
Tämä lasagne ei ole pikaruokaa, mutta sen mahtava maku palkitsee vaivan.
Paras lasagne
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee jauhelihakastike. Ota lihat huoneenlämpöön.
-
Kuori sipuli, porkkana ja juuriselleri. Pese varsiselleri. Pilko kaikki tasakokoisiksi, sivuiltaan noin ½ cm:n kuutioiksi. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet.
-
Lämmitä öljyä padassa tai reunallisessa isossa pannussa. Lisää kasviskuutiot ja kuullota keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää valkosipuli loppuvaiheessa ettei se pala.
-
Kaada kasvikset kulhoon ja lisää öljyä pannulle. Ruskista jauheliha pannun koosta riippuen muutamassa erässä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Työnnä lastalla pannun pohjaa näkyville ja kaada pieni loraus öljyä ja lisää tomaattipyree ja sokeri. Paista pyreetä minuutin ajan ja lisää sitten pannuun kaikki ruskistettu jauheliha ja kuullotetut kasvikset. Kaada joukkoon tomaatit ja pilko niitä lastalla pienemmäksi. Lisää vesi, viini, lihaliemikuutio ja laakerinlehdet. Laita kansi päälle ja hauduta hiljalleen 2–4 tunnin ajan, välillä sekoittaen.
-
Lisää maito viimeisen tunnin ajaksi.
-
Poista valmiista kastikkeesta laakerinlehdet.
-
Tee muut valmistelut lihakastikkeen hautuessa. Valmista pasta joko itse (tee 3 munan pastataikina) tai esikeitä kuivat lasagnelevyt. Kiehauta isossa kattilassa vettä ja lisää suola (3 l vettä / 2 rkl karkeaa merisuolaa). Keitä viisi lasagnelevyä kerrallaan minuutin ajan. Nosta levyt pihdeillä keittiöpyyhkeen päälle niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Jatka näin, kunnes kaikki levyt on esikeitetty.
-
Aloita béchamelin tekeminen. Lämmitä kastikkeeseen tuleva maito kasarissa, se helpottaa kastikkeen valmistusta.
-
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot voin joukkoon ja sekoita hetki. Lisää maitoa ensin lasillisen verran ja vatkaa seosta voimakkaasti, kunnes se on tasaista. Lisää sitten loput maidosta koko ajan sekoittaen. Laske lämpöä ja keitä kastiketta hiljalleen välillä sekoittaen kunnes se paksuuntuu, noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja muskotilla (muskotti kannattaa raastaa kokonaisesta pähkinästä).
-
Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2½–3 l). Levitä ohut kerros jauhelihakastiketta vuoan pohjalle. Asettele lasagnelevyt vierekkäin, voit leikata esikeitettyjä levyjä tarvittaessa. Levitä vuoan koosta riippuen noin neljäsosa jauhelihakastikkeesta levyjen päälle ja kaada päälle béchamel-kastiketta. Raasta ohut kerros parmesaania päälle. Toista näin seuraavat 3 kerrosta. Lisää viimeiseksi lasagnelevyt ja loput béchamel-kastikkeesta ja revi mozzarellaa päälle.
-
Kypsennä lasagnea uunin keskitasolla 35–40 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut ja kuplii kauniisti. Anna lasagnen tekeytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa lasagne salaatinlehtien ja hapokkaan vinegretin kanssa.
Liikaa jauhelihaa minun makuuni. 400-500 g riittäisi.