Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3249 reseptiä.
Linkitetty 218 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Voilla leivotuissa pehmosämpylöissä maistuu lempeä kaura.

Haaveiletko sinäkin pehmeistä kotisämpylöistä? Sellaisista, joita leivottiin ennen kuin rapeakuoriset sämpylät tulivat muotiin?

Kuvan sämpylät on nimetty rakenteensa mukaan pehmosämpylöiksi. Ohjeella valmistuu pellillinen pehmeitä sisarussämpylöitä.

Ainekset ovat tuttuja, mutta valmistustavassa on pari niksiä. Tärkein asia on vaivata taikinaa tarpeeksi ja lisätä jauhoja vain sen verran, kuin on välttämätöntä. Taikinanesteenä käytetty maito vaikuttaa osaltaan rakenteen pehmeyteen.

Itse sämpylöiden muotoilu on helppoa, sillä se tapahtuu leikkaamalla taikinapötkö viipaleiksi. Tämän ansiosta pehmeän taikinan käsittelykin onnistuu ja jauhoja tarvitaan vain vähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmosämpylät

Ainekset

5
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
1
tl
sokeria
n. 7–8
dl
sämpyläjauhoja
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

  2. Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita kaurahiutaleet, hiiva, suola ja sokeri maitoon. Alusta noin puolet jauhoista joukkoon. Vaivaa pehmeä rasva ja loput jauhot käsin taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Vuoraa iso uunivuoka tai pieni korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Pyöritä taikina jauhotetulla alustalla rennoksi, noin 50 cm:n pötköksi. Leikkaa se 20 palaan ja laita palat pellille leikkuupinta ylöspäin, noin puolen sentin päähän toisistaan. Anna kohota liinan alla 15 minuuttia.

  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kypsennä pehmosämpylöitä uunissa noin 12–15 minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Hyvin maukkaita, helppo leipoa, onnistui myös vuokaleipänä - paistoin sitä 40 min. samassa lämmössä.

Vierailija

Pehmeimmät sämpylät mitä olen koskaan tehnyt, pehmeys säilyy myös ainakin seuraavaan päivään, pidemmälle en ole vielä ehtinyt testata!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3249 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Britapohjat voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää yön yli huoneenlämmössä. Myös täytteen voi tehdä valmiiksi ja säilyttää rasiassa jääkaapissa. Jos vieraat saapuvat eri aikaan, on kätevää täyttää ja nostaa yksi kakkuneliö kerrallaan pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vanilja-vadelmabrita

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
4
keltuaista
1
vaniljatanko
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
dl
maitoa
MARENKI
4
valkuaista
2
dl
sokeria
TÄYTE
3
dl
vadelmia sulatettuna (kotimaisia)
2
prk (à 200 g)
vaniljarahkaa
3
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
1
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattua vadelmajauhetta
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet taikinaan. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

  2. Laita leivinpaperi pellille ja sivele se kevyesti öljyllä. Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti viimeisen sokerilisäyksen jälkeen. Kauho marenki tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota pieniksi ruusukkeiksi taikinan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä.

  4. Sekoita vadelmat rahkan joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen.

  5. Leikkaa jäähtynyt britapohja neljäksi, saman suuruiseksi neliöksi. Lusikoi täyte kahdelle neliöistä ja nosta toiset brita-pohjat päälle. Siivilöi vadelmajauhetta ja asettele vadelmia pinnalle. Tarjoa kakku noin tunnin sisällä täyttämisestä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3249 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl, 4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapizza

Ainekset

1
ps (26 g)
nopeaa pizzahiivaa (sisältää leivinjauhetta)
9
dl
00-pizzajauhoja
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
kylmää vettä
TÄYTE
400
g
karitsanjauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
prk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
2
palloa buffalamozzarellaa
½
ruukku minttua
CHILIÖLJY
noin 1
dl
oliiviöljyä
1
punainen chlili

Työvaiheet

  1. Halkaise chili, älä poista siemeniä. Laita öljy pieneen purkkiin, upota siihen chili ja anna sen uuttua pizzan valmistumisen ajan.

  2. Paista jauheliha pannulla kauniin ruskeaksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää mausteet. Kumoa joukkoon säilyketomaatit ja riko niiden rakenne lastalla muutamaan osaan. Kiehauta, lisää etikka ja ota pannu liedeltä.

  3. Sekoita nopea pizzahiiva, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, pyöritä palloiksi ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi kahdelle leivinpaperille.

  4. Levitä puolet täytteestä toiselle pohjalle. Valuta ja viipaloi mozzarella, ja lisää täytteen päälle. Paista pizzaa 250-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Ripottele minttua ja chiliöljyä kuuman pizzan päälle. Valmista toinen pizza samoin.

Vinkki Pizzahiivan tilalla voi käyttää tavallista kuivahiivaa reilun puolikkaan pussillisen, mutta taikinan täytyy tällöin antaa kohota normaaliin tapaan ennen kaulimista.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3249 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Torta mantovana on kuivakakun ja tortun sitruunainen rakkauslapsi. Pyöräytä litteän tortun kaveriksi jäätelöpalloja ja kaada lasiin jälkiruokaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen ja jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Torta mantovana

Ainekset

175
g
voita
3
rkl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (noin 2 sitruunaa)
3
tl
vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
4
keltuaista
1
kananmuna
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelilastuja
VUOKAAN
voita
VIIMEISTELYYN
tomusokeria
TARJOILUUN
pähkinä- tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24–26 cm). Voitele reunat.

  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Pese sitruunat ja raasta tarvittava määrä sitruunankuorta hienoksi raasteeksi. Mausta voisula vaniljasokerilla tai -tahnalla sekä sitruunakuorella.

  4. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää kananmuna. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähitellen, edelleen vatkaten.

  5. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos muna-sokerivaahtoon siivilän läpi vuorotellen voisulan kanssa.

  6. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–35 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

  7. Irrota kakku vuoasta vadille ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.

Vinkki Käytä taikinasta yli jääneet valkuaiset esimerkiksi marenkeihin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3249 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tilkka mantelilikööriä antaa suklaapalloille hienostuneen maun. Liköörin voi korvata muutamalla tipalla manteliaromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
25 min + jähmettyminen 7 t
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinä-suklaapallot

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
dl
kuohukermaa
2
tl
pikakahvijauhetta
2
rkl
vaahterasiirappia
1
rkl
mantelilikööriä (esim. amaretto)
dl
sileää maapähkinätahnaa
n. 3
dl
suolattomia, kuorittuja pistaaseja

Työvaiheet

  1. Sulata suklaa joko mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Lämmitä kerma ja liuota pikakahvijauhe joukkoon. Kaada lämmin kerma suklaan joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Lisää vaahterasiirappi, likööri ja maapähkinätahna. Anna suklaaseoksen jähmettyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.

  2. Ota 16 kokonaista pistaasia talteen ja rouhi loput veitsellä. Pyörittele suklaaseos palloiksi ja työnnä jokaisen pallon sisään yksi pistaasipähkinä. Kuorruta pallot pistaasirouheella. Anna kovettua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoamista.

Vinkki Suklaapallot muuntuvat helposti vegaanisiksi, kun korvaat kerman kookoskermalla ja käytät suklaana vegaanista suklaata.