Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 772 keittokirjaan.
OHJE: Riikka Kaila KUVA: Tuomas Kolehmainen

Pelti viittaa tämän kuohkean ja pehmoisen leivän osalta vain kypsennysastiaan. Kuohkea rakenne ei kuitenkaan tarkoita tuntien puurtamista leivontahommissa: Leipä vaatii aktiivista huomiotasi vain vaivaiset 10 minuuttia! Tämä jos mikä on leipaisua parhaimmillaan!

Peltileipä on parasta pikaleipää. Tässä omassa suosikkiohjeessani edes vaivaamista ei tarvita, vaan taikina sekoitetaan puulastalla ja jätetään tarkoituksella löysäksi. Sämpylä- ja limpputaikinat ovat usein tanakampia, jotta niitä pystyy muotoilemaan. Peltileivän suhteen ei tarvitse huolehtia taikinan muotoiltavuudesta, vaan taikina kaapaistaan suoraan kulhosta leivinpaperoidulle pellille. Leivän leipaisu onnistuu niin arkena kuin viikonloppuna, kunhan kohotukseen pystyy varaamaan kokonaisen tunnin.

Tähän ohjeeseen liittyy myös hauska muisto kotitalousopettajan ajoiltani, kun opetin työväenopistossa miesten kokkauskurssia. Peltileipä aiheutti huvittuneita letkautuksia herroilta kurssin alussa. Kurssimateriaaleja kirjoittaessani ei minulle tullut mieleenkään, että pelti voisi leivän nimessä viitata kivikovaan rakenteeseen. Loppujen lopuksi leipä maistui kurssilla viimeistä murusta myöten uunituoreena, voin kanssa nautittuna, eikä korviini kantautunut enää kommenttiakaa konepelleistä. Voisin vannoa, että tämä yksinkertaisuudessaan nerokas ohje innosti monet kurssilaiseni arkileivän leivonnan pariin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 16 palaa
Valmistusaika
10 min + kohotus ja paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä peltileipä

Ainekset

3
dl
vettä
2
dl
maustamatonta jogurttia
3
dl
kaurahiutaleita
1
ps
kuivahiivaa (11 g)
½
dl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
dl
rypsiöljyä
6
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita vesi ja jogurtti ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen. Lisää myös hunaja, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen puulastalla sekoittamalla. Jatka puulastalla sekoittamista hetki jauhojen lisäämisen jälkeen.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin koko pellin kokoiseksi levyksi.
  3. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan.
  4. Paista leipä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Jäähdytä hieman leivinliinalla peitettynä ja tarjoa tuoreena voin kera.

Kommentit (21)

Vierailija

Ihanan pehmeä leipä, mutta hunajaa on aivan liikaa. Tuli kummallisen imelää. Ehkä puolittaisin määrän!

Vierailija

Heitin päälle juustoa ja laitoin vähemmän hunajaa, niin mums

Satuhelena

Voisiko tässä vehnäjauhot korvata sämpyläjauhoilla? Olisi vähän terveellisempi?

Pulla

Pellin koko olisi kiva tietää.Kuva vähän harhauttaa.

Ihmettelijä

Millä tasolla leipä paistetaan uinissa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä! Pellin koko on noin 30 cm x 40 cm. Keskitaso on hyvä tämänkaltaisen leivän paistamiseen.

Vierailija

Voiko leivän voidella esim.piimällä ennen uuniin laittoa?

Nailon

Voiko taikinan joukkoon sekoittaa yrttejä, esim. persiljaa, oraganoa, valkosipulia ja millä suhteella niitä voisi laittaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Piimän sijaan kannattaisi leipä sipaista esim. tilkalla vettä ennen uuniin laittoa, jos haluaa rapean pinnan! Taikina sopii hyvin tuunattavaksi: desi mainitsemiasi yrttejä ja 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna antaisi varmaan jo hyvän maun.

Nailon

Emilia: Laitoin yhteensä n. 1-1.5dl öljyllä ja pippurilla maustettuja yrttejä (paljon persiljaa, hieman oreganoa ja valkosipulin ystävänä 8 kynttä) ja todella hyviä tuli! Tänään kokeilen porkkanalla! Vähän mietin vielä porkkanan suhdetta mutta pikkuhiljaa lisäämällä varmaan löytyy hyvä suhde :) Kiitos ihanasta reseptistä, tästä tuli ehdottomasti uusi suosikki. Jauhoina 3:n viljan sämpyläjauhot.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Vau, kuulostaa ihanalta! Ehkä oma ehdotukseni yrtti- ja valkosipulimäärästä olikin aika säästeliäs... Porkkana varmaan toimii tässä hyvin, pitääpä kokeilla vaikka tänään!

Nailon

Emilia, jos kokeilit porkkanalla niin kerro ihmeessä paljonko laitoit porkkanaa. Itse laitoin AIVAN liikaa eikä taikina kypsynyt keskeltä ja pohjalta ollenkaan mutta päältä alkoi jo palamaan😅 Meni suhteet tosiaan aivan väärin😁

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kun kerroit! Sain nyt kokeiltua leivän porkkanaversiona. Sama taikina, paitsi vaihdoin hunajan 1 rkl:een siirappia. Mukaan 2 porkkanaa hienoksi raastettuna. Paistoaika pysyi suunnilleen samana, mutta olisi kestänyt vähän pidemmänkin paistamisen! Ainakin jos tykkää rapeasta pinnasta :)

Asko

Miten paksu leivästä tulee, voisiko sen rullata? Meillä pian juhlat, ja kun ne voileipäkakut on niin tylsiä, poika keksi, jos tehtäis sen tilalle rulla 😋

Vierailija

Mikäköhän voisi olla syynä, kun taikina ei kohonnut ollenkaan? Aineksia laitoin ohjeen mukaan.

Näytä kaikki kommentit (21)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2293 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oikaise taikinassa ja panosta täytteeseen. Näin syntyy syyssesongin huikeimman makuinen riistapiiras.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + sulatus 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-peurapiirakka

Ainekset

1
iso lehtitaikina (600 g)
100
g
lehtikaalia
400
g
peuran jauhelihaa
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
dl
kermaa
1
kananmuna
2
dl
voimakasta juustoraastetta
1
ruukku
lehtipersiljaa
3
omenaa
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
Hölskytyssipulit
2
punasipulia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
dl
öljyä
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota lehtitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin 1½ tuntia ennen käyttöä.

  2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti ja suikaloi lehdet. Paista jauhelihaa voissa noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, kerma, muna ja juustoraaste. Hienonna persilja ja sekoita siitä puolet kermaseokseen. Säästä loppu persilja koristeeksi. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat.

  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevy puolta ohuemmaksi leivinpaperin päällä ja siirrä uunipellille. Levitä kaali-jauhelihaseos levylle niin, että reunoista jää 2 cm ilman täytettä. Nipistä taikinalevyn kulmat kiinni ja nosta reunat pystyyn. Lusikoi kermaseos piirakalle ja lado omenat rennosti päälle. Voitele reunat munalla. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

  5. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi tiiviskantiseen rasiaan. Lisää etikka, öljy, hunaja ja suola. Sulje rasia ja hölskyttele noin minuutti. Levitä sipulia lämpimän piirakan pinnalle juuri ennen tarjoilua. Ripottele persilja päälle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 144 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Tavallista kevyempi, värikkäämpi ja terveellisempi piiraspohja valmistuu juuresraasteesta! Mehevä täyte tekee piirakasta herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka juurespohjalla

Ainekset

Pohja
2
(200 g)
porkkanaa
2
pientä tai 1 iso punajuuri (150 g)
150
g
palsternakkaa
2
kananmunaa
4
rkl
mantelijauhoa, soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta) kaurajauhoa
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria
nokare voita vuoan voiteluun
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
(ruoka)kermaa tai kermamaitoa
2
kananmunaa
2
dl
juustoraastetta
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin pohja. Kuori juurekset ja raasta ne karkealla terällä.

  2. Laita juuresraasteet kulhoon. Lisää kananmunat, jauhot, suola ja mausteet. Sekoita taikinaa pari minuuttia.

  3. Voitele piirakkavuoka ja peitä vuoan pohjat ja reunat juurestaikinalla. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Tee sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Erottele parsakaali pieniksi nupuiksi.

  5. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia 5–7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja parsakaali, kääntele vielä pari minuuttia.

  6. Siirrä kasvisseos kulhoon. Lisää kerma, kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka piirakan paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa piirakka lämpimänä tai jäähtyneenä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2293 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapea, sitruunalla maustettu pohja ja mehevä ricottatäyte. Kesäkurpitsan säestäjät ovat tässä piirakassa parhaasta päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-ricottapiiras

Ainekset

POHJA
½
sitruunan kuori
150
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
¼
tl
suolaa
2
rkl
vettä
TÄYTE
1
prk (250 g)
ricottaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
kananmunaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
pientä kesäkurpitsaa
RIPOTE
2
viipaletta
kuivahtanutta maalaisleipää
½
ruukku
lehtipersiljaa
½
sitruunan kuori
2
rkl
öljyä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese ja raasta kokonaisen sitruunan kuori, säästä puolet ripotteeseen. Mittaa pohjan aineet vettä lukuun ottamatta kulhoon ja nypi murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirasvuokaan (Ø 24 cm).

  2. Leikkaa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeudelle.

  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kulhossa ricotta, jogurtti, munat, sitruunamehu ja mausteet. Leikkaa kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Kaada ricottaseos piirakkapohjalle ja lado kurpitsat päälle. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia. Tee sillä välin ripote.

  4. Murenna leivät veitsellä. Hienonna persilja. Sekoita ripotteen aineet keskenään.

  5. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Levitä ripote piirakalle ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2293 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä piirakassa ovat pääosassa ihanan raikkaat tomaatit. Ei väliä mitä tomaattilajikkeita käytät, kunhan tomaatit ovat kypsiä ja niitä on paljon!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattipiirakka

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
grahamjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
oliiviöljyä
Täyte
2
l
erilaisia tomaatteja
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sokeria
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
½
dl + ½ dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

  2. Paloittele tomaatit ja poista kannat. Hienonna valkosipuli. Laita tomaatit ja valkosipulit öljyn kanssa kattilaan ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää loput täytteen aineet ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 5 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele vuoka (noin 20 cm x 30 cm) 1⁄2 dl:lla öljyä. Painele taikina jauhojen avulla vuokaan. Levitä puolet kuumasta tomaattitäytteestä taikinapohjalle ja kypsennä piirakkaa uunissa 15 minuuttia.

  4. Levitä loppu täyte haaleana piirakalle ja pirskota ½ dl oliiviöljyä päälle. Tarjoa heti

Kommentit (0)