Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 203 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapea, sitruunalla maustettu pohja ja mehevä ricottatäyte. Kesäkurpitsan säestäjät ovat tässä piirakassa parhaasta päästä.

Kesäkurpitsasato kypsyy kovalla vauhdilla. Tähän helppoon piirakkaan saat upotettua kaksi pientä kesäkurpitsaa.

Piirakka kannattaa tehdä irtopohjavuokaan, jolloin reunoista saa riittävän korkeat täytettä varten. Tavallinen nypittävä taikina saa makua sitruunasta sekä rakennetta kaurahiutaleista. Täyte muodostuu pehmeästä ricottajuustosta sekä turkkilaisesta jogurtista. Kananmunat hyydyttävät sen sopivaksi.

Kesäkurpitsat viipaloidaan ohuiksi ja ladotaan melko tiiviisti täytteen päälle piirakkavuokaan. Sillä välin kun piirakka kypsyy uunissa tehdään pannulla viimeisen silauksen antava rapea leipämuru

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-ricottapiiras

Ainekset

POHJA
½
sitruunan kuori
150
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
¼
tl
suolaa
2
rkl
vettä
TÄYTE
1
prk (250 g)
ricottaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
kananmunaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
pientä kesäkurpitsaa
RIPOTE
2
viipaletta
kuivahtanutta maalaisleipää
½
ruukku
lehtipersiljaa
½
sitruunan kuori
2
rkl
öljyä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese ja raasta kokonaisen sitruunan kuori, säästä puolet ripotteeseen. Mittaa pohjan aineet vettä lukuun ottamatta kulhoon ja nypi murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. 

  2. Leikkaa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeudelle.

  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kulhossa ricotta, jogurtti, munat, sitruunamehu ja mausteet. Leikkaa kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Kaada ricottaseos piirakkapohjalle ja lado kurpitsat päälle. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia. Tee sillä välin ripote.

  4. Murenna leivät veitsellä. Hienonna persilja. Sekoita ripotteen aineet keskenään.

  5. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Levitä ripote piirakalle ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kommentit (4)

Vierailija

Hyvää. Suosittelen.

Vierailija

Hyvältä vaikuttaa. Ripotteella on muuten suomenkielinen, hyvä sana jo olemassa eli muru.

Vierailija

Voiskohan tuon tehdä gluteenittomana? Ja millä korvata vehnöjauho?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei!

Piirakka onnistuu varmasti gluteenittomastikin. Vehnäjauhon voisi korvata vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella ja varmistaa että kaurahiutaleet ovat gluteenittomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.