Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 330 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Kreikkalaiset kesäkurpitsafritterit maistuvat mezepöydässä jogurtista, mintusta ja sitruunasta valmistetun dipin kanssa.

Kesäkurpitsaraasteesta, fetasta ja yrteistä valmistetut kreikkalaistyyliset fritterit ovat täydellisiä meze-herkkuja. Kokonaisen aterian niistä saa yhdistämällä pihvit samalle lautaselle tsatsikin, hummuksen, pitaleipien ja vaikkapa viininlehtikääryleiden kanssa.

Tärkeintä on valuttaa kostea kesäkurpitsaraaste huolellisesti, jotta pihvit pysyvät koossa eivätkä saa kuumaa paistoöljyä räiskymään. Parhaiten ylimääräinen neste irtoaa kesäkurpitsasta suolaamalla. Pehmennyt raaste on helppo puristella siivilässä kuivaksi.

Ennen uppopaistamista pienet, pulleat pihvit kieritellään vehnäjauhoissa. Puuterointi estää osaltaan öljyä räiskymästä ja tekee pinnasta rapean.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + vetäytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsafritterit eli kolokithokeftédes

Ainekset

900
g
kesäkurpitsaa
2
tl
suolaa
100
g
fetajuustoa
2
kevätsipulia
1
valkosipulinkynsi
½
ruukku
minttua
2
rkl
oreganoa hienonnettuna
2
isoa kananmunaa
n. 1
dl
korppujauhoja
n. 2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
mustapippuria myllystä
(ripaus suolaa)
Lisäksi
½
l
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta kesäkurpitsa. Sekoita suola raasteeseen ja laita raaste kulhon päällä olevaan siivilään 10 minuutiksi valumaan. Puristele raaste mahdollisim­man kuivaksi, kunnes kesäkurpitsasta ei enää irtoa nestettä. Laita raaste tyhjään kulhoon.
  2. Murenna feta raasteen joukkoon. Hie­nonna sipulit, kuorittu valkosipuli ja yrtit ja lisää ne raasteeseen. Riko munat joukkoon ja sekoita. Lisää korppujauhoa, kunnes seos on paksua ja taikinamaista. Maus­ta mustapippurilla ja halutessasi pienellä ripauksella suolaa (huomaa, että feta on suolaista). Peitä kulho ja siirrä jääkaap­piin vetäytymään noin tunniksi.
  3. Laita vehnäjauhot syvälle lautaselle. Ota taikina jääkaapista ja muotoile siitä palloja (Ø noin 4 cm) kokoisia palloja ja litistä ne pihveiksi. Kääntele kevyesti jau­hoissa ja karista ylimääräinen jauho pois.
  4. Kuumenna öljy kattilassa 185-asteisek­si. Voit testata öljyn kuumuuden pienellä leipäpalalla tai taikinanokareella: kun se paistuu pinnalla poreillen, öljy on tarpeek­si kuumaa. Uppopaista pihvit pienissä erissä kullankeltaisiksi, noin 1–2 minuuttia molemmin puolin. Nosta valmiit pihvit rei­käkauhalla talouspaperille valumaan.

 

Kun lasissa on kreikkalaisesta Xinomavro-rypäleestä tehtyä roseeta, mezepöydästä tekee mieli napata suuhun fetalla rikastettu kasvisfritteri. Kuiva rosee raikastaa suolaisen ja rasvaisen fritterin maun.

Kommentit (6)

Vierailija

Miten ohjetta pitää muokata, jos haluaa paistaa fritterit ilmafriteerauskeittimellä?

Perinneruoat kunniaan

Hyvältä varmaan maistuu, mutta proteiinia ei kesäkurpirsassa ja vehnäjauhoissa ole, rasvaa senkin edestä uppopaistamisen takia. Perinteiset maksapihvit olisivat terveellisempiä: perunaa-sipulia-maksaa!

Tuuna

Hm, voisikohan nämä valmistaa ihan vain perinteisesti pannulla paistamalla, ei uppopaistamalla? 

Nobody

Tuuna: Samaa ajattelin. Perinneruokailija: Fetassa on sitä kaipaamaasi proteiinia.

Abogart

Tuuna ja Nobody; Olen tehnyt kesispihvejä ilman fetaa ja paistoin normaalisti pannulla. Eiköhän nämäkin onnistu! Aion kokeilla.

Vierailija

Moi, uppopaistamisesta ei tuu lisärasvaa, kun lämpötila oikea & paistettavan tuotteen pinta suljettu. Esim. perunathan sulkeutuu tärkkelyksen voimasta itsestään.. Mutta tähän reseptiin vinkki: Jos taikinasta tulee aina liian löysä, niin (kreikkalaisen mieheni ex-vaimon ohjeella) korvaa osa korppujauhoista mannasuurimoilla / lisää mannasuurimoita..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssicarbonara

Ainekset

2
dl
kuivattuja belugalinssejä
3
valkosipulinkynttä
1
sipuli
25
g
voita
dl
pastan keitinvettä
2
dl
pecorinojuustoa raastettuna
2 + 1
keltuaista
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)
LISÄKSI
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja keitä ne napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 16–18 minuuttia.

  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kauhaise talteen 1½ dl keitinvettä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Paista niitä voissa pari minuuttia. Lisää valutetut linssit ja jatka paistamista pari minuuttia.

  4. Raasta pecorino. Erottele keltuaiset. Yhdistä pastan keitinliemi, kaksi keltuaista ja juustoraaste. Kääntele kuuman pastan joukkoon sipuli-linssiseos ja keltuais-juustoseos. Mausta pippurilla. Tarkista suola.

  5. Laita kolmas keltuainen pastan päälle ja anna sen sekoittua spagetin joukkoon samalla kun pasta annostellaan lautasille.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Oliiviöljy on tomaattikeiton silkinpehmeän suutuntuman salaisuus. Ennen tomaattisesonkia keitto valmistuu säilötyistä tomaateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Pappa al pomodoro eli italialainen tomaattikeitto

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
ruukku basilikaa
¾
dl
oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria
2
tlk (à 400 g)
kokonaisia kuorittuja tomaatteja
4–5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5
cm:n pala
kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 180
g
kirsikkatomaatteja
PINNALLE
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi basilikasta lehdet erilleen, hienon­na varret.

  2. Kaada öljy kattilaan ja lisää valko­sipuli. Lämmitä matalalla lämmöllä, kunnes valkosipuli alkaa tuoksua, mut­ta ei ole ruskistunut.

  3. Lisää basilikan varret ja rouhi jouk­koon mustapippuri. Kuumenna sekoit­taen minuutin verran.

  4. Kumoa tomaatit kattilaan ja huuhtele tölkit vedellä. Lisää vesi, suola ja sokeri. Painele tomaatit rikki puulastalla.

  5. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna joukkoon leipä. Anna kiehua kannen alla hiljaa poristen 40–45 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Keitto saa olla koostumukseltaan paksua. (Sitä ei tarvitse soseuttaa.)

  6. Paista kirsikkatomaatteja pannulla pari minuuttia. Annostele keitto lauta­sille, lisää kirsikkatomaatit ja basilikan­lehdet. Valuta pinnalle vielä öljyä.

Vinkki Käytä keitossa miedohkoa olii­viöljyä sen verran kuin raaskit, kuitenkin vähintään ¾ dl.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Papukeitto ei väreillä ilottele, mutta makua riittää senkin edestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 40 min + papujen liottaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Pasta e fagioli eli pasta-papukeitto

Ainekset

PAVUT
3
dl
kuivattuja borlottipapuja
2
porkkanaa
1
sipuli
2
lehtisellerin vartta
5
valkosipulinkynttä
4
salvian oksaa
1
tl
suolaa
n. 1½
l
vettä
KEITTO
2
valkosipulinkynttä
8
salvianlehteä
2
rkl
oliiviöljyä
200
g
ditalini- tai zitapastaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja laita ne isoon kulhoon. Kaada päälle kylmää vettä ja anna papujen liota yön yli.

  2. Valuta pavut ja laita ne pataan. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipu­li muutamaan osaan. Leikkaa lehti sellerit muutamaan palaan. Kuori valkosipulinkynnet.

  3. Laita kasvikset, suola ja salvian oksat pataan. Kaada päälle vesi.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske läm­pöä ja peitä pata kannella. Anna pa­pujen kiehua hiljalleen poreilevassa vedessä 45–60 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Poimi kasvikset ja salvian oksat pois. Valuta pavut niin, että otat lie­men talteen.

  6. Soseuta puolet pavuista ja puolet keitinliemestä keskenään tehosekoit­timessa tai monitoimikoneessa.

  7. Valmista keitto. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi salviasta lehdet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli sekä salvia. Kaada joukkoon papu­liemiseos ja loput pavut. Lisää lientä sen verran, että keitosta tulee paksuhkoa. Kuu­menna kiehuvaksi ja alenna lämpöä.

  8. Keitä pasta suolalla maustetus­sa vedessä 3 minuuttia vajaaksi keittoajastaan.

  9. Lisää valutettu pasta keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä vielä muutama minuutti. Valuta pin­nalle oliiviöljyä.

Vinkki Voit myös paistaa salvian­lehdet pannussa öljyssä ja lisätä ne keiton pinnalle.

Kommentit (0)