Voilla leivotuissa pehmosämpylöissä maistuu lempeä kaura.
Haaveiletko sinäkin pehmeistä kotisämpylöistä? Sellaisista, joita leivottiin ennen kuin rapeakuoriset sämpylät tulivat muotiin?
Kuvan sämpylät on nimetty rakenteensa mukaan pehmosämpylöiksi. Ohjeella valmistuu pellillinen pehmeitä sisarussämpylöitä.
Ainekset ovat tuttuja, mutta valmistustavassa on pari niksiä. Tärkein asia on vaivata taikinaa tarpeeksi ja lisätä jauhoja vain sen verran, kuin on välttämätöntä. Taikinanesteenä käytetty maito vaikuttaa osaltaan rakenteen pehmeyteen.
Itse sämpylöiden muotoilu on helppoa, sillä se tapahtuu leikkaamalla taikinapötkö viipaleiksi. Tämän ansiosta pehmeän taikinan käsittelykin onnistuu ja jauhoja tarvitaan vain vähän.
Pehmosämpylät
Ainekset
Työvaiheet
-
Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
-
Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita kaurahiutaleet, hiiva, suola ja sokeri maitoon. Alusta noin puolet jauhoista joukkoon. Vaivaa pehmeä rasva ja loput jauhot käsin taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
-
Vuoraa iso uunivuoka tai pieni korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Pyöritä taikina jauhotetulla alustalla rennoksi, noin 50 cm:n pötköksi. Leikkaa se 20 palaan ja laita palat pellille leikkuupinta ylöspäin, noin puolen sentin päähän toisistaan. Anna kohota liinan alla 15 minuuttia.
-
Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kypsennä pehmosämpylöitä uunissa noin 12–15 minuuttia.
Hyvin maukkaita, helppo leipoa, onnistui myös vuokaleipänä - paistoin sitä 40 min. samassa lämmössä.
Pehmeimmät sämpylät mitä olen koskaan tehnyt, pehmeys säilyy myös ainakin seuraavaan päivään, pidemmälle en ole vielä ehtinyt testata!