Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 351 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Kreikkalaiset kesäkurpitsafritterit maistuvat mezepöydässä jogurtista, mintusta ja sitruunasta valmistetun dipin kanssa.

Kesäkurpitsaraasteesta, fetasta ja yrteistä valmistetut kreikkalaistyyliset fritterit ovat täydellisiä meze-herkkuja. Kokonaisen aterian niistä saa yhdistämällä pihvit samalle lautaselle tsatsikin, hummuksen, pitaleipien ja vaikkapa viininlehtikääryleiden kanssa.

Tärkeintä on valuttaa kostea kesäkurpitsaraaste huolellisesti, jotta pihvit pysyvät koossa eivätkä saa kuumaa paistoöljyä räiskymään. Parhaiten ylimääräinen neste irtoaa kesäkurpitsasta suolaamalla. Pehmennyt raaste on helppo puristella siivilässä kuivaksi.

Ennen uppopaistamista pienet, pulleat pihvit kieritellään vehnäjauhoissa. Puuterointi estää osaltaan öljyä räiskymästä ja tekee pinnasta rapean.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + vetäytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsafritterit eli kolokithokeftédes

Ainekset

900
g
kesäkurpitsaa
2
tl
suolaa
100
g
fetajuustoa
2
kevätsipulia
1
valkosipulinkynsi
½
ruukku
minttua
2
rkl
oreganoa hienonnettuna
2
isoa kananmunaa
n. 1
dl
korppujauhoja
n. 2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
mustapippuria myllystä
(ripaus suolaa)
Lisäksi
½
l
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta kesäkurpitsa. Sekoita suola raasteeseen ja laita raaste kulhon päällä olevaan siivilään 10 minuutiksi valumaan. Puristele raaste mahdollisim­man kuivaksi, kunnes kesäkurpitsasta ei enää irtoa nestettä. Laita raaste tyhjään kulhoon.
  2. Murenna feta raasteen joukkoon. Hie­nonna sipulit, kuorittu valkosipuli ja yrtit ja lisää ne raasteeseen. Riko munat joukkoon ja sekoita. Lisää korppujauhoa, kunnes seos on paksua ja taikinamaista. Maus­ta mustapippurilla ja halutessasi pienellä ripauksella suolaa (huomaa, että feta on suolaista). Peitä kulho ja siirrä jääkaap­piin vetäytymään noin tunniksi.
  3. Laita vehnäjauhot syvälle lautaselle. Ota taikina jääkaapista ja muotoile siitä palloja (Ø noin 4 cm) kokoisia palloja ja litistä ne pihveiksi. Kääntele kevyesti jau­hoissa ja karista ylimääräinen jauho pois.
  4. Kuumenna öljy kattilassa 185-asteisek­si. Voit testata öljyn kuumuuden pienellä leipäpalalla tai taikinanokareella: kun se paistuu pinnalla poreillen, öljy on tarpeek­si kuumaa. Uppopaista pihvit pienissä erissä kullankeltaisiksi, noin 1–2 minuuttia molemmin puolin. Nosta valmiit pihvit rei­käkauhalla talouspaperille valumaan.

 

Kun lasissa on kreikkalaisesta Xinomavro-rypäleestä tehtyä roseeta, mezepöydästä tekee mieli napata suuhun fetalla rikastettu kasvisfritteri. Kuiva rosee raikastaa suolaisen ja rasvaisen fritterin maun.

Kommentit (6)

Vierailija

Miten ohjetta pitää muokata, jos haluaa paistaa fritterit ilmafriteerauskeittimellä?

Perinneruoat kunniaan

Hyvältä varmaan maistuu, mutta proteiinia ei kesäkurpirsassa ja vehnäjauhoissa ole, rasvaa senkin edestä uppopaistamisen takia. Perinteiset maksapihvit olisivat terveellisempiä: perunaa-sipulia-maksaa!

Tuuna

Hm, voisikohan nämä valmistaa ihan vain perinteisesti pannulla paistamalla, ei uppopaistamalla? 

Nobody

Tuuna: Samaa ajattelin. Perinneruokailija: Fetassa on sitä kaipaamaasi proteiinia.

Abogart

Tuuna ja Nobody; Olen tehnyt kesispihvejä ilman fetaa ja paistoin normaalisti pannulla. Eiköhän nämäkin onnistu! Aion kokeilla.

Vierailija

Moi, uppopaistamisesta ei tuu lisärasvaa, kun lämpötila oikea & paistettavan tuotteen pinta suljettu. Esim. perunathan sulkeutuu tärkkelyksen voimasta itsestään.. Mutta tähän reseptiin vinkki: Jos taikinasta tulee aina liian löysä, niin (kreikkalaisen mieheni ex-vaimon ohjeella) korvaa osa korppujauhoista mannasuurimoilla / lisää mannasuurimoita..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.