Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 144 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Pähkinäinen ja hivenen kermainen pistaasi sopii raikkaan mansikan kaveriksi. Se värjää kakkupohjan hennon vihreäksi, mikä paljastuu vasta leikattaessa.

Lempeän pähkinäinen ja kermainen pistaasi on tuttu etenkin Lähi-Idän ja Intian keittiöistä. Se sopii hyvin niin leivontaan kuin ruoanlaittoonkin.

Tässä loppukesän mansikkakakussa se antaa rakennetta, väriä ja makua kakkupohjalle. Pistaasit kannattaa tätä reseptiä varten jauhaa lähes täysin jauheeksi. Liian hienoa jauhetta kannattaa kuitenkin välttää, jotta pähkinät eivät muutu tahnaksi. Pistaasien lisäksi kakkupohjaan tulee kuivina aineina vain vähän vehnäjauhoja, joten pohja on ihanan mehevä ja kuohkea.

Pistaasijauhe värjää kakun hennon vihertäväksi, mikä on hauska yllätys kakkua leikattaessa. Täyteläisen makuinen kakkupohja saa päälleen ranskankermalla maustettua kermavaahtoa sekä viipaloituja mansikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-pistaasikakku

Ainekset

Pistaasikakku
200
g
kuorittuja, suolaamattomia pistaasipähkinöitä
3
kananmunaa
dl
sokeria
1
tl
suolaa
75
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
200
g
ranskankermaa
2
dl
vispikermaa
½
dl
tomusokeria
Koristeluun
noin 1
l
mansikoita siivutettuna

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus hienontamalla pistaasit tehosekoittimessa. Ei haittaa, vaikka osa pistaaseista jää vähän suuremmaksi rouheeksi, kunhan suurin osa pistaaseista on korppujauhon kaltaista jauhetta. Jätä pistaasijauhe odottamaan.

  2. Vatkaa kananmunat ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi.

  3. Sulata voi.

  4. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja pistaasijauhe keskenään kulhossa.

  5. Lisää sulaa voita sekä kuivia aineita vuorotellen muna-sokerivaahtoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Sekoita, kunnes taikina on tasaista.

  6. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 22–24 cm:n irtopohjavuoka. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 160-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää enää murusia. Anna pohjan jäähtyä.

  7. Vatkaa ranskankerma, kerma ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Viipaloi mansikat.

  8. Kun kakkupohja on jäähtynyt, siirrä se tarjoiluastialle. Nostele kermavaahto päälle. Koristele kakku mansikkaviipaleilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Suola on ainesosaluettelossa, mutta ohjeessa sitä ei enää mainita. Lisäsin kuivien aineiden joukkoon. Hyvä tuli.

Kondiittorimuija

Ranskankermalla ei kyllä mausteta mitään, eri asia jos siihen lisätään jotain makua ja sitten maustetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.