Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 365 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itse tehdyn aiolin kanssa. Taivaallista!

Rapeiksi paistetut, leivitetyt punajuuret ovat edullinen ja tyylikäs syysherkku. Niitä voi tarjota kasvispihvien tapaan erilaisten lisukkeiden kanssa. Täydellinen kastike punajuurille on valkosipulimajoneesi, jonka voi valmistaa helposti sauvasekoittimella punajuurten paistuessa.

Ohje on Bella Table -podcastista tutun ruokavaikuttajan Kia Arpian käsialaa.

”Lapsuuden lempiruuassani yhdistyy kaksi ruokafilosofiaani: yksinkertaisuus ja raaka-aineen korostus. Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itsetehdyt aiolin kanssa. Taivaallista!”, Arpia kertoo Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Valmistusta nopeuttaa, jos punajuuret esikeittää vaikka jo päivää aiemmin. Keitetyt punajuuret säilyvät hyvin jääkaapissa ja viiletessään ne myös tiivistyvät helposti leikattaviksi.

Ennen paistamista punajuurikiekot leivitetään. Ilmavin pinta syntyy japanilaisista pankojauhoista, mutta voit käyttää halutessasi myös tavallisia korppujauhoja tai murusteltua kuivahtanutta maalaisleipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + punajuurten kypsyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat punajuuret ja aioli

Ainekset

RAPEAT PUNAJUURET
5–6
keskikokoista punajuurta
¼
ruukkua
timjamia
¼
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
4
dl
pankojauhoja
2
tl
sormisuolaa
3
kananmunaa
AIOLI
1
valkosipulinkynsi
3
dl
rypsiöljyä
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
kananmuna
1
rkl
Dijon-sinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Kuori lämpimänä ja leikkaa 1 ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

  2. Valmista aioli. Paloittele valkosipulinkynsi. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kapeaan kulhoon ja aseta sauvasekoitin kulhon pohjaan. Surauta, kunnes seos on muuttunut majoneesiksi ja nosta sitten hitaasti sauvasekoitinta pintaan päin.

  3. Nypi timjamista ja rakuunasta lehdet ja hienonna ne. Laita pankojauhot syvälle lautaselle, lisää hienonnetut yrtit ja suola. Riko toiselle lautaselle kananmunat ja vatkaa munien rakenne rikki haarukalla.

  4. Pyörittele punajuurikiekot ensin kananmunassa, sitten yrtti-pankojauhosekoitukses sa. Paista oliiviöljyssä rapeiksi ja nauti kuumana aiolin kanssa.

Kommentit (9)

Pannari

Tuleeko tuohon todella noin paljon pankoa? Kuulostaa herkulliselta.

Vierailija

Nam. Ei ole kyllä mikään uusi juttu. Äitini teki näitä jo 50-luvulla. Täytyypä tehdä taas. Nykyään kuulemma saa valmiiksi keitettyjä punajuuria, homman nopeuttamiseksi. Tosin ovat kai aivan kypsiä.
Olen tehnyt myös juuriselleristä.548

Käyttäjä9052
Seuraa 
Liittynyt26.2.2018

Minunkin äitini teki näitä 50 - 60-luvulla. Herkkumuisto.

Vierailija

Mitä on pankojauho? Eka kertaa kuulin tuollaisesta. Ja kauanko aikaa punajuuria keitetään?

Vierailija

Minunkin äitini teki näitä jo 40-50 luvulla. Ne syötiin aina perunamuusin kera. Se oli

lempiruokaani.

Vierailija

Super hyvä ohje! Aion tehdä uudestaan. Aioli muuten oli menestys 😋

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, kiva kuulla että maistui!

Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, jotka tekevät paistopinnasta rapean ja ilmavan. Niiden tilalla voi myös käyttää tavallisia korppujauhoja. Pankojauhoja löytyy marketin Japani-hyllystä (monessa hyvinvarustetussa kaupassa on sellainen). 

Punajuuria keitetään sellaisenaan, kuorimattomina ja kantoineen, noin 40–60 minuuttia. Keittoaika riippuu punajuurten koosta. Punajuuret ovat valmiita, kun ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa napakan kypsiltä. Jos punajuuret pääsevät pehmeiksi, ei haittaa sekään, sillä jäähtyessään ne napakoituvat uudelleen helposti käsiteltäviksi.

Vierailija

Lempiruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.