Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 856 keittokirjaan.
OHJE: Riikka Kaila KUVA: Tuomas Kolehmainen

Pelti viittaa tämän kuohkean ja pehmoisen leivän osalta vain kypsennysastiaan. Kuohkea rakenne ei kuitenkaan tarkoita tuntien puurtamista leivontahommissa: Leipä vaatii aktiivista huomiotasi vain vaivaiset 10 minuuttia! Tämä jos mikä on leipaisua parhaimmillaan!

Peltileipä on parasta pikaleipää. Tässä omassa suosikkiohjeessani edes vaivaamista ei tarvita, vaan taikina sekoitetaan puulastalla ja jätetään tarkoituksella löysäksi. Sämpylä- ja limpputaikinat ovat usein tanakampia, jotta niitä pystyy muotoilemaan. Peltileivän suhteen ei tarvitse huolehtia taikinan muotoiltavuudesta, vaan taikina kaapaistaan suoraan kulhosta leivinpaperoidulle pellille. Leivän leipaisu onnistuu niin arkena kuin viikonloppuna, kunhan kohotukseen pystyy varaamaan kokonaisen tunnin.

Tähän ohjeeseen liittyy myös hauska muisto kotitalousopettajan ajoiltani, kun opetin työväenopistossa miesten kokkauskurssia. Peltileipä aiheutti huvittuneita letkautuksia herroilta kurssin alussa. Kurssimateriaaleja kirjoittaessani ei minulle tullut mieleenkään, että pelti voisi leivän nimessä viitata kivikovaan rakenteeseen. Loppujen lopuksi leipä maistui kurssilla viimeistä murusta myöten uunituoreena, voin kanssa nautittuna, eikä korviini kantautunut enää kommenttiakaa konepelleistä. Voisin vannoa, että tämä yksinkertaisuudessaan nerokas ohje innosti monet kurssilaiseni arkileivän leivonnan pariin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 16 palaa
Valmistusaika
10 min + kohotus ja paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä peltileipä

Ainekset

3
dl
vettä
2
dl
maustamatonta jogurttia
3
dl
kaurahiutaleita
1
ps
kuivahiivaa (11 g)
½
dl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
dl
rypsiöljyä
6
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita vesi ja jogurtti ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen. Lisää myös hunaja, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen puulastalla sekoittamalla. Jatka puulastalla sekoittamista hetki jauhojen lisäämisen jälkeen.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin koko pellin kokoiseksi levyksi.
  3. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan.
  4. Paista leipä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Jäähdytä hieman leivinliinalla peitettynä ja tarjoa tuoreena voin kera.

Kommentit (23)

Vierailija

Ihanan pehmeä leipä, mutta hunajaa on aivan liikaa. Tuli kummallisen imelää. Ehkä puolittaisin määrän!

Vierailija

Heitin päälle juustoa ja laitoin vähemmän hunajaa, niin mums

Satuhelena

Voisiko tässä vehnäjauhot korvata sämpyläjauhoilla? Olisi vähän terveellisempi?

Pulla

Pellin koko olisi kiva tietää.Kuva vähän harhauttaa.

Ihmettelijä

Millä tasolla leipä paistetaan uinissa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä! Pellin koko on noin 30 cm x 40 cm. Keskitaso on hyvä tämänkaltaisen leivän paistamiseen.

Vierailija

Voiko leivän voidella esim.piimällä ennen uuniin laittoa?

Nailon

Voiko taikinan joukkoon sekoittaa yrttejä, esim. persiljaa, oraganoa, valkosipulia ja millä suhteella niitä voisi laittaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Piimän sijaan kannattaisi leipä sipaista esim. tilkalla vettä ennen uuniin laittoa, jos haluaa rapean pinnan! Taikina sopii hyvin tuunattavaksi: desi mainitsemiasi yrttejä ja 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna antaisi varmaan jo hyvän maun.

Nailon

Emilia: Laitoin yhteensä n. 1-1.5dl öljyllä ja pippurilla maustettuja yrttejä (paljon persiljaa, hieman oreganoa ja valkosipulin ystävänä 8 kynttä) ja todella hyviä tuli! Tänään kokeilen porkkanalla! Vähän mietin vielä porkkanan suhdetta mutta pikkuhiljaa lisäämällä varmaan löytyy hyvä suhde :) Kiitos ihanasta reseptistä, tästä tuli ehdottomasti uusi suosikki. Jauhoina 3:n viljan sämpyläjauhot.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Vau, kuulostaa ihanalta! Ehkä oma ehdotukseni yrtti- ja valkosipulimäärästä olikin aika säästeliäs... Porkkana varmaan toimii tässä hyvin, pitääpä kokeilla vaikka tänään!

Nailon

Emilia, jos kokeilit porkkanalla niin kerro ihmeessä paljonko laitoit porkkanaa. Itse laitoin AIVAN liikaa eikä taikina kypsynyt keskeltä ja pohjalta ollenkaan mutta päältä alkoi jo palamaan😅 Meni suhteet tosiaan aivan väärin😁

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kun kerroit! Sain nyt kokeiltua leivän porkkanaversiona. Sama taikina, paitsi vaihdoin hunajan 1 rkl:een siirappia. Mukaan 2 porkkanaa hienoksi raastettuna. Paistoaika pysyi suunnilleen samana, mutta olisi kestänyt vähän pidemmänkin paistamisen! Ainakin jos tykkää rapeasta pinnasta :)

Asko

Miten paksu leivästä tulee, voisiko sen rullata? Meillä pian juhlat, ja kun ne voileipäkakut on niin tylsiä, poika keksi, jos tehtäis sen tilalle rulla 😋

Vierailija

Mikäköhän voisi olla syynä, kun taikina ei kohonnut ollenkaan? Aineksia laitoin ohjeen mukaan.

Näytä kaikki kommentit (23)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Jos himoitset paistopisteiden valkosipulivoipatonkia, ihastut tähän kotiversioon ikihyviksi. Patongin täytteeksi tuleva voi sekoitetaan paahdetuista valkosipulinkynsistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus, kypsennys ja jäähdytys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulivoipatongit

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje)
TÄYTE
2
(pienehköä) valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
125
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada taikina alustalle ja jaa se 4 palaan. Pyörittele palat pellin pituisiksi patongeiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle pellille (2 patonkia per pelti). Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Leikkaa valkosipulien suiposta päästä pieni lakki pois. Kaada loraus oliiviöljyä sipuleiden sisään. Laita sipulit leivän viereen pellille.

  4. Kypsennä patonkeja ja valkosipuleja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä 15–20 minuuttia ennen täyttämistä.

  5. Purista valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon ja hienonna niiden rakenne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se voin kanssa valkosipulinkynsien joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa patonkeihin syviä viiltoja noin 1½ cm:n välein. Jaa täyte patonkien viiltoihin. Jos täytettä jää yli, hiero loppu patonkien päälle. Paahda patonkeja 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarjoa heti. Vinkki Valkosipulia saa olla täytteessä reippaasti, sillä paahtaminen tekee sen mausta pehmeän.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Parempaa välipalaa ei olekaan kuin rapeapintainen, siemenillä päällystetty bageli. Voit valita mieleiset täytteet suolaisen tai makean nälkään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bagelit

Ainekset

5
dl
vettä
50
g
margariinia
n. 1
l
vehnä- tai sämpyläjauhoja
1
ps
kuivahiivaa
1
rkl
sokeria
tl
suolaa
Keitinvesi
3
l
vettä
2
rkl
siirappia
Pinnalle
1
muna
unikon- tai seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sulata rasva. Lisää jauhojen joukkoon kuivahiiva.
  2. Alusta nesteeseen puolet jauhoista, sokeri ja suola. Vaivaa 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina kimmoisaksi. Nostata taikinaa liinan alla puoli tuntia.
  3. Pyöräytä kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi. Jaa pötkö 12 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  4. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon siirappi. Pyöräytä pullien keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeleiksi. Kypsennä muutama kerrallaan kiehuvassa vedessä pari minuuttia.
  5. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele bagelit munalla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista bageleitä uunissa 15 minuuttia.
  6. Täytä jäähtyneet bagelit avokadolla ja kylmäsavulohella, tuorejuustolla ja marjoilla tai vaikkapa hummuksella ja kasviksilla.