Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 362 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itse tehdyn aiolin kanssa. Taivaallista!

Rapeiksi paistetut, leivitetyt punajuuret ovat edullinen ja tyylikäs syysherkku. Niitä voi tarjota kasvispihvien tapaan erilaisten lisukkeiden kanssa. Täydellinen kastike punajuurille on valkosipulimajoneesi, jonka voi valmistaa helposti sauvasekoittimella punajuurten paistuessa.

Ohje on Bella Table -podcastista tutun ruokavaikuttajan Kia Arpian käsialaa.

”Lapsuuden lempiruuassani yhdistyy kaksi ruokafilosofiaani: yksinkertaisuus ja raaka-aineen korostus. Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itsetehdyt aiolin kanssa. Taivaallista!”, Arpia kertoo Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Valmistusta nopeuttaa, jos punajuuret esikeittää vaikka jo päivää aiemmin. Keitetyt punajuuret säilyvät hyvin jääkaapissa ja viiletessään ne myös tiivistyvät helposti leikattaviksi.

Ennen paistamista punajuurikiekot leivitetään. Ilmavin pinta syntyy japanilaisista pankojauhoista, mutta voit käyttää halutessasi myös tavallisia korppujauhoja tai murusteltua kuivahtanutta maalaisleipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + punajuurten kypsyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat punajuuret ja aioli

Ainekset

RAPEAT PUNAJUURET
5–6
keskikokoista punajuurta
¼
ruukkua
timjamia
¼
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
4
dl
pankojauhoja
2
tl
sormisuolaa
3
kananmunaa
AIOLI
1
valkosipulinkynsi
3
dl
rypsiöljyä
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
kananmuna
1
rkl
Dijon-sinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Kuori lämpimänä ja leikkaa 1 ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

  2. Valmista aioli. Paloittele valkosipulinkynsi. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kapeaan kulhoon ja aseta sauvasekoitin kulhon pohjaan. Surauta, kunnes seos on muuttunut majoneesiksi ja nosta sitten hitaasti sauvasekoitinta pintaan päin.

  3. Nypi timjamista ja rakuunasta lehdet ja hienonna ne. Laita pankojauhot syvälle lautaselle, lisää hienonnetut yrtit ja suola. Riko toiselle lautaselle kananmunat ja vatkaa munien rakenne rikki haarukalla.

  4. Pyörittele punajuurikiekot ensin kananmunassa, sitten yrtti-pankojauhosekoitukses sa. Paista oliiviöljyssä rapeiksi ja nauti kuumana aiolin kanssa.

Kommentit (9)

Pannari

Tuleeko tuohon todella noin paljon pankoa? Kuulostaa herkulliselta.

Vierailija

Nam. Ei ole kyllä mikään uusi juttu. Äitini teki näitä jo 50-luvulla. Täytyypä tehdä taas. Nykyään kuulemma saa valmiiksi keitettyjä punajuuria, homman nopeuttamiseksi. Tosin ovat kai aivan kypsiä.
Olen tehnyt myös juuriselleristä.548

Käyttäjä9052
Seuraa 
Liittynyt26.2.2018

Minunkin äitini teki näitä 50 - 60-luvulla. Herkkumuisto.

Vierailija

Mitä on pankojauho? Eka kertaa kuulin tuollaisesta. Ja kauanko aikaa punajuuria keitetään?

Vierailija

Minunkin äitini teki näitä jo 40-50 luvulla. Ne syötiin aina perunamuusin kera. Se oli

lempiruokaani.

Vierailija

Super hyvä ohje! Aion tehdä uudestaan. Aioli muuten oli menestys 😋

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, kiva kuulla että maistui!

Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, jotka tekevät paistopinnasta rapean ja ilmavan. Niiden tilalla voi myös käyttää tavallisia korppujauhoja. Pankojauhoja löytyy marketin Japani-hyllystä (monessa hyvinvarustetussa kaupassa on sellainen). 

Punajuuria keitetään sellaisenaan, kuorimattomina ja kantoineen, noin 40–60 minuuttia. Keittoaika riippuu punajuurten koosta. Punajuuret ovat valmiita, kun ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa napakan kypsiltä. Jos punajuuret pääsevät pehmeiksi, ei haittaa sekään, sillä jäähtyessään ne napakoituvat uudelleen helposti käsiteltäviksi.

Vierailija

Lempiruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
kitiCnatiC on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Himoittu omena-sipuli 18.9.2016

Ainekset

1
dl
Soijamaitoa
1,5
tl
Omenaviinietikkaa
3
dl
Öljyä
2
rkl
Vaahterasiirappia
Merisuolaa
2
kpl
Sipulia
2
kpl
Makeaa omena

Työvaiheet

Sekoita sauvasekoittimella soijamaito ja omenaviinietikka. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes
seos on majoneesimainen. Lisää vaahterasiirapi ja suola.

Leikkaa sipuli ohuiksi slaisleiksi ja raasta kuorittu, putsattu omena. Sekoita omena ja sipuli majoneesiin ja anna vetäytyä puolisen tuntia.

Resepti kopioitu Satu Silvon silvoplee kirjasta.

Kommentit (0)

kitiCnatiC on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Tämän ohjeen haluan kirjoittaa "ylös" sen historiallisen reseptiikan vuoksi. Mitat on kummalliset eikä täyte ehkä ihan toimivin, mutta kaunista ja makeaa piti olla jo tuolloin.....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiekka hentuset

Ainekset

pohjat
212
g
voita
160
g
sokeria
400
g
vehnäjauhoja
täyte 1
212
g
mantelijauhetta
212
g
sokeria
6
kpl
kananmunan valkuaista
Täyte 2
Hilloa
6
kpl
kananmunan valkuaista
6
rkl
tomusokeria
täyte 3
hilloa
kiisseli täytteeseen 3
6
kpl
kananmunan keltuaista
3
rkl
sokeria
2,5
dl
kermaa
1,5
rkl
vehnäjauhoja
täyte 4
hilloa
3
dl
kermaa

Työvaiheet

Pohjat: hiero voi ja sokeria vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot. Painele taikina ohuelti pieniin leivosvuokiin ja paista n 220 asteisessa uunissa.

Täyte 1: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää seokseen mantelijauho, sokeri. Lisää täyte hentusiin kun ne ovat puoliksi paistuneet. Ja paista ne sitten täytteen kanssa kypsiksi.

Täyte 2: Vatkaa valkuaiset erittäin hyvin kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri. Täytä paistetut hentuset siten, että laitat pohjalle hieman hilloa ja sen päälle munavaahtoseos. Laita mietoon uunin lämpöön kuivumaan

Täyte 3: Kiisselin ainekset sekoitetaan kattilaan ja seosta keitetään vatkaten kunnes se sakenee. Vatkaamista jatketaan kunnes seos on jäähtynyt. Paistetut hentuset täytetään siten, että pohjalle laitetaan ensin hilloa ja sen päälle kiisseliä.

Täyte 4: Valmiiksi paistetu leivokset täytetään hillolla ja kermavaahdolla

Ohje on vanhasta "kotiruokaa" keittokirjasta, vuodelta 1927. Sen toimitti Edit Reinilä-Hellman ja Sophie Calonius sekä Valma Krank-Heikinheimo.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Fish & chips -annoksesta inspiroituneessa perjantaiherkussa maistuvat savukala ja etikan puraisu. Etikka kannattaa pirskotella ranujen päälle pikkulusikan kautta, jotta ei tule vahinkolorausta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Tikkuperunat ja savukalamajoneesi

Ainekset

10
keskikokoista kiinteää perunaa (esim. Annabelle)
1
l
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
tl
sormisuolaa
SAVUKALAMAJONEESI
2
dl
majoneesia (ks. ohje)
200
g
savusilakoita tai savusiikaa
1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
½–1
rkl
punaviinietikkaa
10
ruohosipulinvartta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin majoneesi (ks. ohje). Poista kaloista nahka ja ruodot. Laita kalat ja majoneesi sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta ainekset. Purista sitruunamehu joukkoon. Nosta kylmään maustumaan.

  2. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne. Leikkaa perunoista ohuita tikkuja tai höylää perunat keittiömandoliinilla. Kuivaa perunatikut huolellisesti talouspaperilla.

  3. Lämmitä rypsiöljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Mittaa öljyn lämpötila elektronisella lämpömittarilla. (Pidä kansi käden ulottuvilla ja lämpö tasaisena lieden tehoa säätämällä.)

  4. Uppopaista perunoita kourallinen kerrallaan 4–5 minuuttia. Valuta ne talouspaperin päällä. Mausta sormisuolalla.

  5. Laita tikkuperunat vadille. Valuta päälle maun mukaan punaviinietikkaa. Hienonna lopuksi pinnalle ruohosipulia.

Pikamajoneesi

Ainekset

2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
dijoninsinappia
1
tl
etikkaa
1
kananmuna
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista majoneesi huoneenlämpöisistä aineksista. Laita öljy, sinappi ja etikka sauvasekoittimen kulhoon. Riko päälle huoneenlämpöinen kananmuna.

  2. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle kulhoon niin, että keltuainen jää terän alle. Käynnistä sekoitin ja anna sen käydä, kunnes majoneesi on tasaista ja paksua. Mausta suolalla.

Kommentit (0)