Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 174 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä lasagne ei ole pikaruokaa, mutta sen mahtava maku palkitsee vaivan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
valmistusaika 1,5 h + 3–5 h
Vaikeustaso
Helppo

Paras lasagne

Ainekset

Jauhelihakastike
600
g
naudanjauhelihaa
200
g
porsaanjauhelihaa
1
iso porkkana (2 dl kuutioita)
1
iso sipuli (2 dl kuutioita)
2
varsisellerin vartta (1½ dl kuutioita)
60
g
juuriselleriä (1 dl kuutioita)
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
mustapippuria
½
dl
tomaattipyreetä
1
rkl
sokeria
2
prk (à 400 g)
kokonaisia säilyketomaatteja
2
dl
vettä
1
dl
puna- tai valkoviiniä
1
lihaliemikuutio
3
laakerinlehteä
1
dl
punaista maitoa
Béchamel-kastike
1
l
punaista maitoa
60
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
muskottipähkinää
Lisäksi
500
g
kuivia lasagnelevyjä
150
g
parmesaania
250
g
mozzarellaa (2 palloa)

Työvaiheet

  1. Tee jauhelihakastike. Ota lihat huoneenlämpöön.

  2. Kuori sipuli, porkkana ja juuriselleri. Pese varsiselleri. Pilko kaikki tasakokoisiksi, sivuiltaan noin ½ cm:n kuutioiksi. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet.

  3. Lämmitä öljyä padassa tai reunallisessa isossa pannussa. Lisää kasviskuutiot ja kuullota keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää valkosipuli loppuvaiheessa ettei se pala. 

  4. Kaada kasvikset kulhoon ja lisää öljyä pannulle. Ruskista jauheliha pannun koosta riippuen muutamassa erässä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Työnnä lastalla pannun pohjaa näkyville ja kaada pieni loraus öljyä ja lisää tomaattipyree ja sokeri. Paista pyreetä minuutin ajan ja lisää sitten pannuun kaikki ruskistettu jauheliha ja kuullotetut kasvikset. Kaada joukkoon tomaatit ja pilko niitä lastalla pienemmäksi. Lisää vesi, viini, lihaliemikuutio ja laakerinlehdet. Laita kansi päälle ja hauduta hiljalleen 2–4 tunnin ajan, välillä sekoittaen. 

  5. Lisää maito viimeisen tunnin ajaksi. 

  6. Poista valmiista kastikkeesta laakerinlehdet.

  7. Tee muut valmistelut lihakastikkeen hautuessa. Valmista pasta joko itse (tee 3 munan pastataikina) tai esikeitä kuivat lasagnelevyt. Kiehauta isossa kattilassa vettä ja lisää suola (3 l vettä / 2 rkl karkeaa merisuolaa). Keitä viisi lasagnelevyä kerrallaan minuutin ajan. Nosta levyt pihdeillä keittiöpyyhkeen päälle niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Jatka näin, kunnes kaikki levyt on esikeitetty.

  8. Aloita béchamelin tekeminen. Lämmitä kastikkeeseen tuleva maito kasarissa, se helpottaa kastikkeen valmistusta.

  9. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot voin joukkoon ja sekoita hetki. Lisää maitoa ensin lasillisen verran ja vatkaa seosta voimakkaasti, kunnes se on tasaista. Lisää sitten loput maidosta koko ajan sekoittaen. Laske lämpöä ja keitä kastiketta hiljalleen välillä sekoittaen kunnes se paksuuntuu, noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja muskotilla (muskotti kannattaa raastaa kokonaisesta pähkinästä).

  10. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2½–3 l). Levitä ohut kerros jauhelihakastiketta vuoan pohjalle. Asettele lasagnelevyt vierekkäin, voit leikata esikeitettyjä levyjä tarvittaessa. Levitä vuoan koosta riippuen noin neljäsosa jauhelihakastikkeesta levyjen päälle ja kaada päälle béchamel-kastiketta. Raasta ohut kerros parmesaania päälle. Toista näin seuraavat 3 kerrosta. Lisää viimeiseksi lasagnelevyt ja loput béchamel-kastikkeesta ja revi mozzarellaa päälle.

  11. Kypsennä lasagnea uunin keskitasolla 35–40 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut ja kuplii kauniisti. Anna lasagnen tekeytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa lasagne salaatinlehtien ja hapokkaan vinegretin kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Liikaa jauhelihaa minun makuuni. 400-500 g riittäisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Carbonaran inspiroima ruusukaalipasta on syysiltojen lohturuokaa parhaimmillaan. Kokojyväsinappi antaa pastalle hauskan lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-pekonipasta

Ainekset

300
g
ruusukaaleja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
150
g
pekonia
2
kananmunaa
2
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
400
g
nauhapastaa
1
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat. Poista tarvittaessa huonokuntoiset lehdet. Leikkaa ruusukaalit ohuiksi kiekoiksi.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Laita pasta kiehumaan pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen.

  4. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista rapeaksi. Siirrä pekonit pannulta sivuun odottamaan.

  5. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää ruusukaalit ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää pekonit. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja joukkoon.

  6. Kun pasta on sopivan kypsää, kauhaise keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Kaada pasta ja ruusukaaliseos kulhoon ja sekoita. Lisää kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Mikko Hannula

Savulohi-fenkolipasta valmistuu nopeasti. Voit vaihtaa savulohen myös kylmäsavuloheen tai vaikka broileriin. Näin saat samasta kastikkeesta useamman vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-fenkolipasta

Ainekset

400
g
tagliatellea tai täysjyvä spagettia
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
1
fenkoli
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
suolatonta kasvislientä
2
dl
kevyt ruokakermaa 4 %
1
sitruuna
200
g
savulohta
½
dl
ruohosipulia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan.

  2. Kuori salottisipulit ja valkosipulinkynnet, hienonna. Pese fenkoli, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Säästä fenkolin varret koristeluun.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Kuullota salottisipuleita öljyssä minuutin ajan. Lisää valkosipulit, kuullota hetki. Lisää fenkolit, kasvisliemi ja kerma. Anna kiehua noin 5 minuuttia.

  5. Pese sitruuna ja raasta hienolla terällä, lisää kuoriraaste kastikkeen joukkoon. Purista 1 rkl sitruunamehua joukkoon.

  6. Lisää paloiteltu savulohi, hienonnettu ruohosipuli, suola ja rouhittua mustapippuria. Tarkista maku. Valuta pasta ja tarjoa kastikkeen kanssa, joko erikseen tarjottuna tai sekoita pasta ja kastike keskenään. Koristele fenkolin varsilla.