
Cheddarilla mehevöitetty skonssi- leipä on ihanaa sellaisenaan teen kanssa tai keiton kaverina. Kuohukerma tekee taikinasta pehmeän ja maukkaan.
Juustoinen ja yrttinen leipä, joka on todella pehmeä. Tätä leipää ei tarvitse vaivata eikä kohottaa, ja siitä on kiittäminen leivinjauhetta.
Leipätaikina muistuttaa englantilaisten teeleipien eli skonssien taikinaa. Siihen tulee reilusti kermaa, joka pehmentää taikinaa ja antaa sille makua. Kermaa käytetään myös voiteluun. Lisäksi taikinaan lisätään kananmuna ja leivinjauhetta niinkin reilusti kuin kokonainen ruokalusikallinen.
Taikina sekoitetaan juuri ja juuri tasaiseksi, muotoillaan levyksi ja leikataan paloiksi. Palat sivellään kermalla ja kuorrutetaan juustoraasteella ja salvialla. Leipävuokaan pinottuna ne muodostavat leivän, joka täynnä ihania juusto-yrttikerroksia. Leipä paistetaan ja herkutellaan mieluiten saman päivän aikana.
Salvia-cheddarskonssileipä
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele leipävuoka (25 cm x 11 cm).
-
Kuutioi kylmä voi moni- toimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe, suola ja pippuri. Käytä konetta muutaman kerran sykäyksittäin, jotta voi sekoittuu jauhoihin. Voi saa jäädä pieniksi nokareiksi. (Jos et omista monitoimikonetta, voit nyppiä ainekset muruiksi sormin.)
-
Siirrä voi-jauhoseos kulhoon. Sekoita joukkoon kerma ja muna. Kääntele seos pehmeäksi taikinaksi. Vältä vaivaamasta taikinaa, se saa olla juuri ja juuri sekoittunut.
-
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se käsin 15 cm x 35 cm:n levyksi. Leikkaa levy ensin pituussuunnassa puoliksi ja sitten pystysuunnassa kuuteen osaan. Taikinapaloja tulisi olla yhteensä 12.
-
Sivele palat kermalla. Raasta pinnalle juusto ja painele päälle salvianlehtiä.
-
Kokoa skonssileipä. Paina kaksi taikinapalaa vastakkain ja laita pala vuokaan pitkä sivu ylöspäin. Toista sama lopulla taikinalla. Sivele leivän pinta kermalla ja ripottele päälle juustoa sekä salvianlehtiä.
-
Paista uunissa 40–45 minuuttia. Peitä leivän pinta leivinpaperilla, jos se tummuu liikaa.
-
Leikkaa hieman jäähtyneenä viipaleiksi. Leipä on parasta valmistuspäivänä.
Mitäköhän tarkoittaa pitkä sivu ylöspäin?
Hei,
Taikinasta kaulitaan levy, josta leikataan suorakulmion mallisia paloja. Niissä toinen toiset sivut ovat pidemmät kuin toiset. Kaksi tällaista laitetaan täyttämisen jälkeen vastakkain ja laitetaan vuokaan niin, että "sauma" osoittaa ylöspäin.
Jos laitan kaksi palaa yhteen, tulee kaksi pitkä sivuista saumaa. Sen sijaan, jos taitan yhden suorakaiteen pitkiltä sivuilta yhteen, tulee yksi sauma, jonka voin panna ylöspäin. Olen leipomassa ja ajattelin tehdä näin.
3 3/4 dl jauhoja, siitähän tuli velliä, lisäsin melkein 3 dl, sitten vasta siitä tuli taikina !
Mielestäni tämä ei ole ainakaan ruokaleipää vaan eräänlainen suolainen kakku tms. Kermat, munat ja iso rasvamäärä eivät kuulu leipään.
Ohjeen nesteen ja jauhon suhde ei voi pitää paikkaansa, ei ole kaulittavissa.