mausteöljyn kanssa. Kumoa leivinpaperille uunipellille ja paista uunissa perunoiden koosta riippuen 10–15 minuuttia.

  2. Lisää lohi, huuhdellut pavut, tomaatit ja oliivit pellille. Valuta loppu mausteöljy niille. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista 15–20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää mutta vielä lohkeavan pehmeää. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla. Lohi on mehevää 42-asteisena. Kypsemmän kalan ystävät paistavat lohen 58-asteiseksi. Purista limetti- tai sitruunamehua lohelle.

  3. Tee kastike. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Soseuta kaikki kastikkeen aineet tahnaksi.

  4. Valuta hieman kastiketta kypsän kalan ja kasvisten päälle ja laita loppu tarjolle.

Kommentit (4)

Millamillajne

Hyvää ja helppotekoista ruokaa. Laitoin sitruunaa, limetin maku voi mielestäni joskus tuntua synteettiseltä. Kotona oli iso nippu tilliä. Korvasin sillä nuo yrtit ja hyvää tuli.

Vierailija

Ohjeen kypsennysajat eivät riittäneet perunoille ja pavuille.

Vierailija

Kiitos asiallisesta ja toteuttamiskelpoisesta reseptistä.

Vierailija

Todella hyvä ja helppo resepti. Tuli vakiokäyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purin eli japanilainen karamellivanukas muistuttaa hieman ranskalaista crème caramel -jälkiruokaa. Tässä versiossa paahdettu sokeri korvataan dulce de lechellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min + yön yli tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen karamellivanukas

Ainekset

3
isoa kananmunaa (L-koko)
3
dl
täysmaitoa
1
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
½
tl
aitoa vaniljaa jauheena
½
tlk (à 360 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulche de lecheä
LISÄKSI
öljyä vuokiin
4–8
tuoretta mansikkaa

Työvaiheet

  1. Sivele pienet uuninkestävät annoskulhot tai lasiastiat (vetoisuus noin 2½ dl) kevyesti öljyllä. Varaa valmiiksi korkeareunainen metallinen tai lasinen uunivuoka, johon astiat mahtuvat.

  2. Riko kulhoon kaksi munaa ja erottele kolmannesta keltuainen munien joukkoon. Vatkaa munat kierrevatkaimella, kunnes ne juuri ja juuri vaahtoavat.

  3. Kaada pinnoitettuun kattilaan maito ja kerma. Lisää sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on täysin liuennut.

  4. Valuta maito-kermaseos munien joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada seos vielä siivilän läpi kannuun. Lisää vaniljajauhe ja anna levätä 5 minuuttia.

  5. Sekoita dulce de lechen rakenne sileäksi ja jaa se annoskulhoihin.

  6. Jos vanukasseoksen pinnalla on vielä paljon ilmakuplia, poista ne varovasti lusikalla. Pyöräytä seos vielä kerran lusikalla pohjaa myöten ja kaada kulhoihin.

  7. Kuumenna vedenkeittimessä vettä ja kaada vesi uunivuokaan niin, että veden pinta yltää annoskulhojen puoleen väliin. Peitä vuoka foliolla.

  8. Kypsennä vanukkaita 150-asteisen uunin keskitasolla 40–45 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet reunoilta. Vanukkaat saavat jäädä keskeltä hyllyvän löysäksi, sillä ne jähmettyvät jäähtyessään.

  9. Nosta uunivuoka ritilöineen pois uunista. Poista folio ja ota annosvuoat jäähtymään ritilän päälle, kunnes ne ovat noin kädenlämpöisiä.

  10. Peitä kulhot foliolla ja laita jääkaappiin. Vanukkaat saavat tekeytyä vielä yön yli. Koristele viipaloiduilla mansikoilla.

Vinkki Mikäli haluat käyttää kaiken dulce de lechen, lisää vanukkaiden kypsennysaikaa 5–10 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Parsa ja retiisit tekevät siikacrudosta sopivan alkuruoan pääsiäispöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen siikacrudo

Ainekset

400
g
siikafileetä
1
(luomu)sitruuna
1
tl
sormisuolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
1–2
retiisiä
2
vihreää parsaa
1
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl
kapriksia
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata. Laita myös tarjoiluastia hetkeksi pakastimeen.

  2. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  3. Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja nosta tarjoiluvadille.

  4. Pirskottele kalalle sitruunamehua. Ripottele päälle sitruunankuorta, suolaa ja pippuria. Anna maustua noin 5 minuuttia.

  5. Viipaloi retiisit. Höylää parsasta kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Nosta ne kalan päälle. Lisää kaprikset ja hienonna päälle lehtipersilja. Viimeistele valuttamalla pinnalle hieman oliiviöljyä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 20 min + jääkaapissa 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncellokakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
(luomu)sitruunan kuori raastettuna
KOSTUTUS
1
rkl
limoncelloa
1
rkl
sokeria
2
rkl
vettä
TÄYTE
3
liivatelehteä
2
rs (à 250 g)
mascarponejuustoa
400
g
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6%)
1
dl
sokeria
1
dl
sitruunamehua
½
dl
limoncelloa
LISÄKSI
1
rkl
voita + vehnäjauhoja (kandeerattuja sitruunaviipaleita)

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 20–22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Kääntele jauhoseos ja sitruunankuori muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pese vuoka ja laita pohja takaisin vuokaan.

  2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.

  3. Vatkaa mascarpone, jogurtti ja sokeri tasaiseksi. Purista sitruunamehu. Kuumenna limoncello ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Siirrä syrjään liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota lehdet limoncello-sitruunamehuseokseen. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Sekoita liivate-limoncello-sitruunaliemi ohuena nauhana täyt- teen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

  4. Irrota kakku vadille. (Koristele kandeeratuilla sitruunaviipaleilla.)

Kandeeratut sitruunaviipaleet valmistuvat näin: Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Ota kattila liedeltä. Pese ja leikkaa 2 luomusitruunaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kattilaan noin 5 minuutiksi. Nosta viipaleet reikäkauhalla leivinpaperille. Anna kuivua 1 vrk.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gremolatalohi ja -perunat

Ainekset

600
g
ruodotonta lohifileetä
800
g
pieniä kiinteitä perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
hienoa merisuolaa
GREMOLATA
2
ruukkua lehtipersiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
dl
mietoa oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi annospalaksi leivinpaperin päälle pellille.

  2. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Lisää perunat pellille lohipalojen ympärille. Pirskota öljy ja suola tasaisesti lohipaloille ja perunoille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Hienonna persilja ja valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista tarvittava määrä mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset keskenään. Voit halutessasi murskata ainekset tahnamaiseksi morttelissa.

  4. Nosta kypsä lohi-perunapelti uunista ja lusikoi gremolata päälle.

Vinkki Gremolata on perinteisesti hakkelusta, mutta tässä se korvaa kastikkeen, joten oliiviöljyä ja sitruunamehua on reilummin.