
Kreikkalaiset kesäkurpitsafritterit maistuvat mezepöydässä jogurtista, mintusta ja sitruunasta valmistetun dipin kanssa.
Kesäkurpitsaraasteesta, fetasta ja yrteistä valmistetut kreikkalaistyyliset fritterit ovat täydellisiä meze-herkkuja. Kokonaisen aterian niistä saa yhdistämällä pihvit samalle lautaselle tsatsikin, hummuksen, pitaleipien ja vaikkapa viininlehtikääryleiden kanssa.
Tärkeintä on valuttaa kostea kesäkurpitsaraaste huolellisesti, jotta pihvit pysyvät koossa eivätkä saa kuumaa paistoöljyä räiskymään. Parhaiten ylimääräinen neste irtoaa kesäkurpitsasta suolaamalla. Pehmennyt raaste on helppo puristella siivilässä kuivaksi.
Ennen uppopaistamista pienet, pulleat pihvit kieritellään vehnäjauhoissa. Puuterointi estää osaltaan öljyä räiskymästä ja tekee pinnasta rapean.
Kesäkurpitsafritterit eli kolokithokeftédes
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja raasta kesäkurpitsa. Sekoita suola raasteeseen ja laita raaste kulhon päällä olevaan siivilään 10 minuutiksi valumaan. Puristele raaste mahdollisimman kuivaksi, kunnes kesäkurpitsasta ei enää irtoa nestettä. Laita raaste tyhjään kulhoon.
- Murenna feta raasteen joukkoon. Hienonna sipulit, kuorittu valkosipuli ja yrtit ja lisää ne raasteeseen. Riko munat joukkoon ja sekoita. Lisää korppujauhoa, kunnes seos on paksua ja taikinamaista. Mausta mustapippurilla ja halutessasi pienellä ripauksella suolaa (huomaa, että feta on suolaista). Peitä kulho ja siirrä jääkaappiin vetäytymään noin tunniksi.
- Laita vehnäjauhot syvälle lautaselle. Ota taikina jääkaapista ja muotoile siitä palloja (Ø noin 4 cm) kokoisia palloja ja litistä ne pihveiksi. Kääntele kevyesti jauhoissa ja karista ylimääräinen jauho pois.
- Kuumenna öljy kattilassa 185-asteiseksi. Voit testata öljyn kuumuuden pienellä leipäpalalla tai taikinanokareella: kun se paistuu pinnalla poreillen, öljy on tarpeeksi kuumaa. Uppopaista pihvit pienissä erissä kullankeltaisiksi, noin 1–2 minuuttia molemmin puolin. Nosta valmiit pihvit reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
Kun lasissa on kreikkalaisesta Xinomavro-rypäleestä tehtyä roseeta, mezepöydästä tekee mieli napata suuhun fetalla rikastettu kasvisfritteri. Kuiva rosee raikastaa suolaisen ja rasvaisen fritterin maun.
Miten ohjetta pitää muokata, jos haluaa paistaa fritterit ilmafriteerauskeittimellä?
Hyvältä varmaan maistuu, mutta proteiinia ei kesäkurpirsassa ja vehnäjauhoissa ole, rasvaa senkin edestä uppopaistamisen takia. Perinteiset maksapihvit olisivat terveellisempiä: perunaa-sipulia-maksaa!
Hm, voisikohan nämä valmistaa ihan vain perinteisesti pannulla paistamalla, ei uppopaistamalla?
Tuuna: Samaa ajattelin. Perinneruokailija: Fetassa on sitä kaipaamaasi proteiinia.
Tuuna ja Nobody; Olen tehnyt kesispihvejä ilman fetaa ja paistoin normaalisti pannulla. Eiköhän nämäkin onnistu! Aion kokeilla.
Moi, uppopaistamisesta ei tuu lisärasvaa, kun lämpötila oikea & paistettavan tuotteen pinta suljettu. Esim. perunathan sulkeutuu tärkkelyksen voimasta itsestään.. Mutta tähän reseptiin vinkki: Jos taikinasta tulee aina liian löysä, niin (kreikkalaisen mieheni ex-vaimon ohjeella) korvaa osa korppujauhoista mannasuurimoilla / lisää mannasuurimoita..