Pelti viittaa tämän kuohkean ja pehmoisen leivän osalta vain kypsennysastiaan. Kuohkea rakenne ei kuitenkaan tarkoita tuntien puurtamista leivontahommissa: Leipä vaatii aktiivista huomiotasi vain vaivaiset 10 minuuttia! Tämä jos mikä on leipaisua parhaimmillaan!
Peltileipä on parasta pikaleipää. Tässä omassa suosikkiohjeessani edes vaivaamista ei tarvita, vaan taikina sekoitetaan puulastalla ja jätetään tarkoituksella löysäksi. Sämpylä- ja limpputaikinat ovat usein tanakampia, jotta niitä pystyy muotoilemaan. Peltileivän suhteen ei tarvitse huolehtia taikinan muotoiltavuudesta, vaan taikina kaapaistaan suoraan kulhosta leivinpaperoidulle pellille. Leivän leipaisu onnistuu niin arkena kuin viikonloppuna, kunhan kohotukseen pystyy varaamaan kokonaisen tunnin.
Tähän ohjeeseen liittyy myös hauska muisto kotitalousopettajan ajoiltani, kun opetin työväenopistossa miesten kokkauskurssia. Peltileipä aiheutti huvittuneita letkautuksia herroilta kurssin alussa. Kurssimateriaaleja kirjoittaessani ei minulle tullut mieleenkään, että pelti voisi leivän nimessä viitata kivikovaan rakenteeseen. Loppujen lopuksi leipä maistui kurssilla viimeistä murusta myöten uunituoreena, voin kanssa nautittuna, eikä korviini kantautunut enää kommenttiakaa konepelleistä. Voisin vannoa, että tämä yksinkertaisuudessaan nerokas ohje innosti monet kurssilaiseni arkileivän leivonnan pariin.
Pehmeä peltileipä
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita vesi ja jogurtti ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen. Lisää myös hunaja, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen puulastalla sekoittamalla. Jatka puulastalla sekoittamista hetki jauhojen lisäämisen jälkeen.
- Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin koko pellin kokoiseksi levyksi.
- Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan.
- Paista leipä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Jäähdytä hieman leivinliinalla peitettynä ja tarjoa tuoreena voin kera.
Ihanan pehmeä leipä, mutta hunajaa on aivan liikaa. Tuli kummallisen imelää. Ehkä puolittaisin määrän!
Heitin päälle juustoa ja laitoin vähemmän hunajaa, niin mums
Voisiko tässä vehnäjauhot korvata sämpyläjauhoilla? Olisi vähän terveellisempi?
Pellin koko olisi kiva tietää.Kuva vähän harhauttaa.
Millä tasolla leipä paistetaan uinissa?
Kiitos kysymyksistä! Pellin koko on noin 30 cm x 40 cm. Keskitaso on hyvä tämänkaltaisen leivän paistamiseen.
Voiko leivän voidella esim.piimällä ennen uuniin laittoa?
Voiko taikinan joukkoon sekoittaa yrttejä, esim. persiljaa, oraganoa, valkosipulia ja millä suhteella niitä voisi laittaa?
Piimän sijaan kannattaisi leipä sipaista esim. tilkalla vettä ennen uuniin laittoa, jos haluaa rapean pinnan! Taikina sopii hyvin tuunattavaksi: desi mainitsemiasi yrttejä ja 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna antaisi varmaan jo hyvän maun.
Emilia: Laitoin yhteensä n. 1-1.5dl öljyllä ja pippurilla maustettuja yrttejä (paljon persiljaa, hieman oreganoa ja valkosipulin ystävänä 8 kynttä) ja todella hyviä tuli! Tänään kokeilen porkkanalla! Vähän mietin vielä porkkanan suhdetta mutta pikkuhiljaa lisäämällä varmaan löytyy hyvä suhde :) Kiitos ihanasta reseptistä, tästä tuli ehdottomasti uusi suosikki. Jauhoina 3:n viljan sämpyläjauhot.
Vau, kuulostaa ihanalta! Ehkä oma ehdotukseni yrtti- ja valkosipulimäärästä olikin aika säästeliäs... Porkkana varmaan toimii tässä hyvin, pitääpä kokeilla vaikka tänään!
Emilia, jos kokeilit porkkanalla niin kerro ihmeessä paljonko laitoit porkkanaa. Itse laitoin AIVAN liikaa eikä taikina kypsynyt keskeltä ja pohjalta ollenkaan mutta päältä alkoi jo palamaan😅 Meni suhteet tosiaan aivan väärin😁
Hyvä kun kerroit! Sain nyt kokeiltua leivän porkkanaversiona. Sama taikina, paitsi vaihdoin hunajan 1 rkl:een siirappia. Mukaan 2 porkkanaa hienoksi raastettuna. Paistoaika pysyi suunnilleen samana, mutta olisi kestänyt vähän pidemmänkin paistamisen! Ainakin jos tykkää rapeasta pinnasta :)
Miten paksu leivästä tulee, voisiko sen rullata? Meillä pian juhlat, ja kun ne voileipäkakut on niin tylsiä, poika keksi, jos tehtäis sen tilalle rulla 😋
Mikäköhän voisi olla syynä, kun taikina ei kohonnut ollenkaan? Aineksia laitoin ohjeen mukaan.
Kuivahiiva tarvitsee kohotakseen todella tuon ohjeessa mainitun lämpötilan, mutta ei saa olla liian kuumakaan !
Upea pehmeä leipä, tätä meillä jatkossakin.
Hei, ihanan kuuloinen resepti! Haluaisin testata tätä ja tarjoilla vieraille. Haasteeksi tulee aikataulut minkä vuoksi mietin onko haitaksi mikäli taikina kohoaa pellillä 2-3h ohjeessa mainitun 1h sijaan? Vaihtoehtona mietin myös että leivän tekisi edeltävänä päivänä valmiiksi, mutta toisaalta se ei ole sama asia kuin uunituore leipä ja en ole varma miten leivän säilyttäisi parhaiten paistettuna?
Kiitos kysymyksestäsi, uskaltaisin kyllä kohotella taikinaa sen parikin tuntia. Leivästä saattaa tulla aavistuksen happamampi, mutta se voi tehdä maulle jopa hyvää.
Jos päädyt tekemään leivän etukäteen, säilytä se ritilällä leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä. Voit ennen tarjoilua lämmittää leivän rapeakuoriseksi uunissa.
Kiitos ohjeesta! Minulla on kotona tavallista hiivaa, muttei kuivahiivaa. Miten tekovaihe eroaa muuten kuin nesteen lämmön suhteen? Mitä kannattaa ottaa huomioon...
Kiitos kysymyksestäsi, 1 ps kuivahiivaa vastaa noin ½ pkt (25 g) tuorehiivaa. Hiivapala liuotetaan kädenlämpöiseen tai hieman viileämpään nesteeseen ja muut ainekset lisätään joukkoon tämän jälkeen.
Mä tein niin että korvasin jugurtin piimällä ja tuorehiivalla. Hiivaa vaan tuli vähemmän kuin 25gr mutta kohotin tunnin pellillä. Kyllä kohosi jonkin verran.Jauhot vaihdoin alkuvehnäspelttiin 4 dl ja täysjyväspelttiin 2 dl. Taikina oli jo hyvän makuista niin sitten varmasti kypsänäkin.
Tuunasin välimerellisen version murentamalla päälle fetajuustoa ja siivuttamalla ohuita oliivipaloja sekä ripauksen kuivattua basilikaa ja oliiviöljyä. Ihana leipä sellaisenaan👍